login |

Dead of Summer: vége az 1. évadnak

2016. 09. 11. 21:39 - Írta: Desmond Wallace

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Gyengén indult ez a nyári horror, hogy aztán hasonló színvonalon folytatódjon a gyiloktábor története. Az epizódok többsége csak nyomokban tartalmazott horrort, mivel a játékidő jelentős része azzal ment el, hogy a szereplőket próbálták felépíteni. Építgettek, építgettek, de leginkább csak unalmas karakterizációra futotta az íróktól.

dead-of-summer-1x09-01

Tíz epizódot nem tudtak megtölteni kellő tartalommal, a horror pedig csak a végére tört utat magának, de akkor végre azt kapta az ember, amit elvár egy ilyen sorozattól. Az 1×04 után fontolgattam a kaszát, de aztán mégsem mondtam le végleg a táborozók természetfeletti kalandjairól.

Azt kell mondanom, hogy végülis megérte kitartanom. A Dead of Summer 1. szezonja sosem lesz hivatkozási alap (egy véres nyári kalandnak azért megtette), de ha tanulnak a hibákból, akkor egyszer még egy tényleg jó horrorsorozatot is láthatunk majd a tévében.

dead-of-summer-1x09-02

A természetfeletti aspektus winnie-vel ellentétben engem már az elején se zavart, de annak örültem, hogy a végén azért a műfaj egyéb húrjait is megpengették az alkotók. Egyértelműen az 1×09 volt az évad csúcspontja (talán a kaszálóknak is érdemes csekkolniuk), de ez már egy spoileres történet, így a folytatást már a tovább mögött olvashatjátok.

A túlvilági lények (szellemek?) mellett kellett egy hús-vér gyilkos is, aki elvégzi a piszkos munkát a táborban, és itt bizony húztak egy meglepőt az írók, mert ugyan ki gyanakodott volna az ártatlannak látszó Amy-re? A bájos fiatal lánynak tehát mindenkit sikerült átvernie. Ez volt a nagy csavar, amelynek azért szépen megágyaztak a korábbi részekben, szóval itt-ott azért működtek a flashback-ek.

dead-of-summer-1x09-03

A finálé felvonultatott pár klisét, de összességében jól oldották meg az írók a szálak elvarrását. A Dead of Summer 1. évada egy kerek egész történetet alkot, és nagy pozitívum, hogy itt tényleg hullottak a szereplők, folyt a vér, az utolsó két rész vérengzését pedig csak hárman élték túl.

dead-of-summer-1x10-02

A tábor bezárta a kapuit, de a hírekből tudjuk, hogy akár előzmény (a 70-es évekből, a fiatal Deb-bel) és folytatás is készülhet még a sorozathoz, és ez már csak a Freeform főnökein múlik. A nézettség nem volt jó, de manapság annyi minden más is beleszólhat egy berendelésbe.

5/10-nél nem ért többet a Dead of Summers S1, de az utolsó két rész miatt mégis örülök, hogy belevágtam ebbe a véres táborozásba.

12 hozzászólás Ne habozz!

Qedrák - 2016. 09. 11. 22:01

Bevallom, hogy csak Elizabeth Lail miatt néztem bele, azért, hogy lássam, vajon az OUAT-os beugrása egyszeri fellángolás volt-e, vagy sem. Nos, ez nem derült ki számomra, mert a második rész után kilőttem a sorozatot. Látva, hogy a kibeszélő tele van hasonló véleménnyel, már be se írtam oda kaszát, úgyis megtették helyettem mások. :)

winnie - 2016. 09. 11. 22:36

Qedrák: neked szól akkor az, hogy nézd meg az 1×09-et.

én egy hosszabb esszét írhatnék arról, hogy egy vagy két részért vagy egy jó befejezésért biztos, hogy érdemes-e bevállalnom egy teljes évadot, de itt szerintem tényleg el lett valami szabva, mert hiába az érdekes koncepció a flashback-ekkel, egyszerűen a rövid szezon miatt mindenki tudta, hogy csak annyi komolyabb karakterizálás lesz, és mondhatni ezért nem is lehetett komolyabban ritkítani a szereplőket.

az a gond továbbra is a slasher tévésorozatokkal, hogy nem lehet egy résszel megalapozni a szereplőket, hogy utána 9 részen keresztül izguljunk értük. valahogy itt is sokszor az utolsó 1-2 részre marad a csúcspont, viszont előtte kell valami ötlet, hogy megtartsa a nézőket a többi epizód. és a flashbackes szerkezet nekem volt jó, mert az első részek egyik visszaemlékezése sem volt túl érdekes. értem én, hogy így ágyaztak meg, de ebből már kimaradtam.

Desmond Wallace - 2016. 09. 12. 06:23

Jelenleg már több bizonyítékunk is van arra, hogy a slasher nem a tévébe való, csak az a baj, hogy a mozikban se nagyon volt mostanában hasonló. (Vagy elkerülte a figyelmemet.)

Mr. Bishop - 2016. 09. 12. 07:14

Tegnap értem a végére, én imádtam!
Bátran ajánlom minden rajongónak! :)
Hangulatos volt, a zenei aláfestést is remekül eltalálták, a 9. és 10. rész pedig telitalálat volt,
a műfaj minden elemét felsorakoztatta. :)

Azt ugye mindenki észrevette, hogy Steve Miner rendezte az utolsó részt? (pl. Péntek 13: II. – III. rész, stb.)
;-)

8/10

winnie - 2016. 09. 12. 08:52

“a zenei aláfestést is remekül eltalálták”

ezzel egyetértek, azt nagyon szerettem, viszont még ha tetszett volna is a sorozat, akkor is óvakodnék mindenkinek ajánlani, hiszen látni mennyi a negatív vélemény.

Sorozatgyilkos - 2016. 09. 12. 09:00

Az eleje nekem is tetszett, részről-részre jobb lett, a flashbackek és a Dharma miatt volt benne egy kis Lost-kikacsintás is, de a végén többet vártam tőle. Nem sajnálom a 10 órát, amit rászántam.

Qedrák - 2016. 09. 12. 14:41

Winnie: értettem, bele fogok nézni. :)

Skyroads - 2016. 09. 12. 15:07

Qedrák: ne mááár, csak a te hozzászólásodból esett le, hogy Elizabeth Lail volt Anna az OUAT-ban. Tudtam, hogy valahonnan ismerős. :D

A folytatás engem nem nagyon érdekelne, mert a szereplők közül mindenki kihullott, aki érdekelt volna. Viszont a ’70-es évekbeli előzményre baromi kíváncsi lennék!

LaCRossE - 2016. 09. 12. 15:18

“és a Dharma miatt volt benne egy kis Lost-kikacsintás”

Hogy micsoda?

Desmond Wallace - 2016. 09. 12. 17:18

Dharma Bums: így hívta magukat Deb és az ifjúkori szívszerelme. Leginkább a csávó használta ezt a kifejezést.

durkop - 2016. 09. 12. 23:21

Nekem tetszett a sorozat, az utolsó előtti rész pedig tényleg kimagasló volt.

bkrisz - 2017. 08. 29. 15:18

Jó sorozat volt, de lehetett volna még jobb egy szuper tini dráma/horror ha nem keverik bele ezt a teljesen felesleges sátánista démonos baromságot. A karakterek felépítése nagyon tetszett, sejtelmes volt, nem lehetett tudni kiből lesz pozitív vagy negatív szereplő a végén. De itt meg kellett volna állni bőven elég csavar lett volna az Amy szál.
A végén pedig kicsit fura volt hogy pont a bongyor csajszi lesz a megmentő, őrá abszolút nem gondoltam volna mint fő karakter. A kedvenc karaktereim sajnos nem élték túl a mókát, Blair és Drew akik pont semmit nem tettek a sztorihoz polkorrekt módon happily ever after. Holyoke szerepe amennyire túl volt ragozva annyira öt perc alatt lerendezték.
Deb szerepét pedig nem értettem, most végül ő is gonosz volt anno vagy nem??
A vége meg a kötelező minimál cliffhanger ha mégis lesz köv. évad. Hát nem lesz sajnos mert a sok felesleges sátánista baromság ellenére érdekelne egy folytatás/előzmény.
Elizabeth Lail-t én nem láttam más szerepben de nagyon jól játszotta a kettős/hármas szerepét, még engem is megtévesztett pedig rutinos vagyok a ki lesz a főgonosz kitalálása játékban. Nálam 8/10 a sori.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz