login |

Pilot-mustra: Son of Zorn – 1×01

2016. 09. 12. 21:12 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Lehet, hogy az animációs-élőszereplős hibrid komédiák élvezetéhez is az kell, hogy az ember pozitívabban álljon hozzá az animációkhoz? Csak mert, mint azt sokszor leírtam, én általában képtelen vagyok rajzolt sorozatokat nézni. Persze kivételek vannak, mint a BoJack Horseman vagy a Rick and Morty, de az országos FOX-stílus nem volt eddig a kenyerem.

Ettől még nagyon vártam (épp a hibrid mivolta miatt) ezt az országos újoncot, mégis valahogy az egész csupán csak egy jó ötlet középszerű megvalósítása lett a szememben. És talán nem is csak azért, mert csak 5-10 perc van az alapanyagban – elsőre ugyanis erre a következtetésre jutottam.

SON OF ZORN – 1×01 – 5/10

son-of-zorn-1x01-06

A sorozat Zorn-ról és fiáról szól. Zorn egy brutális fantasy harcos (kvázi He-Man) egy fantasy szigeten, a fia pedig egy normális (?) iskolás, 17 éves. És születésnapos, ezért Zorn egy hús és vér világba tartó repülőre ül, hogy meglepje őt és a gyerek anyját. Egyébként az sem elhanyagolandó tény, hogy Zorn egy rajzolt figura.

Ez az aspektus, ami elvileg folyamatos poénforrást kell(ene), hogy biztosítson a Son of Zorn-nak, az, hogy hősünk animált figura az emberek világában. Mármint nem arra gondolok, hogy ezen bárki is viccelődne, hanem az kölcsönöz minden jelenetnek némi bizarr ízt, hogy Zorn-t normális emberként kezelik. Gond csak akkor van, amikor előbújik belőle a barbár harcos modora.

– Just… try to be more considerate. You know what that means?
– Uh, no, of course I do, yeah. Considerate. It’s when you look at someone and imagine them melting.
– No.
– Yeah, no, it’s… it’s like when two horses die at the exact same time.

son-of-zorn-1x01-04

Ahogy azt sejteni lehetett, a sorozat családi és munkahelyi komédia lesz egyben, ezen az animált görbe tükrön keresztül. Zorn ugyanis állást keres magának a mi világunkban, hogy több időt tölthessen a fiával, viszont nem igazán súrlódásmentes a beilleszkedése. A régi szokásokat nehéz levedleni, az emberi társadalom normái meg elég furák számára.

Klasszikus fish-out-of water szituációról van szó, amibe helyenként sikerült teljesen abszurd vagy váratlan poénokat bedobni (hol villámtréfát, hol fél perces át elnyújtva többször megcsócsáltat), de valamiért azt éreztem, mint egy Family Guy esetében is, hogy két zseniális duma között eltelő kettő vagy akár egy, de még fél perc is olyan ólomlábakon vánszorgott, hogy többszörösének tűnt.

son-of-zorn-1x01-01

Ha ugyanis ezeket a “másvilági” poénokat kihagyjuk, a sorozat tényleg teljesen átlagos és szürke, abszolút nem vicces, ami szerintem kihagyott ziccer. Értem persze, hogy ez a koncepció, az extrém karakter köré mindennapi embereket raktak, de talán szerencsésebb lett volna érdekesebb körítést pakolni a pár, egyetlen gegre épülő minijelenetek közé. Amik között mondom, tényleg nagyon viccesek is akadnak, de…

Potenciál lenne a sorozatban (ejj, de sokszor leírtam már ezt), de hiába, ha az átlagosságnak ágyaztak meg az első résszel. És az az igazság, hogy ilyen körítés mellett a várható érzelmesebb, családközpontú sztorik sem biztos, hogy érdekelni fognak. Szórakoztató volt valamilyen szinten, klasszikus “egy pilotnak elment”.

son-of-zorn-1x01-05

Megjegyzem az is elég fura volt, hogy egyes jelenetekről lerítt, hogy az emberszereplő csak a semmivel beszél, mintha ott sem lett volna Zorn. Mármint nem volt ott, de…, értitek. Ja, és a végén van még egy csavar is, ami…, szóval nem tudom, hogy mit gondoljak róla. Teljesen random volt. Azt akarták, hogy induljon be tőle a néző?

– I mean, you come to visit every few years and even then, you only stay for a weekend. How do you think that makes him feel?
– Yeah, well, I’m sorry. I’ve been busy, you know, fighting for my homeland and making sure Vulchazor doesn’t get his hands on the staff of Quiv, okay?
– The staff of Quiv is just a stick.
– Yeah, but it’s our stick.

12 hozzászólás Ne habozz!

patrickburnsred - 2016. 09. 12. 21:25

:/ persze eddig csak ezt az egy írást olvastam róla, de remélem ez csak egy pilotnyi “betegség” és jó móka lesz ez, mert a Westworld mellett ez volt betervezve az újoncok közül.

jessm - 2016. 09. 12. 21:38

Nekem pilotnak tetszett. Kiváncsi vagyok, hogy innen hova tovább. Ez még nagyon jó is lehet, vagy 2-3 rész után unalmoba fullad..

FrankLuck - 2016. 09. 12. 22:04

Őszintén meglepne, ha nem fulladna unalomba, de ne legyen igazam. Annyira nem érdekelt, de végül a promók bejöttek – aztán kiderült, hogy a promókban benne is volt az összes poén, ezeket a nagy nihil köti össze. Szurkolok, hogy a második rész jobb legyen, mint a pilot, de nagyon visítva röhögősre kellene ezt csinálniuk, hogy 20+ részre lekössön (szóval a pilotnál lényegesen jobbra).

Ghost - 2016. 09. 12. 22:13

Hiányoznak a poénok, sokszor úgy éreztem, csak az alaphelyzettel akarják eladni az adott jelenetet. Vagyis hogy ott egy rajzol figura egy valós környezetben és ez kellene hogy végig fenntartsa az érdeklődést. De mondanom sem kell, hogy ez már az első percek után nem sikerül, és mondom, a poénok meg hiányoznak. Persze vannak 1-2 jobb jelenet, talán amikor nagyon átmegy ebbe a barbár harcos szerepbe és túlzásba esik, de ezenkívül egyelőre nincs több benne.
A fia kifejezetten idegesített, egy hülye p*cs benyomását kelti.

ákos - 2016. 09. 12. 22:59

Még csak beletekertem, nem néztem végig, de számomra már most problémásnak tűnik Zorn hangja. Nekem valahogy nem passzolt, sokkal karakteresebb hangszínt képzelnék hozzá.

Pr13m - 2016. 09. 13. 06:26

Hát nem tudom, akkor úgy látom én leszek az egyetlen akinek tetszett. :D Zorn baromi jó, jók voltak a poénok, csak nagyon rövid volt, néztem volna még tovább – mázlim van hogy ez egy sorozat. :D

Treff86 - 2016. 09. 13. 06:53

Csak én vagyok úgy vele, hogy egy “sima” Zorn-os sorozatbak jobban örülnék? Mmint se anyuka, se irritáló vőlegény, se még irritálóbb gyerek..se valódi világ…csak Zorn és barátai :)

b - 2016. 09. 13. 14:34

off
@winnie miért nem próbálsz be egy “igazi” japán animet.

vannak rövidek, és annyi téma, h ha mondasz vmit ami érdekel, biztosan tudnak itt a többiek tippet adni, h mit érdemes :)

nekem ez a hybrid megoldás, olyan Alf-s nak tűnik, azt mindig is utáltam

winnie - 2016. 09. 13. 18:39

b: próbálgattam, de nehéz a stílust megszokni. amíg van más, addig nem érzem a szükségét, de nem véletlenül csináltam erről posztot, plusz írtam az egyik időutazósról.

winnie - 2016. 09. 26. 13:23

1×02: hát, a folytatásért sem voltam oda. jó szokás szerint a cliffel nem foglalkoztak (nem mintha érdemes lenne), a szigetre utaló poénok jók, de a tinirománc meg a kínosság nekem ide nem illik. 4/10

FrankLuck - 2016. 09. 26. 21:36

1×02 – húúha, ehhez képest a pilot is remekmű volt, pedig reméltem, hogy legalább azt a szintet tartja. Ez tényleg nagyon semmilyen volt, poén elvétve, a második rész alapján könnyű kasza.

winnie - 2016. 10. 05. 13:16

1×03: á, ez fárasztó, cseppet sem érdekel. kasza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz