login |

Star Wars Rebels – írta Matt

2016. 09. 05. 14:50 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Bár a poszt a Star Wars Rebels ajánlója lennem kezdjük először egy másik sorozatra vonatkozó kijelentéssel: a Star Wars: The Clone Wars mai napig ott van a kedvenc animációs sorozataim közt.

Bár az első két évad korántsem volt tökéletes, a későbbiekben igen nagy minőségi ugrás következett be. A sorozat, az előzmény-trilógiával ellentétben rendkívül jól használta a világ karaktereit, Anakinból egy sokkal szerethetőbb figurát kovácsoltak, de ez egyébként az összes szereplőre igaz. Minden, amit a filmekben elrontottak, az ki lett javítva a sorozatban.

star-wars-rebels-giant-battle

De nem csak javított, bővített is az univerzumon a Clone Wars, nem is kicsi mértékben – számomra ez volt az egyik legnagyobb pozitívuma. Érthető, hogy sokan szomorkodtak, amikor kurtán-furcsán véget ért, de úgy gondolom hat évad elég volt a sorozatból, már nemigen lehetett mást elmesélni abból az időszakból.

A Disney saját Star Wars-animációt akart, és erre azt a Dave Filoni-t és csapatát kérte fel, akik a Klónok háborúján is dolgoztak. Ez, a lázadás idején zajló széria lett a Star Wars Rebels. A cselekmény 13 évvel a Sithek bosszúja után és 5 évvel a yavini csata előtt játszódik. A Birodalom rettegésben tartja a galaxist, de csak kevesen mernek szembeszállni ellene. A lázadók ekkor még nem rendelkeztek jelentős hatalommal, de az erejük napról napra emelkedett.

star-wars-rebels-season-1-episode-3-droids

A sorozat főszereplője Ezra Bridger, egy 13 éves erőérzékeny fiú, aki önmaga próbál boldogulni a világban, szabadidejében pedig igyekszik minél több borsot törni a Birodalom orra alá. Egy nap épp emiatt keveredik bajba, de szerencséjére egy független lázadó csoporttal fut össze, és bár nem kezdődik rózsásan a kapcsolatuk, végül Ezra is tagja lesz a csapatnak.

A csapat vezetője, egyben a hajójuk birtokosa és pilótája Hera Syndulla twi’lek nő, a többi tag pedig Kanan Jarrus, jedi padawan a klónháborúkban, Zeb Orrelios, a Lasan faj egyik utolsó tagja, Sabine Wren mandalori harcos és a legénység asztrodroidja, az enyhén szólva agresszív jellemmel bíró Chopper.

Star-Wars-Rebels-Season-2-Episode-14-The-Team

A sorozat az ő kalandjaikról szól, arról, hogy milyen összetűzésekbe keverednek a Birodalommal, és hogy, mily módon próbálják segíteni a hétköznapi emberek életét. A tovább mögött az eddigi két szezonról írnék pár szót, komolyabb spoilerek nélkül.

1. évad

Az első évad (pilotkritika, finálékritika) leginkább különálló epizódokból áll, főbb cselekményszál nem igazán van. Ezra bár elvesztette a szüleit, nem mondott még le a reményről hogy egykor viszontlássa őket, és többször említést tesz róluk az epizódokban. (A szezon végére pedig ki is derül, hogy szülei túlélték-e Birodalom ellen vívott harcukat.)

A szezon leginkább a karakterek felépítésére fekteti a hangsúlyt és abban egész jó munkát végez. A legénység tagjai mind szerethető egyéniségek, és bár nem érdemes Firefly-szintű árnyaltságot észrevenni bennük, mindegyiküknek megvan a maga jelleme.

star_wars_rebels_2-6

Ez az etap egész pofás kis epizódokat tartogat számunkra, de nem érdemes túl sokat várni tőle. Nem kapunk kiemelkedően jó, de kiemelkedően rossz részeket sem. A humor néhol egész jól működik és az Inkvizítor egy egészen karizmatikus főgonosz – nekem ő volt az egyik kedvencem a sorozatban.

Negatív karakterként még feltűnik Kallus ügynök is, aki bár meglehetősen egyszerű személyiséggel rendelkezik, a második évadban sikerült őt is kellően elmélyíteni. Az utolsó néhány részben még feltűnik Nagy Moff Tarkin is, aki az évad egyik csúcspontja volt.

Star-Wars-Animated-Series-Clone-Wars-Rebels-Best-Episodes

2. évad

A második szezon mondhatni egy fokkal még jobb volt, mint az előző. Ismert karakterek cameói már az első évadban is előfordultak, itt pedig még többet kapunk, de nem szeretnék lelőni semmit. Legyen elég annyi, hogy mind az eredeti, mind az új trilógiából lesznek visszatérők, nem beszélve a készítők másik sorozatáról a Clone Wars-ról, aminek egyes szereplői immár szerves részét képezik a történetnek.

A karakterek szerencsére érdekesek maradtak, és a már előbb említett újabb szereplők is megállták a helyüket. A történetek még érdekesebbek voltak, mint a korábbi évadban, mintha az írók is kicsit jobban megerőltették magukat. Főgonoszok terén sajnos nem annyira jó a helyzet, a két újabb figura sajnos nem hozza a várt szintet, Kallus pedig csak a későbbiekben válik érdekessé.

vader-swrebels

Szerencsére néha kapunk egy kis Darth Vader-t aki természetesen mindegy, mikor, hol és miért van jelen, uralja a jeleneteit, ehhez már a puszta jelenléte is elegendő. Azzal, hogy elárulom, hogy szerepel, sokat nem lövök le, a második évadnak egyértelműen ő volt a legjobbja Ahsoka Tano-val egyetemben.

Nagyon tetszett, hogy Vader képességeit tekintve egyáltalán nem finomkodtak a készítők. Hatalma egyértelműen hőseink felett áll, ha nagyon akarná, akkor könnyen elintézhetné mindnyájukat. Az első részben konkrétan a csapat három tagja került nem kis életveszélybe, szóval Vader erejét nagyszerűen demonstrálták.

Star Wars Rebels

A 2. évad tehát egy kicsivel még jobb is, mint az első, egyedül a főgonoszok sikerültek egy kicsit gyengére. A rövid történetek és a többi új, vagy visszatérő karakter azonban szerencsére kárpótolnak minket.

Amiről viszont mindenképp említést kell tennem, az az évadzáró, ami olyan módon lehengerlőre és epikusra sikeredett, hogy az szinte érthetetlen. Az utolsó rész egyik jelenete akkora drámai erővel bír, hogy joggal mondhatja magát az egész saga egyik legjobb jelenetének. A finálé azonban nemcsak emiatt a drámai csúcspont miatt volt kiemelkedő, számos fordulatot, váratlan halált hozott, egy meglehetősen darkos befejezéssel megtűzdelve. Ha értékelnem kellene ezt a részt, csont nélkül 10-est adnék rá.

Összegzés

Bár véleményem szerint a sorozat nem érte még el a Clone Wars szintjét, de jó úton halad felé. Ne felejtsük el, hogy egy gyerekeknek készült animációs szériáról beszélünk, így nem érdemes túl mély történeteket várni, vagy mélyen szántó párbeszédeket, de mindezek ellenére egy jó kis laza szórakozás a Rebels.

star-wars-rebels

A 3. évad beharangozója arra enged következtetni, hogy a következő szezon tele lesz jobbnál jobb főgonoszokkal, tehát bőven van esély arra, hogy a még az előzőt is felül fogja múlni. Kíváncsian várjuk az évadnyitót.

22 hozzászólás Ne habozz!

Jaime Lannister - 2016. 09. 05. 15:26

Nekem az első évad jobban tetszett, stabilan hozta a 7 pontos részeket. A másodikban sem volt semmi átívelés, töltelék epizódokkal ment végig, de legalább többet kaptunk belőlük, hogy még unalmasabb legyen az összkép. Ashoka kivételével a CW-os karakterek behozásának sem örültem, főleg annak a bizonyos “rég halottnak kellene már lennie” karakternek. Ha már CW, szerintem a Rebels simán jobb, előbbi számomra nem más, mint egy 6 évadra nyújtott rókabőr. Nem sok érdekes dolgot tett az univerzumhoz, cserébe folytatta az előzmény trilógia azon jó szokását, hogy minél több helyen mondjon ellent a saját alapjának. Az évadzáró elég felemás lett, történetileg nem volt nagy szám, de valóban sikerült egy-két hangulatos epic jelenetet összehozniuk. Azért a vég így is bizakodásra ad okot, és reménykedem, hogy Thrawn-nak sikerül majd kihúznia a mélyűrből a szezont.

Zordon - 2016. 09. 05. 15:50

Nem vitt ra a lelek, hogy meg egyszer vegignezzem a masodik evadot, es irjak rola par sort, pedig egy darabig terveztem…

3/10 a masodik evad, es az egesz ugy altalanossagban. Jobb volt, mint az elso evad, de a beharangozott karakterek miatt lenyegesen magasabb volt az elvaras, es ezt nagyon nem sikerult megugrani.

3. evados fogonoszt nem ismerem, azokat a konyveket nem olvastam, de igeretes – bar a masodik evad is az volt, aztan megis, mit kaptunk belole…

inkabb fejeztek volna be a TCW-t meg masfel-ket evaddal, mint ez a fercmunka a lebutitott grafikaval…

galocza - 2016. 09. 05. 21:09

újkori sw? kölköknek? animációs? blöeeee.
gondolná az ember. hát én nem túl sokat vártam tőle (pontosabban sokat, sok rosszat) és nagyon, nagyon kellemes meglepetés volt. az első évadban volt ugye kis firefly fíling, pozitív, de másokkal (kb mindenki mással 8) ellentétben a 2. évaddal sem volt bajom.
őszintén mondhatom, sokkal több sw-t adott nekem ez a kis sorozat, mint az ep7. (ami mind2ről mond vmit.)

Nimand - 2016. 09. 06. 11:03

Az utolsó rész tényleg überbrutál – én még annyit hozzátennék, hogy az azt megelőző rész, a felvezetése az utolsónak is nagyon nagyon jó, simán 9,5/10-es.

Fura nézni a Rebels-t. Nem mondanám rá, hogy nagyon jó, de a két évadot megnézve már azt sem tudnám mondani, hogy rossz, érdektelen. Kicsit guilty pleasure nálam, mindenképp nézni fogom a harmadik évadot, remélem, azért -gyerekműsor ide vagy oda- elmennek kicsit darkosabb irányba

Csiki - 2016. 09. 06. 11:09

Legnagyobb baja Rebelsnek, hogy tobbnyire olyan semmilyen. A karakterek nagyjarol nem tudunk annyit, hogy erdekelni tudjanak, es annyira nem is erdekesek… Kulon erdekes, hogy a sorozat legjobb pillanatai mind olyan karakterekhez kapcsolodnak, akik TCW karakterek. Gondolok itt Ashokara, Hondora, vagy epp a nyugdijas klonokra.

Ettol fuggetlenul tovabbra is nezos, foleg Thrawn miatt.
Aztan nagyon remelem, hogy nem lesz Padme fele sorsa a dolognak:

“Igy szall hat sirba… tapsvihar kozepette.”

Palacsintaxx - 2016. 09. 07. 19:09

Nos mit is mondhatnék magáról a sorozatról. A leírtak egy részével egyet kell értenem, a második évad záró akkordjaként szolgáló utolsó epizód valóban fantasztikusra sikeredett. A sötét hangulat, a karakterek és a történet is kifejezetten élvezetes volt. Viszont a sorozat egésze szenved a Disney betegségtől.Gondolok én itt arra ,hogy Ezra egyértelműen egy Aladdin klón. Külsőre háttér történetre is megegyezik, csak star warsos köntösben. A karekterek pedig klónjai a már megszokott Luke,Ben, Chuvi, Han Solo és robotok társaságnak. Ez picit csalódás volt. A harcok rettentően gyengére sikeredtek , a koreográfiájuk valami rémes. A rohamosztagosokat sem használják megfelelően, nevetségesre sikeredtek. Egyszerűen nem izgul a néző a szereplőkért. A grafika szerintem rettentően gyermeteg lett. S megértem ,hogy a fiatal nézőket akarták ezzel megfogni, de az ilyen sorozatokat egyébként is a sci-fi , star wars fanok fogják nézni . Tetszik hogy a későbbiekben talán egy mélyebb tónust próbálnak majd adni a részeknek ,de én nem reménykedek jóban-

Értékeléseim: az első évad rémes volt 5/10 ez érdemel, a második évad rosszabb fele 4/10, jobb részei 6/10 az utolsó epizód pedig egy 9/10 et érdemel.

Matt - 2016. 09. 08. 14:44

A sorozatnak vannak egyértelmű hiányosságai, de lévén, hogy egy gyerekeknek készült (Disney) sorozatról van szó, nálam alapból alacsonyan vannak az elvárások. A sorozat valóban gyermeteg, de ahhoz a lego-s Yoda chronicles nevű förmedvényhez képest azért meglehetősen “felnőttes”. Mivel az egész canon, így egész biztosan folytatni fogom, és remélem hogy Filoni szokásához híven szépen visszahozza majd a canon-ból kiesett legendás karaktereket.

Anak - 2016. 09. 27. 08:38

A 3. évad nyitójáról lesz ajánló? Egészen korrektre sikerült a sorozat eddigi önmagához képest.

Volna egy kérdésem is. A tavalyi évadban rátaláltak 3 idős klónkatonára, de folyamatosan csak az egyikük van végig jelen a csapatban. A másik kettővel mi lett?

winnie - 2016. 09. 27. 09:33

igen, lesz

Csiki - 2016. 09. 27. 13:22

Anak: lesz, mar dolgozom rajta, csak melo mellett eltart picit, plusz tervezem ujranezni, hogy egy picit optimistabb legyen az ajanlo :D Mert szerintem se lett rossz, de elso korben amikor osszeszedtem a gondolataim, eleg sotet kepet alkottak… :D

A harom klonkatonanak is utanakeresek, mert sajna mar en se emlekszem :D

Anak - 2016. 09. 27. 19:18

Ok, köszi.

Csiki - 2016. 09. 27. 22:57

Anak: SW wiki alapján:

“Following the battle, Rex joined the Rebellion whilst Wolffe and Gregor stayed behind on Seelos, taking the remaining AT-AT walker for their new home.”

Vagyis akkor ott maradtak… Tippre majd valamikor feltűnnek még a sorozatban. :)

Anak - 2016. 09. 28. 20:52

Ez jó, és miért nem a sorozatból derült ki? Azért köszi.

Csiki - 2016. 10. 08. 22:21

Ellege felhalmozodtak a dolgaim, igy sajna nem tudom igerni, hogy a kozeljovoben elkeszul az iras… Szoval ha valaki erez magaban egy kis iroi venat, az nyugodtan ugorjon neki… :)

Zordon - 2016. 10. 15. 19:21

A 3. evad eddig jobb, mint az elozo ketto. Grafika tovabbra is olyan, amilyen, de Thrawn es Kallus karaktere eddig nagyon bejott iden. Megjegyzem, a konyvek ismerete nelkul nezem a sorozatot. Kallus az elso olyan karakter, ahol erdemi arnyalatokat is latunk, nem csak sablonvazat a karakterhez. Ha Thrawn vegig ilyen marad, akkor ebbol meg egy jo evad is kisulhet.

Anak - 2016. 10. 26. 09:45

Osztom az előző hozzászóló véleményét. Nemhogy ez a legjobb az eddigi 3 Rebels évadból, de kifejezetten jó és élvezetes történeteket kerekítettek a 20 perces epizódokra.
Persze vannak butaságok is bennük, de szerencsére keveset rontanak az élvezhetőségen.
Eddig 1 gyenge rész volt csak, Hera otthonában játszódott és valami kegytárgy körül forgott.
Remélem Bendut visszahozzák, kimondottan érdekes karakternek tűnik. A Rebels Yodája.

Csiki - 2016. 10. 28. 08:30

Azt kell mondanom, hogy en is erzek valami kis javulast, bar sok hulyesegtol meg mindig falra tudok maszni, de tetszik ahogy Thrawn karakterevel bannak. :)

Fehér Szabi - 2016. 11. 19. 17:00

Megmondva az őszintét nem csalódtam ebben a sorozatban az elképzelésem az volt hogy egy nézhetetlen üres hosszura elnyujtott rajzfilm lesz és igazam lett. Igaz gyerekcsatorna de akkor is nézhetetlen! A történet nem köt le és az hogy tcw-s karaktereket hoztak vissza egyszerüen sértő számomra. Nem hogy a TCW-t, de még 2003-as Klonok háboruja szintjét sem üti, sem animácioban sem történetben. Leültem megnézni és bevallom elaludtam. Köszönöm szépen Disney #FinishTheCloneWars

Anak - 2016. 12. 07. 18:45

Úgy néz ki lesz némi kapcsolat (lehet csak vizuális) a Rebels sorozat és a Rogue One film között. A legújatt tv előzetesben egy jelenetben felfedezhető egy űrhajó, ami kísértetiesen (hehe) hasonlít a Ghost-ra. Illetve van még egy Hammerhead cirkáló is, ami meg Old Republic illetve Rebels űrhajó.

https://www.youtube.com/watch?v=rUXPjF3lEM4

mirdal - 2016. 12. 25. 19:59

Nos, a Clone Wars magasan a legjobb és legélvezhetőbb Star Wars produktum. Ráadásul tele van olyan információkkal, amik a nagyfilmekből teljesen kimaradtak – példának okáért az “Order 66”. Mit tudtunk meg erről a filmekben? Egy nagy túrót sem, csak annyit, hogy hipp-hopp a klónok egyszer csak elkezdtek Jedi-ket ólni – hogy miért is? – az nem fontos a filmkészítők szerint… :(

A Rebels-ből ilyen hangsúlyos infókat nem kapunk, de azért Darth Vader és az inkvizítorok érdekessé teszik a történeteket.

Számomra azért élvezhető, nézős!

Üdv,
mir

Rob - 2016. 12. 30. 13:34

Voltak utalgatások a Rouge One-ban a sorozatról, szóval leírom ,hogy szerintem mi lesz a Rebels jövője.

NAGYON enyhén spoileres.

Tudjuk, hogy ott voltak a Scarrif-i csatában, ahol szerintem meg is haltak,mivel az eredeti trilógiában nincsek megemlítve.
“Set fourteen years after Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith and five years before Star Wars: Episode IV – A New Hope.”
Eszerint 5 évados lesz az egész sorozat(ha jól gondolom akkor, 1 évad=1 év), és úgy hiszem ,hogy az utolsó rész a Rouge One végén lévő csata lesz az ő szemszögükből.
Mondjuk az mekkora király lenne ha bemutatnák a Rouge One szereplőit a Rebelsben.

Melkon - 2017. 03. 31. 16:53

Rob:
“ha jól gondolom akkor, 1 évad=1 év”

Ezt miből gondolod? Nekem nem rémlik semmilyen utalás erre.

Utána kéne olvasni, de ha nem mondanak erről semmit akkor nem érdemes ilyeneket feltételezni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz