login |

Pilot-mustra: Fleabag – 1×01

2016. 08. 25. 14:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Twitter-en már “sírtam” emiatt, de most komolyan, hogy tartson lépést az ember a sorozatokkal így? Az elmúlt két hétben elkezdtem felhozni magamat, esélyt adtam pár angol komédiának. És miután 3-ból 3 abszolút nézősnek bizonyult (a Scrotal Recall nálam all time top 20-as lett, a Borderline nagyon bejön, a Wasted meg akkora agymenés, hogy imádom), itt van a BBC3-as Fleabag, ami ugyancsak marha jó. Illetve marha jól kezdett.

Oké, ezúttal nagyon könnyen megadtam magam: a készítő/főszereplő Phoebe Waller-Bridge (a Crashing-ből) ugyanis már az 5. másodpercben a kamerába nézett és elkezdett magyarázni nekünk, és ez a nézőhöz kibeszélés (a’la House of Cards, House of Lies, Hustle, Mr. Robot és tsai) mindvégig megmarad, és marha szórakoztatóvá teszi az egészet.

FLEABAG – 1×01 – 7,5/10

Fleabag-03

A Fleabag-et (elvileg ez a főhős neve, vagyis “neve”, így szerepel a stáblistában, de azt hiszem, nem említik) történet alapján nem nagyon lehet ajánlani, hiszen egy fiatal nő egy napját kísérhetjük végig attól a ponttól, hogy hajnalban felhívja egy neki tetsző pasi, hogy átmenne hozzá, a testvérével meghallgatott feminista előadáson keresztül egy kétségbeesett, éjszakai becsöngetésig a szülői házba.

És mint írtam fent, mindezt konstans narrálással, ami esetünkben kamerába történő dumálást jelent randi, állásinterjú vagy éppen szex közben – azt pedig nem kell ecsetelnem, hogy ez miért vicces. Eleve maga a szituáció is bizarr, de amikor a való életbeli megnyilvánulásaival ellentétesen nyilvánul meg felénk, vagy egyszerűen elmeséli, hogy miért viselkedik úgy ahogy, az végképp remek végeredményt hozhat.

Fleabag-01

Nyilván ez a kunszt nem újdonság, de itt tényleg nagyon aranyos stílus, s ennek köszönhetően maga a komédia is nagyon pörgős, egy pillanatra sem áll le. S miközben jól szórakozik a néző, idővel le fog esni neki, hogy valójában inkább szomorú a történet, amit lát, hiszen egy magányos nőről van szó, aki nem nagyon tud kapcsolatot teremteni másokkal, és még az üzlete sem megy túl jól.

A humor egyébként erősen korhatáros, ez már az első percben definiálásra kerül, de inkább csak verbálisan, komolyabb durvulás, keresztbe hányás nincsen, és még a keményebb poénok élét is tompítja a bájosság.

Fleabag-02

A Fleabag abszolút egyszemélyes sorozat (pedig még Olivia Colman is állandó szereplő), szóval azon áll vagy bukik, hogy a nézőnek mennyire jön be Waller-Bridge karaktere (és írói stílusa). De nehezen hinném, hogy ez a hebrencs, olykor közvetlen, máskor paraszt módon, esetleg eléggé feszélyezve viselkedő csajszis lány bárkinek ne lenne szerethető.

Ja, a pilot végén van egy meglepő (mondhatni ütős) csavar is, ami nem feltétlenül helyez mindent más megvilágításban, de talán adhat egy réteget a főhős jelleméhez, illetve megmagyarázhatja némelyik fura megnyilvánulását.

5 hozzászólás Ne habozz!

2SY86 - 2016. 08. 26. 09:44

Koszi a posztot most daraltam le 5 reszt es nagyon bejott.

Brynden Rivers - 2016. 09. 19. 07:46

Ha nem írtok róla nem is veszem észre hogy létezik :)

Én szorgosan kaszálom a hosszabb, kevésbé jó sorozatokat (hello Ballers!), hogy legyen hely a jobbaknak :)

moszat - 2017. 02. 03. 07:58

Köszi a posztot. Nekem is nagyon bejött. Simán megérte ledarálni.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 26. 22:53

Hát ez egy elég morbid sorozat volt. És elég hullámzó volt a színvonal. 1 jó részt követett 1 rossz, de összességében azért tetszett. Sajnáltam a csajt. Egyébként szerintem nagyon hasonlít a Casualra ez a sorozat már csak a két testvér viszonya miatt és a szülőkkel való kapcsolat is bonyolult. Főleg a mostohaanya egy iszonyat tapló egy karakter. Jól játszotta a színésznő, mert minden pillanatban pofán tudtam volna vágni. A csajt sajnáltam, főleg hogy a pasikkal ilyen megalkuvó volt, szerintem találna ő jobbakat is, de hát az sem olyan egyszerű.

Olyan 6,5-7 pontot tudnék adni az évadra, de mivel csak 6 részes így elég gyorsan lecsúszott.

Nikolka - 2017. 06. 26. 16:39

Nekem nagyon tetszett. Az első rész kellett, hogy az ember megszokja a főszereplő hölgyet. De utána minden rész nagyon tetszett. Főleg az évad második fele. Az a hely ahol voltak, a vacsora, a kiállítás. Ütős csavar az utolsó részre is jutott. Durva volt.
A 2 testvér közötti minden egyes jelenet egyszerűen zseniális volt. Olivia Colmanre meg szavak nincsenek. Minden képernyőn töltött pillanata arany volt. Nagyon jól állt neki ez a szerep.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz