login |

Casual: a 2. évad – írta: Wall-E

2016. 09. 07. 15:01 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

A Casual újabb remek példája annak számomra, hogy ismeretlen, szinte véletlenszerűen választott sorozatok is rendre nagy kedvenccé tudják kinőni magukat.

Valamikor régen felírtam magamnak 1-2 mondatnyi információ alapján, de amikor elkezdtem nézni, a széria már a második évadának közepén járt, én pedig gyakorlatilag semmire nem emlékeztem abból, hogy mi is akar ez lenni. Aztán fél hét alatt utol is értem magamat belőle, az utolsó öt-hat epizódot már hetiben követve.

Casual-S2-02

A Hulu által adott Casual-re a 25-30 perces formátum következtében könnyedén rá lehetne aggatni a dramedy megjelölést, és nem is tévednénk nagyot, én mégis inkább drámának érzem, sok humorral kiegészülve. Ugyanis a világ, amit ábrázol, bár tele van jobban kisarkított elemekkel, mint például Alex és Valerie szülei, mégis nagyon valóságosnak hat, ahogy a karakterek és problémáik is.

Casual-S2-01

A második szezonnak, ahogy az egész sorozatnak is, központi eleme az útkeresés volt. A tovább mögött folytatom spoilerekkel. Aki spoilerek nélkül olvasna az első szezonról, annak az évadkritikát ajánlom.

Alex és Valerie eltávolodtak egymástól, ami nem volt meglepő, egyrészt Valerie és Emmy közös éjszakája miatt, amit Alex jó ideig szóba sem hoz Valerie-nek, másrészt mivel Valerie úgy érzi, hogy Alex miatt nem tud előrelépni az életében, akinek folyton szüksége van rá, de ugyanakkor neki is szüksége van Alex-re, és nehezen tudja rávenni magát, hogy ne folyjon bele az életébe.

Casual-S2-05

Valerie, miután elköltözött Drew-tól, belevetette magát a könnyed kapcsolatok világába, azonban korábbi barátai mind inkább Drew köréhez tartoztak, s idővel mindegyiküktől eltávolodott. Ugyanannyira szüksége van így aztán barátokra, mint romantikus kapcsolatra. Megismerkedik Jennifer-rel, egy másik pszichiáterrel, akivel ugyanabban az épületben dolgoznak, s Alex támogatásának is köszönhetően Valerie bekerül Jennifer baráti körébe, ahol megismerkedik Jack-kel is, akitől Jennifer óva inti.

Idővel kiderül, hogy a társaság meglehetősen belterjes, ez pedig elidegeníti Valerie-t. Drew-val közben véglegesítik a válásukat, majd viszonyba kezdenek Drew új, fiatal barátnőjének háta mögött. Valerie és Alex kapcsolata az évad végére rendeződik, elfogadják, hogy mennyire szeretik és mekkora szükség van egymásra, s Valerie is ráébred, hogy nem mehet vissza Drew-hoz, és nem élhet tovább Alex házában a látszólagos biztonságban, hanem valóban új életet kell kezdenie, saját magáért, saját házban.

Casual-S2-06

Az évad utolsó képkockáit ez szolgáltatja: Valerie és Laura belépnek új otthonuk ajtaján.

Alex-et rendkívül megviseli Emmy-vel való szakítása, annak ellenére, hogy Emmy életvitele szerint mindig több férfival van kapcsolatban egyszerre, ami Alex számára érzelmei komolyodásával egyre nehezebben volt elfogadható. Mégis, nagyon régen érzett ahhoz fogható boldogságot, mint amikor Emmy-vel töltötte az idejét.

A második évadban megtudjuk, hogy sok évvel korábban Alex-nek komoly kapcsolata volt Sarah-val, mely nem végződött túl szerencsésen, a történteket pedig természetesen elég különbözően ítélte meg a két fél. Sarah újbóli felbukkanása munkahelyi problémákat is okoz Alex számára, mivel új főnökének a menyasszonya, akivel aztán természetesen újra egymásra találnak, még ha ez nem is tart túl sokáig.

Casual-S2-04

Alex a hibáival együtt is rendkívül szerethető karakter, mélységesen együtt lehet érezni tanácstalanságával, hogy mi tenné igazán boldoggá az életben, hogyan építhetne ki számára valóban kielégítő kapcsolatokat különböző emberekkel. Cégével nagyon kényelmes életet alakított ki magának, de nagyon nehezen sikerül lebirkóznia a magányát.

Laura karaktere pedig remekül mutatja, hogy az életében levő példaképek viselkedésmintáit látva hogyan próbálja megtalálni önmagát egy tinédzser, s hogy mennyi nehézséget tud okozni, ha a példát szolgáltató emberek igazán sebzettek. Laura önképe nem teljesen reális, nincs még teljesen tisztában azzal, hogy mennyire intelligens és rátermett nő válhat majd belőle. Kapcsolata a rákos Spencer-rel szintén remek pillanatokat hozott.

Casual-S2-03

Mindenképpen ki kell emelnem két részletet még az évadból. Az egyik Alex és Valerie apjának halála, aki betegsége miatt saját életének vet véget családja körében. Nem könnyű egy ilyen szituációt egyszerre ennyire komolyan, mégis hihetetlen humorral kiegészítve ábrázolni. Maguk a nézők is azokon a lépéseken mentek át percek alatt, mint a karakterek. Csodálkozva azon, hogy valami ennyire szörnyű tényleg ennyire komikus is lehet, ezt követi aztán a véglegesség hirtelen tudatosodása, a halállal együtt járó üresség élménye.

A másik jelenet, amikor Leon egy kapcsolatát mutatják be elejétől a végéig mindössze néhány percben, sokatmondó pillanatképekkel. Fantasztikusan volt megoldva, mert mindezt az összes fő történetszáltól külön mutatták be, s nem is beszélt róla senkinek Leon, szimplán csak láthattuk, hogy mi okozza a látható szomorúságát, miközben Alex szokás szerint épp igénybe veszi a segítségét, példázva barátságuk jelenlegi egyoldalúságát, melyben Alex folytonos problémái miatt nem igazán ad teret Leon szükségleteinek. Tényleg pazar jelenetek voltak.

Várjuk szeretettel a már berendelt harmadik évadot.

12 hozzászólás Ne habozz!

Balumedve - 2016. 09. 07. 15:58

Minden elismerésem, hogy ilyen rövid idő alatt le tudtad darálni az első évadot. Az egész egy hatalmas érzelmi lavina, amit nem árt kisebb adagokban fogyasztani. Hiába a humor, néha nagyon nyomasztó tud lenni.
Egyébként, az írás nagyon korrekt.

VanillaSky - 2016. 09. 07. 16:03

Általában egyetlen karakter miatt nem kaszálok sorozatot, de itt Laura olyan szinten irritált, hogy meg kellett lépnem.

JKJ - 2016. 09. 07. 17:10

Én nem tudtam végig nézni az első évadot, pedig nagyon szerettem volna. Ez van.

pody - 2016. 09. 07. 17:33

en is hihetetlenul konnyeden ledaraltam az elso evadot, a masodikat pedig mar hetiben kovettem. Valoban nem eppen a legpozitivabb, csak humorral feloldott konnyed kis sorozat, de nalam nagyon is elvezheto.
Es orulok, hogy kiemelte az iras azt a villamkapcsolatat Leonnak, valoban zsenialis volt, mint ahogy a masodik evadra nalam o lett a legszerethetobb karakter

kisanna - 2016. 09. 07. 19:34

imádtam minden percét, és remélem, lesz folytatás.

Stewie - 2016. 09. 07. 23:22

ezen még elmosolyodni se tudtam,nem hogy nevetni akár egy jeleneten is a sorozaton belül,de attól függetlenül elnézegetem,nincs bajom vele,időnként az a 25-30 perc nekem belefér belőle

gevin - 2016. 09. 08. 13:38

hogy az istenbe jott ki ilyen gyorsan a 2. evad?

Kb 2 honapja fejeztem be az elsot es mar van uj evad.

Remek!

Wall-E - 2016. 09. 08. 16:01

@gevin:

Az első szezon 2015 október 7-én indult az Amazonon, nem sokkal később berendelték az új évadot is, ami 2016 június 7-én startolt. A harmadik évad pedig valamikor 2017-ben indul majd. Nekem szerencsém volt, pont akkor kezdtem el nézni, mikor javában tartott a második évad.

@Stewie:

Elsődlegesen nem komédia a sorozat, tehát nem az lesz a fő értékmérője, hogy mennyit lehet rajta nevetni. Fontos benne ugyanakkor a humor, tehát lehet, hogy valamiért nem teljesen a te stílusod.

gevin - 2016. 09. 09. 12:22

Wall-e:

koszi! Valojaban en neztem be, mert itt figyeltem fel ra human irasabol, ami nem volt olyan regen, csak elfelejtettem, hogy valojaban a tavalyi evadrol irt.

My bad! Thanks anyway.

Stewie - 2016. 10. 11. 23:03

Wall-E:én semmi humorosat nem találtam a sorozatban,fapofával végignéztem a 2 évadot,de túl sok mindent nem váltott ki belőlem,szerethetőek a karakterek,de néha irritálni is tudtak,és emiatt vegyesek bennem a gondolatok,megvárom,hogy mi sül ki a következő szezonban,többi utána dől el bennem a szériával kapcsolatban

Snoopyzit30 - 2017. 01. 09. 18:21

Daráltam az 1.évadot és már a piloton annyit röhögtem, amennyit már régen nem. Olyan természetesen adta magát hogy rögtön lenyomtam a 2.évadot is. Tényleg jó dara-alapanyag. Én még 9 pontot is megajánlok neki.
Vannak benne abszurd helyzetek, ami már túlzás, de valahol meg mégis visszaránt a valóság szintjére. Alexet szinte végig egy seggfejnek tartottam, de tény, hogy ő is kell hozzá, hogy működjön a sorozat.
Lauránál azt még elnéztem, hogy a színésznő 24 évesen játszotta a 16-17 éves szerepet, de nekem nagyon, de nagyon felvilágosultnak tűnt. Ennyire sokat változott volna a világ? Ilyen a normális viselkedés ma egy 16-17 évesnek? Basszus, én már nagyon régen voltam ennyi meg nyilván más a szocialista M.o-on felnőni kb. internet nélkül, de azért néha fájt nézni, amikor elmesélte, hogy mikor látott pl. először f@szt, meg olyan lazán bánnak a drogokkal, mintha tumixot venne a Mekibe.
Valerie szerintem jó anya, csoda, hogy normális lett ilyen szülőkkel.
Akik viszont szinte minden pillanatukkal mosolyt csaltak az arcomra az Leon és Valerie asszisztense.
Tök jó volt 2 nap alatt ledarálni az első 2 évadot :)) Örülök, hogy adtam neki esélyt, nálam telitalálat volt.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 09. 18:25

Ja bocs, tévedtem a Laurát alakító színésznő csak 21-22 évesen játszotta a 16-17 évest és nem 24 évesen. Mindegy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz