login |

Zoo: vége a 2. évadnak

2016. 09. 08. 15:09 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Földrengést okozó lajhárok, felhőkarcolókat leromboló vakondokok, mindent fagyasztó gyíkok. És persze Kovács János.

Megegyezhetünk abban, hogy jelenleg az egyik legkakukkabb (affranc, azt hittem, erre a “szóra” nem hoz találatot a Google…) országos sorozat a Zoo? Aki ennek tudatában nevez be rá, az simán lehet, hogy nagyszerűen fogja élvezni. Nekem ez sajnos nehezen ment, s mint írtam pár napja, talán a leggyengébb nézősöm volt nyáron, és még csak nem is guilty pleasure. Viszont a befejezés, huhúú!

zoo-1

A Sex&Drugs&Rock&Roll-lal szemben azért idővel sikerült meglépnem a kaszát, a 2×08-as rész adta meg a kegyelemdöfést. Nem mintha annyival gyengébb lett volna, mint a korábbiak, egyszerűen csak nem láttam kiutat a spirálból.

We made the animals our enemies, the monsters. But we’re the monsters. And now we’re gonna punish them for our mistakes.

A sorminta ugyanis túlságosan egyértelmű volt. Úgy nézett ki a sorozat, mintha egy high concept, átívelős akcióthrillerscifi lett volna, világutazós komponenssel, de valójában az egész inkább egy webes sorozat látszatát keltette. Nem mondom, hogy epizodikus volt, mert még annyira sem futotta a készítőknek: folyton unalmas és random miniküldetések elé állították idén a csipet csapatot, néha külön utakra küldve őket.

zoo-5

Persze változatos volt az állatjelenlét, de ettől még a sorozat nem lett jobb. A Zoo idén amellett, hogy hozta a tipikus, béfilmes eszköztárat, meglepő módon mitológiát is rakott az állatok megőrülése mögé. Kár, hogy az egész tudományos háttér nagyjából blabla-blablabla szinten mozgott nálam (meg talán másoknál is).

Mindig akkor hozták elő a szakdumákat, amikor megakadtak, hogy hirtelen tudományos zsargonokkal gördítsék tovább a sztorit. Az ilyen deus ex machináknak lehet, hogy volt valami alapja, de szerintem inkább a történet hézagjait fedték el velük, tudván, hogy a néző úgysem akad fenn azon, hogy “Miért?”, hanem elfogadja, ha valaki meggyőzően beszél számára érthetetlen dolgokról.

zoo-2

Az javára szólhat a sorozatnak, hogy (már, ha ez előny) nem kímélték a főszereplőket, több kiemelt karakter is meghalt. A gond csak az, hogy a 2. évadra hozott két új arc, a badass latin katonacsaj és színtelen/szagtalan srác, nagyon zsenge volt. Arról nem is beszélve, hogy kvázi csak arra kellettek, hogy újabb romantikus szálakat hozzanak a képbe, és így mind a hat főszereplő (plusz némelyik mellék is) szappanozhatott.

Nem mondom, hogy csalódás volt a Zoo 2. évadja, szerintem hozta, amit eddig kínált, az meg külön jó dolog, hogy nem mentek el az évadnyitó kritikámban említett görcsmutánsos irányba. Miután azonban eddig sem volt nagy eresztés, egy idő után nem tudtam mire fogni, hogy érdemes kitartanom.

zoo-3

Viszont. A befejezés olyan volt, hogy mindenképpen vissza fogok nézni a már berendelt 3. szezonra. Félreértés ne essék, a finálé tipikus volt (4-5/10) csupán egy keményebb csavarral (de persze tudtuk, hogy nem oldódik meg minden a 2×12-ben), azonban az, ahova kifuttatták az egészet, mindenképpen érdekes lett. És nyilván kőkemény rebootot követel.

A cliffhanger utáni időugrás és az utolsó jelenet mondjuk csalódás volt (már korábban is eljátszották azt, hogy amit nem látunk, az meg sem történt), de az új világrendért jár a pacsi, szeretik magukat kihívások elé állítani az írók. Akikben nem lehet állítani, hogy ne lenne önirónia:

I don’t know if you’ve noticed, but our messes seem to get magically cleaned up despite the lack of a crew on this plane.

8 hozzászólás Ne habozz!

Bence - 2016. 09. 08. 16:23

Ez akkor most valami ultra-light walking dead?

winnie - 2016. 09. 08. 16:26

írtunk a sorozatról korábban is, ha az alapokra vagy kíváncsi, nem hiszem, hogy sok köze lenne a walking deadhez.

bélabá - 2016. 09. 08. 23:10

Én a 2. évad 3-4 részénél elakadtam. Nem kaszáltam, de nem visz rá a lélek, hogy tovább nézzem. Majd egyszer, ha pont ehhez lesz hangulatom.

Thomas - 2016. 09. 09. 00:09

Azt nem írtam a múltkor, hogy eredetileg már a 2×05 közben kaszáltam, egyszerűen bezártam a lejátszót, amikor Chloe meghalt, de DennyKeh írta, hogy Jamie végre csatlakozik a csapathoz a rész végén, ezért még megnéztem a 2×06-ot, hogyan változik a csoport dinamikája. Erre kapásból külön szálat kapott, egy kikérdezést… Miután 5 részen át az erdőt járta a színtelen/szagtalan sráccal. Na ez tett be végleg.

winnie - 2016. 09. 09. 08:06

szerintem nem veszít sokat, aki kaszálta, de kételkedik. a 3. évadban vissza lehet nézni, mert totál reboot lesz.

leírom, hogy mi lett a vége fehérrel, ha valaki kijelölné – szóval SPOILER (ennek a kéknek nem tudom, hogy mi a kódja, de így sem lehet elolvasni könnyen, szóval szerintem nem gond):

sikerült megmenteni az állatokat, mert OzApu (akinek a visszatéréséről a kaszálók lemaradtak) (a csúnya néni a fenti képen meg OzAnyu) azt a gázt adta át a gázledobóknak, amivel 1895-ben sterilizálták a triplaspirálós állatokat. csakhogy az állatokat megvédte a semlegesítő izé, így az emberiséget sterilizálta a gáz. megindult a kihalási folyamat.

10 évet ugrottak az időben és mutatták, ahogy bezárják gyerek híján az utolsó iskolát (ahol abraham és dariela gyereke végzett), és akkor jön a képbe clementine (az alsó képen), mitch kislánya, aki azt mondja, hogy az apja nem is halt meg (mert a fináléban feláldozta magát), és abrahamnek segítenie kell, hogy előkerítsék, mert a hibrid állatok viselkedése egyre aggasztóbb.

Hiroshima32 - 2016. 09. 10. 00:04

Reboot = irány a daralista, ha lesz jobb választék jövő nyáron.

Ahh, a kérdés már csak az, h ez a cliff az eredeti regényben, pontosabban annak folytatásában is benne van-e vagy sem.

winnie - 2016. 09. 10. 10:07

szerintem nem, a regeny teljesen masnak tunik, a szezon elvileg hamarabb is lett megirva, raadasul a folytatas is csak kvazi lehuzas, hogy legyen valami, hiszen valami 100 oldalas izé.

casi - 2016. 09. 20. 21:48

Na most jutottam el odáig, hogy megnéztem. Az utolsó részeket mindig valamilyen késéssel néztem meg, pedig az első évadot sztem két nap alatt megnéztem annyira tetszett. A második évad inkább már csak háttérzajként ment. Nem vagyok nagy CGI guru, de ezek az állatok még nekem is fájtak. Még az zavart, hogy egyik jelenetből minden átmenet nélkül ugrottak a másikra,
spoiler

amikor Jackson apja meghalt, fél másodperc, mindenki a parton van és nagyon hepi.

Spoiler vége

Ez elég random volt. Nekem jobban tetszett volna egy 30-40 évvel későbbi új világ, de azért maradok a harmadik évadra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz