login |

Crashing: az 1. évad

2016. 09. 14. 21:35 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az angol Crashing kezdéséről már írtunk korábban, akkor hivatkozási alapként a Fresh Meat merült fel, azonban akkor még nem vetődtem rá. Viszont azt követően, hogy a nyári kedvencem a Fleabag lett (itt írtam róla), utánanéztem a készítő/főszereplő Phoebe Waller-Bridge munkásságának, és kiderült, hogy ez volt az első saját készítésű szériája – csak épp az nem egy kiemelt szereplővel, hanem egy ensemble gárdával operált.

crashing-2

Annak ellenére, hogy a pilotról szóló írásban vendégbloggerünk azt mondta, hogy a Crashing “egyszerűen nem komédia”, nekem pár perc is elég volt ahhoz, hogy biztos legyek abban, hogy ezt a sorozatot (vagy legalábbis az első szezont) végig fogom nézni. Mert annyira egyértelmű volt a hangnem, annyira bejött a stílus és a sok elcseszett, 30 körüli figura.

A történet pár együtt lakó barátról szól. Mármint nem egymással laknak együtt, hanem egy elhagyott kórház épületében külön, azt őrzik papíron, hogy ne kelljen lakbért fizetni. És ebbe a csendéletbe rondít bele Lulu, aki hirtelen betoppan lakni, és ezzel kissé felborítja Anthony és Kate rügyező kapcsolatát, lévén előbbi fiatalkori legjobb barátjáról van szó, akik között talán nem csak plátói volt a viszony, azonban anno egyikük sem kezdeményezett. Majd most?

crashing-1

A stílus persze klasszikusan fiatalos, ha már fiatalos, akkor persze szókimondó és elég komoly szexuális töltete is van a sorozatnak. Ahogy azt kell, nem feldobott és lecsapott poénok vannak, hanem az egésznek a hangulata a nyerő, konstans mosolygós a sorozat.

A humorosabb és a komolyabb részek vegyítése kapcsán a Crashing még hasonlít is némiképp a Fleabag-re, de egyébként nem egyívású a két sorozat. Viszont mindkettő határtalanul vicces képes lenni, egyszerűen nem értem, hogy az efféle humor hol marad az amerikai komédiákból?

crashing-6

Mivel a Crashing-ben csoportdinamika van (igaz, javarészt duókra és triókra bontják le a bandát), az összhatása más, de a siker kulcsa mindenképp az, hogy remek karakterek vannak (a színészek pedig zseniálisan hozzák ezeket), és a közöttük lévő kapcsolatok némelyike is lehengerlő, és a sorozat tele van váratlan interakciókkal: hol poénosakkal, hol kínosakkal.

Tudom, hogy sokakat egyáltalán nem hoznak lázba a hétköznapi kérdésekkel foglalkozó Crashing, biztos, hogy nem közönségdarab, de amikor ilyen sorozatokat nézek, az határtalan módon fel tud dobni. Már eleve az a tény is, hogy létezik. Oké, a Fleabag és a Scrotal Recall előtte marad, de így a kedvenceim közé került.

crashing-4

Tök jó látni, hogy egy egyszerű ötletre épülő alapfelállást kellő fantáziával, mégis kis léptekkel milyen élvezetessé lehet tenni. Nem bánkódnék, ha valamelyik Waller-Bridge széria megkapná a második évados berendelést.

4 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 09. 14. 23:20

Jópofa, szerethető szereplők és rendkívül mulatságos bénázások. De a legjobb, hogy olyan, mintha spontán jönnének benne a hülyeségek, semmi izzadságszagú erőlködés a poéngyártásban. Szerintem a Fleabaget is be kéne próbálnom……..

Naughtyl - 2016. 09. 14. 23:24

Körülbelül fél perc kellett, hogy beszippantson. Elképesztő milyen hangulata van. Pedig semmi extra, de minden nagyon a helyén van. És az egész működik. Mindenki fura volt, de közben annyira természetesek, hogy öröm volt nézni. Jók voltak ezek a többnyire ismeretlen fiatal színészek.
Időm még nem volt, de érdekel a Fleabag is.
( ha már anglia lecsap, Not Safe for Work senkinek nem volt meg?)

quetzakoatl - 2016. 09. 15. 15:44

Gondoltam belenézek,ha már a Fresh Meattel és a Fleabaggel volt 1 lapon emlegetve. Hajnal 3-ra be is fejeztem a részeket :D hihetetlen, milyen humorral és eredetiséggel mutatják be ezeket a majdnem hétköznapi témákat/problémákat. A színészek meg zseniálisak

Réka - 2016. 09. 23. 09:31

Egy munkanap alatt ledaráltam :D reggel másfél rész, este pedig a többi, nagyon durva, ilyen nagyon régen volt velem. Szerethető sztori, mondjuk a friendzone-rétes nem is bírt volna többet 6 résznél, hogy akkor most igen, akkor nem, akkor igen, akkor nem :D

Melody-Colin volt a kedvenc párosom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz