login |

Scream: vége a 2. évadnak

2016. 08. 17. 14:50 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika,

– I’ll be right back.
– Why-Why-Why would you say that?

Nagyon bíztam abban, hogy a korrekt kezdés utáni lejtmenetet követően az utolsó előtti két részére feltámadó, és végre izgalmas, helyenként még félelmetes (vagy ijesztő) részeket hozó Scream egy remek fináléval feledteti a még az elsőnél is langyosabb szezont, de nem.

Csak a szokásos erőltetett klisékkel terelték a végjátszma irányába a részt, hogy utána megtörténjen a Nagy Leleplezés, ami során vagy ledöbbentünk, vagy csak unottan legyintettük, hogy “szóval tényleg csak ennyi”.

Scream - 2x12-03

Manapság sok sorozat él a “kinyírunk egy főszereplőt”-húzással, hogy jelezzék, senki sincs biztonságban, holott éppen ez az a húzás, ami után mindenki biztonságba kerül. A Scream is bizonyította ezt, amikor a 2×01-ben kinyírták az egyik főszereplőt, hiszen utána már tudtuk, hogy a többieket nem fenyegeti a veszély, így maradnak az epizodisták vagy az új karakterek.

És az évad elején ezért hasalt el számomra a sorozat, mert nem tudott túllépni a Pretty Little Liars “telefonon ijesztgetek, díszleteket készítek elő”-koncepcióján, ami ugyan erősített a rejtélyfaktoron, de közben a rejtély a karakterek számára 5-6 részen át nem is létezett, akkor ugyanis csak az előző évados (kamu) cliffhanger-t ráncigálták, nem kerestek álarcos gyilkost.

Scream - 2x12-04

Többször is írtam, hogy számomra rejtély, mit csinálnak az írók a karakterekkel, hogy töltik ki a játékidőt, mert nem “öldösik” őket, nem keresik a gyilkost, de még saját, különálló, akár szappanos sztorikat sem kapnak. Minden súlytalan és snassz volt velük az évad első felében, egyedül a mitológia bővítése volt pozitívum, kiderült ez-az a múlt kapcsán.

Szerintem legalább kétszer, egyszer a Broadchurch-nél, egyszer pedig talán épp a Scream-nél lamentáltam azon, hogy mi a jobb? Ha a néző idővel rájön, hogy ki a gyilkos (mert valamiért az a logikus), vagy az, ha totál paff lesz tőle? Annak örülünk, ha önigazolást nyerünk, vagy ha remekül szórakozunk? Utóbbi ugyanis lehet, hogy logikátlan megoldás, de cserébe akár élmény is lehet.

Scream - 2x12-02

A Scream S2 esetében a többség (sajnos?) elég hamar egy karakterre kezdett mutogatni – már persze azok, akik egy valamiben biztosak voltak, hogy az, akire legjobban terelik a gyanút, akiről azt akarják, hogy a szereplők gyilkosnak higgyék, az biztos, hogy ártatlan. Persze mindig benne van az is, hogy dupla csavart kapunk, és tényleg az lesz a gyilkos, akire mindenki legyint, hogy ő nem lesz, mert annyira gyanús.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom a gyilkos (vagy gyilkosok) kilétével.

(Azt pedig zárójelben ideírom, hogy októberben még jönni fog két rész, amikre “le nem adott” részekként hivatkoznak. Korábban a neten is írták, hogy 14 részes a szezon, és a promóból, valamint a józan ész alapján is arra lehet következtetni, hogy a virtuális 13. és 14. epizódokról van szó (csak nem közbülsők). Viszont akkor lehet, hogy azért nem a 2×14 lett a finálé, mert kasza lesz a sorozat? Vagy mindig is ez volt a terv?)

És igen, Kieran lett a gyilkos. Az, aki mindig vagy az Álarcos távozása után jelent meg, vagy pár (másod)perc késéssel.

Scream - 2x12-06

De most komolyan, erre ti tudjátok a választ: a második évad alapján volt más olyan karakter, aki lehetett volna egyedüli gyilkos pusztán kizárásos alapon? Tudom, ha többen vannak, akkor meg lehet oldani, hogy az Álarcos és Kieran egy légtérben legyen, de egyébként…

Persze mindegy, nem is ez a lényeg, mint írtam, nem zavaró, ha a néző következtet. Az viszont igen, hogy a finálé előtt általában okosnak tűnő karakterek valamiért pont a gyilkos kapcsán képtelenek metán gondolkodni, értelmesnek lenni.

Scream - 2x12-01

Oké, tudom, hogy Stavo-t is oda zavarták a mozihoz (Kieran komolyan a saját dolgát akarta megnehezíteni vele?), de egyébként nagyon sajnáltam a végjáték jeleneteit. Aláírom, magukban korrektek voltak, aki nem látott horrorokat, azoknak újak, de a nevetséges kifogások, amikkel a gyilkost odaviszik a helyszínre, az írói húzások, amikkel szétválasztják a karaktereket, illetve ahogy a gyanússá ártatlanra (Eli) irányítják a pisztolyt nagyon elcsépeltek.

A motiváció azért érdekessé tehette volna a gyilkost, de sajnos a “random módra öltem”-kártyára futotta a két showrunner-nek, mert így lehetett Emma-t és Audrey-t csőbe húzni. Az “őrült pszichopata vagyok, mert csak”-megoldásnál még egy erőltetett motiváció is jobb általában.

Scream - 2x12-07

A tipikus zárást természetesen az is megkoronázta, hogy még most sem volt kedvük az íróknak komolyat lépniük. Félreértés ne essék, nem akarom én senki halálát, de ha már horror a műfaj, akkor valamit illene produkálni. Még akkor is, ha már sokszor leírtam, hogy éppen a kötöttségek miatt nehéz jó slasher sorozatot írni. Na de itt? Nem elég, hogy Brooke kapott egy kamu, “úgyis túléled”-szúrást, még a gyilkos is túlélte.

Az mondjuk nyilvánvaló volt, hogy Emma, vagyis egy gyerek, nem fog kivégezni egy embert (még akkor sem, ha van, aki a fotelben csápol, hogy ő megtenné…), de Kieran életben hagyása, hacsak nincs valami nagyon jó tervük vele, nagyon nyuszi dolog volt. Sajnálom, de egy horror esetében a készítő ne szeressen bele a karaktereibe, főleg, hogy azokat ő írja, szóval le az önimádattal. (Ha Eli is túlélte, és benne van, akkor az végképp a korona lenne.)

Scream - 2x12-05

A cliffhanger-t persze így vártam, és jópofa volt. Akárki is beszélt, egy ismert karakter vagy Brandon James, remélhetőleg az lesz az első dolga, hogy eltávolítja Kieran-t, mert nem lenne sok értelme egy már elkapott gyilkossal ugyanazokat a köröket lefutni.

25 hozzászólás Ne habozz!

Bence - 2016. 08. 17. 18:02
winnie - 2016. 08. 17. 18:13

igen, majd jön külön posztban.

Bertollnok - 2016. 08. 17. 18:41

Ez biza rémisztően gyenge zárás volt, sőt, az évad nagyobb része totál súlytalannak tűnt. Többet szerettem volna kapni a régi BJ-mítoszból, fasza, hátborzongató flashbackeket minimum, de akár teljes epizódot szentelve rá. Vagy legalább több macska-egér mindgame-et a jelenben, mivel azt találtam a sorozat legerősebb terepének.

A gyilkos kiléte nyilván nem volt beszaratós meglepetés, de azt speciel nem bánom, hogy nem nyírták ki (az első ilyen eset a Scream-franchise során). Hátha tényleg van valami odabaszós tervük vele.

Ami viszont igazán bosszantott, hogy úgy tűnik, nem tudnak ezen az “önvédelemből megölted a – mellesleg sorozatgyilkos – szerettemet, ezért bosszúból vagy csupán kattantságból én is gyilkolásba kezdtem” bűvkörön, mint motiváció.

A mindent leleplező elszólás pedig kifejezetten béna volt, teljesen úgy jött le, mintha elfogyott volna a játékidő, és villámgyorsan rövidre kell zárni az addig megfoghatatlan, tökéletesnek tűnő rejtélyt.

Minden sirám ellenére, a műfaj elkötelezett rajongójaként, simán szórakoztatott annyira, hogy várjam a halloween specialt, és egy harmadik évadra is abszolút vevő vagyok. Egy 6,5/10-et könnyű szívvel megszavazok az évadnak.

Juhtolvaj - 2016. 08. 17. 20:19

Nekem még mindig az a bajom, hogy ennek a sorozatnak egyáltalán nincs Scream hangulata. Néhány jelenetet kölcsönöznek, mint most a rendőrkocsis, de még azt is elrontják azzal, hogy folyamatosan életben hagynak minden szereplőt. De minek?

audrey - 2016. 08. 17. 21:12

Szörnyen semmilyen volt ez az évad. Szörnyen.

-T - 2016. 08. 17. 21:41

Nekem az évadból mindössze az 1. rész, az 5., illetve ez az utolsó jött be valamennyire. Ezeket kivéve szinte az összes pocsék volt….
A gyilkos kilétéről csak annyit, hogy sejtettem már egy ideje, hogy Kieran lesz az, főleg, hogy nagyon az unokatesójára akarták terelni a gyanút. De nem hiszem/hittem el, hogy Piper halála óta ő követett volna el mindent. Gyanús hogy mindenhol ott tudott lenni. Mondjuk, ha arra gondolok, hogy az első évadban is ráterelték a gyanút, akkor már van értelme. Voltak árulkodó nyomok.
Összességében ez a finálé jobban tetszett mint az előző évad végi, de ha nem lenne több évad, akkor sem lennék dühös.

Silver-sama - 2016. 08. 17. 22:34

És most 1 full pozitív komment:
Nagyon imádtam az egész évadot, remek szórakozást nyújtott :D. Teljesen érthető a lassúsága, elvégre ez 1 sorozat, nem lőhetnek le egyből mindent. Sőt, nekem kifejezetten tetszett az, hogy csak kb az évad 2.felétől tudták, hogy van gyilkos. A fő karaktereket igazán sikerült megszeretnem, végig tudtam izgulni értük, hogy meghal-e valaki.
Kierant nem kedveltem az elejétől kezdve, reméltem, hogy megölik. Majd a vidámparkos részben volt az a húzás, amikor ugye a fejére volt rakva a maszk, a szája bekötve, Emma majdnem lelőtte és jött a rendőr és lehúzta róla a maszkot, tudjátok miről beszélek. Na arra azt mondtam, hogy micsoda hatalmas húzás, haver :D. Ha te lennél a gyilkos, akkor csillagos ötös :D.
Jobb lett véleményem szerint, mint az 1.évad, és az egyik kedvenc sorozatommá nőtte ki magát :).
Nem igazán foglalkoztam a gyilkos kilétével, csak az utolsó részben gondoltam sokat arra, hogy “na, akkor ez Eli lesz”. Aztán pedig végül Kieran lett… Nem is tudom, először talán még én is úgy festettem, mint Emma, nem akartam bevenni. Kellett pár másodperc, mire továbbkapcsoltam, hogy “ja, jó, oké” xd. Láttam már jobb végjátszmát is, de nem baj, jó volt ez. A végén a csavar meg baromira ütött :D. Nem tudok várni!!!! ><

winnie - 2016. 08. 18. 05:06

Juhtolvaj: gondolom a meta megközelítéssel próbálkoznak, hogy screamesek legyenek, ld. amikor noah arról beszél, hogy ez az utolsó felvonás.

Pocok - 2016. 08. 18. 06:17

Nem azt mondom, hogy csalódás lett, inkább ilyen “meh” érzésem volt. Oké… gondolom.

DVM - 2016. 08. 18. 08:48

A motivációval lett volna a legkisebb bajom (ld. filmek – főleg az első rész), maga az évad volt béna. Emmát olyan szinten meggyűlöltem a végére a folyamatos nyávogása miatt, hogy komolyan reméltem, kiírják. De az összes szereplő béna, egyikben sem volt még egy évadnyi kakaó. Ez új sztorival lett volna jobb…

Stewie - 2016. 08. 18. 09:21

de ha Kieran volt a gyilkos,akkor joggal vetődik fel az,hogy neki is lehetett segítője,mert megkötözött kézzel,azért lehetetlen magát lefotózni,úgy beállítani,mintha a gyilkos elkapta volna őt

Laci - 2016. 08. 18. 09:32

Szerintem jobb volt a második évad mint az első. Kezdenek ráérezni a filmre. Mondjuk az első évadba ijesztősebbek voltak a gyilkosságok de nagyon rossz megjelenéssel. Meg a másik legnagyobb hibája hogy nem volt következetes a történet. Ezért feküdtek rá ezek az írók inkább a következetességre mint az ijesztgetésre. Bár a végjátszmát lehetett volna egy csavarral több. A filmeknél is a készítők előre lelőtték a gyilkost hogy kicsoda. Nem az a fontos hanem a gyilkos és az áldozat közötti kémia. Ettől olyan jó a film meg a második évad. Ezt próbálják visszahozni.

Laci - 2016. 08. 18. 09:43

Meg ha készítünk egy scream filmet vagy sorozatot elmaradthatatlan hogy a gyilkos legyen vicces.

Csypi - 2016. 08. 18. 20:02

Na akkor beigazolódott a gyanúm, amit az első évad első része után gondoltam…(bár tény, hogy párszor azért bevettem, hogy mégsem ő lesz) A Scream hű lett a filmhez, már ami a gyilkost illeti :D
De én is egyet értek, hogy többször volt olyan jelenet, amit egyedül nem tudott volna véghez vinni, így szerintem is megint ketten voltak.
Amúgy nekem az évad bejött, jó kis dara volt és azért várom a plusz részeket és én kíváncsi lennék még egy évadra. De ha ott is az lesz a gyilkos, mint a film folytatásban, az már cikis lesz :)
Amúgy a pszichopatáknál nem hinném, hogy különösebb indok kell a gyilkoláshoz, így én elnézem az indíték nélküli gyilkolását Kierannek, bár a Piperrel való kapcsolatát és a közös indítékukat kivesézhették volna jobban is.
8/10

winnie - 2016. 08. 19. 10:00

csypi: persze, nem kell inditek, csak egy rejtelykozpontu sorozatban mindig erdekes, ha vne, csak random az oleszet.

Tomi - 2016. 08. 19. 11:38

De nem ertem, hogy miert olte meg Kieran Mr. Bransont, Polgarmestert meg Jaket? Mi volt veluk a baja, foleg az elso kettovel. Stavo volt legnyilvanvalobb mert ahhoz hogy megszerezze Brooket meg kellett olnie Jaket, aztan bekerult ismet a kepbe Mr.Branson ezert ot is el kellett tavolitani.

ZoLee - 2016. 08. 19. 23:09

Én azon csodálkozok hogy Stavo neve alig került fel a “ki a gyilkos” listára. Nekem az elejétől kezdve tiszta volt hogy ő a tettestárs. Nem gyilkolt viszont segített a kivitelezésben, elvégre ő is pszichopata picit. Kiderült róla ugye hogy ahonnan eljöttek, meghalt a barátja akin tudott volna segíteni de csak nézte ahogy elvérzik és tetszett is neki.Na meg ugye a “képregények”. Mindenki elsiklott felette. Senkinek sem gyanús hogy pontosan úgy rajzolt le mimnden kínzást/gyilkosságot ahogy mi nézők láttuk? Azaz ott volt ő is a háttérben, látta a cselekményeket. Bár ha belegondolok, eltehette láb alól Jake-et meg Branson-t hogy övé legyen a csaj. Lehet erre visszakanyarodnak majd a 3. évadban. Amit rettentően várok. Rajongóként pedig megadok erre az évadra egy 8/10et, nekem a lassúság ellenére is bejött :) Ja, és jöhet Brandon James, várjuk!:D

szerenka - 2016. 08. 20. 01:10

Sean Grandillo nagyon fog hiányozni, annyira jól hozta ezt az elborult Eli karaktert, hogy számomra teljesen feldobta a 2. évadot. :D
“I’m not a stranger, I’m just strange.”

winnie - 2016. 08. 20. 07:09

szerenka: nem mondta senki, hogy eli meghalt:) még a készítők sem tudják, hogy mi lesz a sorsa.

winnie - 2016. 08. 20. 07:11

tomi: “De nem ertem, hogy miert olte meg Kieran Mr. Bransont, Polgarmestert meg Jaket? Mi volt veluk a baja, foleg az elso kettovel. ”

erről írtam fent. nem volt velük semmi baja, azért ölte meg, “mert csak”. hogy audrey és emma-t bajba keverje, bosszút álljon rajtuk, és ehhez ez kellett.

ha valaki sokat öl, mindig nehéz motivációt találni. ezért sokszor azt mondják, hogy “őrült és random öl”.

winnie - 2016. 08. 20. 07:12

zolee: ő csak amolyan red herringnek tűnt nekem, akit gyanússá lehet tenni, de egyébként ártalmatlan, pár furcsaságtól és esetleges félretájékoztatástól eltekintve.

ZoLee - 2016. 08. 21. 11:22

Azt értem, hogy Stavo furcsaságai figyelem elterelések voltak a nézők felé. Viszont, a “képregényeire” nem érkezett magyarázat, ezzel hülyének néznek minket nézőket. Pontosan úgy rajzolta le Mr. Branson-t kikötözve, ahogy Brooke kikötözte majd vélhetőleg Kieran (vagy Brandon James) megcsonkította. Vagy éppen Stavo, neki lett volna rá oka Brooke miatt. Viszont azt szintén nem értem hogy miért kellett levágni a kezét csuklóból majd “játszadozni” vele, felhasználni különböző helyszíneken. Ha komolyan ennyi volt Stavo szála, akkor jó hülyék az írók, belengetnek valamit aztán semmi sem sül ki belőle. De van még egy példám. Amikor megverték a srácot, egyedül Kieran állt ki mellette. Szóval..1, Kieran tettestársa volt 2, Brandon James társa volt, megfigyelője 3, látnok aki látja a gyilkossági helyszíneket és otthon lerajzolja xD :D

Cole - 2016. 08. 21. 22:44

Szerintem is jobb volt ez az évad, mint az első, de persze volt hibátlan. :)

Kíváncsi leszek erre a két részre. Erről szívesen olvasnék valamit, hogy mi lesz.

Thomas - 2016. 08. 22. 21:58

Én a címe miatt, meg mert ez lett az egyetlen horrorsorozat, ami mellett kitartottam, úgyis maradni fogok, amíg csak tart, de ez az évad nem volt jobb közepesnél. Kicsit hosszú, lassan indult, többször leült és nagy meglepetéseket nem hozott. Végül az lett a gyilkos, akire számítottam, de nem is tudom, hogy mi a jobb, talán jobb lett volna mégis meglepődni.

A finálé maga nem volt rossz, itt már pörögtek az események, még ha a végjáték sablonos is lett. Kierannek tutira volt társa, magát csak nem kötözhette meg az elvarázsolt kastélyos részben… Talán ezt felfedik majd az őszi dupla részben, aztán ha valami csoda folytán lesz 3. évad, akkor jöhet Brandon James:) Ez is várható volt, ha elég sokáig kitart a sorozat, kötelező lesz visszahozni:)

Ha Eli túlélte a 4 tiszta mellkas/haslövést (és egy késszúrást), akkor nem csak töketlenek a készítők, hanem idióták… de persze bármi előfordulhat. Brooke miatt viszont tényleg aggódtam, amikor leszúrták, azt hittem neki annyi. Inkább azért szurkoltam, hogy Audrey-t írják már ki, ő ebben az évadban már nagyon irritált.

Kobun - 2016. 08. 29. 09:48

Én egy kicsit le voltam maradva, a múlt héttől kezdve néztem meg..
Nekem ez az éved is tetszett, de az első jobban.
Nem feltétlenül azért, mert több volt benne a gyilkosság, de ebben számomra egyértelmű volt (sajnos), hogy Kieran a gyilkos..
A magassága, és a testalkata miatt nem lehetett Eli, egyértelmű volt, hogy férfi, és rajtuk kívül csak Stavo maradt.
Nála pedig az indíték sántított.
A leragasztott szájjal, kézzel rész már messziről sántított… Nekem az elküldött képen úgy tűnt, hogy a lába nem is látszik, és fura pózban “selfizik”.
Mondjuk a vége így is összecsapott lett, Kieran nagyon rosszul adta elő a pszichopatát, teljesen hiteltelen volt.. :(
De, ha lesz még éved, ugyanígy nézni fogom, mert a feeling-je továbbra is fasza!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz