login |

Pilot-mustra: The Good Place – 1×01

2016. 09. 20. 21:18 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Ó, ez egy nagyon személyfüggő sorozat lesz. Akinek bejön, imádni fogja, de a többiek…

Ambiciózus sorozat az NBC-s The Good Place. És annak ellenére, hogy komédia, kifejezetten high concept-nek tűnik. Az abszolút szeralizált, rejtélyre épülő történet a Jó Helyen játszódik (elég eredeti a megvalósítása), ahová haláluk után azok kerülnek, akik kiváló, példás életet éltek. A Kristen Bell által alakított főhős azonban valami hiba folytán (fogadjuk, hogy erre még visszatérnek) kerül ide, mert minden volt, csak nem jó ember.

THE GOOD PLACE – 1×01 – 3/10

   the-good-place-1x01-07

Komolyan mondom, nem hittem volna, hogy ilyen készítők és színészek mellett a hétfői új komédiák közül a Kevin Can Wait fog jobban bejönni… Pedig nagyon szimpatikus a The Good Place, nem lerágott csont, nem tipikus és hangulatában is hoz valami újat, a végén pedig akkora WTF van, hogy csak néztem. De nézés közben…, nos, nézés közben roppant mód unatkoztam.

A sztoriról nagyjából elég a fentieket tudni, a The Good Place-ben nem a történet a lényeg, hanem maga a világ, ahova kerül a főhős (nem a menny – csak Jó Hely van és Rossz Hely), ahol eligazítja a Nagyfőnök, takaros házban szállásolják el, és ahol mindenkinek van egy lelki társa. Ez a világ eleinte nagy kérdőjel, azonban idővel érdekes dolgok kezdenek kiderülni róla, és ez adhatja a high concept alapot – főleg, ha a készítők mernek majd kijjebb lépni. (És nem a felesleges flashback-ekre gondolok.)

the-good-place-1x01-06

A pilot egy mocsok nagy expozíció volt, hiszen nemcsak a főhős kapja meg az eligazítást és a világismertetést, hanem vele együtt mi is, hogy a szabályok ismeretében lássuk, hogy mire is számíthatunk ettől az utópiától – amin egyébként (természetesen) megjelennek a repedések is, mert Eleanor, a főhős, nem fogja egyik napról a másikra levetkőzni rossz énjét. Az igazi sorozat az 1×02-ben indul.

Minden lehetőség adva van a mitológia építésére, ami nagyon jó dolog, ráadásul mindkét leadott epizód cliffhanger-rel fejeződött be, így a történet is érdekes fordulatokat vehet, azonban mit sem ér az egész, ha az ember nem röhög mosolyog, vagy dől hátra és közben határtalanul jól érzi magát, vagy csak pislog a gyönyörtől. Ez a sorozat valamiért egyiket sem nyújtotta eddig nekem. Csak random ötleteket, mert itt minden lehetséges, az írók nem kell, hogy visszafogják magukat.

the-good-place-1x01-04

Ha pedig egy komédia nem köti le az embert, a “humora” pedig nem jön be neki (tényleg csak a legegyszerűbb poént, a káromkodásokat tudtam értékelni), akkor jó eséllyel a karakterek sem fogják megmenteni a sorozatot – itt egyedül az élő számítógép volt jópofa, a többiek felejtősek, a szomszéd nő pedig érthetetlenül idegesítő. (A férje viszont kizárt, hogy néma maradna egész évadban, ugye?)

Ami legjobban meglepett, hogy a színészek is nagyon mesterkéltnek hatottak, főleg Ted Danson. Ettől még őt is, Bell-t is jó nézni, de azért ennyire felületes nem akarok lenni.

the-good-place-1x01-03

Mint próbálkozás tetszik, hogy van ilyen, szurkolok is a The Good Place sikerének, mert annyira derűs és optimista életérzést sugall, de tényleg szavak nincsenek rá, hogy mennyire nem fogott meg sem a történet, sem pedig a karakterek. (A humort most nem említem, mert alig komédia. Így, hogy az első két rész egyszerre került leadásra, ha valaki azt mondja, hogy ez 40 perces sorozat, simán elhittem volna neki.)

(Megjegyzem a második rész csak bebetonozta azt, amit éreztem a pilot után, alig találtam érdekes momentumot benne, szinte biztos, hogy passzolni fogom a sorozatot a csütörtöki 1×03 után. Pedig a friss Emmy-díjas Alan Yang írta, aki a Master of None társkészítője és benne van a The Good Place íróstábjában is.)

30 hozzászólás Ne habozz!

Scott21 - 2016. 09. 20. 21:41

Van még hova fejlődni, de nagyon üdítő színfolt volt ez a pilot a szürke mindennapokba és sok kliséhegyek és egy kaptafára felhúzott ezerszer látott sorozat között. Ha tartják a színvonalat simán nézős lesz nálam, mint a Parks and recreation is volt.

winnie - 2016. 09. 20. 21:56

“nagyon üdítő színfolt volt”

ezzel abszolút egyetértek. (sőt, fura módon nekem ez is ott van, ahol a superstore, ami dettó nem nyert meg, és amivel párban van, mert annak is friss a stílusa. teljesen más, de friss, így lehet, hogy nem is hülyeség, hogy párosították a kettőt.)

Diapolo - 2016. 09. 20. 21:57

Mindenképp kap még pár részt, mert elsőre érdekes. Alan Yang pedig meglepetés, mert biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni a sorozat, ugyanis a korábbi művei nem jöttek be. Nagyon vidám az egész, nem tudom miért, de nekem Kristen Bell játéka miatt folyamatosan Kimmy (Ellie Kemper) ugrott be, olyan mindenre rácsodálkozós az egész. :)

LasDen - 2016. 09. 20. 22:00

Semmi xtra, de élveztem a részt. Mosolygós, érdekes…

Lemoni - 2016. 09. 20. 22:48

Elkezdtem nézni, de halál unalmasnak találtam és még a színeknek, a különleges hangulatnak sem tudtam örülni, mert Kristen Bell játéka vagy karaktere vagy mindkettő piszkosul irritált, szóval nekem ennyi volt.

Benjy - 2016. 09. 20. 23:16

Nekem a pilot jobban tetszett, mint a 2. rész, talán a felfedezés ereje miatt. Mondjuk olyan poénosnak én sem találtam, engem inkább az érdekel hogy a sztorit hogy fogják tovább görgetni, ezért kap még pár rész esélyt.

bélabá - 2016. 09. 20. 23:34

A 3/10-es értékelés után nem akartammegnézni, aztán mégis adtam neki esélyt és megérte, nekem tetszett mindkét rész. Nem röhögtem egyet sem, inkább olyan kis kedves sorozat, na meg nagyon bírom Ted Dansont.

ákos - 2016. 09. 21. 00:36

Így már a pilotot se fogom megnézni, a trailert is alig bírtam lenyomni a torkomon.

winnie - 2016. 09. 21. 04:51

bélabá: éppen ezért sosem az osztályzatot kell nézni (az a kritika legfeleslegesebb része, az azt jelzi, hogy nekem mennyire tetszett, nem azt, hogy neked mennyire fog), hanem azt, amit leírok:)

Lajosék a másodikról - 2016. 09. 21. 09:33

Teljesen jó lenne ez egy kétórás filmben, viszont 2x részt nagyon nem látok benne. Mondjuk vélhetően csütörtökön hipersebességgel fog földbe állni, úgyhogy nem lesz ilyen gond.

winnie - 2016. 09. 21. 09:57

Lajosék a másodikról: és tényleg, de nem nagy a különbség, ez alapvetően egy 4 órás film lesz, aminek siker esetén elkészítik a folytatását.

és, ha valami, akkor ez szerintem folytatható, a the good place más lakókerületeivel, meg a bad place-szel.

ElPadre - 2016. 09. 21. 11:09

ugyanazt néztük? én helyenként sivítva röhögtem, villamoson ráadásul. mondjuk én pauzáltam a képernyőt, ahol a jó és rossz dolgok és pontszámaik voltak, már az önmagában egy rekeszizom-gyilkos, de amikor michael összeomlik, és felrúgja a kutyát a napba, akkor voltam teljesen kész, még jó, hogy le kellett szállnom épp.

sehrezad - 2016. 09. 21. 12:10

Hm, én egy pillanatig sem unatkoztam rajta, és bár nem vagyok nagyokat kacagó típus, remekül szórakoztam, legszívesebben nézném is már most tovább. A flashbackek sem tűnnek feleslegesnek, így, hogy ennyire rövidek, egész jól működnek.
Kíváncsi lennék a bad place-re is :)

winnie - 2016. 09. 21. 14:57

“így, hogy ennyire rövidek, egész jól működnek.”

éppen az a baj, hogy ennyire rövidek, mert így nem adnak pluszt, nagyjából ugyanazt mondják el többször, amit korábban szóban is elmondtak. persze, ha szépen, összefüggő történetté alakítják őket, és kijön a halálig vezető út, sőt, a halál pillanata valami új felfedezést ad, vagy rejtélyt, az más megvilágításba helyezi őket.

goodjohnwin - 2016. 09. 21. 15:19

A Go On és a többi NBC+feelgood comedy próbálkozás után ebben a pilotban sem érzek sok kraftot a hosszú élethez…

David191 - 2016. 09. 21. 15:19

Hat ez nagyon de nagyon unalmas volt. Kar erte, nagyon agas elvarasaim voltak, masodik reszre nem terek vissza

galocza - 2016. 09. 22. 12:37

szórakoztató, se több, se kevesebb. engem csöppet emlékeztet a the neighbours-ra. idétlen, jópofa, hangulat kell hozzá, nem mindenki kenyere.

FrankLuck - 2016. 09. 22. 21:37

Hohhó, ez de rossz volt. Jó hasonlítási pont a The Neighbours, bár ott az elején még megvolt az újdonság varázsa, ki is tartottam az első évad végéig – itt ez a veszély nem fenyeget. A ‘számítógép’ jó volt, de pl. engem ezek a ‘káromkodások’ teljesen kikészítenek. Őszintén szólva mostanában bokákolok minden ‘kedves/cuki/feelgood’ sorozattól, így ennek tényleg nem volt komoly esélye. Mindegy, hála az angoloknak (+ az FXnek), nem maradok szitkomok nélkül így sem.

dragon1986 - 2016. 09. 24. 09:15

En addig lattam amig el nem mennek a szomszed bulijaba
Ma befejezem en tuti nezni fogom csak forking fejfajas muatt nem tudtam tobbet nezni.

Kristen Bell jo ujra latni a masik sorozatot mar kaszaltam.

Bad Moms-t nem vagyok hajlando megnezni.

Pityuerez - 2016. 09. 24. 14:51

A mostani rész szerintem már bőven jobb lett.
Maradok a folytatásra legalább pár rész erejéig!

winnie - 2016. 09. 24. 16:12

az 1×03 után hard kasza, émelyítő is és totál érdektelen, négyszer kellett megállítanom, annyira unalmas volt. tahaninál idegesítőbb szitkomkarakter nem sok van, janet viszont még mindig rohadt jó. ja, és a cliff remek volt, a high concept működik a sorozatban, kár, hogy kábé 10 másodpercet foglakoztak vele. viszont a flashbackek rettenetesen feleslegesek.

“Bad Moms-t nem vagyok hajlando megnezni.”

rém gáz volt az előzetese, előre köpködtem, majd megnéztem, és teljesen jópofa volt, abszolút vállalható.

heidfeld - 2016. 09. 26. 18:21

3, rész elég langyos, de minden sorozatban van egy-két rész, ami nem illik bele. Angol csaj, asszisztens, etika tanár, ázsiai gyerek jó, de Kristen Bell karaktere most nem volt önző bunkó, ezért nem működött. Sok lehetőség van benne, remélem nem puhítják el!
Kristen játékával nincs bajom, de nem lett csinosabb..

dragon1986 - 2016. 09. 27. 23:04

3 rész után

Maradok, engem megfogott a világa és várható plot twist is tetszett.

Siri is bejött, főleg amikor stílusokat/személyiségeket váltott. :D

Szomszéd csaj sem idegesített nem is értem mi a baj vele :D

winnie - 2016. 09. 28. 05:00

dragon1986: az, hogy idegesít:) nem, az a baj, hogy nem vicces, egy teljesen semmilyen karakter,.

Thrasher - 2016. 10. 07. 22:06

egész kellemes, de egyelőre nem használják ki a téma egyediségében, vagy mondjuk Schur jófejségében rejlő potenciált.

minden idők legészrevehetetlenebb főcíme amúgy talán :D

napocskin - 2016. 10. 08. 16:19

1×05 után erősen leng a kasza. Nem gondoltam volna, hogy ez lesz, de rémes unalomba fulladt ez a rész, és nem tudom, lesz-e jobb. Várok még két részt, mert bizakodom, még mindig, de ha nem javul, bizony kasza lesz.

Pityuerez - 2016. 10. 13. 18:56

Tényleg nem volt erős a legutóbbi rész, de én is bizom még a jobb folytatásban!

Balumedve - 2016. 10. 23. 14:33

Furcsa, de a 7. rész jó lett, és végre egy olyan cliffhangert kaptunk, ami miatt várom a folytatást.

humorpalanta - 2016. 11. 09. 22:02

Az első rész jó volt, a második is, a 3-tól leült, de az 5. után elrakétázott felfelé, nagyon várós, szerintem nagyon jó.
Plusz érdekes etikai kérdéseket fejteget.

winnie - 2017. 01. 21. 10:56

azért az nem semmi, hogy az egész dupla fináléban egy poén sem volt:)

a csavar aranyos, de hogy 13 percet elpazaroltak rá, az teljesen wtf.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz