login |

Pilot-mustra: Notorious – 1×01

2016. 09. 23. 18:10 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

The show always comes first.

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Szerintem az ABC új csütörtöki drámája pontosan azt hozza, amit ígért, és jó eséllyel ki fogja elégíteni azokat, akik olyan sorozatot akarnak nézni, mint az ABC csütörtöki drámái – gondolok itt elsősorban a Scandal, The Catch, How To Get Away With Murder-trióra. Viszont annak ellenére, hogy ezek közül kettőt (még) én is nézek, és a Notorious-t is el tudnám nézegetni, mert elég pörgős és csavaros.

NOTORIOUS – 1×01 – 4/10

  notorious-1x01-02

A Notorious már eleve egy vad szeretkezéssel kezdődik, az ABC úgy vélte, hogy a Grey’s Anatomy nézőit így lehet a legkönnyebben megfogni. Lelkük rajta, de mint említettem, inkább a többi Shondaland-sorozat táján kell kapirgálni, mert a Notorious tipikusan a sexy, fun, thrill ride-szlogennel írható le. Van benne heti eset, van benne rejtélyre épülő átívelés, és persze néhány összepárosítható szereplő.

A Notorious főhőse egy tévés hírmagazin producere és egy menő ügyvéd, illetve mindkettőnek a csapata, melynek tagjai sokszor együtt dolgoznak, hogy így segítség egymást. Persze nem valami nemes dologra kell gondolni, hanem kőkemény hírmanipulálásra. A pilotban például egy gázolással gyanúsított gazdaggyerek ügye kerül a középpontba, valamint egy zsarolás – és az egyik szálat el is húzzák majd több részen át.

notorious-1x01-03

Bár bűnügyközeliek a történetek, nem annyira nyomozós sorozatról van szó, bár az igazságnak megpróbálnak utánajárni, hogy ilyen-olyan, nem törvényes vagy manipulációs eszközökkel hasznot húzzanak belőlük. És ezek mellé folyamatosan kapjuk az apróságokat, amikkel bele akarják verni a fejünkbe, hogy mindenki romlott, a rendszer korrupt, a rendőrök, tévések és a jogászok is “rosszak”.

Alapvető érdekelne a téma, mely egyébként valós alapokra építkezik, egy híres híradó-producer és ügyvéd kapcsolatára, de annyira tipikus a megvalósítása, annyira folyton arra megy a sztori, hogy csavarokat dobáljanak be, hogy már a pilotban is pontosan tudtam, hogy amikor valaki mond valamit, akkor pontosan az ellenkezőjéről van szó, amikor valamit fennhangon kijelentenek, akkor azt két jelenettel később meg is cáfolják.

notorious-1x01-04

Az egyetlen biztos pontot a két főhős, elvileg nem romantikus kapcsolata jelenti, és az alapelv, amire azt építik, miszerint sosem hazudnak egymásnak. Nem árulok el nagy titkot, hogy az lesz az egyik fontos momentum az első résznek, hogy mindketten megszegik ezt az elvet. (És később tippre erre mindketten rájönnek, de az istenért nem fogják megbeszélni, inkább csak halmozni fogják a hazugságokat, míg…)

Ha már főhősök. Nem tudom, hogy az gondot fog-e jelenteni a sorozatban, hogy alapvetően nem pozitív szereplők. Oké, nem “rosszak”, vagy antihősök, de számukra a cél (az ügyfél felmentése vagy a nézettség/szenzáció) mindig szentesíti az eszközt, és éppen ezért, meg a nyomulásuk miatt, nem biztos, hogy könnyű megkedvelni őket, illetve szorítani nekik, vagy együtt érezni velük. (Mindkettő elég magabiztos, de a pilotban mindketten elég nagyot zuhannak.)

notorious-1x01-01

Mondom, a Notorious kapcsán az jutott eszembe, hogy “tipikus”. Nem egy minőségi sorozat, olyan, amit akár imádni is lehet, akár guilty pleasure-ként is el lehet nézni. De bármennyire is megértem azt, aki lenézi az ilyet, valahol mégis aktuális, reflektál a mai világra, még akkor is, ha általunk ismert manipulációs technikákat mutat be. Ha pedig nem ismerjük a trükköket, akkor lehet ámulni és undorodni azon, hogy mi folyik manapság a hírmédiába.

A tegnapi Designated Survivor, ami ugyancsak ABC-s sorozat, simán lehet, hogy igényesebb, hogy jobbak benne a színészek, de a Notorious még a szappanfaktorral is sokkal jobban lekötött. Lehet, hogy 5 hét múlva már a DS nyerne, de én most azt mondom, hogy ezerszer inkább az igénytelen szórakozás és pörgés, mint a seszínű ambíciók. Persze mindez csak akkor áll, ha muszáj választani, mert egyébként a pilot alapján passzolom mindkettőt.

10 hozzászólás Ne habozz!

Tomi - 2016. 09. 23. 19:11

Nem tudom, hogy mi lőtt idén, de valamiért minden országos újoncot bepróbálok. És azt kell, hogy mondjam, hogy a This is us mellett, ez tetszett a legjobban.
Tipikus Shondaland sorozatnak mondanám én is, csodálom, hogy nincs hozzá köze. A sztori pörgős, csavaros, váratlan fordulatokat is hoz, remélem majd egyre többet fog, ahogy haladunk előre.
A pilot arról szólt, hogy bemutatták a főszereplőket, a történetet és a lehetséges szálakat, várom a folytatást. Remélem, hogy nem fogok csalódni.

Tomi - 2016. 09. 23. 19:14

*Az előző hozzászólásomhoz csak annyit, hogy minden országos újoncot, kivéve a komédiákat.

Ambriel - 2016. 09. 23. 19:30

“nem biztos, hogy könnyű megkedvelni őket, illetve szorítani nekik,” -> Daniel Sunjata esetében ezen már túl vagyok, hála a Gracelandnek. :D
Kritika alapján úgy érzem, hogy nekem való sorozat, úgyhogy holnap este megnézem.

winnie - 2016. 09. 23. 19:57

Ambriel: a színészeket én is kedvelem, de a karakterek, ha rongyemberek, akkor mindig jelenthetnek némi akadályt:)

Ambriel - 2016. 09. 24. 06:35

@winnie Az igaz, de én arra utaltam, hogy Paulként sem volt jó ember a Gracelandben. :) Főleg az első évadban.

Thorongil - 2016. 09. 26. 22:22

Eddig senki se emelte ki, nem tudom, hogy titeket nem zavart a dolog vagy fontosabb észrevételetek is volt ennél de,

az átmenetek egyszerűen idegesítőek. Az “autós” átmenetekre értem. Mikor mennek autóval a kamera kifordul oldalra nappalból reggel lesz (vagy fordítva) és valahol máshol vagyunk helyileg is. Asszem 3 ilyen átmenet volt.

Ez SPOIRLERES az első résszel kapcsolatban,szóval ha nem láttad ne olvasd.

De számomra elég lehetetlennek / életszerűtlennek tűnt, hogy néhány tévécsatorna parkol a ház előtt, helikopterek is voltak korábban, erre ügyvéd a ház mögött csinálja amit csinál a medence partján.

És nyilván senki nem kerüli meg a házat csak a ház előtt vár mindenki…

SPOILER vége

Ha szabályt sértek akkor kérem,hogy a kommentemet töröljétek,de ezt muszáj volt leírnom. Nálam emiatt a 2 dolog miatt,nagyon esélyes,hogy kaszálom.

winnie - 2016. 09. 28. 13:59

Thorongil: volt szerintem több is:) á, toleráltam, nem tudom, hogy miért ezzel akarnak stílust adni maguknak. a the catch béna átmeneteit jobban utáltam, de persze lehet, hogy ezt is megunom idővel.

(spoilert ide nyugodtan. ha jelölöd, akkor meg pláne.)

winnie - 2016. 10. 04. 14:06

1×02: 2/10 ez nagyon gyenge volt. a két profi nyafog, a heti üggyel alig foglalkoztak, az átívelés totál érdektelen. kit érdekel, ki a gyilkos?

winnie - 2016. 10. 07. 13:57

1×03: 2/10 rémes, rémes, rémes. ahogy egy tévés író elképzeli a médiát?

kasza.

-Tomi - 2016. 10. 21. 10:03

Nálam is suhant a kasza. Az utóbbi 3 rész már teljes kínszenvedés volt számomra. És nem javult a helyzet.
Ami az első két részben még érdekes volt/működött, az most már nem. Szörnyen unalmas.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz