login |

Tyrant: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta GeoCucc

2016. 09. 18. 20:55 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Vegyük Walter White-ot és a feleségét (eddig jó!), gondosan helyezzük el őket a Homeland közel-keleti hangulatvilágában (még jobb!), és az egészet öntsük nyakon egy dézsa szappanos vízzel (jaj!).

Nagyjából ezt az érzést váltja ki az egyszeri nézőből az aktuálpolitikai, hatalmi, szerelmi és drámai szálakat továbbra is egyidejűleg húzogató Tyrant, amelyről emiatt még 32 rész után is nehéz eldönteni, hogy most akkor igazából felül- vagy alulteljesíti-e az elvárásokat ahhoz képest, mint ami lenni szeretne.

tyrant-fin1

Mivelhogy a sorozatról készült legutóbbi kritika az első évad derekára datálódik, íme egy kis összegzés az alapfelállásról: a Tyrant egy képzeletbeli közel-keleti országban, Abuddinban játszódik, amit az Al-Fayeed család diktatúrája irányít.

Az uralkodó kisebbik fia, az USA-kban már két évtizede új életet kezdő Bassam pedig azzal követi el sorsfordító hibáját, és egyben indítja útjának a cselekmények folyását, hogy egy esküvő miatt hazalátogat, ahol aztán úgy belefolyik a mindenféle szükségállapotokba, hatalmi harcokba és kapcsolati hálókba, hogy azóta sem tért vissza előző életéhez, a pasadenai kórház gyerekosztályára.

tyrant-fin2

Mindhárom évadnak túlnyomórészt Abuddin a helyszíne, a hangulatuk tehát többé-kevésbé hasonló, ám a szezonvégi fordulatoknak köszönhetően mindegyikben más-más a status quo a főbb szereplők között, így a szálakat néha ügyesen, máskor túlzóan csavargató készítők saját elmondásuk szerint több történetet is elmesélhetnek.

Ennek az lett a következménye, hogy Bassamból kisebbfajta szuperhőst kreáltak, aki átlagos amerikai családapaként érkezve is azonnal feltalálja magát politikai, vezetői és hadászati kérdésekben is, és akkor sem jön zavarba, ha a kiszáradás okozta halál torkából mentik meg, inkább maroknyi csapatával harcba indul az iszlamisták ellen.

tyrant-fin3

Merthogy maga a sztori tényleg ijesztő közelségbe hozza az aktuálpolitikai történéseket, és itt a fentebb említett kapcsolat a Homelanddel, ami nem is véletlen, hiszen mindkét sorozatot Howard Gordon jegyzi executive producerként (a készítő pedig a Homeland eredetijét író Gideon Raff) akinek kéznyomai meg is látszanak a fordulatos történetvezetésen, ám ez a minőség tényleg mintha egy nagyon furcsa egyveleget alkotna valamelyik szappangyártó termékével.

Pedig nagy írói húzásokból pedig tényleg nem volt hiány; Gordonék már az új évad kezdete előtt kijelentették, hogy a második és harmadik részben a nézők olyasminek lesznek szemtanúi, ami a sorozatozás történetében egészen egyedinek számít majd. A tovább mögött spoilerek nélkül folytatom.

Nos, a beígért cselekmény tényleg óramű pontossággal megérkezett, tényleg nagy valami volt és tényleg alapjaiban változtatta meg a főszereplők közötti dinamikát, de aligha fog az életem során random pillanatokban eszembe jutni és kellemes érzésekkel eltölteni, mint ahogy mondjuk az a cselekménysorozat szokott, amire a Homeland első évadja kifutott. Talán nagyobbat ütött volna, ha nem szólnak előre, hogy várni kell rá – és tudom, hogy most én is ugyanezt a szemétséget követem el az itteni olvasókkal.

tyrant-fin4

A harmadik évadra a Tyrant eljutott arra a pontra, ahova nyilván mindenki várta is a kezdetek óta, vagyis a főhős lépett a tirannus hálátlan szerepébe, s jó szándék által vezérelt szereplőből észrevétlenül alakul át önös érdekek és rejtett hatalomvágy által fűtött figurává.

Azt is mondhatnánk, hogy kicsit hasonló karakterfejlődésen megy át feleségével, mint a Breaking Bad White családja, már ha a Tyrant esetében beszélhetnénk ténylegesen kidolgozott karakterfejlődésről. De hát itt nem nagyon van idő ilyesmire, úgy látszik, emiatt pedig az érzelmi kötődések sem fejlődnek ki kellően a néző és a szereplők között. Az események pörögnek, és heti nézésnél azért résen kellett lenni, hogy képben maradjunk azzal, legutóbb ki kinek az oldalán is állt épp.

tyrant-fin5

A harmadik évad mindenesetre kikiáltható az eddigi legjobbnak, összességében ugyanis jó volt nézni, és azért kellően kiszámíthatatlan is. Akit elragad a hangulat és a szereplők sokszínűsége, azt bizonyára nem fogja zavarni, hogy a Tyrant-ben olyan, a tucatsorozatokra jellemző alapelemek is megtalálhatóak, mint a szerelmi háromszög, a rejtett homoszexualitás, a kötelezően előkerülő családtag…

Na és az elpusztíthatatlan főgonoszt se feledjük, akinél igazából már azon sem lepődnénk meg, ha következő rosszalkodása gyanánt a sejtképződésének felgyorsításával visszanövesztené a leszakadt karját, mint a Dragon Ballban a namekok.

tyrant-fin6

Két érdekes körülményt lehet még felhozni, és esetleg kifogásolni a Tyrantnél. Az egyik a szereplők tört angolsága, amit a sorozat a képzeletbeli helyszín miatt engedhet meg magának. Abuddin egy olyan ország, amelyben az angol is hivatalos és a mindennapi életben ez használatos, míg az arab megmaradt amolyan vallási nyelvként.

Így viszont tényleg a soknemzetiségű castingra törekedtek, ami azt eredményezte, hogy a harmadik évad szereplői 13 különböző országból érkeztek – és így 13 különböző akcentussal beszélték az angolt, ami egyeseknek zavaró lehet, de nekem mondjuk szerethetőbbé, színesebbé tette a sok ismeretlen színészt – talán mert nem is próbáltam őket véresen komolyan venni.

tyrant-fin7

A másik dolog a forgatási helyszín, amiben viszont már nagyobb következetlenségek fedezhetők fel. Az első évadot még Izraelben és Törökországban vették fel, majd a második kettőre – részben nyilván kényszerből – Magyarországra tette át a székhelyét a sorozat. A képi világban, az operatőri munkában pedig ez látható változást hozott

Míg az első szezonban sok szabadtéri jelenetet, valós városképet és természetes tájat láthattunk, addig a második kettőben mintha néha már csak muszájból vinnék ki a cselekményt a szobából: teljesen eltűntek az aszfaltozott utak, minden kültéri esemény zárt tereken zajlik, és a háttérben még akkor is ott van egy fal, ha öt másodperccel előtte épp onnan jött egy tank. De ebbe az irányba ne is menjünk el, mert a végén még előkerül az a legendás CGI-megoldás a második évadból, amin azért elég rendesen meg lehet botránkozni.

tyrant-fin8

Howard Gordon azt mondja, hogy a harmadik évaddal le is lett zárva a sorozat, meg nem is. Valójában inkább egyáltalán nem lett – az előző két szezon végére jobban rá lehetett volna ezt sütni, pedig azért ott is maradtak bőven levegőben lógó dolgok. Az események sokkal inkább több fronton is új fordulatot vettek, és minden adott ahhoz, hogy a negyedik évadra ismét egy megváltozott felállás szerint folytatódjon az Al-Fayeed család története.

A baj csak az, hogy az alacsony nézettség és a kritikai elismerés hiánya miatt az FX megsuhintotta a kaszát a Tyrant felett, így a sorozat jövője egyelőre bizonytalan. A készítők ugyanis folytatni szeretnék, így más csatornákkal tárgyalnak az esetleges együttműködésről. Ha lesz belőle valami, akkor minden bizonnyal valamelyik stream szolgáltatónál – de nem árt felkészülni arra sem, hogy soha nem fog kiderülni, elindul-e végre a demokrácia útján a szörnyű cselekmények által szétzilált Abuddin.

5 hozzászólás Ne habozz!

Reea - 2016. 09. 18. 21:38

Sajnálnám, ha így érne véget, mert ez nekem egyáltalán nem lezárás.
Legends, Homeland és Tyrant, mindegyiket szeretem.

bandypappa - 2016. 09. 18. 21:49

Én is sajnálom, több is lehetett volna ez a sorozat (csak az a sok szappanozás nem kellett volna).

Brynden Rivers - 2016. 09. 19. 07:28

A Tyrant tanulsága, hogy ami nem megy azt nem kell erőltetni
-sem nézőként, sem sorozatkészítőként

Bagosz - 2016. 09. 19. 09:28

Szerintem túlzás Walter White-hoz hasonlítani Basszámot. valahogy nekem nem jött át, hogy gonoszra váltott volna,vagy zsarnok lett.
A kalifátus valóban nagy veszély,és amíg nincsenek legyőzve,addig tényleg nincs sok értelme demokráciának vagy választásoknak.

cccsaba - 2016. 09. 23. 18:13

Azt hittem lesz még egy rész, vártam volna még egy nagyobb megmozdulást.
Még előttem van ahogy a család megérkezik az első részben Abuddinba látogatóba. Ha épp nem volt kedvem marveles vagy vírusos sorozatot nézni, akkor jó volt ezt az arab hangulatút ledarálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz