login |

Outcast: vége az 1. évadnak

2016. 08. 17. 20:36 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Fura sorozat a démonűzős Outcast a Cinemax-tól, mert folyton az jut eszembe róla, hogy nem nagyon tudnám senkinek ajánlani (lehet, hogy csak azért, mert nem tudnám mivel tegyem) – a kezdésről én is írtam, human is – nekem jobban bejött, bár ő adott jobb osztályzatot (lehet, hogy ezzel is demonstráltunk a számszerű értékelések ellen?).

A pilot és a második rész után szkeptikus voltam, mert nem vagyok oda a keresztlóbálás hatására falra mászkálós gyerekekért, akik azt hörgik, hogy ekszöszájzbuk, de a Robert Kirkman képregénye alapján (az első pár füzetbe belenézve elég sztorihűen) adaptált sorozat amolyan antiördögűző lett, legalábbis jó pár dolog pont ellenkező módon történt benne, mint ahogy arra számítottam volna.

Outcast-01

Kezdem a lényeggel, hogy kifejezetten bejött az Outcast, a nézettsége pocsék, azonban szerencsére még a szezon előtt berendelték a folytatást, így arra is van esély, hogy a válaszok iránt ácsingózók is kapjanak valamit, mert ez az első évad elég komoly alapozása volt a főkonfliktusnak, s bár ugyan lezáródott több történetszál is, egyelőre gőzünk nincs arról, hogy egyes bedobott fogalmak, illetve végcélok mit is jelenthetnek.

Engem az efféle mézesmadzagok ritkán szoktak zavarni, s mivel nemrég indult, még futó képregény-sorozat szolgáltatja a sorozat alapját, így nem lepett meg, hogy a fő szembenállást nem feltétlenül oldották fel, maximum egy kicsit tágasabbra vették a sztorit, és sokkal inkább koncentráltak a mechanizmusokra, mintsem a mitológiára.

Outcast-06

Éppen a mechanizmusok miatt tűnt először kissé epizodikusnak az Outcast, talán az első 4 részben három alkalommal is volt “heti eset”, megszállt kliens, de ezekre mindenképp szükség volt egyrészt a két fő karakter, a pap és Kyle dinamikájának megalapozásához, meg magának az ördögűzésnek, illetve Kyle képességének megmutatásához.

Nem csak az atyával való kapcsolata, hanem a családjához, főleg a testvéréhez való viszonya is remek volt, valahol szívszaggató volt nézni, hogy alakulnak főhős dolgai, nem tudtam nem együtt érezni vele, cudar egy érzés lehet, ha az ember feje fölött így összecsapnak a hullámok, ráadásul olyan dolgokat fedez fel magáról, amiknek köszönhetően nem csak az életét, de a körülötte lévő világot is átértékeli.

Outcast-02

Az Outcast által feldobott témák sem feltétlenül tipikusak, bár spoilerek nélkül erre nehéz kitérni. Mindenesetre de a vallással, a hittel és magával az ördöggel, illetve a Gonoszhoz való hozzáállással és viszonnyal kapcsolatban sokféle kérdést feltesznek, és olykor bizony a válasz eléggé vészjósló. És mint írtam feljebb, döbbenetes hatást képes az emberre gyakorolni, ha arról, amiben régóta hisz, vagy tudni vél, kiderül, hogy nem is úgy van.

Azonban, ha már Gonosz, akkor az évad során nem sikerült kibékülnöm Sidney funkciójával, mert ő sokkal izgalmasabb karakternek kellene, hogy tűnjön, mégis az egyik legtipikusabb lett, hiába próbálkozik Brent Spiner. Vele kapcsolatban tényleg előhúznak minden visszafogott rosszfiús panelt, azt csinálja, amit csinálnia kell, és hiába vészjósló olykor, valami megfoghatatlan okból nálam nem tudta betölteni a neki szánt szerepet.

Outcast-04

Az Outcast az elején több szálat is elindít (a végére a kuszaság nagyjából összeér), és az epizódok múlásával egyre több karaktert emel ki Rome lakosaiból, okosan építkezik, és nem egy sokkoló húzásra is sor kerül. Némely, igencsak meglepő felfedezés remek beintés az ördögűzős paneleknek, bár egyelőre csak reménykedem abba, hogy konkrét cél is van ezek mögött, nem csak direkt akartak szembe haladni az elvárásokkal.

Összességében nálam a végig nagyon borongós, nyomott hangulat és a kegyetlenül megtépázott lelkületű főhős (Patrick Fugit nagyon jól búsul), valamint a ritka erős érzelmi töltet, az erős személyes drámák tetté abszolút nézőssé a sorozatot, bár a helyenként nagyon jó részek nem tették kiemelkedővé a teljes szezont, viszont mindenképp érdeklődéssel tekintek a folytatás elé.

Outcast-03

Vicces, de egyébként valamennyire a totál más hangulatú BrainDead-del lehet rokoni kapcsolatba hozni az Outcast-et a nyári sorozatok közül – legalábbis szigorúan a testrablós, testmegszállós mechanika alapján. Idővel ugyanis arra (is) terelődik a figyelem, hogy ki “állt át”, ki lett megszállva, ezzel is egy jó adag bizonytalanságot hozva a sztoriba.

Aki csak a pilotot látta, annak egyébként jelezném, hogy az ottani vérmennyiség és egyéb vizuális horrormegoldások az egész szezon során csak minimálisan vannak jelen, a rettegés sokkal inkább pszichológiai jellegűvé válik, kicsit ki is lóg az 1×01 megvalósítását tekintve az S1-ből.

Outcast-05

Ja, igen, a plakátnak igaza volt: a megszállás csak a kezdet.

21 hozzászólás Ne habozz!

KyloRen - 2016. 08. 17. 20:49

“A pilot és a második rész után szkeptikus voltam, mert nem vagyok oda a keresztlóbálás hatására falra mászkálós gyerekekért, akik azt hörgik, hogy ekszöszájzbuk”

Hatalmas mondat. :D
Amúgy én pontosan ezért az indokért nem néztem tovább, valahogy nem gerjedek erre, hogy gyerekek totál bénán színészkedve nyögdöcsélnek, és keresztet dobunk a pofájába. Igazából nem is értem, hogy tetszhet ez akárkinek is a világon. No offense. :D

Máté - 2016. 08. 17. 20:57

KyloRen: akkor pont annál az epizódnál hagytad abba, ami teljesen szélsőséges példája volt a sorozatnak. A többi 9 rész teljesen más. A pilot csak a szokásos klisés felütés mint minden sorozatban, hogy megalapozzon egy nézőtábort.
Ha a második szezonnal nem csinálnak csodát, valószínüleg kasza lesz. Drukkolok, hogy ne, többet érdemel már csak a negatív/pesszimista/sötét légköre miatt.

KyloRen - 2016. 08. 17. 21:05

Hát igen, de itt jön be az, hogy rengeteg más minőségi sorozat ömlik felénk megszámolhatatlanul, és egy ilyen pilot után, ami emlékeim szerint nem is volt túl rövid… egyszerűen nem tudtam folytatni, pedig úgy ültem le elé, hogy szeretni akarom. :D

Snoopyzit30 - 2016. 08. 17. 21:13

Én 3 rész után pihentettem le (kaszáltam) a sorozatot és akkor úgy voltam vele, hogy megvárom az évad végi kritikát, de valahogy még most sem érzem azt, hogy nekem néznem kellene. Lehet, hogy majd egyszer (a 2. évad végén) előkapom a kalapból és ledarálom, de most valahogy még ez a kritika se tudott meggyőzni, hogy nézzem. :-/

Lemoni - 2016. 08. 17. 21:42

Minden epizódot jóleső izgalommal néztem, mert két kedvenc zsánert, az ördögűzőst és a karakterdrámát ötvözte, szerintem nagyon jó arányban. A két fő karakter, a pap és Kyle remek, különösen a közös jeleneteik erősek. Sidney nagyon érdekes figura, de egyelőre nem érzem benne az átütő hipnotikus erőt, inkább valami visszafogottság jön belőle és ez valahogy megtöri a karizmáját. Nekem tetszik a történetvezetés is, nem találom sem lassúnak, sem unalmasnak, pont a dráma alapos kifejtésének megfelelő. Kyle és Megan a két legtragikusabb figura, mert amíg a papnak a hit, néha a kétség, a seriffnek a hivatása meg a józan emberi ész ad erőt a harchoz, van egy magasztosabb céljuk, a városka, az emberek megtisztítása, addig a testvérpár csak egy normális és boldog családi életet akart, de Kyle mint kulcsfigura, nem vonhatja ki magát a megoldásból. Talán Kyle felesége volt a legellenszenvesebb nekem, talán azért, mert harc nélkül feladott mindent és inkább kimenekült a problémából, hamisan bemagyarázva, hogy így nem árthat többet a lányának. Amit nem értek, hogy a trutyi kihajtása után miért kerül kómába az egyik és miért nem árt a másiknak. Nálam stabil 8/10 az évad, különösen a két utolsó rész tetszett.

winnie - 2016. 08. 17. 21:49

lemoni: nem a trutyi kapcsán említették, hogy számít, hogy kiben mióta van benne?

zolkó - 2016. 08. 17. 21:51

@winnie
Brent Spiner sótlansága nem lehet hogy célt szolgált, hogy ő “csak” egy kifutófiúja, a majd később érkező igazi gonosznak?

Amúgy nekem kimondottan bejött a sorozat a lassúságával, és a néhol nagyon aprólékos környezet, és gondolkodásmód(ok) bemutatásával. És amit winnie is ír, hogy Kyle bizony kemény pofonokat kap, nem bánik vele kesztyűs kézzel a “sors”, és mégis egyfajta sztoikus nyugalommal veszi tudomásul, hogy ez van, szereti/nem szereti ezt kell tennie. És nem mehetek el szó nélkül Reg E. Cathey mellett sem, akinek minden egyes szerepére muszáj odafigyelni, itt is nagyon jó volt a rafinált rendőrfönök szerepében.

Geza Kovacs - 2016. 08. 17. 21:54

Egy ismerős univerzálisan használható szavaival élve: nem volt rossz a sorozat, de a jó nem ilyen. Ha véget ért volna itt, nem sajnáltam volna egyáltalán. Mondjuk a sok sorozatban mellékszereplő vörös lány félmeztelenül egy kicsit javított a mérlegen.

Lemoni - 2016. 08. 17. 22:05

winnie: lehet, hogy mondtak ilyet, én annyira emlékszem a trutyival kapcsolatban, hogy először agresszívvá teszi a megszállottat, aztán asszimilálódik és lenyugszik a beteg. Sidney mondta Kyle-nak, ha nem hajtja ki az anyjából a trutyit, az anyja is egy idő után lecsillapszik és él tovább. De mivel Kyle anyja még az agresszív fázisban volt, benne sem lehetett régóta a trutyi, nem?

Mark Bolt - 2016. 08. 17. 23:05

Ezt én nem bírtam. 2. rész után abbahagytam. Démonűzést csak úgy szőrmentén szeretem, így töményen sorozat formájában megfekszi a gyomrom.

apost - 2016. 08. 18. 01:56

Itt többen írtátok, hogy a csaj a testvére, de ő sztem igazából nem az nem?
A srác egyke a csajt meg az árvaházban ismerte meg és csak egyfajta testvéri viszony alakult ki közöttük.

Az első rész amúgy nagyon tetszett. Sajnáltam, hogy nem volt olyan hangsúlyos a horror hangulat a folytatásban. A sok visszaemlékezés már kezdett nagyon idegesíteni. De a lényeg hogy ezektől függetlenül az utolsó 2-3 részig eléggé tetszett. Viszont mikor kiderült ez a fúziós dolog és hogy ez kb csak egy “Invasion – Rejtélyek városa” remake, hát kissé csalódott lettem. Főleg a lezárás volt olyan, hogy egy amúgy triviális tényt a képünkbe tolnak mintha ez valami nagy cliffhanger volna. Kb ezt vezették fel az eleje óta, volt aki meglepődött a utolsó jeleneten?

winnie - 2016. 08. 18. 05:08

apost: az utolsó jelenet értelme nem az volt, hogy őket sem hagyják elmenni rome-ból, ahogy a tűzoltót sem?

(igen, természetesen megan nem vér szerinti testvér.)

Crow - 2016. 08. 18. 07:56

Én arra vártam volna kis magyarázatot mi is az “Outcast”, ugye elég elképzelhető hogy a srác is “meg van szállva” vmi renegát trutyi van benne akitől paráznak a többiek mert ereje van felettük…szóval nem elég hogy vannak talán ilyen frakciókba is tömörülnek, ráadásul ez a cucc öröklődik, zavaros, jó lenne a második évadban tisztítanak a képet. Alapvetően tetszett a legnegatívabb nekem a sok belengetett de kihagyott feszkó volt (tipikusan rész végén kijön a házból bámul a sötétbe mintha ha látna vmit de semmi) olyan na most már elkezdődik a film, ja mégsem hangulat. A kómába esés és az időfaktor csak a srác elmélete ő meg nem tud szart se, szóval lehet kamu…mondjuk fura h nem tud semmit ha egyszer ő egy ilyen hiresség, talán attól erős hogy teljesen visszavette a kontrollt a megszállójától. És ott van még a nagy esemény a “merge”, azt sem tudtam megfejteni tömeges megszállást jelent, avagy vmi személyes jellegű megszállást, ahol összeolvadnak a tudatok. Ami még megragadt a végén említi a kalapos gonosz hogy “ott nem maradhattak ahol voltak” szóval ezek ilyen menekültek, mondjuk igazán kérhetnék szépen a dolgokat, bár tény nem sokan ajánlanák fel a testüket egy “migránsnak” akármennyire liberálisok :) Erős a gyanum azért ez vmi ufós cucc mindenesetre a csajtestvér ugy viselkedett kb mint egy ember viselkedne egy idegen bolygón (mindenre rácsodálkozik stb)

apost - 2016. 08. 18. 11:16

winnie: A tűzoltót nem engedték el? Nem az volt, hogy a feleségét nem engedték csak el mert hogy a “bandából” nem lehet kiszállni? Nekem úgy jött át, hogy vannak átlag démonok akik összevissza megjelentek és van egy külön csoport akik az egyesülés miatt jöttek. Mert ugye voltak már akik megszállottak és elhagyták a várost. Meg nekem a végén a benzinkút is olyannak tűnt ami kb a városhatárnál lehetett és fura lenne ha ott mindenki abban a városban lakott volna. Szóval nekem inkább az jött át, hogy azt sugallják, hogy mindenhol ott vannak már. Azaz nem az, hogy nem engedik el őket, hanem nincs is hova elmenni előlük.

apost - 2016. 08. 18. 11:18

jah ez a testvér téma pedig nekem azért fura mert ez túl névleges dolog közöttük. Én konkrétan még egy szerelmi szálat is kinéztem a dologból szóval én valahogy nem hivatkoznék rájuk testvérekként

winnie - 2016. 08. 18. 12:25

apost: persze, úgy értem, hogy el akartak utazni, de “nem engedte” neki. a tűzoltó elmehetett volna az ultimátum hatására.

a nincs hova menni aspektus passz, lehet, hogy igazad van.

Muhito - 2016. 08. 18. 19:24

Nagy várakozással kezdtem neki mert nagyon kedvelem a témát,és végre sorozat formájában de elég felemás érzésekkel fejeztem be,az alapjául szolgáló művet nem ismerem,de számomra olyan volt a sorozat mintha 8 rész alapozás utána lett volna 2 mozgalmas rész és kész,vagy egyenletesem osztottam volna el a feszültséget,vagy kidolgozottabban,mert a karakterek azok voltak de a mitológia nemigazán,sok dologra nem kaptunk választ(az igazán fontosakra).Tudom hogy a témában újszerűt (filmiparban 10-15 évben valami elfogadható szintet sem nagyon megy)nehéz már kidolgozni,de összességében egy random Supernatural rész is izgalmasabb számomra mint ami ebben az évadban volt összesen.Nem mondom azt hogy hentelni kell,meg forgó fejű hányásukban driftelő kislányok,lehetne psziho vonal,vagy akár mindkettő,de egy-két perctől eltekintve ebben nem kaptam meg.Ehhez a témához sokkal jobban kellett volna hozzányúlni,vagy egyáltalán nem.Mindenesetre maradok a második évadra mert érdekel mi lesz,valamint a a műfaj ezen szegmensében kb nulla b opció van :)

Silver-sama - 2016. 08. 19. 18:43

Én jó kedvvel néztem végig a pilotot, még amikor fb-n sugározták, bár nem szeretem a megszállós filmeket. de a 2.rész… szörnyülködve vártam minden percét, hogy mikor lesz már vége, hogy aztán kaszálhassam a csudába. Valami végtelenül unalmas volt. Sajnos nekem nem jött be :/.

Chros69 - 2016. 08. 19. 21:55

En is az elmarasztalok taborat nepesiten: eljutottam nagy kinlodva a 6. resxig, de nem birok mar tovabb haladni :)
Ahogy winnie is irta, mikor atment heti-ugyes fillerbe, nalam akkor verte ki a biztit :)
Hirtelen nem is tudom eldonteni, hogy a Demian vagy ez volt a rosszabb. Azt hiszem kijelenthetjuk, hogy kozepxar :)
Es ugy, hogy ekozben mas sorozatok (Stranger Things, Preacher, Braindead) szarnyaltak.

winnie - 2016. 08. 21. 07:05

“mikor atment heti-ugyes fillerbe”

két ilyen rész volt, szóval ez még túlélhető, ráadásul mindkettő nagyon fontos volt az összkép miatt.

(a filler nem csak ezért, teljesen mást is jelent. ha heti ügyes lenne a sorozat, akkor egy heti ügy eleve nem lehetne filler.)

kittypride - 2016. 08. 27. 13:59

Nekem tetszik, visszatérek a 2. évadra. Én a 3. vagy a 4. rész után jöttem rá, hogy azok kerülnek kómába, akikben sokáig benne marad a démon. Csodálkoztam is, hogy csak az évad végére sikerült erre rájönnie Kyle-nak. Gondolom minél tovább marad valakiben a fekete trutyi, annál több életerőt szív ki, így a kiűzés után nem marad semmi, csak egy “üres” porhüvely.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz