login |

Pilot-mustra: I Love Dick – 1×01

2016. 08. 22. 16:51 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon-pilotok 6. hulláma is megérkezett, itt vannak a résztvevői. Ezek közül rendelnek be párat sorozatnak a nézettséget és/vagy a netes visszhangot vizsgálva.)

Olyan rutinosan tudok kiszúrni magammal, lehet, hogy szólnom kellett volna CyClotroniC-nak, hogy nézze meg ezt a pilotot, hiszen mégiscsak a Transparent készítője, Jill Soloway az egyik executive producere és egyben rendezője, de ha már bevállaltam, írok róla. Kérdés, hogy mit.

A sorozat Chris Kraus könyve alapján készült, ami eléggé nehezen filmesíthető meg, így a pilot sem a szokott formátumú, hanem afféle levélmonológok (és kiírások) szakítják meg, amelyek címzettje egy bizonyos Dick, arról nem is beszélve, hogy olykor a mozgókép átvált állóképek váltogatásába. De még véletlenül sem az efféle trükközések miatt nem szokványos ez a sorozatkezdés.

I LOVE DICK – 1×01 – 4,5/10

I Love Dick - 1x01-01

A sztorit jó hosszan is le lehetne írni, de a részleteket majd a sorozat elmeséli, a lényege, hogy egy nem túl meghitt viszonyban lévő házaspár egy poros/hipszter texas-i kisvárosba költözik, ugyanis az író férj előtt adódott egy jó lehetőség. A feleség nem is maradna vele, azonban találkozik egy rejtélyes férfival (a férje leendő “mentorával”), aki szexuálisan és intellektuálisan is felkavarja a lelki világát, és olyan kíváncsivá teszi, hogy a maradás mellett dönt.

Annak ellenére, hogy Kevin Bacon-nek csak a dumáját ismerjük (tényleg az, akinek lejön, vagy csak tesztel és kihívásokat keres?) és a karakteréről semmit sem tudunk, nézőként is hasonlóképpen reagálhatunk, mint Kathryn Hahn, maradhatunk miatta. Már az antréja is elég erős, mint ahogy a másik két jelenetben is a reakciói és provokációi aranyat érnek, és valahol szórakoztató látni, milyen hatással van a két nagyvárosi figurára.

I Love Dick - 1x01-03

A vacsorás nagyjelenetben már-már feszélyezi a nézőt, ahogy Dick (csak így, ő vállalja, meg is mondja, nem ingatja meg a kétértelműség) kvázi a kamerába, a nézőnek beszél, és ezzel mondhatni minket is arra kényszerít, hogy feldolgozzuk a gondolatait és értékeljük azokat.

Az I Love Dick-ban a Holokauszt újrainterpretálásától kezdve (ilyen könyvön dolgozik a férj) a női filmrendezők helyzetéig szó esik egy két olyan dologról, amiről tévésorozatban nem nagyon szoktak beszélni, és már a további témák lehetősége is maradásra késztethet sokakat. Főleg, hogy a humorba nem egyszer kapaszkodni, mivel ez is olyan komédia, amin nem sokat lehet röhögni, inkább lőjük be dramedy-nek.

I Love Dick - 1x01-02

Nyilván az I Love Dick is azon sorozatok, illetve pilotok közé tartozik, amiket érdemes és lehet is ajánlani – ezerszer inkább ezt teszem, mint egy 6/10-es, se íze, se bűze első részt. Volt benne valami izgalmas, de ha 30 perc alapján kéne döntenem, akkor nem lenne az az isten, hogy a jelenlegi kínálat mellett időm jutna a folytatásra. Ez nekem így nem sorozat, csak egy független film eleje. De a kritikusok attól még szeretni fogják.

Viszont annak ellenére, hogy a pilotból nem tudom megmondani, hogy később mennyire fog érdekelni, hiszem, hogy az I Love Dick atipikussága és három főszereplő közötti nagyon érdekes dinamika lesz, akit megfog majd. Mint ahogy a főszereplő színészek is nagyszerűek, nem fognak amiatt panaszkodni, hogy papírmasé karaktereket kapnak.

8 hozzászólás Ne habozz!

NatoLocator - 2016. 08. 22. 17:22

Ilyen címmel – ezt komolyan gondolták? :D
Vagy ez xxx kategória? :D

Raziel Anarki - 2016. 08. 22. 17:54

@NatoLocator: nincs ebben semmi, a Dick csak a le-“jancsi”-zása a pénisznek, ami odaát kicsit jobban elterjedt mint idehaza, ahol csak faszolunk :D

Reea - 2016. 08. 22. 19:28

Nekem is a címmel van gondom… ezt nem gondolhatták komolyan. :D

Annatar - 2016. 08. 22. 20:05

A Dick a Richard becézése. Az, hogy a másodlagos jelentése mára hangsúlyosabb lett, attól ez még egy legitim név ;)

winnie - 2016. 08. 22. 20:16

Reea: ez egy 20 éves könyv címe, és mint írom is feljebb, szó is van róla a sorozatban, a főszereplő is eléggé megütközik rajta bizonyos szempontból.

Reea - 2016. 08. 23. 06:56

Azt tudom, hogy a R. beceneve. De akkor belenyugodok. :D

Carlo Blaine - 2016. 08. 24. 12:25

I Love Cock

Morgan - 2017. 04. 05. 07:51

Csatlakozom ahhoz a véleményhez hoyg ezt a címet nem gondolhatták komolyan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz