login |

Pilot-mustra: Van Helsing – 1×01

2016. 08. 15. 19:27 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

A Syfy a Wynonna Earp után egy másik kanadai importot is bemutat, a Van(essa) Helsing-et. Bár igaz, hogy mindkét főhős híres személyes leszármazottja és csúnyaságok ellen veszi fel majdnem egyedül a harcot, a két sorozat, legalábbis a pilotok alapján, nem nagyon hasonlít.

human-nel ellentétben, én a Wynonna Earp első részét elfogadhatónak találtam, szóval bizakodtam a Van Helsing-ben is, főleg, mert inkább nézek vámpírokat, mint démonokat, meg a modern vadnyugatos színtérnél is jobban bejön a posztapokaliptikus jövő által kínált. De az elvárás egy dolog, a valóság meg egy másik. A Van Helsing kezdése értelmezhetetlen, rettenetesen vékony.

VAN HELSING – 1×01 – 2,5/10

 Van Helsing - 1x01-07

2019-ben járunk. 2016-ban sor került a The Rising-ra, a civilizáció összeomlott, az utcákat vámpírok uralják (vagyis “vámpírok”), az emberiség egyetlen reménye egy megmentő, akiről csak elvétve suttognak, de senki nem tudja, ki lehet az. (Na, vajon ki?)

A fenti csak az alapsztori, mi egy bunkerben nyitunk, ahol egy férfi vigyáz egy műtőasztalon (évek óta) fekvő nőre, és van egy ketrecben tartott vámpírja. Egyszer csak pár túlélő kezd dörömbölni az ajtón, ő pedig beengedi őket, nehogy a vérszomjas vámpírhordák lecsapjanak rájuk. (Valójában kapunk egy flashforward-ot a legelején az egyetlen akciójelenetre, hogy ne unjuk el magunkat.)

Van Helsing - 1x01-01

Hmm, erre az alapfelállásra gazdag mitológiát is lehetne építeni, ami felkelthetné a néző figyelmét, vagy megmutathatnák a világot a hatás kedvéért. Azonban a Van Helsing pilotjában a mitológia jó, ha egy mondatot kap, a világ pedig egy utcaképet és egyetlen snittet, egyébként minden egyetlen épületben játszódik, ami…, hát, nem túl izgalmas.

Oké, mivel a neves filmrendező és színdarab-író, Neil LaBute a készítő, az ember arra gondolna, hogy majd a párbeszédek vagy a karakterek elviszik a hátukon a felvezetést, de szó sincs ilyesmiről, a többség arctalan senki: van a lány, a fekete srác, a siket, stb. És sajnos eredetiséget sem nagyon kell keresni a látottakban, az alapkoncepció azonnal eszünkbe juttathat egy filmet vagy képregényt.

Van Helsing - 1x01-03

Ha már rokonítom kéne a sorozatot kanadai Syfy-importtal, akkor inkább a Hunters-t említeném, nagyjából úgy hatott rám. Ugyanaz a fakó világmindenség, ugyanaz az érdektelen előadásmód, ugyanaz a potenciál, ami a világ megteremtésében benne van, de szinte meg sem próbálnak rá építeni a pilotban. És ez a sorozat is véresen komoly (egyelőre), nincs meg benne a Wynonna Earp könnyedsége.

A különbség, hogy míg a Hunters esetében az apróságok a pilot során összeadódtak és irritálóvá váltak, itt csak vártam, vártam és vártam, hogy történni fog valami, hogy kapunk valami információt, hogy megtudunk valamit valamelyik karakterről…, de semmi. Az 1×01 történetét két mondatban össze lehet foglalni, és az egyiket fent már leírtam.

Van Helsing - 1x01-02

Oké, az utolsó másodpercben történt valami, kiderült, hogy miről is fog szólni a sorozat, kapott egy jellemzőt az egyik karakter, még azt is mondhatnám, hogy felkeltette a húzás a kíváncsiságomat, szóval az 1×02 kvázi tiszta lappal indulhat, de ettől még értetlenül hápogok, hogy ez a kezdés mire volt jó. Attól, hogy azonnali sorozatberendelést kapott a Van Helsing és kell ütősre megírni a pilotot (mert nem azzal adják el a sorozatot a csatornának), még vissza kell hozni a nézőt a második részre

Eléggé sormintának tűnnek az idei kanadai import Syfy-sorozatokról alkotott véleményeink (2/10, 2/10, 2,5/10), de eskü, nem fújok a műfajra, ez csak így alakult, ha én írok a Wynonna-ról, akkor máris jobban veszi ki magát a dolog, meg human-nek is bejön a Killjoys. De itt tényleg nem tudok szinte semmi pozitívumot felhozni az első rész mellett, maximum annyit, hogy nem istentelenül rossz. Yay?

Van Helsing - 1x01-05

Lehet, hogy a Van Helsing azoknak bejön majd, akik a 90-es évek letűnt báját találják meg benne, vagy az is lehet, hogy idővel egy The Walking Dead-et kapunk vámpírokkal. De ahhoz az is kell majd, hogy ne ennyire ócskák legyenek a közelharci jelenetek, mert bizony a pilotban némelyik megmozdulás rettenetes volt.

A sorozat premierje 09.23-án lesz, de a Syfy július végén leadta a tévében a pilotot, hogy…, nos, nem tudom, mert azt nehezen hiszem, hogy a hype generálása volt a cél. Bár a Sharknado 4 mögött elég tisztességes nézettséget produkált a Van Helsing.

21 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2016. 08. 15. 20:08

SyFy-tól én még nem láttam jó sorozatot. Ebben nagyon reménykedtem mert konkrétan NINCS EGYETLEN EGY JÓ – NEM TÖKÉLETES VAGY EPIC – HANEM SIMÁN JÓ vámpíros sorozat. Hát ez sem győzött meg arról, hogy ezt nekem kellene néznem.
Talán ha a 2. részről jobb véleményt olvasok, akkor de addig semmiképp nem pocsékolom az időmet.

bvr - 2016. 08. 15. 20:19

@DarkEagle “SyFy-tól én még nem láttam jó sorozatot”

Az Expanse tényleg jó. Persze annak egy jól kitalált, ötletes könyv az alapja.

winnie - 2016. 08. 15. 20:55

DarkEagle: azért várt meg a többiek véleményét, de én bármikor elhiszem, hogy ennél csak jobb részek lesznek.

tényleg nem értem, hogy oké, egy épületben játszódik az egész, mert alapozni akarnak, de akkor miért nem alapoztak?

Lemoni - 2016. 08. 15. 20:57

Én azért szívesen emlékszem vissza a közelmúltból a Being Human és a Haven Syfy-sorozatokra, de mostanában nagyon lejtmenet van, ez a Van Helsing is jól példázza. Nulla történet, pocsék dialógusok, semmilyen karakterek, dögunalom. És megint ez a gagyi, spórolós helyszín választás. Nem kap még egy percnyi további esélyt sem tőlem.

bélabá - 2016. 08. 15. 21:15

Kb. 20 perc után kikapcsoltam és el is felejtettem, ti juttattátok eszembe.

wellwellwell - 2016. 08. 15. 21:18

a holtszezonban rávetemedtem, de másfél perc után megbántam, hogy hozzáfogtam. kasza.
igaz, hogy a műfaj sem áll hozzám közel, semmilyen zombis-vámpíros cuccot nem nézek, egyszerűen nem érdekel, a véleményem tehát nem mérvadó. :)

Thomas - 2016. 08. 15. 23:57

Éppen valamelyik nap gondolkodtam azon, hogy nem tudok megnevezni egy SyFy-sorozatot sem, aminek eljutottam volna a 2. évadig, pedig az utóbbi években azért egy párat bepróbáltam (Defiance, The Expanse, Dark Matter, 12 Monkeys, Helix…), de pár rész után mint kasza lett, egyedüli kivételként a Dark Matter 1. évadát azért végignyomtam, de azt daráltam, így lecsúszott, noha az sem volt nagy szám. És azt az egyet, amit folytattam volna (Ascension), azt meg ők nem akarták:)

Ilyen előzmények, az előzetes, meg a kritika után a Van Helsinghez már semmi kedvem nincs, süt belőle, hogy egy újabb low budget cucc, amiből 2 részt se tudnék végignézni. Akkor már inkább a Wynonna Earp-be nézek bele, de nagy reményeket ahhoz sem fűzök.

Mark Bolt - 2016. 08. 16. 02:23

Egyetértek, nekem is gyengém a posztapok téma, de kb. 15 perc után éreztem, hogy ez nem az a minőség, amit minimálisan eltűrök, és kinyomtam. Nagyjából az első két mondatig tetszett, amíg az volt a szöveg, hogy 2016-ban vége lett a világnak, mer feltámadtak a vámpírok.

Várom mikor jut eszébe a sorozatrendezőknek, hogy az Alien univerzumából csináljanak végre egy hasonló sorozatot. Most képzeljétek el a jövőbeli New Yorkot, aminek a csatornarendszerében elszaporodtak az alienek, és a túlélő csoportok próbálnak túlélni mindenféle bunkerekben.

Jut eszembe a Mist című soritól ugyanezt a feelinget várom.

Mark Bolt - 2016. 08. 16. 02:24

Thomas, Expanse a legjobb sci-fi amit kiadtak az elmúlt években, beleértve a mozifilmeket is. Ha nem tetszett, veled van a probléma, magadba kell szállnod. :)

bvr - 2016. 08. 16. 05:54

“Thomas, Expanse a legjobb sci-fi amit kiadtak az elmúlt években, beleértve a mozifilmeket is.”

Pontosan :) (urben jatszodoak kozul mindenkepp) Ebben legalabb vegig van gondolva egy univerzum.

galocza - 2016. 08. 16. 21:49

pastapoc+vámpírok? jöhet ugye? ugye? ugye?
nem. így nem.
nem sorolgatok, mások megteszik helyettem, de ennek a pilotnak nincs egy pontja, ami mentené.
képes vagyok olykor szórakozási faktort találni olyasmikben amit mások megvetnek (és amilyen idióta vagyok, be is vallom), de itt sajna semmit nem találtam.

stakdrone - 2016. 08. 19. 21:40

Nekem viszont bejött a pilot.
“vártam, vártam és vártam, hogy történni fog valami, hogy kapunk valami információt, hogy megtudunk valamit valamelyik karakterről…, de semmi”
Akkor viszont nem figyeltél winnie! Nézd meg újra. Elég sok mindent meg lehet tudni a sorozat jövőjéről, ha nem csak arra figyelsz, hogy mikor jön már akció, meg kicsit elfelejted a “jajnemármegintegyposztapoksori” nyavajgást.
Persze az is kiderült, hogy a főszereplők kik lesznek, mert az ő motivációikra nagyjából fény derült, vagy sejteti a film, hogy több van a háttérben.
És csak hogy jó SyFy sorikat is írjak a fanyalgóknak: Battlestar Galactika, StarGate, Eureka, az újabbak közül a The Expanse.

Nyilván a véleményem szubjektív, és kiderülhet, hogy csapnivaló lesz a sorozat, de az első rész után lehúzni olyan mint könyvet a borítójáról ítélni.

winnie - 2016. 08. 21. 06:55

stakdrone:

“de az első rész után lehúzni olyan mint könyvet a borítójáról ítélni.”

a borító az a sorozat címe és egy kép, ez minimum, az első 2-3 fejezet.

és most attól tekintsünk el, hogy az emberek többsége nem hogy egy részt, de 10-20 percnél sem néz meg többet abból, ami nem tetszik neki. én általában 3 részt várok meg. de ha egyszer egy rész került leadásra belőle és kritikát írunk róla, akkor csak egy rész után tudunk dicsérni vagy lehúzni:)

ez egy pilotkritika. az első rész kritikája.

lehet, hogy a sorozat a 8. résztől király lesz. lehet, hogy a 3. résztől lesz az. (lehet, hogy sokak szerint most is az). a lényeg, hogy ezt sokan már nem fogják megtudni, mert nem fognak maradni, inkább néznek olyasmit, ami már az első résztől kezdve nagyon tetszik neki. (és persze lehet, hogy az meg a 8. résztől rossz lesz.)

ha tovább nézem és bejön, azt is meg fogom írni. ha nem írok róla többet, akkor nyilván nem jött be, de általában kommentben mindig jelzem, hogy mi a véleményem a folytatásról.

” És csak hogy jó SyFy sorikat is írjak a fanyalgóknak: Battlestar Galactika, StarGate, Eureka, az újabbak közül a The Expanse.”

az első három SciFi Channel-sorozat. csak a the expanse a Syfy, és említik is feletted.

winnie - 2016. 08. 21. 07:03

stakdrone: én örülök, hogy tetszik neked, de egyébként látod a többiek véleményét – ilyenkor szerintem érdemes időt szánnod arra, hogy pár mondatba leírd, hogy miért jó. nem nekem, bár én is szívesen olvasom, hanem a többi kommentolvasónak, hogy ne csak a negatív véleményeket mellett lássanak érveket, hanem a pozitívak mellett is.

mondhatni csak lehordasz engem (amivel nincs baj), de nem írod le, hogy miért tetszett, pedig ez az, ami igazán fontos lenne.

“Akkor viszont nem figyeltél winnie! Nézd meg újra.”

NEEE! csak azt ne:) nyilván nem fogom megnézni ismét, eléggé figyeltem, mert 10 éve ez a munkám, ha valahol figyelek, az a pilot. de amit írtam, azt továbbra is állítom. (akciót nem várok, azok halálosan untatni szoktak.) neil labute az író, akinek zseniális színdarabjai is filmjei vannak, remek karakterekkel. itt a legtöbb karakternek a nevére sem emlékszem, szinte egyikről sem tudtunk meg semmit, sem a némáról, sem a segítőjéről, sem az ázsiai csajról. naná, hogy a két (látszólag) főhősről van valami (nem túl érdekesek, miattuk nem nézném tovább), de a többiek egyelőre csak ágyútöltelékek, biodíszletek. nyilván idővel meg fogjuk ismerni őket, de a nézőt az elején kell megfogni, hogy maradjon a sorozattal, itt meg csak ténferegtek páran, vagy háttérben fegyvert markoltak, vagy kaptak egy nem sokat mondó félsnittet.

(plusz elég zavaró volt, hogy voltak olyan jelenetek, amik látszólag) semmit sem adtak a a történethez.

pehnemer - 2016. 08. 22. 22:55

Nagyon gyenge pilot, rég láttam már ilyen gagyit. Igen, ez a szó ugrott először be. Nem tudom mi újat lehetne még itt mutatni, majd irjátok meg mien lett…

Saibinu - 2016. 09. 10. 23:36

Én már láttam a Sy-fy-tól az elmúlt pár évben egész jó sorozatokat.
– Z Nation (igaz, ez inkább Asylum termék)
– A Dark Matter-t és KillJoy-t igaz import, de egész tűrhetőek.

De a régebbi sorozataik
– Battlestar Galactica
– Eureka (csak megjegyzem, hogy egy ¿reboot?-t kap 2017-től a sorozat, bár azt még nem tudja senki, hogy miről is lesz szó. Egy reunion-ról, vagy egy filmről, vagy egy reboot-ról.)
– Még talán a Defiance is érdekesnek volt mondható (legalábbis az első két évada.)

winnie - 2016. 09. 14. 07:34

“– Eureka (csak megjegyzem, hogy egy ¿reboot?-t kap 2017-től a sorozat,”

nem kap semmilyen rebootot. ne vegyetek be mindent, amit egy helyen lehet olvasni.

winnie - 2016. 09. 14. 07:36

” (igaz, ez inkább Asylum termék)”

minden sorozatnak van gyártója. a csatornák a sorozatokat a gyártó stúdiótól, illetve produkciós cégtől veszik. ezért nem lehet azt mondani, hogy X vagy Y mondjuk syfy-sorozat. a syfy is vásárol olcsó helyről, vásárol drága sorozatot. de a sorozatokat nem ők csinálják, hanem megveszik valakitől.

z - 2016. 09. 24. 18:57

Az első rész kb a semmiről szólt, így vártam még egy részt… a második részben megmutatták azt a semmit, amiről az első rész szólt kb nulla újdonsággal… tehát még mindig semmi… ment a kaszált szériák közé…

Tyberius06 - 2016. 09. 25. 00:25

WTF was that??? Olyan érzésem volt, mintha a pilotot néztem volna, vagy mondjuk a 3-dik évadból egy random filler részt… Ennek így mi értelme volt. Kaptunk egy világot benne egy alvó csajjal, azt erre most felfedték nekünk a “midikloriánokat”, vagy mi a hoki.
Pedig ígéretesen indult, ha mondjuk ez egy dupla évadnyitó lett volna és kicsit megkeverik a jeleneteket akkor még szórakoztatóra is lehetett volna vágni…
Hát nagyon nemtom mi legyen a sorsa. Mivel az első két részben nem kaptunk semmit, a semmi magyarázatán kívül, így igazságtalan lenne ennyi után elítélni, de ugyanakkor pont ez a bökkenő, hogy 2 rész alatt semmit nem adott a sorozat…

drusilla - 2016. 09. 30. 19:25

Nekem tetszett, Z Nation is csak darálva nézhető, ez is olyan, most szépen elteszem későbbre. Minden ugyan az, meg van a “rakomány” (Murphy), akit meg kell védeni, biztos lesz egy helyszín is ahova feltétlen el kell jutniuk. Meg van a kötelező öregember is stb.
Azt bánom, hogy hamar fény derült arra, hogy a csaj vére gyógyít. Most már csak bele kell tölteni a vérét kis kapszulába és azzal lövöldözni a “vámpírokat”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz