login |

Veep: az 5. évad

2016. 08. 25. 21:30 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Rég írtam toplistát a legviccesebb sorozatokról, legutóbb 2012-ben vitt rá a lélek (idén mindenképp lesz!), de már akkor is a Veep volt az első – mert ugye, döbbenetesen zseniális. Akkor még csak simán első volt. Ezzel a szezonjával viszont nálam bekerült minden idők legjobb sorozatai közé. Talán a top3-ba is, de a top5 mindenképp.

Az év legnagyobb bravúrja volt az, amit a Veep produkált az 5. évadban. Nem azért, mert végképp utat tört a szívembe, hanem mert egy showrunner-csere után tette. A The Thick of It-es Armando Ianucci ugyanis a 4. évad után visszament Angliába dolgozni, a helyét David Mandel vette át, aki a Seinfeld és az SNL mellett hosszú éveken át a Curb Your Enthusiasm-be írt. A végeredmény pedig… No komment.

Veep-4

Az évadkezdés idején még csak a 4×03 környékén voltam, pihent a sorozat (nem azért, mert bármi bajom lett volna), és onnan hoztam fel magam heti pár részt nézve – sajnálom is, hogy ennyi idő távlatából írok az 5. szezonról, de legalább írok, mert mindenképp szavakba akartam önteni a csodálatomat. Nincs más sorozat, melynek egy epizódját képes lennék egymás után háromszor megnézni. A Veep-pel ez többször is megtörtént.

I don’t know what you’ve been doing instead of trying to win, but I’m gonna guess that it has the word anal in it.

Számomra abszolút észrevétlen volt a váltás. A Nerdist Writers Panel podcast-ben a showrunner beszél arról, hogy mit változtatott, mi lett más, érdekes hallgatni, de szó sem volt semmi drasztikusról, pedig biztosan nem egyszerű saját hangra formálni úgy egy sorozatot, hogy közben megőrizze az identitását. Főleg, ha komédiáról van szó.

Veep-14

Nyilván ez leginkább a karaktereken, az ő hangjukon lehet tetten érhető. Nos, róluk továbbra sem tudok szuperlatívuszok nélkül beszélni. Ezúttal ráadásul kőkemény fanservice-t (vagy winnie service-t) is kaptam, hiszen Jonah, aki a kezdetektől fogva az egyik legnagyobb kedvencem volt, ezúttal elég komoly sztorit kapott, igencsak felvitte isten a dolgát, ő pedig hozta magát.

De persze a többiekkel sem volt gond, szinte kivétel nélkül mindenki hozta magát, az idén a karakterek toplistáján Mike-nak talán sikerült is fellépnie Ben mellé. És az igen beszédes, hogy ismét behoztak pár új visszatérő szereplőt, akik azonnal megragadtak az emberben, ld. Martin Mull vagy Peter MacNicol. Szerencsére Hugh Laurie is maradt.

Veep-11

A sorozatra továbbra is jellemző, hogy nem ismeri “a kevesebb, az olykor több”-elvet. Csurig töltik poénokkal a részeket (mindenfélével, nem csak intellektuálisakkal, hanem prosztókkal is), aztán még azt a mennyiséget is nyakon öntik egy csomóval, s mindez nem megy a minőség rovására, bár sokszor lehetetlen követni a tempót és konstatálni minden poént, de éppen ezért is működik remekül a sorozat újranézése.

A Veep-ben a leginkább lenyűgöző az volt idén, hogy bár komédia a műfaja, de volt normális története. Sőt, alapvetően csak története volt, amire felfűztek minden agymenést, poént és szatírát, és a meglehetősen ritka politikai szituációt sem idétlenkedték el sztori szintjén.

Veep-13

Amellett, hogy a Veep mindig is remek görbe tükör volt (miközben simán elképzelhető, hogy a valóságban is történnek hasonló dolgok), nagyon érdekes volt látni az amerikai politikai rendszer kapcsán a különféle machinációktól kezdve az abszurd szituációkon át a komolyabb, mélyebb jelentéstartalommal bíró történéseket, mindenre jutott elég hangsúly.

Ugyanígy a mellékszálak is megkapták a saját kifutásukat (még Candi Caruso is!), az pedig, hogy Catherine dokumentumfilmjének egy külön epizódot szenteltek, az külön írói bravúr volt. Azon pedig még most sem térek magamhoz, hogy utólag milyen jól sikerült egyes, korábban látott szituációkat tovább gondolni – ld. a jelenetet, amikor Mike visszamegy a terembe, hogy nem akarják-e őt is lerázni. Önmagában is zseniális volt, de amit hozzárakott az 5×09, az…, kész volt.

Veep-9

Az új showrunner elmondta, hogy az évadnak úgy mentek neki, hogy az alaphelyzet kijátszása után mindenképp a mostani szituációra akarják kifuttatni a sorozatot. Megtörtént, és most ismét adja magát a kérdés: hogyan tovább? Hogy lesznek képesek tovább vinni úgy a Veep-et, hogy ne veszítsenek el értékes játékosokat? Mert akadnak olyanok, akiknek igencsak rosszul áll a szénája.

If we don’t put a plan into action tomorrow morning, then by Monday we will be Greece. The country, not the musical.

Persze mivel ez volt a haditerv, így nem aggódom (bár azon elmerengek, hogy nem közeleg-e a sorozat zárása…), és bár nem szoktam sok sorozattal ilyet tenni, de abban biztos vagyok, hogy a Veep némelyik szezonja az évadnyitóig még le fog pörögni előttem. Persze nem egy délután, mert ahhoz túl tömény élmény lenne.

Veep-3

Ha van sorozat, amit lehetetlen magyar nyelvre akárcsak 50%-osan is megírni, akkor az a Veep. Elismerésem mindenkinek, aki a fordításával foglalkozik.

18 hozzászólás Ne habozz!

Rammsch31n - 2016. 08. 25. 21:54

Ó ezer hála… már épp akartam írni egy mailt, hogy ha már ledaráltam a nyáron semmi kritika meg cikk az 5. évadról?! Erre itt van….

Egyébként még nem olvasva a kritikát, nekem ez az 5. nem igazán jött be… Meyer nekem nagyon ripacs volt…ez meg, hogy a végére szétbomlasztották az egészet… nekem sok jót nem takar…
Az évadokat darálva az első 3 nagyon nagyon jó volt, még a 4. is tetszett, de itt valami kiveszett a jelenleginél… :/ Lehet már túl sok volt a karakter, meg sok szálon volt… ráadásul a végén a csavart is megcsavarták…

Ezt leszámítva szóltak a poénok, ott volt a görbe tükör… és még Laurie is, aki a vége fele kicsit mellőzött lett, de nagyon király volt. :)

Egyébként ő mikor beszállt kicsit egy szentnek lett kititulálva, de árnyaltabb lett ő is, ettől függetlenül egy ilyen politikus talán tetszene a való életben is. :)

A számomra hibái ellenére maradok, minimum a karakterek miatt. :D Bár nekem néha Selina már egy kicsit sok, de a többi dinkával nem tudok betelni. :D

Wall-E - 2016. 08. 25. 22:05

Nekem Kent a nagy kedvencem, van néhány olyan reakciója, ami nálam telitalálat, nagyon jó érzéke van hozzá a színésznek, persze az egész cast fantasztikus.

Winnie, szerintem egyértelműen volt érzékelhető változás, sok olyan poén volt, amiben egyértelműen továbbhúzták az eddig megszokottól is a helyzeteket, nem tudom, hogy érthetően fogalmazok e, mint mikor Selina sír a temetésen ugye, de sok ilyen volt. Tehát szerintem tovább mentek el ezekkel a kínos, vagy másmilyen szálakkal. Legnagyobbrészt működött, talán néhány apróságnál nem éreztem azt, hogy teljesen mögötte állok, de az összkép eszméletlen jó volt. Jonah nekem is nagy kedvencem, érdemes volt neki több teret adni. Tényleg az a hihetetlen, hogy ennyi epizód ennyi perc játékidejébe ennyi minden belefért. Nem semmi.

kla - 2016. 08. 25. 22:16

Még 3 rész van hátra az évadból, nálam a Veep mindig egy nyári program szokott lenni, szépen lassan elhúzva: na nem azért, mert nehezen csúszna, hanem hogy sokáig tartson. Hogy ez-e eddig a legjobb évad, nem tudom, de nem is lehet igazán összehasonlítani, a Veep-ben pont az a jó, ahogy évadról évadra csavarnak egyet az alapszituáción. Egy kicsit ez hiányzik is most: a 2. évadban ott volt Selina megnövekedett politikai jelentősége a kezdetekhez képest, ahogy (Ben és Kent megjelenésével párhuzamosan) jobban belefolyt az elnöki ügyekbe, a 3. évadban a kampány, a 4.-ben meg persze maga az elnökség: itt most az egész évadra kihegyezett döntetlen-cliffhanger egy kicsit megállította az előrehaladást. Valahogy ezen az évadon kevésbé érzem most az újítást, bármennyire is izgalmas a döntetlen-cliffhanger: ugyanaz a Veep, mint mindig, ami persze még mindig fantasztikus. Abszolút egyetértek azzal is, hogy zseniális, ahogy történetet tudnak írni: konkrétan izgulok, hogy mi lesz az évad végén, mi lesz a választás végeredménye, (úgyhogy nem is olvasok most kommenteket), és még így 3 rész híján is látszik, hogy mennyire átgondolták, megkonstruálták az évadot, annyi a visszatérő pillanat és végigvitt szál. A Mother-ös rész pedig all time best, de a C**tgate is fantasztikus volt.

Én annyit érzékelni véltem a showrunnerváltásból (bár korábban is talán volt egy ilyen tendencia, de most felerősödött), hogx egyes karaktereket mintha másképp kezelnének, mint korábban. Mindenki jóval g*cibb, mint ezelőtt, főleg Selina, akinek néha azért voltak mentő pillanatai, de mintha egyre kevesebb lenne ezekből. És szegény Gary most már gyakorlatilag csak egy punching bag, semmilyen önálló szálat nem kap, csak Selina sértegetéseinek a céltáblája, egy folyamatos zavaró tényező, pedig régebben egyértelműen látszott, hogy azért értékeli a “munkáját” Selina.

winnie - 2016. 08. 25. 22:19

nem rangsorlom az evadokat, de azzal, hogy most ert fel nekem.a csucsra a sorozat, az nem annak szol, hogy az otodik verte mindet (biztos, hogy nem), hanem az eddigi osszes resznek. ezzel sikerult atlendulnie abba az elit csoportba.

heidfeld - 2016. 08. 25. 22:38

Első évad 8 részét láttam. Az iráni rész kifejezetten tetszett. Viszont a többi nem, talán 4-5 alkalommal nevettem. Ez 7 részben kevés.
Nagyobb gond, hogy az a főszereplő stílusa ritka ellenszenves volt. Anna Chlumansky pedig olyan idegesítően nézett, hogy csak na. Egyébként kedvelem őt, jó színésznő. Sajnos szinkronnal néztem, Mezei Kitty sem a kedvencem.
Sok jó színész van benne. Ez lehet az egyetlen oka, ha egyszer ismét nézném. Majd, ha nagyon sok időm lesz..

wellwellwell - 2016. 08. 25. 22:50

heidfeld: szinkronnal nem érdemes nézni. egyrészt a poénok nagy részét nem lehet lefordítani, másrészt nincs meg az amerikai politikai rendszer elemeinek pontos magyar megfelelője, magyarul szinte érhetetlen, amikor erről beszélnek.
kicsit zsufi volt az évad, épp ezért még nagyobb elismerés, hogy így összerakták! vannak hibái persze, nekem a cathrine-szál egyáltalán nem tetszett, de többségében élvezetes heti 25 perc volt, jó csavarral a végén.

unrealnoise - 2016. 08. 26. 07:50

Nem nagyon szoktam szitkomokat nézni, de olyanokra rá tudok cuppani, mint régen a Scrubs, vagy most a Silicon Valley és a Veep.

A Veep vitán felül a legparádésabb. Ez az ötödik évad valami brutálisan jó lett. Az évad mindenképpen Top 5-ben lenne all time, de a sorozat is ott lesz ha így halad tovább.

dochollywood - 2016. 08. 26. 07:51

Egészen elképesztő, ritka kivételes, bravúros évadot hagytak a hátuk mögött.
Minden létező díjat megérdemel. “Sorozatok Pantheonjában ” a helye. :)

winnie:
Feltűnt, hogy a Trónok Harca mintájára itt is az évad 9. részében érkezik a nagy bumm? :)
Tavaly a független vizsgálat során készült vallomásokkal, most meg ez a doksi. :D

winnie - 2016. 08. 26. 08:02

dochollywood: nem nagyon figyeltem, de valóban.

patrickburnsred - 2016. 08. 26. 08:39

2. évad közepe felé járok, most felvillanyoztál, hogy nem nyúltam mellé :)

Réka - 2016. 08. 26. 11:06

Köszi az írást! :)

Hjajj, a legjobb a Tibetes + temetésen sírós jelent volt, illetve Catherine doksija.

Még mindig sokszor kapkodom a fejem a poénokon, plusz amikor épp nem vagyok képben az utalásokkal, az kicsit nehéz ügy, akkor lehet igazán élvezni sztem, ha tényleg követed az amcsi politikát.

Egyébként én borzasztóan sajnáltam Selinat a végén, és tényleg rossz, hogy most akkor hogyan tovább? Van-e tovább? Mit tudnak kihozni a sorozatból?

pody - 2016. 08. 26. 11:09

ezt a sorozatot nem szabad szinkronnal nezni, vagy azutan ne csodalkozzon, hogy miert nem tetszik. Borzalmas forditas, borzaszto szinkronhangok. Anno megvettem a dvd-t, azt az egyetlen elso evadot, amelyet voltak kedvesek kiadni es jo magyar szokas szerint nem folytatni (mondjuk lehet en voltam egyedul, aki megvette :) na jo, esetleg meg 20db elkelt belole) es beleneztem a szinkronba…. hat nem kellett volna.

turosz - 2016. 08. 26. 13:35

Jó az időzítés, mert egy nappal a ktitika előtt fejeztem be az évad 1 rész/napos darálását. Röviden: imádtam, még a ritka hangos-könnyes röhögés is megvolt párszor.
Az ilyen sorikat látva mindig felmerül, hogy az évi 2-3 sitcomnál többet is be kéne próbálni…

Néma Harcsa - 2016. 08. 28. 08:07

A Mother című 4. epizód elképesztő volt, minden idők egyik sorozatos legjobbja vígjáték/szatíra kategóriában (a Veep részemről nem igazán szitkom, persze vannak olyan elemei).
Az évad szerintem is “csak” tartotta az eddigi szintet, illetve én érzékeltem változást: hülyén hangzik, de Ianucci humora valamivel kifinomultabb volt, most sokszor karcosabbra vették a hangvételt, pl. az a nyíltan, arcunkba toltan pszichotikus viselkedés, amit a Motherben hozott Selina, nem volt jellemző korábban.
Felőlem most meg is állhatott volna a sorozat, sok példa mutatja, hogy épp 5 évad a sokszor egészséges mennyiség, és a sztori is indokolná, de bízom bennük, bizonyára tudják, mit csinálnak.

Néma Harcsa - 2016. 08. 28. 08:13

Jaja, ezt tényleg vétek szinkronosat nézni, min. a poénok fele veszik el vele, de sokszor az egyébként kifejezetten színvonalasan fordított (gerilla)feliratos változat sem tud mindent visszaadni.

winnie - 2016. 08. 30. 07:22

“Felőlem most meg is állhatott volna a sorozat, sok példa mutatja, hogy épp 5 évad a sokszor egészséges mennyiség, és a sztori is indokolná”

lehet, hogy ez az egészséges, de mivel új a showrunner, neki ez csak az első évadja volt, szóval olyan, mintha újra kezdődött volna a “számolás”.

Néma Harcsa - 2016. 08. 30. 15:32

Jogos.

kla - 2016. 09. 03. 14:24

SPOILERek!

A végére értem – hát, ha a fenti kommentemben azon panaszkodtam, hogy az 5. évad nem csavart eleget az alaphelyzeten a korábbiakhoz képest, akkor most elégedett lehetek. :D (És még Gary is megkapta a maga nagyjelenetét) Baromi érdekes lesz így, Selináról könnyű elképzelni, hogy milyen lehetőségeket tartogat a “volt elnök”-szál, de hogy hogyan fogják belevonni a többieket… nyilván néhányan Selina környezetében kötnek majd ki ismét, de gondolom lesz jó pár viszonylag különálló szál, pl. mint Dan és Amy lobbista karrierje volt korábban. Jó lenne azért, ha minél több interakció lenne továbbra is a caston belül, a Veepnek mindig is ez volt talán a legfőbb erőssége nálam.

(Kent-üzemmód ON) Amúgy a kinti kritikákat olvasgatva a finálé kifutása igazából politikailag nem valósághű. (már ha a valóságban előállna egyáltalán szituáció) Montez az alkotmány szerint nem lehetne elnök, csak alelnökként elláthatná az elnöki funkciókat, addig, amíg meg nem választják a tényleges elnököt. De nem lenne kikiáltva a 40-akárhanyadik elnöknek, nem lenne beiktatása, ugyanabban a helyzetben lenne, mint amikor pl. műtik az elnököt és az alelnök ideiglenesen átveszi a feladatait. Nyilván a sorozatban érthető volt, hogy miért így csinálták, kellett a beiktatás Selina teljes összeomlásához, de ez felvet pár érdekes kérdést: az egyik, hogy mivel Montez nem elnök, csak alelnök, ezért nem lehetne saját alelnöke, vagyis Tom James-nek sem lehetett volna Selina az alelnöke, egyszerűen Tom lett volna az alelnök és kész. Másrészt pedig, az elnöki pozícióért Selina és O’Brien elvileg ugyanúgy versenyben vannak továbbra is, a kongresszus szavazhatna ismét róluk, egészen addig, amíg valamelyik győztes nem lesz, és Montez attól fogva tényleg csak sima alelnökként tevékenykedhetne. Vagyis ha követné a jogszabályokat a sorozat, akkor Selinának a képviselők és a speaker meggyőzésével még bőven lehetne esélye megszereznie az elnökséget. Persze az szinte biztos, hogy a sorozatban ez nem így van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz