login |

Pilot-mustra: Victoria – 1×01

2016. 09. 01. 21:20 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Valamiért kavar támadt az agyamban a Doctor Who-s  komponenssel rendelkező brit királynős sorozatok kapcsán, de akkor most végre tisztáztam magamban a dolgot. Az ITV napokban elindított Victoria-ja Jenna Coleman-nel a főszerepben az 1830-as években játszódik, míg a Netflix-re novemberben érkező The Crown 1950 körül, és abban van benne Matt Smith.

Az angol csatorna nyilván egyfajta Donwton Abbey-utódnak szánja a Victoria-t, egy nagyszabású, kosztümös drámának, mely az utca embere (jelen!) számára is könnyen befogadható. Nem tudom, hogy egy kosztümös sorozat-profi miképp értékeli a végeredményt, de nekem, mint laikusnak abszolút bejött a kezdés. (Más kérdés, hogy az 1×02 már inkább a közepes fele tendált, de annyi baj legyen.)

VICTORIA – 1×01 – 7/10

 Victoria-18

1837-ben járunk, a monarchia válságban van, IV. Vilmos pedig a halálán – utódlásra felkészül unokahúga, Alexandrina, aki mindössze 18 éves. Ő a főszereplőnk, akire csitriként már a pilotban rázuhan az ország sorsa. A Victoria-ként trónra lépő lány előtt, akinek ereiben német vér is csörgedezik, hatalmas feladat áll, hiszen nemcsak uralkodnia kell, hanem elfogadtatnia magát a környezetével.

To be a queen, you must be more than a little girl with a crown.

A fiatal Victoria természetesen könnyű célpontnak tűnik, azonban közel sem adja könnyen magát, nem egy szimpla báb. Éppen ezért szórakoztató nézni, ahogy a környezete próbálja dróton rángatni, mire ő hetykén visszavág, vagy legalább azt próbálja sugározni, hogy kellőképpen magabiztos. Ideig-óráig ez menni is fog neki.

Victoria-17

Fura, de a történelmi sorozatoknál mindig próbálom kerül a valós életbeli infókat (spoilereket, haha!), szerencsére a történelmi tényekre nem nagyon terjed ki az általános műveltségem. Éppen ezért a puszta cselekmény is érdekes marad számomra, a(z ismert) karakterek pedig főleg, hiszen nem sejtem, hogy a későbbiekben kik kerülnek a képben, vagy milyen viszonyok alakulnak ki.

Szerencsére a készítők a történelemtudorokra is gondoltak, ugyanis valódi feljegyzések nyomán azért megpróbálták nem közismert tényekre felhúzni a Victoria vázát, miközben megismertetnek minket az akkor rendszerrel és viszonyokkal. Nyilván az uralkodói udvar, illetve a királyi család, és a parlament, valamint a pártok huzavonája kerül középpontba.

Victoria-11

Miképp a Downton Abbey-ben, így itt is, látjuk az udvar felső és az alsó szintjét is, nemcsak a lordok és lédik, hercegek és hercegnők helyezkedését és ármánykodását mutatják meg, hanem a cselédsorban lévők próbálkozásait is. És természetesen itt is, ott is akadnak, akik segíteni akarják a királynőt, és olyanok, akik keresztbe akarnak tenni neki, illetve nyerészkedni próbálnak rajta.

A legtöbb szereplő már az elején megkapja a saját kis történetét, elég jól megalapozzák a kiemelt alakokat, bár inkább egy-két ecsetvonást kapnak, a karakterizálást azért nem viszik túlzásba. Viszont nekik köszönhetően a humor és a dráma viszonylag jó egyensúlyban van a pilot során.

Victoria-7

Nem mondom azt, hogy nagyon butított volt a Victoria, lehet, hogy pont az a szint, ami a Downton Abbey, mindenesetre épp olyanra sikeredett, amit laikusként nagyon lehetett élvezni. Ez köszönhető egyrészt a nevekkel és arcokkal nem túlterhelt történetszövésnek, illetve annak, hogy annak ellenére tudhatunk meg ezt-azt a korról, hogy nem tűnik történelemleckének a pilot.

De persze sokkal nagyobb része van a pozitív véleményemben a kinézetnek (a díszletek és ruhák kifogástalanok, bár a CGI kissé kilóg), illetve a színészeknek. Direkt nem alakításokat írok (lehet, hogy azokkal sincs gond), mert Coleman esetében is leginkább azt érzem, hogy nagyon jó nézni őt, illetve ezt az élettel és érzelmekkel teli karaktert. (Lehet, hogy másoknak nehezebb lesz őt komolyan venni.)

Victoria-2

Szerencsére nem csak egyedül kell elvinni a vállain a sorozatot. Remek kiegészítő embereket kap maga mellé. Rufus Sewell, mint szövetséges miniszterelnök nyilván kiemelkedik, és rajta kívül a negatív szereplők tesznek sokat a Victoria-hoz, legyen szó régens címre áhítozó nagybácsiról, Victoria anyjának tanácsadójáról, vagy a cselédek főnökéről. (Sőt, a sunyi Pengéről, akinek tényleg Penge a neve, csak franciásan ejtendő).

Más kérdés, hogy ezen negatív szereplőket inkább komikusra vették, ami nyilván szórakoztatóbb végeredményt jelent, viszont némelyik így nem vehető olyan komolyan. (Tudjátok, bajuszpödörgetős gonoszok és társaik.)

Victoria-9

Szkeptikusan indultam neki a Victoria-nak, de megfogott a kezdés, most már sokkal több esélyét látom, hogy maradok a harmadik rész után. Főleg azért, mert tartom annyira érdekesnek ezt a karaktert, illetve a kor politikai viszonyait, hogy egy lexikon a Wiki felütése helyett ilyen formában tájékozódjak arról, hogy mi is történt Angliában a XIX. század első felének vége táján. Már persze nagyvonalakban, hiszen nem a 100%-os történelmi precizitás a cél, gondolom.

12 hozzászólás Ne habozz!

Reea - 2016. 09. 01. 22:35

Mindenképpen nézős lesz, mert szeretem a királyi történeteket. (Erről Romy Schneider jutott eszembe, aki nemcsak Sisi volt, de Viktória is:) )
Nem olyan rég még a leghosszabb ideig uralkodó brit királynő volt – II. Erzsébet előzte meg tavaly.
Viktóriának az édesanyjával való konfliktusának ábrázolására leszek kíváncsi.

LaCRossE - 2016. 09. 01. 23:39

Nem szeretem annyira a történelmi sorozatokat, de már Jenna Coleman elvonási tüneteim vannak, így holnap tuti megnézem.

emese - 2016. 09. 02. 00:00

Nem tudok egyelőre elvonatkoztatni a Klárika-karaktertől… talán majd egyszer.

Taz - 2016. 09. 02. 00:07

Már hetek óta mentek az előzetesek az itv-n és a héten pont akkor kerültem tévé elé mikor kezdődött. Nagy csalódás volt nekem, unalmasnak találtam, el is kapcsoltam a vége előtt. A nemrég befejeződött Versailles sokkal jobb volt. Bár nem igazán egy kategória, de kosztümös sorozatnak inkább ajánlanám azt.

juhaszvik - 2016. 09. 02. 06:11

Ezt most “eladtátok” nekem.

ayren - 2016. 09. 02. 07:34

Mint angol kosztümös sorozat rajongó feltétlenül bepróbálom.

Silver-sama - 2016. 09. 03. 19:17

Clara *-*

n4nom4n - 2016. 09. 05. 10:40

Tényleg volt némi Downton Abbey feelingem közben…
Amúgy szerintem jó volt a pilot!

ayren - 2016. 09. 05. 20:45

A pilot jó volt, bár alapból nem szeretem az életrajzi filmeket, sorozatokat, de ez nézős lesz feltétlen. :)

Vero - 2016. 09. 07. 08:58

Tegnap néztem meg a pilotot, tetszett :)

De elspoilereztem magamnak Wikin (:D) a dolgokat, mert zavart, hogy nem tudok semmit az uralkodásáról.

Naier - 2016. 09. 25. 03:26

Igazán meglepő kettős: valahol könnyed, majdnem tini romantika szint és emellé egy történelmileg teljesen hiteles sorozat. 5 rész után elmondhatom, hogy a könnyed sorozatnéző énem is imádja (bár kicsit túl cukormáz hatása van) és a történészhallgató is ^^
Éss a zene *-* A Mediaeval Baebes a Virgin Queen zenéje után újra valami csodálatosatt alkotott, egyáltalán nem tartom valószínűtlennek, hogy dikert utalás is Erzsébet és Viktória összekötésére.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 10. 17:59

Nekem igazán kellemes meglepetés volt a sorozat, főleg így darálva volt jó nézni. Néhol tényleg kicsit cukormáz hatása van, de mivel Victoria kap rendesen hideget-meleget, de főleg hideget, így helyrebillent a mérleg. Eleinte az is zavart kicsit, hogy a Victoriát játszó színésznő 30 évesen játszik egy 18 évest, de mivel elég babaarca van, ezen túlléptem. Hitelesnek tűnt az is, hogy egy tapasztalatlan kis fruskának ábrázolják az elején, aki ugyan próbál komoly lenni meg hatékony, de látszik, hogy nagyon támogatásra szorul. Rufus Sewell jó volt ebben a szerepben látni (és nem rettegett náci főnökként). A kosztümök és a belső terek is mind autentikusnak tűntek, azonban nagy fájdalmam, hogy a külső nagy totálképek iszonyú gagyik, valami B kategóriás CGI. A közeliek viszont már jók.
Ez a történelmi kor engem jobban lázba hozott, mint The Crown (annak még nem álltam neki, előbb ezt akartam ledarálni).
A viktoriánus korról sorozatot nézni most kifejezetten üdítő. Az Outlander az ugye főként a 18. század közepének Angliájában és Skóciájában játszódik, a Downton Abbey a 20. század első felében, míg The Crown kb. ott kezdődik ahol a Downton Abbey abbamaradt. Ja és még ott van a Peaky Blinders is, ami szintén 20. század eleji Anglia.

Várom a 2. évadot. Alapanyag van bőven, mert Victoria királynő 63 évig uralkodott.

8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz