login |

Pilot-mustra: Fleabag – 1×01

2016. 08. 25. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Twitter-en már “sírtam” emiatt, de most komolyan, hogy tartson lépést az ember a sorozatokkal így? Az elmúlt két hétben elkezdtem felhozni magamat, esélyt adtam pár angol komédiának. És miután 3-ból 3 abszolút nézősnek bizonyult (a Scrotal Recall nálam all time top 20-as lett, a Borderline nagyon bejön, a Wasted meg akkora agymenés, hogy imádom), itt van a BBC3-as Fleabag, ami ugyancsak marha jó. Illetve marha jól kezdett.

Oké, ezúttal nagyon könnyen megadtam magam: a készítő/főszereplő Phoebe Waller-Bridge (a Crashing-ből) ugyanis már az 5. másodpercben a kamerába nézett és elkezdett magyarázni nekünk, és ez a nézőhöz kibeszélés (a’la House of Cards, House of Lies, Hustle, Mr. Robot és tsai) mindvégig megmarad, és marha szórakoztatóvá teszi az egészet.

FLEABAG – 1×01 – 7,5/10

Fleabag-03

A Fleabag-et (elvileg ez a főhős neve, vagyis “neve”, így szerepel a stáblistában, de azt hiszem, nem említik) történet alapján nem nagyon lehet ajánlani, hiszen egy fiatal nő egy napját kísérhetjük végig attól a ponttól, hogy hajnalban felhívja egy neki tetsző pasi, hogy átmenne hozzá, a testvérével meghallgatott feminista előadáson keresztül egy kétségbeesett, éjszakai becsöngetésig a szülői házba.

És mint írtam fent, mindezt konstans narrálással, ami esetünkben kamerába történő dumálást jelent randi, állásinterjú vagy éppen szex közben – azt pedig nem kell ecsetelnem, hogy ez miért vicces. Eleve maga a szituáció is bizarr, de amikor a való életbeli megnyilvánulásaival ellentétesen nyilvánul meg felénk, vagy egyszerűen elmeséli, hogy miért viselkedik úgy ahogy, az végképp remek végeredményt hozhat.

Fleabag-01

Nyilván ez a kunszt nem újdonság, de itt tényleg nagyon aranyos stílus, s ennek köszönhetően maga a komédia is nagyon pörgős, egy pillanatra sem áll le. S miközben jól szórakozik a néző, idővel le fog esni neki, hogy valójában inkább szomorú a történet, amit lát, hiszen egy magányos nőről van szó, aki nem nagyon tud kapcsolatot teremteni másokkal, és még az üzlete sem megy túl jól.

A humor egyébként erősen korhatáros, ez már az első percben definiálásra kerül, de inkább csak verbálisan, komolyabb durvulás, keresztbe hányás nincsen, és még a keményebb poénok élét is tompítja a bájosság.

Fleabag-02

A Fleabag abszolút egyszemélyes sorozat (pedig még Olivia Colman is állandó szereplő), szóval azon áll vagy bukik, hogy a nézőnek mennyire jön be Waller-Bridge karaktere (és írói stílusa). De nehezen hinném, hogy ez a hebrencs, olykor közvetlen, máskor paraszt módon, esetleg eléggé feszélyezve viselkedő csajszis lány bárkinek ne lenne szerethető.

Ja, a pilot végén van egy meglepő (mondhatni ütős) csavar is, ami nem feltétlenül helyez mindent más megvilágításban, de talán adhat egy réteget a főhős jelleméhez, illetve megmagyarázhatja némelyik fura megnyilvánulását.

10 hozzászólás Ne habozz!

2SY86 - 2016. 08. 26. 09:44

Koszi a posztot most daraltam le 5 reszt es nagyon bejott.

Brynden Rivers - 2016. 09. 19. 07:46

Ha nem írtok róla nem is veszem észre hogy létezik :)

Én szorgosan kaszálom a hosszabb, kevésbé jó sorozatokat (hello Ballers!), hogy legyen hely a jobbaknak :)

moszat - 2017. 02. 03. 07:58

Köszi a posztot. Nekem is nagyon bejött. Simán megérte ledarálni.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 26. 22:53

Hát ez egy elég morbid sorozat volt. És elég hullámzó volt a színvonal. 1 jó részt követett 1 rossz, de összességében azért tetszett. Sajnáltam a csajt. Egyébként szerintem nagyon hasonlít a Casualra ez a sorozat már csak a két testvér viszonya miatt és a szülőkkel való kapcsolat is bonyolult. Főleg a mostohaanya egy iszonyat tapló egy karakter. Jól játszotta a színésznő, mert minden pillanatban pofán tudtam volna vágni. A csajt sajnáltam, főleg hogy a pasikkal ilyen megalkuvó volt, szerintem találna ő jobbakat is, de hát az sem olyan egyszerű.

Olyan 6,5-7 pontot tudnék adni az évadra, de mivel csak 6 részes így elég gyorsan lecsúszott.

Nikolka - 2017. 06. 26. 16:39

Nekem nagyon tetszett. Az első rész kellett, hogy az ember megszokja a főszereplő hölgyet. De utána minden rész nagyon tetszett. Főleg az évad második fele. Az a hely ahol voltak, a vacsora, a kiállítás. Ütős csavar az utolsó részre is jutott. Durva volt.
A 2 testvér közötti minden egyes jelenet egyszerűen zseniális volt. Olivia Colmanre meg szavak nincsenek. Minden képernyőn töltött pillanata arany volt. Nagyon jól állt neki ez a szerep.

Celtic - 2017. 09. 12. 08:46

444-en olvastam rola, szimpatikusnak tunt.
Kinkeservvel megneztem ket reszt, de egyszeruen szamomra szornyu. Nemhogy szimpatikusnak, de meg antipatikusnak se erzek senkit belole. Annyira mindegy, hoyg letezik vagy nem, annyira nem erdekel, hogy mi van vele…Azert ilyet meg sorozatnal nem ereztem, de abszolut nem kot le :(

Olyan semmilyen szamomra.

Kraye - 2019. 04. 22. 10:28

Kaszáltam az első 15 perc után.
Bődületesen rossz volt.

Mom - 2019. 09. 25. 18:48

A második résznél feladtam. A “sztori” faék, a karakter nem érdekel, a humora meg meh.

VanillaSky - 2020. 01. 29. 22:58

“hogy ez a hebrencs, olykor közvetlen, máskor paraszt módon, esetleg eléggé feszélyezve viselkedő csajszis lány bárkinek ne lenne szerethető.”

Most néztem meg, miután kritikai tömjénezés volt itt is meg a díjátadókon is. Volt már olyan sorozat, ahol a karakterek ellen szurkoltam (SoA, Shield) viszont ott a tetteikkel vívták ezt ki, nem a létezésükkel! Ebben a sorozatban – sztori ugye nincs – magát a karaktereket semmisíteném meg! A testvérpár, a régi-új barátja, a szerető mind végtelenül irritáló. Két rész után ment is a kasza.

Mate4182 - 2020. 03. 12. 11:22

egy delutan alatt daraltam le az evadot es imadtam.

a mellek szereplok egytol egyig zsenialisan alakitanak (a tate modernben valo sexhibitionon a neveloanyja stilusa annyira bicskanyitogato volt hogy ra kellett gyujtanom az epizod kozepen mert szabalyosan felba³€tam magma rajta :D)

a masodik evadot daralom epp eddig 2 resz ment le s zsenialisan jo

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz