login |

Wolf Creek: az 1. évad – Véres ausztrál nyaralás

2016. 09. 04. 16:18 - Írta: Desmond Wallace

11 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Welcome to Mick’s world!

Ismered Mick Taylort? Ha igen, akkor már biztosan láttad is ezt a (mini)sorozatot. Ha még nem, akkor érdemes megismerni, mert van a fickóban valami egyedi, ami kiemeli őt a sablongyilkosok népes táborából.

A Wolf Creek egy ausztrál horror, ami nem előzmény nélküli, hiszen két mozifilm is készült már erről a beteg ausztrál gyilkosról. A széria valamikor a Wolf Creek 2 után veszi fel a történet fonalát, a recept pedig ugyanaz, mint a moziváltozatok esetében: jön pár turista, akik keresztezik Mick bácsi útját, ő pedig szépen levadássza őket.

Wolf Creek 1×01

Ez így talán nem hangzik túl eredetinek, de a Wolf Creek – klisék ide vagy oda – mégis van annyira különleges, hogy megérje megnézni. Az első rész egészen véres felütéssel indul, majd egy kicsit pihentetik a horrort, azonban a főhős megpróbáltatásai nem érnek véget, hiszen elég kemény hely a legszárazabb kontinens, ahol nem csak egy hidegvérű gyilkos hozhatja a frászt egy magányos amerikai lányra.

Kimondom: a sorozat legnagyobb hibája a hosszú játékidő, hat rész túl sok volt erre a sztorira, és talán jobban jártunk volna, ha a történetet egy filmben nézhettük volna meg. Persze megismerünk új arcokat az utazás közben, de így háttérbe szorították a Wolf Creek lényegét, Mick Taylort.

Wolf Creek 1×06

A két film is miatta volt igazán emlékezetes, bár ebben a sorozatban a főszereplő amerikai lány (Lucy Fry) figuráját is egész jól felépítették. Ő, vagyis Eve bosszúra szomjazik, de vajon hogyan lehet levadászni egy ilyen rutinos és kegyetlen sorozatgyilkost? John Jarrat és Lucy Fry mellett volt még egy állandó szereplője ennek a minisorozatnak, de Dustin Clare karakterét fájóan elnagyoltan skiccelték fel az írók.

Az évad közepe tehát csínján bánt az igazi horrorral, de szerencsére az utolsó részre visszatért a Wolf Creek igazi íze, és pont azt kínálta, amit a filmek után várhattunk. Persze sejthető volt a végkifejlet, de kifejezetten jól adagolták a feszültséget ahhoz, hogy élvezzem a véres összecsapást.

Wolf Creek 1×06

A helyenként unalmasnak tűnő utazgatás ellenére is jóval több érdekességet találtam ezekben az epizódokban, mint a jelenkor új amerikai slashersorozataiban (Scream, Slasher, Scream Queens). Mick Taylor ugyan nemcsak késsel gyilkol, és nem is nagyon lehet besorolni a tipikus slasher ikonok közé, a Wolf Creek még így is slasher a javából. Ráadásul van benne annyi egyedi íz, hogy az már üdítően hat a sok sablonhorror után.

Ugyan ez a 6 rész nem ér fel a két mozifilmmel, de még így is erős 6/10-es az összkép, ami manapság egy tévés horrorsorozatnál nem olyan rossz.

ui. Az 1×06 stáblistája után még van egy nem elhanyagolható extra jelenet.

11 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2016. 09. 04. 17:20

“Ismered Mick Taylort?”

Igen. A Rolling Stonesban Brian jones halála után pár évig ő gitározott. :D

stargatelost - 2016. 09. 04. 19:52

Jó volt az első film, a második rész meg még felül is emelkedett rajta, sőt, igazából az egyik legjobb horrorfilm, amit valaha láttam.
Ezzel a sorozattal meg osztom a véleményedet, engem sem nyűgözött le, és valóban sok volt még ez a hat rész is neki. Olyan összhatása volt az egésznek a végén, mintha különféle mini-bossokkal kellett volna megküzdenie a csajnak, hogy aztán végül összecsapjon Mickkel.
De azért jó volt újra látni Micket, és reméljük lesz harmadik film is.

Desmond Wallace - 2016. 09. 04. 20:04

“mintha különféle mini-bossokkal kellett volna megküzdenie a csajnak, hogy aztán végül összecsapjon Mickkel.”

Igen. Mint egy számítógépes játék. Küldetésről küldetésre fejlődni kel, hogy jöjjön a főellenség.

Reeka - 2016. 09. 05. 09:00

Nekem nagyon tetszett, az év egyik kedvence lett nálam, baromi jó és egyedi volt a hangulata, és Lucy Fry is brillírozott. Baromi nyomasztó és félelmetes volt ez az ausztrál táj nekem, brr.

Kobravezer - 2016. 09. 05. 11:06

Én is csak helyeselni tudok az előttem szólókhoz,
valóban jó szórakozás volt, csak elnyújtott.
Egyébként, mikor láttam az első filmet, akkor furcsa volt elfogadni a főszereplő ilyen beteges állatnak,
mivel a McLeod lányai-ban (értelemszerűen) teljesen más karaktert vitt.

Ui: Valaki le tudná írni, hogy mi volt a stáblista mögötti jelent?

Desmond Wallace - 2016. 09. 05. 14:32

“Valaki le tudná írni, hogy mi volt a stáblista mögötti jelent?”

Megjelenik az emlegetett Mária kép az étterem kövén, majd Mick elhúz az országúton a járgányával.

Piemaker - 2016. 09. 05. 14:43

Jó kis évad volt csak furcsa,hogy az utolsó részben kezdték el mélyíteni a gyilkos karakterét.
Az egyik rész konkrétan filler volt.A föld alatti bányásra gondolok.
Tényleg elfért volna akár 4 részben is.Jó volt a kemény Ausztrália bemutatása.

Örülök,hogy lett írás a sorozatról.
Ajánlom mindenkinek akinek a filmek tetszettek.

pumuklee - 2016. 09. 05. 16:29

Imádtam a sorozatot
Nem mondom hogy hibátlan (közel sem) de nagyon szerethető és van egy remek hangulata
Csak ajánlani tudom

Kobravezer - 2016. 09. 08. 13:29

Köszönöm a választ, Desmond Wallace!

pumpum - 2016. 10. 16. 08:12

Jó kis sorozat volt, de a vége nagyon zavart.
Az még úgy ahogy rendben is volt, hogy Mick túléli.
Azonban a lány reakciója, amikor nem találta meg a holttestet a leégett házban, valahogy nem illett bele a sorozatba. Az egész a bosszúról szólt, erre mint aki jól végezte dolgát elment az esküvőre.
Mikor ültek a végén a kamionban, rendesen vártam, hogy mikor kap valamelyikük egy golyót a fejébe.
Egyébként lesz folytatása?
Az imdb még nem zárta le a sorozatot, és a TV Series nevű mobil alkalmazásban is visszatérő sorozatként van megjelölve (az a program általában hiteles szokott lenni).
Az tudom, hogy a filmből terveznek egy harmadik részt.

winnie - 2016. 10. 16. 11:51

“Az imdb még nem zárta le a sorozatot, és a TV Series nevű mobil alkalmazásban is visszatérő sorozatként van megjelölve ”

ez annyit jelent, hogy még nincs döntés arról, hogy lesz-e folytatás. most volt az amerikai premier, talán azt követően lesz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz