login |

American Gothic: vége az 1. évadnak

2016. 09. 16. 14:55 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Tudom, hogy már vége a nyárnak, így esélytelen nyári darára ajánlani az American Gothic-ot, de a CBS nyári rejtélyes drámája a közepes kezdés után elég jól kikupálódott, és összességében egy helyre kis sztori kerekedett belőle. Még nincs döntés a sorozat sorsáról, de igazából ez nem is gond, mert eleve antológiában gondolkodott a készítő, az első szezon egy teljes, lezárt történet.

american-gothic-3

Ahogy azzal számoltam, idővel sikerült ráhangolódnom a sorozatra, ami többek között annak is köszönhető volt, hogy a tipikus, átívelős krimis felállást valamennyire sikerült megkavarni. Itt ugye az volt az alapszitu, hogy egy gazdag család tagjai rájönnek, hogy valaki közülük egy sorozatgyilkos, aki 14 évvel korábban abbahagyta az ölést.

Tehát a nyomozás nem egy friss haláleset ügyében folyik, hanem egy régi ügyet próbál felderíteni a központi figuraként funkcionáló négy testvér egyikének férje, de a középpontban még véletlenül sem a rendőri munka van, hanem az, ahogy a családtagok feldolgozzák mindezt, vizsgálódnak, gyanakodnak, és persze az, ahogy mindez megváltoztatja az életüket.

american-gothic-5

A sok kérdőjelet hamar elkezdik feloldani, hol nyomra bukkanásokkal, hol visszaemlékezésekkel (van egy majdnem teljesen flashback-es rész is, az remek lett), a piszkos múlt feltárul, a karakterek piszkos titkai felszínre kerülnek, és továbbra is azt mondom, hogy rengeteg aspektusában hasonlított a sorozat a The Family-re, és nem csak azért, mert a “család” a fő vonal) csak igényesebben lett megvalósítva.

Karakterek szintjén nem biztos, hogy emlékezetes lett az American Gothic, de (sokadjára szippant ez be…) a testvérek kapcsolata ismét megfogott (szia, Bloodline!), főleg, hogy itt egy négyes dinamika volt jelen. A szappan faktort is megpróbálták a minimálisra szorítani, a történéseknek általában jelentősége volt, mely húzásnak az a hátránya, hogy a néző rögtön tudni fogja, hogy az is fontos lehet, ami mellékes.

american-gothic-8

A pilotkritikában azon morfondíroztam, hogy miben tud egyedi lenne az American Gothic – azon kívül, hogy állandóan alulról fényképezték a karaktereket és minden részben megidéztek egy-egy híres festményt egy snitt erejéig. Nos, arra lyukadtam ki, hogy ennek a sorozatnak volt egyfajta élvezetes, fekete humora. Olykor ugyanis történt benne elborult húzás – semmi durvára nem kell gondolni, csak szokatlanabb dolgokra.

És ebben a groteszk humorban nem csak a halál gondolatához vonzódó kissrác járt az élen, hanem a készítők eleve ilyen hangulatot építettek fel a családi bűndráma köré, ami helyenként nagyon jól működött.

american-gothic-2

Szóval kellemesen szórakoztató lett a végeredmény, nem volt sok unalmas szakasz benne, de persze még véletlenül sem akarom felmagasztalni, mert újításokat nem egy ilyen sorozattól vár az ember, de a korrekt, rejtélyközpontú történet kapott egy pipát.

Visszatérve a párhuzamokhoz, az American Gothic-ot inkább ajánlanám a mystery műfaj kedvelőinek, mint a The Family-t. Oké, erre a sorozatra sem fogom azt mondani, hogy lebilincselő lenne, de itt nem voltak annyira érdektelen mellékszálak. Félrevezetések persze akadtak a Megoldás fele vezető úton, én is azt hittem, hogy nagyon okos vagyok, aztán persze koppantam, mert mégsem az lett a gyilkos, akire gondoltam.

american-gothic-4

Mondjuk tippre is csak a legvégén vetemedtem, korábban elég furának tűnt a felállás, valahogy a kevés szereplő ellenére sem tűnt könnyűnek a “Ki tette?”-kérdésre válaszolni (utólag persze homlokára csap az ember, hintettek el utalásokat). Azért meg persze külön jár a pacsi, hogy miután minden megoldódott, a legvégére is maradt csavar, ami frankón az ember fejébe fészkelheti magát.

8 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2016. 09. 16. 16:28

Elolvasom a kritikát. Hurrá, ez érdekel, bepróbálom. Megnézem van-e hozzá felirat. Nincs. Hát nem próbálom be :(

Reeka - 2016. 09. 16. 17:06

@Snoopyzit30: Haha, én ugyanígy vagyok vele. :)
Annyi különbséggel, hogy ha lenne fordítója, már néztem volna hetiben simán. Mert vártam ezt a sorozatot nagyon, igaz főleg Anthony Starr miatt, de gondolom teljesen más szerepe van itt, mint a Banshee-ban. :)

Iceman - 2016. 09. 16. 17:23

Az ott Lucas Hood?:D

winnie - 2016. 09. 16. 18:28

hátha majd ezt követően lesz fordító.

starrt meg nem véletlenül castingolták erre a szerepre, vannak rokon vonások:)

Szilvuka - 2016. 09. 16. 21:08

Vártam Antony Starr miatt a sorozatot, de sajnos nem olyan jó az angolom, hogy úgy nézzem a sorozatot. :(

Remélhetőleg lesz hozzá magyar felirat valamikor.

chros69 - 2016. 09. 17. 12:51

En vegigszenvedtem az elso reszt anno, de dog-unalom volt, igy nem foglalkoztam/zom vele tobbet :)

rol001 - 2016. 09. 17. 21:30

Eddig valahogy elkerülte a figyelmem ez a sorozat de most kedvet kaptam hozzá, lássuk.

quetzakoatl - 2016. 09. 18. 00:57

Dettó, eddig nem is hallottam róla, de az ismerős színészek miatt belenéztem. Nem tűnik egy klasszikusnak, amire évek múlva emlékezni fogok, de most berántott, kicsit Bloodline, kicsit Harpers Island feeling… meglátjuk mi lesz a végén.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz