login |

Pilot: Bull

2016. 09. 21. 21:00 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Rule number one: the client is the enemy.

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Ez a CBS-es sorozat jobban tetszett, amikor még Justice és The Mentalist volt a címe, csak mert ezt a kettőt keverték össze egy kis House-szal nyakon öntve.

bull4

Lehet, hogy nem összehasonlításokkal kéne kezdenem, de ezek felderengése igazából arra vezethető vissza, hogy a Bullnak nincs elsőre elkapó markáns vonása. Sokfelé nyúltak vele, de lehet pont ez lett valamennyire a veszte. Még akkor is, ha nézhető a végeredmény.

Röviden: egy jogi drámáról van szó, ami főleg az esküdtekre koncentrál. A főszereplő egy pszichológus, aki a modern technikával, a megérzéseivel és a nyomozócsapatával igazából az ügyvédek keze alá dolgozik… elvileg. Ez a része az, ami működik is valamennyire.

bull3

A pilotban egy fiatal lány az áldozat, és egy gazdag csávó fogadja fel Bullékat, és ezt vezetik végig az esküdtek kiválasztásától kezdve, a tanúvallomásokon át a védőbeszédekig. Meg úgy mellesleg megoldják az ügyet? Ez utóbbi fájt a legjobban a részben, de nyilván a CBS-en nem számíthatunk olyasmire, hogy a tényleges tettes megússza.

bull2

Pedig milyen jó lehetett volna, ha a már szóba hozott Justice-hoz hasonlóan a főszereplőék tényleg csak a tárgyalásban vesznek részt, és a végén a nézőnek felfedik, hogy ártatlan volt-e akit tárgyaltak. Ehelyett természetesen a túlzott szájbarágás megy.

Azt azért el kell ismernem, hogy Michael Weatherly egész jó a főszerepben, és ha a későbbi részekben valami egyedibb hang is lesz majd a sorozatban, akkor remekelni fog. A többiekről nem sokat tudnék mondani, hiszen alig pár percük volt, a rendezés meg tipikus tévés középszer.

bull1

Olyan 6/10 volt a pilot a jogi-nyomozós sorozatok között. Legalább nem ijesztett el a későbbi részek megnézésétől, lehet, hogy ez jelenteni is fog valamit, mire lemegy az összes premier.

26 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 09. 21. 21:12

jobban tetszett, mint egy tipikus, se íze, se bűze nézhető krimi, tele van olyan dologgal, ami lenyűgöző, de a magasabb osztályzatból sok apróság levett. 6,5/10, bővebben majd a kritikában.

Tr7 - 2016. 09. 21. 21:31

Epp most kapcsoltam ki, 30 perc utan kaszaltam. Nekem az egyik kedvencem volt a The Good Wife es ez ahoz kepest nem ad sok mindent( az elso reszt tekintve)
Tul sok nekem itt a tudomany, meg a fantasy, kb semmi jog nincs benne, inkabb nyomozos, az is a benabb fajtabol es elso talalkozasra a karakterek sem szimpatikusan, a kemeny csaj, a meg kemenyebb nyomozos csaj, a statisztikakkal dobalozo no, a szepfiu es egy fodrasz( jogi sorozatban).
Ja es a tortenet sem tetszett sajnos, 5 meterrol meglovik 3x( kb.) es semmi baja kb LOL

emeric - 2016. 09. 21. 21:36

Ez tragikus volt… ezt az áltudományos blablát nem veszi be a gyomrom. Minél messzebb menekülök.

winnie - 2016. 09. 21. 21:41

emeric: ez szerintem olyan lehet, mint amikor valaki azt mondja a statisztikára, hogy marhaság, puszta szkepticizmusról van szó a részedről, nem? részemről legalábbis igen. abszolút nincs tapasztalatom a témában, ezért scifinek tűnik, hogy igaz lehet, így a legkönnyebb rámondanom, hogy “nemis”. lehetünk szkeptikusak (én az vagyok), de akik ezen a területen dolgoznak, azok biztos több eredményt láttak, hogy esetleg igazolják magukat.

egyébként én mindig ezeken akadok fenn sorozatokban, amikor ráhúznak valamire egy modellt, ami esélyeken vagy valószínűségeken alapul, utána pedig már tényként kezelik, ezt többször is kiemeltem már kritikában, de ha jól alkalmazzák, ha nem szentírásnak veszik (itt utaltak rá, hogy hibás volt valami, hogy valamit nem lehet modellezni), akkor működhet.

de nekem nem is az jött be, hogy sikeres volt a modell alkalmazása, hanem az, hogy milyen elméleteket lehet gyártani, hogy az emberekre illesszék. és ezek egy része (kisebb vagy nagyobb) biztos, hogy működőképes lehet. szóval az ötletek voltak érdekesek.

de ugye pszichológusról van szó, és a pszichológia is kábé efféle módszerekre épül, és elég népszerű manapság, és sokan veszik észre magukon, hogy hatásos.

ld. ez a sorozat is valós személy valós tevékenységére épül, és ha valaki a szakterületén mondjuk túlnyomó részt sikeres ezzel a metodikával, akkor lehet azt mondani, hogy valami van a módszerében, nem?

energy - 2016. 09. 21. 21:51

James Corden Reclaims His Billboard
Bull reklámra cserélték James Corden plakátját, úgyhogy bosszút állt:D

After seeing his Television City billboard replaced with one for the upcoming CBS drama „Bull” – James recruits a writer for a covert graffiti operation to send a message to the network.

https://www.youtube.com/watch?v=EvYD_tUkXuU

WOW, Michael Weatherly has really good skin:)

uraoi69 - 2016. 09. 21. 22:40

Bull címen volt már egy sorozat 2000-ben, az gazdasági és pénzügyi témákkal foglalkozott.

ElPadre - 2016. 09. 21. 22:47

de jó, valaki még emlékszik a justice-ra. az mennyire király kis sorozat volt, kár, hogy idő előtt lelőtték.

Tyberius06 - 2016. 09. 22. 01:21

30 percnél nálam is elfogyott a lendület, de végig néztem. Igazából kap még egy esélyt a második résszel. Ahogy human is megjegyezte a vége az eléggé sántított. Az is, hogy muszáj volt a rendőrségnek megjelennie, az hogy felfedték, hogy ki a tettes, de hogy Bull mi a fenét keresett ott a letartóztatásnál??? Az ilyenek nagyon rombolnak…

human - 2016. 09. 22. 04:10

Tyberius06: jaja, nem akartam spoileresebben belemenni, és volt egy utalás a nyakláncra, Bull szinte alig mutatva rájött a dolgokra, és még ott is van az elvarrt szálon… nevetséges. Számomra így nem fog menni, de azért még megnézem mennyire gondolták ezt komolyan, mert ha rendesen van felvezetve, hogy ki a tényleges elkövető, az elmehet, de a pilotban ez nem így volt.

winnie - 2016. 09. 22. 05:12

human: nem tetszett a rendőrség nekem sem, de a nyaklánc után már csak egy lábjegyzet, hogy elkapják-e vagy sem, az onnantól kezdve nem osztott, nem szorzott szerintem. azzal, hogy a nyakláncot megmutatták, már ugyanúgy utaltak rá. (más kérdés, hogy valami payoff vagy lezárás lehet, hogy kellhet, mert egyébként lógna, de én is azt vallom, hogy egy ügyvédnél elég, ha sikert arat, és onnantól mindegy, hogy ki a tettes, az a rendőrség dolga. viszont nyilván azt az infót valahogy át akarták adni nekünk, hogy a vádlott pont a férjjel fekszik le.)

Tomi - 2016. 09. 22. 09:04

Én általában pilot után sosem szoktam kaszálni egy sorozatot sem, mindig adok nekik még kb. 3 résznyi esélyt, de valamiért ez nem fogott meg. Lehet, hogy majd darálva egyszer újra bepróbálom.

Freckles - 2016. 09. 22. 10:39

Érdekes, engem a Lie to Me-ra emlékeztetett, de nagyon. Azt kb. négy rész után kaszáltam. Ennek adok még pár résznyi esélyt, de igazából semmi különleges nem volt benne. De hátha lesz még valami plusz, mert ha így marad, számomra elég unalmassá válik egy idő után. A Mentalista legalább Jane karakterét hozta úgy, hogy odaszögezett a képernyő elé. Bullban viszont eddig nem találtam semmi karizmatikust. Jó, intelligens meg van humora…de ezt elég sok karakter tudja.
Bár lehet, hogy csak én nem bírom annyira a nyomozós sorozatokat, hogy ez beszippantson :)

winnie - 2016. 09. 22. 10:56

nekem egy kicsit inverz lie to me-nek tűnt. itt, azzal ellentétben a védelem a cél, nem annyira a fizikai, hanem a pszichés reakciókat nézik, illetve míg abban a nyomozás volt a középpontban, itt a nyomozás utáni szakasz, a tárgyalás. és nem feltétlenül az igazság kiderítése a cél. viszont való igaz, hogy ott is egy külső cég volt, annak a főszereplője is is valós ember alapján mintázódott, és a lie to me-s koncepció is erősen szembement a szkeptikusokkal, szóval bőven van benne párhuzam.

a the mentalist-es párhuzam, amit human írt, számomra teljesen érthetetlen (a justice viszont abszolút jogos), mert oké, hogy itt is van elmejáték, de semmi közvetlen, és mint írtam, itt nem a nyomozás a cél, hanem az analízis.

szk - 2016. 09. 22. 11:40

Nekem is a Lie to me ugrott be elöször, de Tim Roth sokkal érdekesebben adta elő az egészet. Ez viszont elég unalmas volt, túl sok tudományos duma, kasza kb. húsz perc után.

Raziel Anarki - 2016. 09. 22. 15:01

brain games utánérzés, csak csilivillib és szarabb az alapozás :/

Raziel Anarki - 2016. 09. 22. 15:02

izé, “mind games” :)

winnie - 2016. 09. 28. 13:30

1×02: ez már közel sem jött be annyira, max 5/10. nekem túl sok volt a “tudomány” és túl kevés a tárgyalás – akinek ez a felállás felel meg, annak persze nem lesz baja. alapból az ötlete jó volt az epizódnak pedig.

na, de majd írok második blikk kritikát.

Brynden Rivers - 2016. 09. 29. 14:32

@winnie – 2016. 09. 21. 21:41

Ez határeset sci-fi volt, mert a sci rész elég gyenge lábakon áll.

Apropó nyomozós sorozatok és tudomány:

Tudtátok, hogy a CSI miatt sokkal nehezebb elítélni az USA-ban egy valószínű tettest mert ha nincs DNS-bizonyíték (ami amúgy általában nincs és nem is feltétlen kell, meg a DNS-adazbázis se olyan mint a CSI-ban), akkor az esküdtészékekben ülő TV-nézők az tanulták a CSI-ból hogy DNS mindig bizonyíték kell?

Peter_Wiggin - 2016. 09. 30. 09:38

@Brynden Rivers

Nem vagyok meglepve, az ER a sürgősségis dolgozók, a House pedig a diagnoszták munkáját tette állítólag pokollá Amerikában.

emese - 2016. 10. 03. 16:07

Michael Weatherly alakítása elég szuper, szerintem sok House-t nézett. Más mondjuk nem nagyon fogott meg a pilotból. Egy pár résznyi esélyt még biztos adok neki.

winnie - 2016. 10. 04. 13:54

“szerintem sok House-t nézett. ”

ez a karakter sokkal több empátiával bír, közel sem annyira arrogáns vagy embergyűlölő, vagy mit lehetne ráhúzni house-ra.

winnie - 2016. 10. 12. 20:09

1×03: ez most még annyira lenyűgöző sem volt, de legalább nem spilázták túl a gyilkos személyének kiderítését a felmentés után.

de összességében közepes. itt jók az arányok, de túlságosan hasonlított az előző részre, annyira nem nyűgöz már le harmadjára a dolog, hogy maradjak.

5/10.

eléggé kiszámított, hogy mindig elsüssenek egy kunsztot, és az továbbra is vicces, hogy az öltöztető állandó szereplő. (a pedicure-re pedig a szereplők előtt rájöttem:)

Kiss53 - 2016. 10. 13. 16:14

Érdekes eddig a sorozat, nem hittem volna hogy le tud kötni. Dinozzo hozza amit kell, viszont az öltöztető egy nagy wtf eddig hogy minek kell. Egy statiszta elég lenne a szerepére. A másik kilógó szereplő az a szőke nő, ott van de hogy minek nem jöttem még rá így 3 rész után se.

Zora - 2016. 10. 19. 21:06

1×01

Nagyon tetszett. Szerintem maradok.

Zora - 2016. 11. 12. 15:59

1×02

Jó volt. Érdekes, hogy senkinek nem jutott eszébe továbbgondolni – megnézni -, miért akart továbbrepülni???

Amúgy, van egy olyan érzésem, ha nem Tony játszaná a főszereplőt (ő már csak ez marad nekem…), nem is nézném a sorozatot…

bobi64 - 2016. 11. 25. 22:42

Zora: Telitalálat. Ez a fickó már csak Tony marad…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz