login |

Pilot-mustra: High Maintenance – 1×01

2016. 09. 17. 17:13 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Uhh, ekkorát már rég koppantam pilottal – lehet, hogy előbb meg kellett volna hallgatnom a készítői interjút, ami pont most került ki a Writers Panel-podcastre, vagy utánanézhettem volna a websorozatnak, ami alapján az HBO új, fűdíleres komédiája készült. Talán, ha nincsenek prekoncepcióim…

HIGH MAINTENANCE – 1×01 – 4/10 (8/10 vs 2/10)

high-maintenance-01

A koppanás fő oka pedig a pilot szerkezete. Az első 10 percben ugyanis csak néztem, hogy milyen jó lesz, ahogy az éjszakai New York-ot (azon belül is Brooklyn-t) járó bicajos fűárus egyik kuncsaftjától a másikig megy, így ismertetve meg minket egy igen színes városrész lakóival. Bár nem tudtunk meg sokat a fő karakterről (kábé semmit), de telitalálat volt, mind a stílusa, mind a fűvétel.

Utána viszont (ennyi lett volna a webizód?) kaptunk majdnem 20 percben egy teljesen másik sztorit, amiben szinte totál külön és irtó vékony szálon csak minimális időre tűnt fel a díler, és nézhettük, hogy egy srác miképp szenved a rátelepedő barátnőjétől. Talán, ha tudom, hogy afféle szkeccsantológia a sorozat..

high-maintenance-02

És való igaz, a High Maintenance nem a dílerről szól, még csak nem is annyira a fűről, hanem életképeket mutat meg New York-ból. Az első részek alapján epizódonként kapunk két random történetet tök új szereplőkkel, amiket halványan a fű köt össze, vagy jobb esetben a díler – az 1×02-ben mondhatni egy-egy jelenet jut neki a két, végül összekötött sztoriban.

Ha a pilot második fele nem lett volna, akkor feltétel nélkül dicsérném a High Maintenance-t, mert tényleg remek portré volt – nem annyira a főhősről és a vevőiről, hanem a miliőről. Mindezt persze tipikusan független filmes stílusban, jó zeneválasztásokkal, készítői sorozatként prezentálva, a kellő bájjal, stb. Azonban, mivel vártam a hasonló folytatást és a dílert, az a másik “sorozat” (aminek a szereplőit sosem fogjuk újra látni), ami egyébként nem lett rossz, totál hidegen hagyott.

high-maintenance-03

Ahogy olvasom, az HBO sorozata nem újragondolása a webes szériának, hanem annak folyománya, szóval a régi nézők kapnak visszautalásokat és korábbról ismert karaktereket, de az újak minden előismeret nélkül is élvezhetik a sztorit.

Mindez előny lehet, hiszen a sok kuncsafton keresztül rengeteg történetet lehet elmesélni, mindvégig nagyon változatos maradhat a High Maintenance, a főhősön kívül szinte nincs is visszatérő szereplő, ami lehet, hogy egyeseknek persze negatívum lesz. De még ilyen apró részletekben is remekül sikerül karakterizálni, érzékenyen ábrázolni, illetve a hangulatképek segítségével átadni a város életérzést.

high-maintenance-04

Hol komikusak, hol keserédesek, hol kicsit mélyebbek, de mindenképp diverzitásra törekednek a történetek, csak éppen én képtelen vagyok ilyen összefüggés nélküli mininovellák miatt tévésorozatot nézni. Ezt a műfajt, vagy legalábbis azt, ahogy a High Maintenance megvalósítja az epizodikus antológiát, nem nekem találták ki.

A teljes első évadot az HBO jóvoltából láthattuk. Volna.

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 09. 18. 09:30

csak jelzem, hogy a kritikák nagyon el vannak ájulva tőle.

illetve, hogy a pilot második felének karakterei korábban szerepeltek a websorozatban.

MissB - 2016. 10. 03. 22:52

imádom minden percét, de talán nem mondanám komédiának, kíváncsian várom a köv. részeket. pár éve belefutottam vimeon, de nem volt hozzá még angol felirat sem, ezért nem foglalkoztam vele, amit azóta már nagyon bánok, mert időközben törölték az egészet

yeeeyha - 2016. 10. 09. 17:51

Az első 2 részt is elnézegettem, de az 1×03 nagyon bejött a kutyás történettel.

Réka - 2016. 10. 25. 13:36

Nekem nagyon bejön! :) viszont a pilotot először leállítottam, amikor premierplánban mutatták a melegsrácot, sry. Aztán később, pár rész után kíváncsi voltam hogy folytatódik a sztori, és amúgy abszolút jó volt a drogos hasonlat. :)

Szóval így 5 rész után szerintem baromi jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz