login |

Life on Mars (UK) – írta Eloise

2016. 08. 25. 18:46 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A címmel ellentétben a Földön járunk, közelebbről Angliában. Sam Tyler nyomozó egy gyilkost próbál megtalálni, aki elrabolta szintén rendőr barátnőjét. A hajsza során autóbalesetet szenved. A trauma után felébred, és 2006 helyett 1973-ban találja magát.

Bemegy a rendőrségre, ahol meglepetésére már várták az érkezését, mert elvileg aznapi hatállyal saját kérésére áthelyezték ide egy másik őrsről. A nyomozó így marad a korban, és ügyeket megoldva próbál rájönni, hogy mi is történt vele, és hogyan juthatna vissza oda ahonnan jött.

mars-uk3

Tyler időnként hallucinációktól szenved, szerettei vagy orvosok hangját hallja, előfordul, hogy egy-egy kép is megjelenik előtte. Természetesen többször felvetődik a kétely, hogy most akkor csak kómában van és álmodik, vagy tényleg visszament az időben?

A nyomozó munkája során számos nehézségbe ütközik. Először is az időugrás miatt a megszokott technikai feltételek nem adottak. Nincs telefonos lehallgatás, sem helyzetbemérés mobiltelefon alapján, nincs internet, sem számítógépes adatbázisok. Maradnak a hagyományos módszerek: kikérdezés, sok kutyagolás és informátorok.

mars-uk1

A 70-es évek persze más tekintetben is különbözött napjainktól: a nemi és faji egyenlőségért még javában tart a küzdelem, a homoszexuálisok jogairól nem is beszélve. A kihallgatások során pedig időnként „elesnek” gyanúsítottak vagy „véletlenül beütik a fejüket”. Meg persze a munkatársaival sincs egyszerű dolga. (A legtöbb harcát a felettesével, Gene Hunt felügyelővel vívja, aki látszólag tökéletesen meg van elégedve a jelenlegi munkamódszerekkel, és nem szeretne ezeken változtatni.)

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Tyler-nek a csoport többi tagjával is akadnak heves vitái. Ray Carling őrmester, hiába van rangban alatta, egyáltalán nem tiszteli. Raymondo, ahogy a többiek nevezik, mérges Samre, mert úgy véli, hogy ő áll az előléptetése útjába, ráadásul az is zavarja, hogy annak ellenére, hogy Huntnak sok vitája van vele, mégis jobban hallgat az újonnan érkező nyomozóra, mint ő rá.

mars-uk2

Ray ezen kívül, néha eléggé bunkó, és nem igazán ért egyet az egyenlőségi törekvésekkel, ami szintén sok okot ad a vitára közte és Sam között. Persze Ray-nek is akadnak jó tulajdonságai, és gyakran támadnak jó ötletei, ráadásul a végletekig hűséges Hunthoz.

Az időutazó annak ellenére, hogy aggódik a hátrahagyott barátnőjéért, egyre inkább közelebb kerül Annie Cartwright rendőrnőhöz. Persze emiatt bűntudata van, és ahogy mondani szokták: vegyes jelzéseket ad. Hol visszautasítja a kollégáját, hol pedig épp ő invitálja valahová. Emellett Annie-nek elég nagy az igazságérzete, így ha úgy véli, hogy Sam helytelenül cselekszik, függetlenül attól, hogy a felettese, elég határozottan felhívja erre a figyelmét.

Life on Mars-03

Aki talán leginkább tiszteli, és tanulni akar tőle, az Chris Skelton rendőrtiszt, de ő nem túl határozott, így ha választás elé állítják, inkább a főfelügyelő mellett dönt. Emellett a sorozatban Chris mondhatni a néző, ő az a rendőr, akinek mindig mindent el kell magyarázni, és aki időnként elég naiv kérdéseket tesz fel. Persze eléggé szerethető karakter, de mint mindegyikük, ő sem egysíkú, okoz időnként meglepetéseket.

A színészeket kiválóan válogatták a történethez. A főszereplő, John Simm leginkább a Doctor Who Mastereként ismert, de szerepelt például olyan brit sorozatokban, mint a Mad Dogs vagy az Intruders.

Life on Mars-02

Ki kell még emelnem a Gene Huntot megszemélyesítő Philip Glenistert, aki a Life on Mars előtt főleg kisebb szerepeket kapott olyan kosztümös sorozatokban és tévéfilmekben, de ezután a szerepe után viszont senki nem kételkedhetett abban, hogy akár hosszabb játékidő erejéig is képes egy határozott, karizmatikus személyiséget megformálni. Jelenleg az Outcast egyik főszereplője.

Hunt egy igazán sokoldalú személyiség, akin látszik, hogy Glenister szívesen alakítja. Hunt felügyelő látszólag nem tiszteli sokkal jobban a törvényt azoknál, akiket üldöznek, de gyakran meglepetést okoz, és inkább a rögösebb, de tisztességesebb utat választja.

mars-uk4

A két évadot megélt brit sorozat kitűnően vegyíti a humort, a bűnügyi nyomozást és a sci-fit. Én rendkívül élveztem az eseteket, megszerettem a szereplőket, és jókat mosolyogtam nem egy jeleneten. A poénok egy része természetesen az időugrásból fakad: Sam például időnként említ dolgokat, amin jót nevetnek a többiek, és azt mondják mekkora butaság, miközben mi tudjuk, hogy manapság mennyire népszerű ez az adott tárgy, étel vagy hasonló.

A második évad vége felé azért már kicsit úgy éreztem, hogy fárad a sorozat. Időnként már ugyanazokat a köröket futották újra, és Samnek már szinte soha semmi nem tetszett. A szezon egy viszonylag kerek befejezéssel zárult, ami félig-meddig lezárta a történetet.

mars-uk5

A sorozatot nem csak én szerettem meg, hanem valószínűleg mások is, mivel egy évvel később Ashes to Ashes címmel kapott egy spinoffot, egy folytatást, amiben Samen és Annie-n kívül minden szereplő visszatért, egy új női főszereplővel.

Attól függetlenül, hogy nagyon megszerettem az eredeti sorozatot sok szempontból számomra a Life on Mars az Ashes to Ashes felvezetése. Valószínűleg ennek az az oka, hogy még a Life on Mars eléggé „pasis” sorozat hangulatában, addig az Ashes to Ashes már sokkal nőiesebb stílusú. Ettől függetlenül én mindkettőt szívből ajánlom mindenkinek, aki a hagyományos nyomozós sorozatokat kedveli.

Life on Mars-01

(A blogon korábban human írt az 1×01-ről és az 1×02-ről, míg a Jason O’Mara és Com Meaney főszereplésével készült első amerikai változatról is született két pilotkritika (winnie, human), ezt később újraforgatták Harvey Keitellel (kritika).

15 hozzászólás Ne habozz!

tulipán - 2016. 08. 25. 19:28

szuper írás, köszi!

Annatar - 2016. 08. 25. 20:12

Köszi az ajánlót :)
Egyébként az Ashes to Ashes nem is tekinthető igazán spinoffnak, sokkal inkább folytatás. A két sorozat együtt ad egy teljes egészet.

Samott - 2016. 08. 25. 20:16

Imadom, Philip Glenister zsenialis es azok a zenek…

Quantumleap - 2016. 08. 25. 20:39

Még csak az első 4 részt néztem meg. Az amerikai remaket nem láttam, csak tudom, hogy végződik. Kérdésem, hogy az eredeti egész másképpen ér véget? (spoilermentes választ)
Erről az Ashes to Ashes-ről (Porrá leszünk) még nem is hallottam. Ez is időutazós?

Eloise - 2016. 08. 25. 20:59

Quantumleap: Más lesz a vége. Az Ashes to Ashes alapsztorija lényegében ugyanaz, csak abban egy rendőrnő megy vissza az időben, és abban már a 80-as években vagyunk.

LuPuS - 2016. 08. 25. 21:06

lassan 10 éve várja a megtekintést nálam

everest456 - 2016. 08. 25. 21:06

Hangulatos kis sorozat volt, pár egészen jól megírt csavarral, főleg a második évadban. (elmegyógyintézet, temető, red hood)
A “fun” faktór sem utolsó, nyilván ezeket a momentumokat lehet jobban felidézni.
Lehet, hogy csak évtized/zene miatt, de a LoM sokkal jobban bejött, mint a folytatása, bár ott Hunt több képernyőidőt kapott, kár hogy a folyton csipogó pi***csa lett a társa, elődje után kevésbé fajsúlyos problémákkal, érvekkel, stb

Amúgy kár, hogy John Simm-et szinte mindenki “Master”-ként skatulyázza be ( bár igaz, hogy a Moffat éra előtt szerencsére a puszta ripacskodásnál több volt benne)
A State of Play egy egész korrekten összerakott politikai thriller volt, Az Exile és az Intruders sem volt éppen egy rossz próbálkozás.

Bullseye - 2016. 08. 25. 21:37

Let’s fire up the quattro!

orla - 2016. 08. 25. 22:27

Bármikor meg tudom nézni, vagy az egész sorozatot (A2A-val együtt), vagy egy random részt. Philip Glenister erre a szerepre született, John Simm kiváló (Keeley Hawes a nyomába se ér szegény), a gyenge szerelmi szálat leszámítva ez egy szinte tökéletes sorozat. Könnyednek tűnik, nem feltétlenül az; szórakoztató, és nagyon ügyesen van felépítve mindeközben (a záró rész (a LoM-t egyben kezelve az A2A-vel) szimbolikáját imádom liftestül, kocsmástul, mindenestül); a manchesteri akcentussal betont lehetne törni, de elég jól belejöttem (a liverpooli se könnyebb) és ez külön vicces Londonban), a karakterek közti dinamika egy kincs; nagyszerű korrajz, mindenesetre elég hitelesnek tűnik; stb.

Egy részt nézzetek csak meg, csak egyet. Utána megy majd mind az öt évad is egyben:)

(Plusz jó Bowie-zene a főcím, plusz még politikusok is dobálóztak a kampányukban a Quattro-val és Gene-nel:))

Claire8310 - 2016. 08. 26. 00:03

Imádtam, jaaaaj de nagyon. A doctor Who adott részei után mindent néztem ami John Simm, de ez eléggé nyert. Ashes to Ashes is szerencsére hozta a szintet.
Philip Glenister Gene Huntja a mai napig az egyik kedvenc karakterem evör.

TR75 - 2016. 08. 26. 05:06

Nálam az Ashes To Ashes-zel együtt a legjobb sorozat (egyben a kettő). Én is ajánlgattam már másnak, majd csak egyszer megfogadják a jó tanácsot.
Nekem jobban bejött az Ashes, de hát korban hozzám közelebb áll a 80-as évek.
És elmondom azt is, hogy hogy bukkantam rá: a királyi tévé nyomta az első évadot az Ashesből, és egy részbe bekapcsolódtam (a hűtőkamrásba). Egyből azt mondtam, na, ez kell.
(Sajnos a tv a rövidített verziókat adta szinkronnal, de hát, ugye, vannak egyéb lehetőségek)

És hát az ikonikus beharangozót én is belinkelem a BBC-től :-D

https://youtu.be/Tz8ppujjTXw

ALDO - 2016. 08. 26. 07:26

Annyira nem vagyok oda a brit sorozatokért, de a Life On Marsnak adtak egy esélyt, lévén, hogy nagy időutazás rajongó vagyok. Nem bántam meg a döntést. A ma már ódivatúnak számító ruhák, a vaskos aktákkal zsúfolt iratszekrények és a kissé lerobbant 70-es évekbeli manchesteri munkásnegyed nagyszerű hangulatot adott az egésznek. Az időnként elforduló hallucinációk pedig végig izgalomban tartják a nézőt, hogy most akkor tényleg mi van a főszereplővel. Sokkal jobb volt, mint az amerikai feldolgozás, bár az sem volt annyira nézhetetlen és sokakkal ellentétben szerintem ötletes volt a lezárása.
Az eredeti LOM nem ad egyértelmű magyarázatot, habár az utolsó jelenetben a rádió adásból sok mindenre lehet következtetni. Az Ashes to Ashes nekem annyira nem tetszett és csak néhány részt láttam az első szezonból. A finálét elspoilereztem, így annak fényében valóban a LOM-mal együtt alkot kerek egészet, de nélküle is érthető.

ALDO - 2016. 08. 26. 07:28

A spanyol és az orosz verzióról tud valaki valamit? Azok milyenek lettek?

orla - 2016. 08. 26. 14:23

Jaj, az Uptown Girl, azt hányszor megnéztem :)

Edg - 2016. 08. 27. 15:22

Bár az írást nem olvastam el, ezt a sorit mindenkinek ajánlom, én imádtam, ez a főszereplő páros nagyon tuti.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz