login |

Pilot-mustra: Quarry – 1×01

2016. 09. 09. 22:10 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

You only last if you don’t care.

Strike Back, Hunted, Banshee, The Knick, Outcast – szép sorminta a Cinemax-tól, még akkor is, ha az első kettő még angol koprodukció volt. És közéjük illeszkedik be a Quarry, amiről talán azt várnánk, hogy a Banshee-t fogja megidézni (végülis a showrunner, Greg Yaitanes rendezte az összes részt, és mindet a készítő duó írta), mégis inkább a The Knick-hez vagy az Outcast-hez áll közelebb.

QUARRY – 1×01 – 5,5/10

quarry-21

Hiába voltak a Cinemax-nak korábban akciósorozatai, a Quarry esetében senki se számítson ilyesmire, még csak pörgésre sem. Egy Vietnamból feleségéhez hazatérő veteránról szóló a sorozat (ő lesz Quarry, egyébként barátainak Mac), aki a háborúellenes hangulatban nem nagyon találja a helyét, keresi az élet értelmét, és ekkor találkozik egy titokzatos emberrel, aki azt akarja, hogy bérgyilkosként dolgozzon neki.

Hősünk azonban büszke katona, ilyesmit még akkor sem akar tenni, amikor nagyon jól jönne a pénz, szóval kell valami, ami nagyon a mélybe rántja őt, s ez menetrendszerűen meg is érkezik, ő pedig ugyan próbál kiutat találni, de egyre jobban és jobban kezd süllyedni, a végén már mi érezzük rosszul magunkat látva a szenvedését és a csapásokat, amik érik.

quarry-26

Persze csak vívódással, üres tekintettel történő távolba révedésekkel és olykor látomásokkal nem biztos, hogy meg lehet fogni a nézőt, így (szigorúan) egy erőszakos akciójelenet azért be-becsúszik az epizódokba (az 1×02-ben egy nagyon állat egy perces autós üldözés van, csak pislogtam), de egyébként nagyon lassan és súlyosan hömpölyög az anyag, érezni rajta, hogy a szezon vége felé komoly csúcspontba fog torkollni.

Kérdés, hogy ki fog addig maradni? Kizártnak érzem, hogy a Quarry-ból olyan rajongói sorozat váljon, mint a Banshee-ből, türelemmel kell viseltetni iránta, és akkor (talán) meghozza a gyümölcsét. Akit viszont vonz a fülledt, délies hangulat (a helyszín Memphis, részenként két élőzenés dalolás is van, ami nekem nem hiányzik…) és a 70-es évek, azt lehet, hogy a körítés meg fogja tartani a belerázódás folyamatának végéig.

quarry-24

A Quarry pilotjáról, meg eleve a sorozatról lerí, hogy nagyon precízen van megtervezve, marha tudatos az egész, kezdve a történetmesélést, a színészek kiválasztásán át egészen a látványig – az operatőri munka olykor pazar. Tipikusan olyan darab, amit ínyenceknek szántak, szerintem a kritikusok nagyobb része is kedvelni fogja. A baj csak az, hogy csak ezért nem tudom felpontozni, mert képtelen voltam lelkesedni az első részért.

Hiába hat nagyon valóságosnak, hiába az igényesség vagy az egész jók a színészek, a pilot nem volt jó nagykövete a sorozatnak. Alapos, a 75 perc ellenére nem túlzsúfolt, bőven hagy a folytatásra is építkezést, több szálat és karaktert csak ott hoznak be, azonban nem túl megkapó. Egyrészt sok újat sem mond, másrészt az önmarcangoló, a múltja által kísértett főhős (:ásít:) sem olyan figura, akiért a kezdetektől fogva rajongani lehetne.

quarry-25

Arról nem is beszélve, hogy fura volt látni, ahogy a főhősnek leosztanak egy szerepet, elkezd kialakulni róla bennünk egy kép, de az első rész mégis arról szól, hogy Quarry küzd ez ellen. Tudjuk, hogy mivé fog válni, mondhatni várjuk, hogy azzá váljon, erre beint nekünk, hogy neki márpedig ehhez nincs kedve. Így nem egyszerű elfogadtatni a nézővel a főszereplőt, komplexitás ide vagy oda.

Persze (szokás szerint?) minden csak azon múlik, hogy mennyi ideig tart ki a néző – ősszel, félek, hogy nem fog sokáig. A második rész tempóban és megközelítésben nem hoz változást, de egy fokkal már jobban tetszett, és a folytatásban is kezd alakul a dolog, de még mindig nem feltétlenül maradós, ráadásul a házastársi (melo)dráma is sokak számára riasztó lehet. Egy kérésem viszont lenne. Ha nem muszáj, ne hozzanak be drogos szálat.

quarry-23

A pilotot és pár további részt az HBO jóvoltából láthattuk. A premierre magyar idő szerint szombaton kerül sor a Cinemax-on.

31 hozzászólás Ne habozz!

serra - 2016. 09. 10. 09:10

Jól hangzik, de akaratlanul is egy új Banshee-t vártam, ezért kicsit csalódás olvasni a kritikát. Sült csirkét akartam, töltött paprikát kaptam. Szeretem mindkettőt, na de mégis… :)

winnie - 2016. 09. 10. 09:26

serra: ha akarom, akkor a Banshee 4. szezonjához akár még hasonlíthatom is, a nagyon beforduló, PTSD-től szenvedő főhőssel.

monti - 2016. 09. 10. 10:50

annyi sorozat közül lehet választani, és annyira a kevés a szabadidő, hogy megérzés alapján, teljesen szubjektiven első rész végigkinlodasa után kaszaltam is

jelző: unalmas

NatoLocator - 2016. 09. 10. 14:46

Az utolsó képen ábrázolt meztelen deszka női(?) test végleg elvette a kedvem ettől a soritól :)

unrealnoise - 2016. 09. 10. 17:22

NatoLocator:

Tényleg szar, ha egy nőnek van alakja és nincs rajta +20 – +50 kg felesleg.. :/

winnie - 2016. 09. 10. 19:04

(megjegyzem, a férfi főszereplő, logan marshall green is igencsak vékony, sőt, neki ez egy ilyen szerep nyilván. de rá biztos, hogy nem érkezne ilyen komment:)

NatoLocator - 2016. 09. 10. 19:14

unrealnoise – épp ez a baj, h NINCS alakja. Kb. egy A4-es papírlap izgatóbb és formásabb nála…

Snoopyzit30 - 2016. 09. 10. 20:32

Ez a sorozat rajta van az újonclistámon, ami miatt mindenképp nézős a pilot, de a poén az egészben, hogy winnie még az 5,5 pontra értékelt pilot kritikájával is simán rávenne, hogy megnézzem :))

winnie - 2016. 09. 10. 22:01

Snoopyzit30: itt szerintem egyébként hatványozottan nem a pontszámot érdemes nézni. mert a szavak fölé akár egy 8/10 is mehetett volna, ha bejön. a vélemény maradt volna, de ha jobban beszippant, akkor más a helyzet.

ha valaki tudja, hogy mire számít és tudja, hogy az efféle érdekli, az feltétel nélkül élvezni fogja. de tuti, hogy lesznek sokan, akik rettenetes lassúnak és eseménytelennek fogják látni.

(végig lélekbúvár marad, például még az 1×07 is egy több, min 5 perces házastársi veszekedéssel kezdődik.)

Lemoni - 2016. 09. 10. 22:34

A lassúsággal nekem soha nem volt bajom, csak az unalmassággal. A pilot első fele nagyon unalmas és száraz volt, bár elismerem, kellett ez a felvezetés. A második fele már jobban tetszett, ott már elkezdett kialakulni a történet. Érdekes, nekem hangulatilag inkább a True Detective S01-re hasonlít, részben a délvidék miatt, részben Logan MG játéka nagyon emlékeztetett Rusty/MM-ra. Egyelőre érdekel a folytatás, nézem tovább.

Diapolo - 2016. 09. 11. 08:39

A Banshee a kedvenc sorozatom és korábban lehetett olvasni róla, hogy hasonló lesz, mint a Banshee. A pilot alapján cseppet sem, Lemonival értek egyet, hogy a True Detective első szezonjára emlékeztet. Legalábbis a kezdés. Mert ahogy a True Detective, úgy a nagy reményekkel várt Quarry is a kasza sorsára jut nálam. Borzasztóan unalmas, szinte semmi sem történik és hiába venném rá magam, hogy kapjon pár részt még, egyszerűen annyira üres és érdektelen, hogy nem tudok rászánni több időt, mert ennél sokkal jobb újoncok is lesznek (remélhetőleg).

LaCRossE - 2016. 09. 11. 13:30

Tényleg sok a sorozat, valami alapján szűrni kell.

Nem érzem az írás alapján, hogy ez annyira bejönne. Ahogy serra, én is sült csirkét vártam, ellenben én nem szeretem a töltött paprikát.

Bob - 2016. 09. 12. 01:42

Nekem rohadtul bejött, True Detective hangulat, szóval várom a következő részt.

Mellesleg érdekelni, mik azok a sorozatok az ősszel ami miatt sokaknak itt nem lesz ideje mondjuk erre? Mi jön még ami hasonló minőségű?

winnie - 2016. 09. 12. 12:02

bob: nem sok true detective-es lesz/van benne. csak azért, mert délen játszódik, szerintem még nem olyan. teljesen más a műfaj is, itt nem lesznek filozofálgatások, csak egy ember tépelődik. mondjuk az igaz, hogy ez is nagyon szép.

“Mi jön még ami hasonló minőségű?”

ez egyelőre még csak egy jó pilot annak, akinek tetszett, a sorozat ki tudja, hogy milyen lesz. de több, mint száz őszi új sorozatból, amit még senki nem látott, nyilván lesz 10-20, ami nagyon jó (csal még nem tudjuk, melyek), plusz visszatér még 120 sorozat, amik közül mindenkinek van egy-két tucat favoritja.

nyilván mindenki felsorolhatna pár címet, de mindenki másokat mondana, így azzal nem lennél beljebb.

de itt a lista: http://www.sorozatjunkie.hu/2016/09/08/oszi-sorozatpremierek/

Shed - 2016. 09. 12. 23:10

Nem volt ez olyan rossz, szerintem érdemes még legalább 2 részt kivárni.

szpojleres mókus - 2016. 09. 18. 15:58

borzalmasan unalmas
a főszereplő púpjától a homloka közepén meg végem van

winnie - 2016. 09. 22. 13:11

shed: “Nem volt ez olyan rossz, szerintem érdemes még legalább 2 részt kivárni.”

írom fent, hogy láttam az első 7 részt – akinek nem tetszett, vagy akinek “nem rossz”, annak semmiképp sem érdemes, mert nem fog beindulni, vagy ilyesmi. akinek viszont jó érzései vannak, annak mindenképp ajánlom.

freestyle82 - 2016. 09. 22. 13:40

Udv.,
Nekem is bejovos volt a pilot, olyan 7.5/10 koruli, vagyis eros hetes.
En hbo videotarbol kovetem, egyelore ott meg csak 2 resz elerheto, a masodikat ma ejjel nezem.

Milyen gizda hangja van a foszereplo sracnak:)az az autoszerelos gyilok jelenet epic volt:p

Shed - 2016. 09. 23. 19:28

Megnéztem a második részt is, ennyi elég is volt belőle. Szerencsére itt az ősz, lesz más, nézhetőbb sorozat is.

brascotto - 2016. 09. 24. 08:12

2 rész után nekem abszolut bejön….és határozottan érezni a Banshee ízt…

winnie - 2016. 09. 24. 08:26

brascotto: nekem csak annyiban volt banshee-s, hogy ott be volt horpadva a főhős homloka, itt pedig kidudorodik:) egyébként, amikor írtam valakinek, hogy semmi banshee-set nem érzek benne, akkor helyesbítettem is magam, hogy a 4. évaddal azért akadtak rokon vonások. de míg a banshee ponyva akció volt, ez a sorozat inkább a magában vívódó főhősről és házastársi gondokról szól. persze ez nem baj, az sem, hogy minimális akció van benne, de a banshee-hez képest ez sokkal belassultabb sorozat. (viszont az az autós üldözés abban az egy percben nagyon állat.)

Reeka - 2016. 10. 04. 13:57

winnie: kinek volt behorpadva a homloka?? csak nem Hood-ra gondolsz? dehogy volt behorpadva neki, ne bántsd :)

Na, az 1.rész első fele az kicsit szenvedős volt, de aztán cask beindult.
A 2.rész már nagyon tetszett, bejön a hangulata,szép a fényképezése. Nézős marad továbbra is.

Reeka - 2016. 10. 04. 14:05

Még annyi, hogy az autók benne! Gyönyörűek. Imádom a régi, amerikai autókat. :)

Snoopyzit30 - 2016. 10. 11. 12:24

Ez a sorozat nagyon betalált nálam! Már alapból a pilot-listámon volt, aztán kapott még egy lökést a fenti kritika hatására, de végül csak most értem oda, hogy nekiálljak. Így szerencsém volt, hogy már 5 részt darálhattam le belőle.
A legkellemesebb meglepetés a főszereplő srác, Logan Marshall-Green, aki kb. az amerikaiak válasza Tom Hardyra. Minden pillanatban, amikor a vásznon van, egyszerűen mindig Tom Hardyt látom. Írhatnám, hogy a fiatalabb verzióját, de Logan M-G. majdnem 1 évvel idősebb Hardynál. Telitalálat a csávó a szerepre.
A másik erőssége a sorozatnak az a stílusa, a kor, amelyben játszódik. Hol castingolják ezeket a helyeket? Vannak még ilyen poros kisvárosok az USA-ban vagy átugrottak Mexikóba forgatni? A díszlettervezőknek és a kellékeseknek mindenesetre nagy pacsi jár. A Buddyt játszó színészen (Damon Herriman) ráadásul állandóan olyan ruhák vannak, amiket régi családi képeken az ősökön láttam. Az a rövid nadrág, rövid pólóval teljesen annak a kornak a sajátja volt. A zene már csak tetézi az élményt (imádom Otis Reddinget), kivétel nélkül a többi zene is tökéletesen van kiválasztva.
A pilotot nézve nagyon reméltem, hogy nem az lesz, hogy Mac csak a pénz miatt áll át a sötét oldalra, de aztán csavartak rajta egyet és végül a pénz miatt, de nem úgy ahogy először gondoltam. Kapásból ezzel a lépéssel adtak egy rejtélyt (hol a pénz?), ami végigkíséri Mac-et. Az is remek húzás volt, hogy Mac első “áldozata” valójában a felesége szeretője. Ááá, a medencés jelenet, mindent elmondott szavak nélkül is.
Annak ellenére, hogy “lassú” a sorozat, szerintem 1 percre sem ül le, ezt a sorozatot teljesen az én ízlésemre szabták. Mac és Joni kapcsolata pedig csak felteszi az i-re a pontot.

Nálam simán 8/10 így 5 rész után.

Snoopyzit30 - 2016. 10. 25. 11:55

1×07

Buddy fapados pp-prezentációja mindent vitt :))

AlfStokes - 2016. 10. 29. 15:30

Quan Thang majd 10 perces long shot jeleneterol remelem azert sokat beszelnek majd.

winnie - 2016. 10. 29. 15:39

erről jut eszembe, az 1×03-ban az az autós üldözés megvan valakinek videón? vagy az 1×02?

Snoopyzit30 - 2016. 10. 29. 21:38

1×08

Ha nem lesz 2.évados berendelés, akkor is lezárt a történet végső soron. De simán lehet(ne) folytatni is.
Jó, hogy láttuk végre mi is történt Quan Thangban és már nagyjából vágjuk, hogy ki is ez a “Broker”.
Az is a képzeletünkre van bízva, hogy Quarry átér-e a Mississippi túlpartjára, ha lesz 2.évad, akkor nyilván igen :-P

Nekem az egész évad hozta a hangulatot, amit vártam, de nem búcsúzom tőle rossz szájízzel akkor sem, ha nem lesz 2.évad.

erős 7/10

freestyle82 - 2016. 11. 02. 11:33

Snoopy

Én is nagyon bírom ezt a sorozatot.
Ezek szerint a 8. rész az évadzáró lesz, mert éjjel háromkor akartam nekiülni, de mivel láttam hogy 1óra20perces, inkább elraktam ma estére:)
Nem is gondoltam, h a 8. lesz az évadzáró,ráadásul amolyan dupla rész.

Jó lenne azért egy második évad is, bár nem tudom, mivel fog véget érni a 8as rész.Bár felettem látom vki mondja ,h jó lezárás lenne ez neki, de nem akartam tovább olvasni, nehogy elrontsa a másfél órás szórakozásomat.

Snoopyzit30 - 2016. 11. 02. 12:17

@freestyle82: “Bár felettem látom vki mondja ,h jó lezárás lenne ez neki”

Az is én voltam :))))

evergreen976 - 2016. 11. 05. 09:46

Tegnap este nekiültem a finálénak…basszus…ez ütött.
10/8

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz