login |

Secrets and Lies: kezdett a 2. évad

2016. 08. 29. 14:50 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért az ausztrál eredeti alapján készített, átívelős, egy nagy üggyel foglalkozó nyomozós dráma, a Secrets and Lies, melynek az első szezonja (pilotkritika, évadkritika) kellemes meglepetés volt, egy kompakt, lezárt történet. A folytatás más helyszínen, más szereplőkkel, más esettel foglalkozik, mindössze az S1-ben Ryan Phillippe-re rászálló Juliette Lewis Cornell nyomozója jelent közös nevezőt.

A nyitány tökéletesen alapozó volt, csupa expozíció, amiben ész nélkül flashback-eltek, így totális képtelenség volt közepesnél jobbra kihoznom. Lehet, hogy itt is jobban jártam volna, ha két részt látok egymás után…

Secrets and Lies-02

A történet nyílegyenes. Történik egy gyilkosság, egy nő lezuhan egy magas épület tetejéről, mi pedig megismerjük az a dúsgazdag családot, ahova beházasodott. A középpontban ismét csak a család van, a nyomozó csak olykor felbukkan kellemetlenkedni, s bár nem mondja ki, de nyilván a férjre fog elsődlegesen gyanakodni.

Ahhoz képest, hogy elég sok időt töltünk a főszereplőkkel (leginkább a családfővel és a három felnőtt gyerekkel), szinte alig ismerjük meg őket, hiszen főleg az áldozatra koncentráltak a visszaemlékezések során. Mindez pedig sajnálatos, mert így ez a premier nem nagyon tudott mivel megfogni. Oké, van egy nem túl érdekes rejtély, pár figura, akik (még) nem gyanúsak, maximum érzelmek szintjén érinthet meg valakit a sztori.

Secrets and Lies-01

Tudjuk, hogy a Secrets and Lies titkokkal és hazugságokkal fog foglalkozni, de ez a két aspektus egyelőre hiányzik. Oké, volt egy alig látható gesztus, egy meglepő cím és egy néma veszekedés, ami jelzi, hogy nem sokat fog váratni a titok/hazugság-cunami, de a karaktereket csak később fogják lemezteleníteni. Szóval még e téren sincs mibe kapaszkodni a 2×01 után. Arról nem is beszélve, hogy minden jel szappanoperás történetvezetés jelez előre.

Persze már anno az első évad kezdésére is jellemző teljesen tipikusra sikeredett, mégis, valamiben több tudott lenni, mint egy random nyomozós sorozat hosszúra nyújtott epizódja. Mivel a második szezonban vagyunk, ezért egy átlagos sorozat esetében mondhatnám, hogy legalább a karakterek maradásra késztetnek, de itt ugye mindenki új Cornell kivételével. Ő persze jó arc, de egyedül kevés.

Secrets and Lies-03

A Secrets and Lies ismét csak bizalmat követel meg a nézőtől, simán lehet, hogy a 3-4. rész környékén már nagyon érdekes lesz az ügy és a karaktermátrix – és most jönne az, hogy ha az ember bízik az írókban, akkor nyugodt szívvel kitart, de… Szóval, ha úgy vesszük, akkor az első évad sztorija adott volt, így még azt sem mondhatom, hogy a készítő, Barbie Kligman mellett állok tűzön-vízen át.

Mondom, az egész egy alapozás volt, semmi figyelemfelkeltő, egyedül a nagyvárosi környezet lehet szokatlan az átívelős krimikhez szokott nézőknek.

Secrets and Lies-04

Ja, a végén a cliffhanger esetében nem is értettem, hogy szánhatták komoly labdafeldobásnak – mégis mi köze “annak” ahhoz, hogy XY gyilkolt-e vagy sem?

(A teljes első rész és a kísérő webes epizód magyar szinkronnal 7 napig még elérhető az AXN Player-en.)

21 hozzászólás Ne habozz!

Bazsi - 2016. 08. 29. 15:04

Az első évad is így indult, ha ez is olyan jó lessz, nem lessz itt semmi baj. Én szerettem, jöhet a folytatás!

winnie - 2016. 08. 29. 15:10

Bazsi: HA olyan jó lesz. ha meg nem, akkor az ember megszívta és konstatálja, hogy lóvá tették. ez utóbbit mindig jó elkerülni, senki nem akarja, hogy valami rosszat nézzen és csak a végén jöjjön erre rá.

de erre utalok fent, hogy az ember eldönti, hogy mennyire bízik a készítőkben. egy esetleges harmadik évadnál egy jó második után már más lenne a helyzet, itt még nem feltétlenül bizonyítottak.

nálam az első szezon a kezdés a kritika alapján egyébként 7/10 volt, igaz az első két rész után. ott sokkal jobban hatott rám a főhős is, meg talán az is, hogy egy kisgyerekkel történt a dolog. ez a család időbe fog telni, míg közel kerül a nézőhöz. itt viszont legalább nem hangsúlyozták ki a médiát.

ami viszont veszélyes, hogy itt nagyon nagy veszélyt jelent (már akinek), hogy szappanoperás lesz a sztori. mert titkos kapcsolat már biztos van, mint ahogy titkos gyerek is, ezek pedig nem sok jót sejtetnek.

Deny - 2016. 08. 29. 15:11

Pontosan ugyanolyan érzésem volt, mint a pilotnál. Azt is majdnem dobtam, csak az epizód végére lett érdekes. Onnantól kezdve pedig imádtam, szóval szerintem itt sem lesz gond ezzel. Egyedül azt sajnálom, hogy itt már nincs meg a kisvárosi hangulat a szürkés képi világgal. Az adott egy pluszt az előző évadnak.

De a cliff tetszett, és olvastam, hogy a 2. epizód már felpörög. Úgy gondolom, ez a szezon is nagyon jó lesz.

ALDO - 2016. 08. 29. 15:57

Ha valaki látta az eredeti, ausztrál verziót és az első évadot, akkor nehezen tud azoktól elvonatkoztatni. Akárcsak az előző szezonban itt is egyből jött az in medias res és már az első pillanatban megtörtént a haláleset. Ott azonban – talán a kisgyerek áldozat miatt – az első pillanattól kezdve érezhető volt a feszültség és a dráma, hiába alapozásnak szánták a pilotot.
A 2×01 valahogy nem rántott be annyira, bár nyilván a következő résztől kezdve jönnek a titkok és a hazugságok és minden szereplőnek lesz valamennyi vaj a fején. A karaktereket sem éreztem olyan erősnek. A flashbackek szerint minden szép és jó volt, így ötlet sincs, hogy ki lehet a gyilkos.
Meg is említik a statisztikát, hogy ilyen esetben 10-ből 9 alkalommal a férj a hunyó. Érdekes fordulat lenne, ha tényleg ő lenne az. Bár szerintem valaki más lesz a tettes.

winnie - 2016. 08. 29. 16:01

aldo: nagyon nagy mocsoknak kell lenni ahhoz, hogy a babát is megölje. de, ha ő volt, akkor az más gyereke. és ha ölt, akkor valami komoly trauma érte fiatalon, ami miatt ilyenné vált, és akkor itt jöhetnek be a szülők (talán az anya is?).

Mate815 - 2016. 08. 29. 16:10

Terry ‘Locke’ O’Quinn nem igen öregszik! :D

ALDO - 2016. 08. 29. 16:17

winnie:
Nyilván elég durva lenne, ha valaki a saját terhes feleségét öli meg. Ezt még kábelen sem mernék bevállalni nem, hogy egy országos adón. Azért írtam, hogy elég nagy WTF lenne a végére. Persze lehet, hogy csak véletlenül lökte le, mert veszekedtek, de nem hiszem, hogy ez lesz.

Bazsi - 2016. 08. 29. 17:46

Winnie: Igen ott van a HA , de én azért reménykedek. Szerintem abszolút rendben volt ez a kezdés is, bár tény h az első évad pilotja még jobb volt.
Ryan Philippe nekem is személyes kedvenc volt, én még simán adtam volna annak a sztorinak egy évadot, de hát azt lezárták ugye.
Ez a szereplőgárda sem egy utolsó, képesek lesznek szerintem itt is nagyot alakítani a színészek, és bízzunk benne hogy az írók se cseszték el a sztorit.
Juliette Lewis meg a Cape Fear óta kedvenc, az első évadban is igencsak hozta amit kellett.
Na de majd 1hét múlva okosabbak leszünk ;)

kla - 2016. 08. 29. 19:07

Terry O’Quinn mennyire alakít “izgalmas” karaktert? Érdemes lehet miatta elkezdeni?

Csokis Kosárlabda - 2016. 08. 29. 21:51

Nekem tetszett, már az első jelenetekben elkezdtem ötletelni, hogy ki tehette… az első évadban is átvertek, mindenképp maradok a következő részre!

attackattack - 2016. 08. 29. 23:14

Szegény Amerika :D Később kerül bemutatásra a saját hazájában, mint Európán belül pár országban. Ez nyilván odahaza nagyon sok nézőt fog veszíteni hisz egy páran megírták nemtetszésüket, így gondolom kasza lesz. Ezért is jobb lett volna még egy kisvárosi, különleges esettel foglalkozni. Ez így olyan mint egy extra-hosszú NCIS különkiadás. Persze értem hogy így életszerűbb mert nem kaphat minden nyomozó csak rejtélyes eseteket, vagyis nincs olyan szerencse.
Amíg az első évadnál, már az első percektől fogva szívszorító pillanatokat él át a néző, addig itt csak a monoton “hát van ilyen” érzés leng át (Legalábbis nálam). Egyáltalán nem érintett meg a halál, sőt.. Egész végig olyan hangulata van, mintha a csaj valami bűnt követett volna el, valamit kavart a testvérek között vagy mivel befolyásos gazdag családról van szó, valamit elsunnyogott. Bennem van hogy megérdemelte, akármennyire is szemét dolog ilyet gondolni. Hiába az édes, romantikus flashback-ek, nem érint meg.
Ben esetében már sejthető volt, hogy egy ártatlan, csupaszív, játékos kisfiúról van szó, amilyen a legtöbb esetben egy 8-9-10 éves gyermek lehetséges, aki egy gonosz markában kötött ki. De ez itt nincs meg. Persze az első rész alapján ennyi tellett, azért van még 9 rész, hogy ezt megcáfolják (Remélem).

winnie - 2016. 08. 30. 05:16

Terry O’Quinn mennyire alakít “izgalmas” karaktert? Érdemes lehet miatta elkezdeni?

egyelőre biztos, hogy nem, mert “csak” jóravaló, nyugdíjba vonuló cégvezető apukája a három gyereknek. de nyilván nem csak ennyi lesz, hanem előrekerülnek piszkos dolgok a múltjából.

winnie - 2016. 08. 30. 05:18

“az első évadban is átvertek, mindenképp maradok a következő részre!”

nekem az első évadban az is tetszett, hogy ha az ember megneszelte, hogy ki a tettes, akkor onnantól kezdve nem volt kétsége, mert végig utaltak rá. valamikor a 6. rész körül fordult meg a fejemben az illető, és nagyon érdekes volt látni a folyamatosan elhintett jeleket a bűnösségére.

subi - 2016. 08. 30. 06:50

“valamikor a 6. rész körül fordult meg a fejemben az illető”

Érdekes, pont így voltam vele én is. Ezt kivételesen a feleségemmel néztem, és kb. az volt az az időszak, amikor előadtam neki az elméletemet.

ALDO - 2016. 08. 30. 13:44

“Szegény Amerika :D Később kerül bemutatásra a saját hazájában, mint Európán belül pár országban. Ez nyilván odahaza nagyon sok nézőt fog veszíteni hisz egy páran megírták nemtetszésüket, így gondolom kasza lesz. Ezért is jobb lett volna még egy kisvárosi, különleges esettel foglalkozni.”

Még nem biztos, hogy kasza lesz. Ősszel talán több esélye lesz, mintha nyárra passzolták volna le. És mivel lezárt volt az első évad, sőt a mostani egyáltalán nem kapcsolódik hozzá, akár még új nézőket is szerezhet.

winnie - 2016. 09. 07. 06:11

ahogy nézem, a 2×02 már nem került ki az axn playerre, de a 2. webizód ott van: http://hu.axn.com/musorok/titkok-es-hazugsagok/videos/titkok-es-hazugsagok-webizod-202

Snoopyzit30 - 2016. 09. 08. 10:18

A kritikát elolvasva úgy döntöttem,hogy az 1. és 2. részt is megnézem és csak azután döntök. Hát elég is volt az első 2 rész, mert iszonyatosan rossz, gagyi, szappan az egész. Logikátlan viselkedésekkel, idegesítő karakterekkel. Az 1. évadot szerettem, de lehet hogy csak Ryan Phillippe miatt (no meg a kisvárosi környezet + ott gyerek halt meg). Itt az ég világon semmi nincs, ami miatt az 1. szezont néztem.

Kasza részemről.

winnie - 2016. 10. 10. 14:27

na, hogy alakulnak a dolgok? már, ha valaki idenéz, persze:)

ALDO - 2016. 10. 18. 13:48

Jobban rámennek a krimire, mint a drámára, de nagyon sok üresjárat van az epizódokban és a mellékszereplők vonalát sem tudják nagyon kihasználni. Mintha azon agyalnának, hogy hogyan töltsék ki a játékidőt. Az asszony csak a flashbackekben szerepelhet, de ő is egyre kevesebbet bukkan fel, mert már nem sok újat tud hozzátenni az epizódhoz. A két testvér, különösen a húg, teljesen felesleges. Az eltűnt nyomozó lánya szál sem halad semerre és nagyon nehéz bekapcsolni a fő szálhoz, pedig összefügg valamilyen szinten. Cornell sokkal emberibb – még saját flashbacket is kapott – de ezzel együtt sokkal jelentéktelenebb mint az első szezonban.
Aki Terry O’Quinn miatt kezdett vagy kezdene bele, ő a 4-6. epizódokban egy másodpercet sem szerepelt és a pár perces gyerekeivel való vitán kívül sem sok mindent mutat fel.
Mindezek ellenére engem eddig végig lekötött és nyilván nem kaszálom el az utolsó két rész előtt. Az első szezon is nagyon jó volt, de az nekem sokkal szenvedősebb volt.

Diapolo - 2016. 10. 25. 10:13

Nálam nézős maradt, bár ez az évad kevésbé volt jó, mint az első. A 9. rész végén Cornell már rájött a gyilkosra és azt hiszem én is, bár az indíték még hiányzik. Nem is néztem a nézettséget, hogy van e remény a berendelésre, de én nem bánnám, ha folytatnák.

egy igazi szakember - 2016. 11. 09. 15:39

Most nem tudom, hogy a szinkron miatt tűnt űber gagyinak, vagy ténylegesen unalmas, semmitmondó az egész?

A szinkron az totál katasztrófa!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz