login |

Dramaworld: az 1. évad

2016. 09. 15. 14:52 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

– What’s happening?
– Flashback!

A Dramaworld előzetese engem azonnal megfogott és kötelezővé tette számomra a komédiát, amiben egy koreai szériákért (K-Drama) rajongó lány hirtelen bekerül a koreai drámák sajátos szabályokkal rendelkező világába, ahol természetesen jól el össze is kuszálja kedvenc sorozatának szálait.

dramaworld-03

Az alapsztori tényleg csak ennyi, semmi extra, a történet a másik világban kezdődik, ahol hősünk (Claire) felfedezi magának az általa régóta ismert színészeket (akik karakterben vannak, és persze semmit sem tudnak erről), s eközben egy másik való világból érkezett barátot (tanítót) is talál. Arról azonban nincs fogalma, hogy a háttérben valaki gyilkos terveket szövöget.

If by the last episode true love is not achieved, Dramaworld will cease to exist.

Persze a központi sztori, amit valahogy Claire-nek alakítania kell, kőkeményen romantikus: a főhősnek valahogy fel kell figyelnie a visszahúzódó lányra, hogy az utolsó részre elcsattanhasson az igaz szerelem csókja, mert különben megsemmisül a Dráma Világa. Csakhogy mások is hajtana a fess férfiúra, nem minden hátsó szándék nélkül.

dramaworld-06

Mint írtam fent, a sorozatnak nem tudtam ellenállni. És nem, mint K-Drama-rajongó szálltam be, hanem, mint olyan, aki oda van azért, ha egy film vagy sorozat főhőse átkerül egy film vagy sorozat világába – lásd a tavalyi zseniális horrorfilmet, a The Final Girls-t. Éljen a meta!

És az alapkoncepció természetesen mindvégig kitart, azonban sajnos nagyon hamar önismétlővé válik, mint a K-Dráma. Ettől még persze a kitalált tévés világ nagyon jó, minden klisé működik, bár azt sajnáltam, hogy egy idő után háttérbe kerültek az ezeket kifigurázó poénok

dramaworld-04

Jópofa, ahogy végigmennek Claire-ék a koreai drámák szabályain (pont, mint a Scream-ben), azt viszont még a főhős megilletődöttségével sem tudom magyarázni, hogy az első pár részben folyamatosan azt látjuk, ahogy állandóan elbénázik ezt-azt, beleszól mindenbe, kiesik a megfigyelő szerepéből, mindent megváltoztat. Komolyan úgy viselkedik, mint egy idióta rajzfilm-figura.

Persze ettől még számomra leginkább miatta működött a sorozat, a lelkesedése, a rácsodálkozása egészen magával ragadó volt, Liv Hewson remekül hozta ezt az aranyos karaktert. Kár, hogy amint komolyabb fordulatot vett a történet, ő is (érthető módon) megváltozott, és a kevésbé hebrencs Claire már közel sem volt annyira izgalmas figura.

dramaworld-02a-kisdramaworld-02b-kisdramaworld-02c-kisdramaworld-02d-kis

A szokatlan alaphelyzet ellenére a történet (talán szándékosan) azért eléggé kiszámítható, mivel nincs sok szereplő, ezért a csavarok sem ütnek annyira, azonban a sorozat mindvégig kellemes limonádé marad, helyenként tényleg egészséges mosolygásokkal.

Bár valamennyire azért tartja a Dramaworld az epizodikus szerkezetét (10-18 percesek a részei, teljesen változóak), akár egy 2,5 órás filmként is kezelhető, bár nyilván a témája miatt sokkal jobban jön ki, hogy sorozat. Szóval egy délutáni darára is bőven jó, és hiszem, hogy nem csak a koreai drámák rajongóinak. Viszont szerintem a fanatikusok sem fogják kiemelkedőnek találni, de erről majd ők nyilatkoznak.

dramaworld-01

Az első rész a gyártó Viki streamszolgáltatón magyar felirattal is nézhető ingyen, de fent van a sorozat a magyar Netflix-en is, ha valaki másképp nem tudja megnézni.

6 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2016. 09. 15. 16:53

Azért csak teret hódítanak nálunk is a Doramák. :D
Jó látni mert rengeteg jó van köztük. Kár, hogy nincs rájuk annyi fordító mint az amcsikra.

Egyébként Netflixen gondolom nem magyar felirattal van. :D

LambSkewers - 2016. 09. 15. 17:47

Dramaworld, tulajdonképpen nem volt olyan rossz, helyenként szórakoztatott is, viszont senki ne várjon nagyszerű színészi játékot. Igazából kikapcsolódásnak és érdekességnek (angolul beszélnek egy koreai drámában wtf??) elmegy.

winnie - 2016. 09. 15. 17:53

LambSkewers: koreaiul beszéltek benne, csak az amerikaiak beszéltek angolul. illetve ugye a lány automatikusan értette a koreait. vagy, ha a sorozatra gondolsz, az amerikai, vagyis koprodukció, ezért angol is, de még így is sok a koreai rész. vagy én értem félre, amit mondasz?

pudli - 2016. 09. 15. 17:55

Én nem szeretem a koreai drámákat (lehet ezért is) de nekem bejött. Az alapötlet szerintem jó és nagyon aranyos a sorozat. Amikor olvastam róla Pleasantville jutott eszembe, annak ellenére, hogy itt másról van szó. Limonádé, de annak jó.

LambSkewers - 2016. 09. 16. 22:31

@winnie: Úgy értettem, hogy mivel sok benne az angol rész, meg mivel egy fehér lány a főszereplő egy kicsit wtf érzésem volt. Ezt nem negatívan értem, érdekes volt egy ilyet is látni.

FrankLuck - 2017. 01. 24. 15:05

Az eleje nagyon újnak, érdekesnek tűnt (soha nem néztem hasonlót), de a nyolcadik résznél már szenvedek keményen. Be fogom fejezni a 10 részt, de ennyi mindenképpen elég volt, hamar elveszítette a báját.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz