login |

Miss Fisher’s Murder Mysteries

2016. 08. 16. 14:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Mivel nemsokára elvileg elkezdődik a 3. évadot követő (lezáró?) film forgatása, no meg, mert mostanság felkerült a magyar Netflix-re a 2. szezon, és mert úgy tűnik, itthon is folytatódni fog a sorozat, ezért gondoltam írok róla még egyszer utoljára pár szót, hiszen nemrég fejeztem be. (Igen, jobb később, mint soha.)

A Miss Fisher’s Murder Mysteries című kosztümös ausztrál krimisorozat kezdéséről és a 2. évados startról már írtam korábban, de azóta adásba került még 12 rész, plusz a 8 részes harmadik szezon is, hogy lezárásra kerüljön a történet, persze nyitva hagyva bizonyos dolgokat.

MIss Fisher-01

Az alaptörténetet a fenti linkeken lehet olvasni, 1929-ben játszódik a sorozat, mely Kerry Greenwood regényei alapján készült, a főhőse pedig egy arisztokrata, igencsak kikapós és belevaló magánnyomozónő, aki társalkodónőjével/cselédjével nyomoz a rendőrség állandó közreműködése mellett.

Az első részekhez képest elég komoly változás volt, hogy a sorozat készítőinek túl kellett lépnie az irodalmi alapanyagon, és saját kútfőből (is) dolgoztak. És bár lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, de ez azért hozott némi változást, hiszen nem mindegy, ha egy hosszabb történetet szerkesztenek rövidebbé, vagy egy újat kell felduzzasztani.

MIss Fisher-03

Éppen ezért főleg a 3. évadon éreztem azt, hogy nagyon szűkösen bántak a karakterekkel, így az esetek is valamennyire kiismerhetőek lettek. Nem volt sok szereplőjük, és általában azt játszották meg, hogy akik ártatlanok is voltak a fő ügyben, azok is simlisek voltak más tekintetben, s mondhatni csak egy valaki volt teljesen ártatlan. (És mintha egy fokkal véresebbre is vették volna a stílust, vagy csak durvábbra.)

Minden más nagyjából változatlan maradt, olyannyira, hogy az ismert karaktereken nem nagyon mertek változtatni, így folyton ugyanazon jellemzőikre erősítettek rá, így némiképp elkezdtek kiszámíthatóvá és karikatúrává válni.

MIss Fisher-06

A 6. évadban a Game of Thrones-t is megjáró Essie Davis (ő volt a színésznő Arya szálán) persze végig lubickolt a szerepében (bár a karikatúra-szerű megközelítést nem törte le a játékával), és annak ellenére, hogy teljesen esélytelen volt, hogy a Jack Robinson felügyelő közelebb kerüljön hozzá a finálé előtt, kettejük között a játékos adok-kapok végig jópofa maradt, bár idővel azért önismétlővé vált.

A sorozat fénypontja persze továbbra is Phryne Fisher segítője, Dot maradt (a háztartás többi tagja, mint az inas vagy a kommunista taxisok nagyon keveset szerepeltek), ő fura mód inkább komolyodott, közel sem a mindenre rácsodálkozó figurát erőltették rá. És, ami még mindenképp nagy pozitívuma volt a kriminek, hogy elég gyakran a kor sajátos vonásaira hívták fel a figyelmet az esetekkel, szóval volt némi oktatójellege is a MFMM-nek.

MIss Fisher-04

Egyébként mind a 2., mind a 3. évadban behoztak egy kisebb átívelést, előbb Jack volt feleségének új pasijával, utána pedig Phryne apjával – egyik sem volt egy nagy eresztés, bár így az S3 zárását két összefüggő résszel azért izgalmasabbá tették. (Bár így is becsempésztek mindkettőbe egy-egy különálló esetet.)

Az S1 utáni visszaesés ellenére egy percig sem bántam meg, hogy néztem a Miss Fisher’s Murder Mysteries-t, fel sem merült bennem a kasza gondolata, mint korábban többször is írtam, az efféle kosztümös krimik mindig is a gyengéim voltak – kezdve Agatha Christie Poirot- és Miss Marple-történeteivel és Sherlock Holmes-szal az olyanokig, mint a Garrow’s Law, a Foyle’s War vagy a Murdoch Mysteries.

MIss Fisher-05

És persze most már tényleg jöhetnének korábbi darabok is (bár biztos vannak), hiszen jó regényalapanyagok vannak a középkorban vagy az ókorban játszódó nyomozós sorozat – igaz, sosem olvastam például Steven Saylor könyveit. A következő kosztümös nyomozós darab, ami eszembe jut, az a Caleb Carr-féle The Alienist (A halál angyala) lesz a TNT-n. Remélem, mihamarabb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz