login |

BrainDead: vége az 1. évadnak

2016. 09. 14. 14:50 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: kritika,

– Senator, do you want me to work up a statement on the war vote?
– No. What do you mean?
– About losing the war vote. We’ve been getting calls for a statement.
– We didn’t lose the war vote, buddy. We just need to redefine “winning.”

Annak ellenére, hogy a zárásért már kevésbé voltam oda (így is jó pár zseniális momentum és agyament ötlet belefért), a BrainDead megmaradt a nyár egyik legjobb újoncának. Az meg gondolom, sokaknak külön jó dolog, hogy a The Good Wife-os Robert és Michelle King egy kerek sztorit mesélt el 13 rész alatt, szóval minden szál elvarrásra került – a BrainDead-re jellemző módon, természetesen.

braindead-1x13-01

Az okokat nem nagyon kell keresnem, hiszen pontosan tudom, hogy azért hagyott alá egy cseppet a lelkesedésem, mert az agyzabáló és tudatelfoglaló bogarakról szóló sorozatban az utolsó 3-4 részre sokkal nagyobb teret kapott a politika.

Ez persze még nem lett volna baj, de egyrészt a szatíra, annak ellenére, hogy javarészt nagyon eltalált és szórakoztató volt (főleg ezekkel a színészekkel), azért nem mindig hatott revelációként más politikai szatírák ismeretében, másrészt pedig ezzel párhuzamosan Rochelle és Gustav karaktere is teljesen a háttérbe került. (És mikor végre ismét kaptak jeleneteket, akkor is zömében csak tessék-lássék, egy random csavar kíséretében.)

braindead-1x13-02

A kezdeti felületességet ráadásul az utolsó részekre érzelmes részekkel és romantikával erősítették meg, de persze nem hiszem, hogy sokan bántuk, hogy végre Laurel-lel is komolyabban foglalkoznak a sok idiótaság közepette. (A betegség elég meglepően aktuális lett.) Amellett, hogy a Gareth-tel való kapcsolat is jól működött, nálam az aduász mindvégig a testvéri viszony volt.

Persze lehet, hogy jó húzás volt komolyabbra venni a figurát, hiszen a tét is egyre inkább nőtt. Bár az is igaz, hogy ezzel kapcsolatosan szívesebben vettem volna azt, ha több mindent látunk a világból, mint az első pár részben. A vége nagyon a Szenátusra és az irodákra szűkült, némelyik mellékszálat is egyszerűen elfelejtették, vagy kurtán-furcsán elvágták.

braindead-1x13-06

Összességében még így is marha jó volt a sorozat, gyakran imádnivaló, talán még az is élvezni fogja, akinek szélsőségesebb politikai nézetei vannak, hiszen az ember szerencsés esetben nem csak a környezetén, hanem saját magán is képes röhögni.

Ilyenkor örülök egyébként, hogy abszolút nem foglakoztat a politika – épp eleget tanultam róla az egyetemen, hogy értsem a működését, illetve a politikusok motivációit. A botrányosan alacsony nézettség nyilván a kaszát is elhozza a sorozatnak, de így is le van zárva, és a folytatást eredetileg teljesen más helyszínen, más szereplőkkel tervezték volna (azóta persze változott a terv), szóval nem veszítünk semmit. (Illetve dehogynem, még pár zseniálisan jó szezont.)

braindead-1x13-05

Ja, arra meg végképp nem tudok mit mondani, hogy még ő is előmászott a rejtekéből. TAPS!

21 hozzászólás Ne habozz!

Luke - 2016. 09. 14. 15:16

Áhhh annyira király volt, a végén a zenés mitörtént velük lezárás pedig tökéletesen megkoronázta a sorozatot. Kár hogy ilyen gyenge nézettséget hozott, ezt mindenkinek látnia kellene.

szendroib - 2016. 09. 14. 15:27

Engem a szereplők és a mi történt énekek miatt tartott meg csak a sorozat a végéig, mert a politikázás és a story az kevés volt. Összességében kedves, aranyos sorozat, de csak a nyári tunyulás idején van esélye szerintem.

Szaby59 - 2016. 09. 14. 15:57

Tényleg mintha a végére kicsit lepihentek volna, de az utolsó két rész megint nagyon jól sikerült.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz, az első rész után majdnem abbahagytam annyira “Mi akar ez lenni ?” érzésem volt a pilot után.

napocskin - 2016. 09. 14. 17:37

Na oké, most már csak muszáj lesz belenéznem.

adamlyon - 2016. 09. 14. 21:39

“catastrophic head injuries” :)

sorozat/gyilkos - 2016. 09. 15. 00:53

Aranyos. Ha egy szóval kéne jellemezni. Szatírának azért ez elég kevés volt (de, értettem), nagyságrendekkel több fért volna el a témában, mert az ötlet nem csak a bogaraknak, de a fekete humornak is tökéletes táptalaja volt.

Az volt az érzésem, képtelenek voltak eldönteni mit is akarnak pontosan.

Viszont ilyen folyékony színészi alakításokat és főleg ilyen kémiát rég láttam sorozatban. A testvérpár kiemelkedő volt, de a srác és Shalhoub is lubickolt. ME Winstead pedig nem csak istennő, de őrülten jó színésznő is. Ezt tudtam, de még így is.

abba - 2016. 09. 15. 09:09

Én nagyon élveztem a sorozatot, igazi nyárra való csemege. Nagyon jó színészi gárda gyűlt itt össze, ahogy sorozat/gyilkos is mondta, Danny Pino (Luke) olyan szimpatikusan, karizmatikusan játszott, és olyan jól működött Winsteaddel, hogy csak na.

A zenés betétek pedig szép keretet adtak a ‘mesének’.

winnie - 2016. 09. 15. 09:24

egyébként meglepett, de nekem is danny pino volt a legnagyobb meglepetés, főleg azok után, hogy vagy 10 évig totál seszínű karaktereket játszott két hosszan tartó, egyébként remek nyomozós sorozatban (cold case, law and order: svu) – nyilván ezekben nem is volt szükség karakterizációra. tőle nem számítottam semmire, itt pedig marha jó és meggyőző volt.

AJ - 2016. 09. 15. 14:04

Nagyon jó élmény volt. Az első és az utolsó részek között milyen nagy különbség van már? Mind hangulatukat, mind a történetet tekintve. Örülök, hogy a végén lett romantikus szál is, főleg mert mind Mary Elizabeth Winstead-et, mind Aaron Tveit-et kedvelem, szóval jó is volt őket nézni (a Marry Me-s jelenet a kedvencem :) )

Amikor pedig azt hittem, hogy már nem lesz poén (több poén) a fináléban, akkor Red a végén a lámpát húzza a szája elé és mondja, hogy I’m not a scientist. Nem nagy poén, de olyan jól volt elhelyezve, és olyan jól adta elő Tony, hogy nem tudtam nem röhögni rajta. Aztán meg vissza is kérdezett, hogy ugye nem vagyok az? Teljesen kész.

Azt mondom mint a Graceland-nél; imádom, szeretem, s jöhetne még több rész és szezon, de így is tökéletes. Fura, de régen inkább néztem volna sokáig egy sorozatot, egy vagy több szereplő életét, ma viszont inkább legyen jó, érdekes és izgalmas 10 rész vagy 2 évad, mert az maradandóbb, mint 7-8, közepes szezon.

sorozat/gyilkos - 2016. 09. 15. 18:11

@winnie Nyilván nagyobb teret is kapott a karakterizációra, de ez (a régebbi munkáival ellentétben) inkább komédia, szóval leginkább az derült ki, hogy danny pinonak jó a komikusi vénája. Amúgy Tveitről is (a graceland alapján legalábbis nekem meglepő volt, mennyivel jól elkapja a poénok ritmusát, úgy hogy közben karakterben marad).

pete6 - 2016. 09. 15. 23:37

Kár,hogy hanyagolva van a sorozat és senki nem akarja forditani,pedig én is nagyon birom

AJ - 2016. 09. 16. 11:55

Van valaki rajtam kívül, aki rákattant Laurel melanesian choir-jeire, amik egyébként a The Thin Red Line-ból vannak?

Tyberius06 - 2016. 09. 16. 12:21

@ AJ
akkor azért volt olyan rohadt ismerős. Kedvenc háborús filmem, Zimmer meg a kedvenc zeneszerzőm, bár nyilván ő is csak használta vagy újrahasznosította a filmhez.

Én úgy vagyok vele, hogy bár elnézném még ezt a sorozatot, de legyen inkább csak 1 de maradandó szezon, mint egy esetleg elbarmolt folytatás. Legalábbis ennél a sorozatnál így érzem.
Nekem a végére kicsit komoly lett, a totál agyeldobós jelenetekkel együtt, de így is imádtam. Pedig alapvetően nem voltam meggyőződve, hogy ez engem érdekelni fog. Végig voltak baromi jó részek benne és a színészek totál jók voltak végig.
Idén ez már a második olyan sorozat, ami bekerült az egyszer talán újra nézem kategóriába (a Limitless mellé)

Chev - 2016. 09. 16. 20:34

Zseniál, remélem, mégiscsak kap folytatást.

orla - 2016. 09. 17. 23:51

A fináléban megint hirtelen előhúztak valamit a zsebükből (jellemző volt az a hozzáállás eddig is, hogy valakinek támadt egy ötlete és az mindig működött), de nem volt rossz. Mik ki nem derülnek a szereplőkről (Gustav, meg Red képességei:)). Örülök, hogy megnéztem a sorozatot, sok jó színészt ismertem így meg, és kitűnő szórakozás volt nyár végére; hanem a finálé legjobb jelenete az énekes volt – nem is az, hogy kibújt a rejtekéből (miután végzett a sorozataival, gondolom :)), hanem az a “nesze, itt van, örüljetek”-arckifejezés, amivel előadta a mondókáit, még kérek belőle. :)

danonino - 2016. 09. 20. 19:20

Imádtam a szezont, és örülök, hogy ilyen szép kerek lett a történet. :)

bad boomer - 2016. 09. 26. 09:56

Mintha egy nagyon durva Scandal paródiát láttam volna a Good Wife színészeivel. Zseniális volt!!!

napocskin - 2016. 10. 18. 21:03

Hát, jellemző, hogy pont aznap fejezem be a sorozatot, amikor kaszálják. És sajnálom is, hogy kaszálják…
Kár lett volna kihagyni. Gondolhattam volna, hogy a Kingékre jellemző kis utalások és humor-morzsák ebben is benne lesznek, és kárpótolnak a gusztustalan részletekért. Nagyon élveztem az egészet, és eszméletlen jókat röhögtem, és megkoronázták a végén ” a lámpát fordítom magam felé a mikrofon helyett” kis szösszenettel (bár az biztos nem nézi meg ezt a sorozatot, aki magára ismerne). Biztos, hogy újra fogom nézni. Nem is tudom, kedvencnek kit választanék – talán “doktor Bobb”-ot. :-D De mindenki zseniális volt, tényleg.

Biohazard - 2016. 12. 12. 21:52

Winnie: köszönöm ezt a kritikát, csak ezért vágtam bele és néztem végig…és nagyon nem bántam meg! Az baj, ha almomban vegtelenitve szolt AZ a bizonyos nota? :D

Hi - 2017. 06. 18. 03:24

Mesés volt a sorozat!Szereplok nagyon kiralyak, a story izgalmas volt és én bírtam benne a politikai részeket is :)
Valaki nem tudja vajon lesz folytatás??
Nem akarok spoilerezni, de aki végig nézte nyilván látta a végén a közhelyes sablon utalást arra nézve hogy lehetne folytatás…vélemények??:)

winnie - 2017. 06. 18. 05:11

“Valaki nem tudja vajon lesz folytatás??”

elég visszaolvasnod pár kommentet – vagy a címkén lehet elolvasni a sorozattal kapcsolatos összes hírt, csak görgetni kell: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/braindead/

folytatás nem azért lehetne vagy lehetett volna, mert az a vége, hanem mert sorozatról van szó – a premier előtt írtuk, hogy mik a tervek a következő szezonokra. (a vége szerintem csak klasszikus, műfaji befejezés volt.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz