login |

Halt and Catch Fire: kezdett a 3. évad – írta SirAlex

2016. 08. 27. 19:10 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Gyakran mondják egy sorozatra, hogy alulértékelt, de a Halt and Catch Fire esete valóban az egyik legnagyobb sorozatos rejtélyt képviseli. Hiszen pont a számítógépező, geek közeg nem kapott rá a személyi számítógépezés meg az online játékok kezdeteiről szóló sorozatra. Tény és való, hogy az első évad elég visszafogott volt, de a 2. szezon hatalmasat lépett előre, és szerencsére, mind sz S2, mind az S3 ad némi rebootot, mindkettő elkezdhető előtudás nélkül.

A második évad vége után két dolgot vártam kíváncsian: az egyik az volt, hogy vajon a 3. évadban mi lesz a fő csapásirány, milyen terméket fejleszt majd a Mutiny, a másik pedig, hogy mennyire hoz komoly változást a San Franciscóba költözés. A dupla évadpremierben mindkét kérdésre megkapjuk a választ.

halt-s3-kezdes-1

Bevallom, sokkal izgalmasabb a sorozat mióta Joe és a csapat többi része külön utakon jár, és inkább online dolgokkal, valamint szoftverfejlesztéssel foglalkoznak – az első hardveres évad teljesen elhalványul ennek tükrében.

A készítők gyönyörűen vezetik tovább az előző évad során felvázolt szálakat, bár az is tisztán látszik, hogy egy jelentős időugrás után kapcsolódunk vissza a történetbe. Minden szereplő teljesen más szintre került a saját kis közegében, így lényegesen más szempontból láthatjuk a cég (cégek) fejlődését és problémáit, mint az előző évadban.

halt-s3-kezdes-2

Szerencsére a hangulat és a felépítés maradt a régiben, így akinek bejött a 2. évad az valószínűleg ebben a szezonban sem fog csalódni. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Bár időrendi sorrendben nem így volt, én mégis inkább Joe szálával kezdeném. A Gordontól kapott vírusirtót szépen sikerre vitte a költözés után. Ahogy az várható volt, a válás után a magánélete teljesen megszűnt, legalábbis az első két rész alapján és visszatért régi önmagához. Egy végtelenül morcos és törekvő melegítős Steve Jobs-szá vált, amire csak még inkább ráerősített a Keynote-os jelenet.

Engem ez a szál nem győzött meg, még akkor sem, ha valószínűleg a keleti fejlesztő srác (Ryan) lenyúlásával nem ebbe az irányba tart majd, valami más “termék” lesz ennek a szálnak a középpontjában. Kíváncsian várom, hátha jobban magával ragad, mint Gordon nevetséges perelési próbálkozása vagy a régi barátság elvesztésén való búslakodás. Hiába ajánlott Joe 70%-os részesedést Gordonnak, úgy néz ki, hogy nem tud túllépni a korábbi vélt vagy jogos sérelmeken.

halt-s3-kezdes-3

Szerencsére a másik szál már sokkal izgalmasabb. Ott kapcsolódunk be, hogy a közösség már elérte a 100 000 felhasználót, ami ilyen internet penetráció mellett igen komoly szám, de nyilván nem elégednek meg ennyivel. A Mutiny új projektje az online kereskedelem szépen felépült az előző évadok fejlesztéseiből, a remekül vezetik végig a nézőt, ahogy az online játékokból előbb közösség építés, majd közösségen alapuló online kereskedelem lesz.

Bár nem végeztem kutatásokat, gyanús, hogy ez a valóságban is így zajlott. Bár a befektető-keresés vagy a személyes harcok a cégen belül kicsit túlságosan is hangsúlyosak lettek, de nyilván van, akinek ez jött be jobban.

Rengeteg potenciál van az online értékesítés témakörében, több évadnyi sztorit is lehetne kanyarítani belőle, a mostanira biztosan lesz elég muníciójuk. Maga az új iroda és az új hely pedig csak hozták a szokásos hangulatot, ahogy Cameron és Donna sem okozott csalódást, bár előbbi esetében még mindig nem nagyon érzem a karakterfejlődést, de hátha évad közben még változik a helyzet.

halt-s3-kezdes-4

Az új helyszín egyelőre komolyabb sok változást hozott. Talán a szereplőket körülvevő informatikai és gazdasági környezet hozhat nagyobbat, mintsem a földrengések vagy a költözésből adódó családi nehézségek.

Izgalmas lesz látni, hogy milyen fejleményeket fog hozni a “kis” cég életébe, hogy közvetlen vetélytársai lesznek az eggyel magasabb ligában játszó IT-cégek. Úgy néz ki, hogy a tőke már megvan, így maradnak a technikai kihívások, amik általában sokkal szórakoztatóbbak a sorozatban, mint a gazdasági huzavonák. Remélem, Gordon betegsége kevésbé lesz hangsúlyos, mint az előző évad vége felé.

Egyetlen negatívumot tudnék kiemelni, engem kifejezetten irritál Ryan Ray (Manish Dayal), bár inkább illik Joe-hoz, mint Cameronhoz – azért remélhetőleg nem lesz végig központi karakter, bár nagyon úgy alakulnak a dolgok.

halt-s3-kezdes-5

Számomra az első két rész hozta a szokásos színvonalat, remek dolognak tartom, hogy 2016-ra eljutottunk odáig, hogy több az informatika világával foglalkozó sorozat is fenn tud marad, méghozzá minőségi szórakozást nyújtva.

Akinek pedig bejött a Halt and Catch Fire, az szerintem nyugodtan rámehet a Silicon Valley-re és a Mr. Robot-ra is, mert bár teljesen más a három sorozat, mind témájukat, mind stílusukat tekintve, de az informatikai és valóságközeli megvalósítás azért összekapcsolja őket.

11 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2016. 08. 27. 19:23

Megnéztem, de Cameron idegbetegsége már rettentően unalmas. Legalább próbálna meg profin viselkedni, hiszen nem egy pincében pötyög már…

kiete - 2016. 08. 27. 20:15

Szerintem egy kicsit gyenge volt a kezdés, nem értem gordon miért nem fogadta el a cég 70%át utána eladhatta volna jó pénzért.

Kisvesza - 2016. 08. 27. 20:43

kiete: Joe-nak esze ágában nem volt odaadni a 70%-ot, csak blöffölt egy nagyot, hátha Gordon “kimutatja a foga fehérjét” az ügyvédek előtt (és mellékhatásként még Gordon is elgondolkodott kicsit), és bejött neki.
Szerintem speciel a második évad halványul el az elsőhöz képest, de ízlések és pofonok. Ez az évad ígéretesen nyitott.

jarodfree - 2016. 08. 27. 21:11

Pont a geek társadalom rákapott (a legtöbb ilyen fórum foglalkozott vele rendszeresen) anno és nekik pont az első hardveres évad jött be a legjobban. De pont ez a csoport nagyon kevés egy sorozat felfuttatására.
A második évad pont az átlagnézőnek adott többet és fel is futott a nézettség. Elkezdett szappanoperaként működni.
Sajnos nem nekem se jött be igazán a második évad, de az első évad lendülete és a kétségtelenül jó szakmai utalások átlendítettek.
A Silicon Valley nekem nézhetetlen volt, de a Mr. Robot zseniális. Tényleg csak és kizárólag az köti őket össze a CTRL nélküllel, hogy van benne informatikai szál.

geordy - 2016. 08. 28. 07:55

így van az első évad volt eddig a legjobb.
gordonnal nem tudtak kezdeni semmit a 2. evadra (betegseg? nane)
cameron programozo letere meg mindig csak 1 ujjal pötyörészik? lol

SirAlex - 2016. 08. 28. 18:08

Jah, az egy ujjal pötyögés tényleg nagyon fura, nem igaz, hogy egy ilyen korú csaj a valóságban sem tud normálisan gépelni, de legalább a sorozathoz megtaníthatták volna.

Azért emeltem ki a másik két sorozatot e mellé, mert hasonlóan realistán fogják meg az informatika világát, de mint mondtam, mindhárom teljesen más stílus.

JKJ - 2016. 08. 31. 11:35

Harmadik rész után hagyom a hetiben nézést. Majd az évad végén visszatérek rá, amennyiben pozitívak a visszajelzések.

harmundo - 2016. 09. 02. 07:20

Az első évad nekem iszonyatosan bejött, a másodikat nem mondom, hogy utáltam, de nem tetszett. Végig ment a drámázás, a szenvedés a magánügyeken, ki kibe szerelmes, ki kit hogy vert át… untam, na. :-)

Ez a harmadik egyelőre ígéretesen kezdődik számomra, bőven jobb, mint a második évad, és bár egyelőre még nem hozza az első szintjét, de határozottan tetszik az irány. Történik valami, nem csak a szenvedés megy a magánéleti sérelmek miatt.

napocskin - 2016. 09. 28. 19:47

Ezt ennyire nem nézi senki…? Pedig igazán beindult a dráma. Igaz, még nem tudom, hová fut ki a mostani rész után (a 7.), de remélem, nem lesz az, hogy a nők civakodása tönkretesz mindent, mert az nagyon elcsépelt, még akkor is, ha relatíve jól van felépítve a háttér.

harmundo - 2016. 10. 19. 11:19

Brutálisan őszinte leszek. Ilyen gyenge évadzárót szerintem én még nem láttam. Ment a szenvedés, megint elővették a dögunalmas személyes szálakat, mindenki szerelmes, elkezdték a hátba döfködést… Minden egyes percét untam, minden másodpercét…

Mikor a második rész elején 20 percig ültek a teremben, és még maguk sem tudták, hogy miről beszélnek, ott már azon voltam, hogy kikapcsolom.

Egyébként az évad szerintem jó volt, de ez a dupla évadzáró minden életkedvemet elvette.

JRC - 2016. 10. 23. 13:58

Történet és történetmesélés szintjén is teljesen szétesett az utolsó részekre az évad, ami összességében inkább csalódás mint reménysugár lett, hogy valami emlékezetest sikerülhet összehozni jövőre záróévad címén.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz