login |

webwasárnap – Középsuli

2016. 09. 11. 15:55 - Írta: superpityu

10 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, video, websorozat,

Mi ez a szar!? Meg akarsz engem mérgezni?

Akik már korábban találkoztak a részenként több, mint 500 ezres nézettségű, Középsuli című websorozattal (és szörnyülködve állították le a videót pár perc után) talán pont a fent olvasható idézet juthat az eszükbe, amikor elolvasták a bejegyzés címét, vagy valami kevésbé vulgáris kifejezés, hiszen sokan gondolom nem jutottak el eddig a sütis jelenetig, ahol elhangzik ez a mondat.

Kár lenne tagadni, a sorozat korántsem jó, főleg az elején döcög, de minden hibája ellenére van valami különleges bája, ami pár rész után megfogja az embert. De ha más nem is, akkor katasztrófaturizmus szintjén remekül működik a Középsuli. Viszont nem szeretném elvenni tőle, hogy idővel bőven nézhetőbbé válik a késztermék. Sőt a tinikörnyezetben használható kötelező paneleket is egyre okosabban használják már.

középsuli10

Alapjáraton nem hiszem, hogy bármikor belenéztem volna a Középsuliba, viszont a sorozat elég sok netes bloggert megihletett, annyi paródia készült már róla, hogy egy idő után kíváncsi lettem, hogy mégis mennyi plusz munka kellhet egy-egy videó kifigurázásához. Kiderült, hogy nem sok. Mert maga sorozat is olyan együgyű és érthetetlen kijelentéseket tartalmaz, hogy azokon alapból lehet röhögni.

Azért ájult el Korinna, mert túl sok energiaitalt ivott és utána szexelt.

Pillangók röpdösnek a szívemen.

… azért Bogdán is megdobogtatta a szívemet. Még most is érzem, ahogy dobog.

Na, de miről is van szó? Nem túl bonyolult a képlet, a címből is ki lehet találni egy középiskolai osztály mindennapjaiba kapunk betekintést.

középs2

Az egész történet pedig egy Éjjel-nappal Budapest szintjén mozog (még kamerába beszélős részek is vannak, amik sokszor aranyat érnek). Nem igazán lehet látni a sorozat gerincét, de nem is epizodikus a sorozat. Szappanos az egész megközelítés, hiszen mindig akad valamiféle új “fordulat”, ami előrébb lökdösi a cselekményt.

A karakterek egytől egyig eltúlzott karikatúrának tűnnek – bele sem merek abba gondolni, hogy esetleg tényleg létezhet ilyen összetételű osztály, mint amit képernyőre vittek. Ráadásul szinte minden figura zavaró valamilyen szinten, ki az önteltségével, ki az alamusziságával kerget az őrületbe.

középs1

Bár a szereplők egyenrangúak, nincs kiemelt főszereplő, mégis Bende, az osztály szépfiúja, a macsó kapja a legtöbb reflektorfényt. Ehhez pedig tegyük azt is hozzá, hogy Garai Bendegúz egészen jól hozza a figurát (sőt több tehetséges fiatal is szerepel a sorozatban). Tipikus öntelt alak, aki után döglenek a csajok, míg a fiúk egyre inkább utálják a viselkedése miatt.

Ahol pedig van egy menő srác, ott lennie kell egy szerencsétlen, kicsit csúnyácskának beállított béna lánynak is, akit nem igazán kedvel senki. Szóval Rozi, az úgynevezett lúzer, olyan mintha egy klisékönyvből lépett volna elő. Szépen végigzongorázzák vele a tipikus szálakat, és a 33. rész után nem sok meglepetést okozott a karakter alakulása. Mind láttunk már romantikus tinifilmeket, az ő karaktere pedig sokszor feleleveníti ezeket.

közép4

Bár Rozi borzasztóan elcsépelt figura, aki még belőlem nézőből is mindössze szánakozást vált ki, mégis szurkolok neki, hogy ne érje újabb csalódás. Ők azok a karakterek a sorozatban, akiknél beszélhetünk bármiféle jellemfejlődésről.

Viszont a többiek, ők már sokall nehezebb esetek. Velük a tovább után folytatom spoilerek nélkül. (A sorozat itt nézhető meg a YouTube-on, de a tovább mögé, legalulra betettem az első 3 epizódot.)

Olivér az állítólagos “rosszfiú” néha kicsit túlzásba esik ugyan, de meglehetősen szórakoztató szereplő, csak azokat a hajakat feledhetném… Réka pedig nagyjából ugyanez, csak lányban, és kissé elvetemültebb kiadásban. Barbi a sorozat elején kerül az osztályba, de igazából hiába kapja a lányok közül a legtöbb játékidőt, egyelőre még nem jöttem rá, arra, hogy miért is olyan nagy szám csaj.

Matyi szintén új osztálytárs és Barbi exe – látjátok mennyire eredeti fordulat ez is? Bár őt a készítők sármőrnek szánták, egyszerűen nem igazán látom ennek az okát. De talán én siklottam el valami felett. Ott van még Eszter a sportoló, elnézést sportlady, aki rettenetesen sótlan figura. Zsanett a plázacica, akinek az agya helyén is leértékelt cuccok lehetnek.

közép3

Manapság már ilyen ruhában is lehet tesiórára járni.

Paola a spanyol cserediák, akit igazán ezzel megkülönböztető jelzéssel nem lehetett igazán eladni, így ő lett az osztályban az szereplő, aki mindig pénzt kér kölcsön, majd elfelejti megadni. Berci a stréber, majd ezt szerepét kinőve először csak meglehetősen nagy rajongást mutatott a körték iránt (WTF!!), majd később egyre több osztálytársával kezd el kereskedni, mint valami piaci kofa.

Korinna a bombázó, aki ugyan s többiekkel ellentétben kap némi karakterívet, de valahogy mégis elviselhetetlen számomra az egész lénye. Zsófi pedig az a csaj, aki bármelyik srácra képes rámászni, aki él és mozog, és élete legnagyobb problémája ezek ellenére borzasztóan tipikus.

középsuli8

Dominik az osztály hősszerelmese, aki valamiért fékezhetetlen vágyat érez Juli iránt. Teszem hozzá, hogy szerintem messze ő a legjobb és legnormálisabb szereplő ebben a Középsuliban.

Juli pedig egyszerűen szörnyű. Mostanság kevés sorozatkarakter nyitotta ki a bicskát a zsebemben, és eskü ritkán szoktam hangosan felkiáltani a sorozatok nézése közben, de Ő elérte. Ha tényleg létezik szabadlábon ilyen fiatal úgy, hogy nincs zárt osztályon, akkor bizony baj van, mert Juli annyira megszállottan akarja megszerezni magának Bendét, hogy arra szavak sincsenek. Neki pedig határai.

közép9

Mellettük az idősebb korosztály, a tanárok számomra nem túl izgalmasak. Az osztályfőnök sötétsége és szándékos rájátszása néha borzasztóan zavaró, de sokszor annyira jól helyezik el a jeleneteit, hogy fel-felröhögök a szövegein. Melitta a magyartanár annyira hétköznapi és érett gondolkodású, hogy rendkívül meglep sokszor, hogy mennyire normális a többi karakterhez képest.

Valamint ott van Krisztosz a tesitanár, aki mindenkinél jobban túl van tolva, egyszerűen a 2. rész után már nem találtam humorosnak az állandó ordibálását. Persze lehet ezt ellensúlyozni a karakter idiótaságával, de ennek ellenére túl zavaró sokszor a jelenléte. Ja, és néhanapján Delhusa Gjon ugrik énekórákat tartani a fiataloknak, hiszen tudnivaló, hogy mindenki számára ez a legfontosabb óra a középiskolai tanulmányok alatt.

közép11

Persze akadnak még visszatérő szereplők, de ők annyira egybitesek, mint Zsanett, csak még a plázamániás lánynál is kevesebb képernyő időt kapnak. De teljesség igénye nélkül ott van például Szandra, a gonosz ribanc, az ostoba ikrek, az osztályfőnök fia és még két YouTube-os gyerek, akik megpróbálják meghódítani Korinnát.

közép5

Ami hosszútávon rendkívül unalmassá tudja tenni a Középsulit, az a rengeteg széteső, rosszul összerakott epizód. Sokszor elkezdődik egy szál, nem halad sehova, belekezdenek egy másikba, teljesen zéró átfedéssel, majd bejön valamelyik tanár és tart valami tanító jellegű órát, amit sokszor 10 percesre nyújtanak. Semmi összefüggés a szálak között, ráadásul ezek a tanórák teljesen kizökkentik az adott részt.

De ha nem tanítással akarnak valamit átadni a nézőknek, akkor valami úton-módon befűznek pár tehetségkutatóban felnevelkedett, nem igazán befutott fiatalt, hogy énekeljenek valamit az adott részben. Előtte azonban az egyik újságírói babérokra törő diák még interjút is készít velük, amit nem tudnak egyszerűen izgalmasra, érdekesre csinálni. 

Őszintén megmondom, hogy mind a tanítási órák, mind az interjúk jó ötletnek tűnnek, de valamiért annyira unalmasra veszik ezeket, hogy a nézőnek egyszerűen elmegy a kedve mindentől.

középs

Igazából hiába emelem ki a negatívumokat, mégis itt vagyok már 30+ résszel a hátam mögött, valahol érdekel, hogy tudnak-e ezek a figurák változni, vagy tényleg így képzelik el a készítők a mai fiatalságot. Persze az sem hanyagolható el, hogy néhanapján annyira meta pár jelenet, vagy annyira elvetemült egy-két kijelentés, hogy jóízűt tudok nevetni rajta.

De talán pár videó beszédesebb ennél az írásnál. Itt az első 3 rész.

 

10 hozzászólás Ne habozz!

Silas - 2016. 09. 11. 16:06

inkább ehelyett olvassa el az ember a Fogadj el! című könyvet.. hasonló ehhez, de nem irritáló :D

Edg - 2016. 09. 11. 16:28

Ja, hogy ez magyar? Tudtam amúgy, hogy létezik.

Hiroshima32 - 2016. 09. 11. 16:34

Ahh, valahol a 22-23. rész környékén adtam fel, amikor már fizikai fájdalmat okozott az adott rész.

Edrick - 2016. 09. 11. 18:14

Az arcomra vegyesen ült ki a kétségbeesés és a döbbenet, mikor megláttam a címet. Hogy olvasás közben milyen fejet vágtam, arra már szavak sincsenek. És nem tudom, azért félek-e, mert meggyőzött, vagy azért, mert egyáltalán nem úgy keltem ma reggel, hogy itt erről fogok olvasni. Enyhe kifejezés azt mondani, hogy meglepődtem. Nem tudtam, mi hiányzott még a mai napomból. Ez volt az.

BotondB - 2016. 09. 12. 10:42

Kínvallatáshoz kitûnô de egyébként siralmas.

Csigusz - 2016. 09. 12. 13:06

Onnan ismerem, hogy a telefonos youtube app mindig bedobálja az elmúlt hét legnépszerűbb videói közé a főoldalra, pár percet belenéztem.
Hogy is fogalmazzon az ember… Tipikusan olyan dolog ez amit a benne szereplők 5 év múlva mind tagadni fognak. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen tinis témát akár lehetne jól is megcsinálni, de a Középsuli simán csak elviselhetetlenül szar.

BalinT55 - 2016. 09. 13. 21:57

Én idén nyáron daráltam le, és azt kell hogy mondjam, én már azon röhögök, hogy mennyire túltolja a sorozat néha magát :D Szerencsére nem veszik komolyan magukat, így került bele a Dancsós poén után az is hogy Krisztosz mikor legyint egyet akkor alávágnak egy csattanást :D Amúgy van pár szerethető karakter, miattuk megéri nézni szerintem, meg így hogy 2hetente jön egy rész teljesen elviselhető :D Szerintem Berci színészkedik a legjobban, de sokat fejlődött Bende is, meg Eszti is. Amúgy a mostani részek kezdenek egy komolyabb hangvételt felvenni bár lehet én látom csak így.

John Doe - 2016. 09. 17. 01:01

A minősége azért elég alacsony szintet ér el, viszont ettől függetlenül még elnézhető.

A napokban néztem végig, a sorozatot komolyan venni nem lehet, legalábbis nem szabad. Látszólag nem sok pénzből készül, ill. a szereplők sem akarják túl komolyan venni az egészet.

Ha csak 1-2 tehetségesebb fiatalt talál a sorozat, tán már megérte. A karakterek elég tipikus középsulis egyének, megvan minden, ami egy osztályban lenni szokott.

Két három szereplő még egész türhetően hozza a rásózott szerepet, némelyest talán komolyodott a sztori, de azért messzi van ez a jó történet vezetéstől.

Kíváncsi vagyok, mire és meddig tart ki ez az egész.

Noémi - 2016. 09. 24. 20:57

Nekem a kedvenc sorozatom. Ja, és nem 15 éves vagyok. Azt kell megértenetek, hogy nem a valóságot akarják mintázni, tehát felesleges a felvetés, hogy ilyen osztály van vagy nincs. Poénra, paródiára törekednek, szándékosan ilyen.
Egyébként olvastam a business és cafe blogon, hogy mivel több mint félmillióan nézik, a második legnézettebb sorozat.
Embertelen jó aranyköpések, és remek fantázia. Imádom.

Bagosz - 2016. 09. 30. 11:11

Annyira gagyi,hogy már jó.Teljesen beszippantott 40 éves létemre.Darálom.Persze,persze,tényleg eltúlzottak a karakterek,főleg a fiatalok sötétsége.Kizárt,hogy a való életben is ennyire egyszerűek volnának a szereplők.A vágás is pocsék, a tesitanártól meg hallássérülést lehet kapni,ha nem vigyázunk.
A földrajzórák érdekesek,ha nem is Spektrum vagy Nat Geo színvonalúak is a doku filmek.A lényeg, hogy kikapcsol,hagyja az agyat pihenni.És kicsit újra diáknak érezheti magát az ember. Na jó, most én túlzok :-D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz