login |

Pilot: MacGyver

2016. 09. 24. 21:22 - Írta: human

36 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Most akkor vakarom a fejem, hogy ezt a sorozatot miért MacGyvernek hívják. Persze igazából tudom a választ: mert így talán jobban eladható.

macgyver1

A történet egy ezermester, egy zseni ügynökről szól, aki nagyszabású bűntetteket igyekszik megakadályozni. A pilotban például egy biológiai fegyver bevetését, persze 40 percben. Még a csapatot is kiépítik, és létrehozzák a Főnix alapítványt.

Biztos, az emlékeim csalnak, de a MacGyver nem az erőszakosságáról volt emlékezetes, hanem hogy az eszével vágta ki magát különböző helyzetekből. Természetesen itt is erről van szó, csak mellé eléggé agresszív is mellé MacGyver. Gonoszokat robbant fel, embereket üt fejbe, meg hasonlók, a technikai dolgok helyett.

macgyver2

Ami nekem baromira zavaró, hogy variálják a komolyságot a “tudomány” részen. Avagy MacGyver meglát egy tálcát és “hú, ez eléggé acél ahhoz, hogy kibírjon egy golyót”-grafikát kapunk mellé, aztán kézzel feltartja ezzel a céllal, utána meg beugrik egy fakanapé mögé.

Gondolom, az előbbi szőrszálhasogatásnak is tűnhet, de igazából az egész sorozatra ez a hangulat jellemző. Nem találja a helyét a kreatív elszálltság és a magát túl komolyan vevés között. Ezt hoznám fel tényleges negatívumnak, mivel ebbe nem illik, hogy MacGyver ilyen agresszív.

Külön vicces, hogy a csapatában van egy erőember, de ő alig kellett. Simán gyengébbre kellett volna írni a főszereplőt, hogy fontos legyen az izom is. Jelenleg MacGyver túl tökéletes, és mellette talán csak az IT-s emberre van szükség, de abba már bele sem megyek, hogy az általa behozott realtime megfigyelő és arcfelismerő rendszer, ha nem is túl képtelen, de iszonyat sokat kell majd kerülgetniük, hogy épp miért nem használható…

macgyver3

Teljesen feleslegesen MacGyvernek hívott akciósorozat, amire 4/10-nél többet nem tudok adni. Az akciókon látszott a pénz- és főleg az időhiány, borzasztóan voltak koreografálva és vágva, szóval ha az a “hús”, a többi csak a körítés, akkor jóval erősebbe kéne venni őket.

36 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 09. 24. 21:05

5/10

semmi különös nem volt, ha akciókomédia, akkor már inkább a halálos fegyver – szerintem ez a gimmick 30 éve működött, ma már nem akkora kunszt.

ha valami, akkor nekem a karakter tudják eladni. till nem rossz, más, mint az idősebb mac, de hát lehet, hogy ő is ilyen volt fiatalkorában. viszont a többiek abszolút bejöttek, george eads nagyon vicces, a hackercsaj is jó, a főnök is korrekt, a lakótárs meg duplán vicces:)

Deny - 2016. 09. 24. 21:36

Alapjáraton nem volt vele bajom. Nem vártam tőle sokat, csak egy jó kis popcorn sorozatot. A régiből szinte semmit sem láttam, de nekem is furcsa volt, hogy ez mennyire erőszakos volt.
A kiírások kicsit zavartak.
A legnagyobb problémám az volt, hogy olyan volt, mintha a Scorpion ikertestvérét néztem volna, csak kicsit gyengébb változatban. Még a pilotbeli repülős akció is hasonló volt. 5-6/10 nekem is.

Egyelőre maradok, de szerintem pár hét múlva dobni fogom. Nem nagyon van szükségem két ennyire hasonló sorozatra, és nekem a Scorpion sokkal élvezhetőbb.

Raziel Anarki - 2016. 09. 24. 22:20

nálam 6/10

sztem jól midernizálták a karaktert, kevés pénzből (elég blőd volt a rész elején és végén az a két robbanás, meg 1-2 trükk)…
viszont a karakterek, élükön lucas till és george eads vitték a hátukon az egészet, külön külön és együtt is.

mintha éreztem volna belőle valami lelkesedést készítői oldalról, ami miatt megszavazom neki a bizalmat, bár elég kétesélyes, látszik h alig van költségvetésük, azt is elviszi a kétjelenetes special guest star :D

i want to believe :)

energy - 2016. 09. 24. 22:27

Sok ismerős szereplő Rush Hour, Galavant, CSI
vacak poénok, hetvenkedés, olyan technikák, amiket már mindenki látott 1000X ujjlenyomat levétele pohárról (és ekkor már azon gondolkoztam, hogy az érzékelőről is levehette volna ilyen erővel… erre mit ad isten:) Nekem is valami titkosszolgálati állás kéne, vagy egy írói:D)
A füstöt én némi papírral és öngyújtóval oldottam volna meg, na mindegy… reméljük a gyerekek ezt nem próbálják ki otthon.
A csavar ócska volt, a hajtűn már mosolyogni sem tudtam.

winnie - 2016. 09. 24. 22:32

raziel anarki: nyilvan vinnie jones par ezer dollarja csak poen akart lenni (o meg csak nem is kiemelt nev, nala tobbet kapott a recolution szineszkiralynoje:), de ezt a koltsegvetes dolgot nem ertem, humannel is beleirtam az idotenyezot, mert a cgi eseteben ugye a specialis helyzet eleg komolyan bejatszott. de csalas, nem csalas, iden a macgyvernel koltottek a legtobbet pilotra. es mivel orazagos sorozatrol van szo, ezert egy normal resz nem 2-3 millioba kerul, hanem 4-be, a pilotok pedig nyilvan meg ennel is tobbe.

Lemoni - 2016. 09. 24. 23:06

“Az ifjú James Bond kalandjai” címmel inkább közelebb járnának az igazsághoz. RDA MacGyverje emlékeim szerint egy szolid szomszédfiú típus volt, nem hiperszuper ügynök. A ritmust sem sikerült eltalálni, az egyik jelenetet túlpörgették, a másik meg dögunalom volt, olyan összedobált az egész. Agyatlan heti kikapcsolódásnak talán megtenné, de arra most nincs időm.

Tyberius06 - 2016. 09. 24. 23:25

Nem vártam sokat tőle, tekintve, hogy az eredetit a cold opennel, vagy legalábbis az első atomot hatástalanító akció jelenettel elkaszáltam, de ez nekem nagyon gyenge volt. A karakterekkel nem volt nagyon gondom, voltak momentumok amik működtek, és nem láttam előre a csavart sem, de csak azért, mert már a nő és Mac lelövésénél ráncoltam a homlokom, hogy ez annyira felesleges és elcsépelt húzás volt, így nem is gondoltam arra, hogy tudják fokozni a hülyeséget a karakter visszahozásával, és a pontot az i-re a szökés tette fel a végén… Az érzésem az, hogy 3-dik résznél így is úgy is kaszálni fogom és most azon gondolkodom, hogy menjek e el addig egyáltalán. Valahogy feleslegesnek érzem.
Újra néztem az eredeti Pilothoz készült hosszú trailert tavaszról. Látva ezt a kezdést, a trailer alapján a másik pilot jobban érdekelt volna…
Szóval ez nálam inkább kuka. Ha pozitív reakciók jönnek rá a jövőben, akkor lehet folytatom…

_Peter - 2016. 09. 25. 00:03

Nem láttam és nem is nézném meg, csak hírek alapján kérdezem olyan hét kérdése stílusban: mi értelme feltámasztani ezeket a régi klasszikus sorozatokat, mikor úgyis az eredeti arcokhoz köti az ember?
Dallas, X-Akták még határeset, a régi szereplők miatt volt azért értelme a nosztalgiára hatni, de így is elég meh. Ami eszembe jut, ti biztos tudtok rendes listát is:

Charlie angyalai
Knight Rider
Melrose Place
Kojak
lesz új Szupercsapat
lesz új Magnum a lányával
itt a MacGyver
lesz új 24 Kiefer nélkül

De minek?

Nem értem kinek szólnak ezek. Működik ez a MacGyver dolog is modern környezetben? Hát már az izé szokásos csipet-csapat a főhős köré, amikor az volt a lényeg MacGyver egyedül vágta ki magát minden helyzetből a hidegháborúban. Régi trükkökre a mai fiatalok legyintenek, a tech hókuszpókusz gagyi. Mi lesz még, új Columbo majd visszafordul az ajtóból “á csak még egy kérdés, miért hazudik az alibiről amikor Instagramon látszik ott volt az áldozat partiján?”

John Doe - 2016. 09. 25. 00:42

_Peter:

Nagyjából egyet értek veled. Persze vannak akik ezekre a felélesztésekre is rákapnak, dehát… a legtöbb nem jól sikerül.

Erről a MacGyver dologról… még jó 11-12 éve, vagy már van az több is, volt egy ilyesmi próbálkozás Jared Padaleckivel is, ha jól rémlik. Valami ifjú MacGyver kalandjai címen, de csak egy rész lett forgatva, ha jól emlékszem.

Tyberius06 - 2016. 09. 25. 01:23

@_Peter:

Fentebb írtam, hogy meddig jutottam el az eredetivel. Ennek adtam esélyt pont amiatt, hogy hátha a régihez képest ez működik. Az új Knight Ridert az évad közbeni váltás után kezdtem el kedvelni az utolsó pár részre.
Szupercsapatot valahol a második évad elején elkaszáltam nekem túl gyerekes volt ez minden robban, lövünk mint az állat, de senkit nem találunk el, azt a végén pofozkodással megoldjuk. Nekem az nem adta. Ugyanakkor imádtam az új mozifilmet, bármikor neki tudok ülni megnézni, szóval ha jön egy új sorozat belőle, ami kicsit veszi a mozifilm stílusát, akkor simán vevő vagyok rá.
Magnummal elakadtam a 3-dik évad közepén, most ha felélesztik a lányával, hát jó lenni látni az öreget legalább párszor, aztán persze pöröghetne a lányával, de ugye ez színész/karakter és sztori függő is.
A 24-et viszont nem sorolnám ebbe a kategóriába. Nálam sosem volt egyenlő Kieferrel/Bauerrel a 24. Kb valahol a 4-5. évadnál már éreztem, hogy meg van fáradva a karakter. A 24 nálam mindig is a formátumról szólt, és így én simán el tudnék képzelni egy 24 formátumú StarGate sorozatot vagy Star Treket, igazából bármit, egy random sztoriból is lehetne 24-et csinálni (a cím állná a helyét), nem feltétlen kell mindig valami terroristának fenyegetnie az elnököt stb…

Szóval szerintem van értelme ezeknek a hozzányúlásoknak. Lásd BattleStar Galactica, Hawaii 5-O (bár én ezt kaszáltam a második évad felénél).

Raziel Anarki - 2016. 09. 25. 02:15

winnie: na az úgy szép. látszik h minden előítélet elrontandó minden előtudás és utánaolvasás nélkül ültem le megnézni és látszatra ez egy igyekvős kisköltségvetésű cucc volt, nem a(z egyik) legdrágább idei pilot.
wtf. aztapics.
mosmá télleg kiváncsi vok a továbbiakra. :D legalábbis 1 rész erejéig biztosan :)

winnie - 2016. 09. 25. 07:45

_Peter: és szemérmesen kihagyod a feltámasztott sikersorozatokat?:) a hawaii five-0 7 évad után is köszöni, nagyon rendben van.

ne keverjük a rebootot, a spinoffot és a feltámasztást. a 24 spinoff. a magnum folytatás. ez előzmény. vannak konkrét rebootok, maradjunk azoknál.

“mi értelme feltámasztani ezeket a régi klasszikus sorozatokat, mikor úgyis az eredeti arcokhoz köti az ember?”

az a kérdés, hogy mi értelme népszerű címeket újra felhasználni? ne viccelj. ha van valaminek értelme, akkor ennek. kábé azért, mert a macgyver az évad egyik nagy sikere a nézettség alapján.

az elmúlt évek során kiderült, hogy az embereknek eredeti koncepciót nehéz eladni, ld. pitch. ismert címet könnyebb. (nézd meg, hogy milyen pilotokat néztél az elmúlt 2 évben, lehet, hogy te is jobban kerülöd az eredeti címeket. persze ezt nem tudhatom.)

ha a jó nézettség utána visszaesik a macgyver, az azért lesz, mert rossz a pilot. de egy dolog kiderült: az embereket érdeklik ezek a sorozatok. a macgyver a felmérések előtt az egyik legjobban várt újonc volt.

szóval az ötlet nagyon jó volt, innentől kezdve a kivitelezés a kérdés.

a megoldás ott van, hogy te kötöd az eredeti arcokhoz. ha ez zavar, akkor nem neked szól a sorozat. vannak olyan emberek, akik nem látták az eredetit. felnőtt azóta pár generáció.

egyébként a charlie’s angelst még én sem azonosítom senkivel, az biztos, hogy néztem volna egy új sorozatot velük, de hát annyira rossz volt.

Lajosék a másodikról - 2016. 09. 25. 10:06

Meglepő módon eddig olyan nagyon rossz országos pilot nem volt, maximum unalmas. Ez viszont rettenetesen ótvar, elképesztően mű, hiteltelen, se nem vicces, se nem komoly. Plusz még itt van Charlie is, ezek szerint állandónak.

winnie - 2016. 09. 25. 10:22

Lajosék a másodikról: nem állandó.

_Peter - 2016. 09. 25. 10:48

winnie – 2016. 09. 25. 07:45

Szemérmesen kihagytam a Hawaiit, mert nem tudtam róla. :) Azért írtam ti biztos tudtok jobb listát. Scifiben sem vagyok otthon, de tényleg említették feljebb a feltámasztott Battlestar Galactica is megélt több évadot. Eszembe jutott még az új Flash is jó hogy van, persze képregény figurákkal könnyebb. Viszont amiket soroltam legtöbbször egy évad és ment a kukába, mert gagyi volt. Archoz kötésnél fontosabb ahogy mondod a kivitelezés kérdése. Filmeknél sem zavar éppen ki játsza el James Bondot vagy Batmant, csak legyen jó a film és moziban még könnyebb dolguk is van, mert ha a Jeremy Renner Jason Bourne is profitot hoz, akkor megéri, de ezeknek a TV sorozatoknak jó része bukta. Pontosítok, nem a jól hangzó régi nevek felhasználása a gond, hanem ha gagyi lesz belőle. A Bates Motel írói tök jól nyúltak hozzá a karakterhez és csináltak egy remek előzmény sorozatot modern környezetben. Most megnéztem a MacGyver trailert imbd-n, ugyanazt érzem mint a Knight Riderrel, hát kizárt maradjak csak néztem és kérdeztem mi ez, miért, minek? Amivel nincs baj, nem nekem való az országosok 12 egy tucat trendi terméke. Még fokozta a csodálkozásom ez a legdrágább pilot? Hát nem látszik rajta trailer alapján, human látta a pilotot ő is azt írta “akciókon látszott a pénz- és főleg az időhiány, borzasztóan voltak koreografálva és vágva”. A cím miatt jó a nézettség most, 7-8 rész után mennyi lesz meglátjuk. Nekem teljesen úgy tűnik a fejesek próbálkoznak ötből egy majd működik alapon. Tőlem lehetne új Simlis és a szende is, mondjuk Yvonne Strahovskival, csak legyen jó. Úgy nincs értelme mint a Charlie angyalai vagy a Kojak.

Tyberius06 – 2016. 09. 25. 01:23

“Szupercsapatot valahol a második évad elején elkaszáltam nekem túl gyerekes volt ez minden robban, lövünk mint az állat, de senkit nem találunk el, azt a végén pofozkodással megoldjuk.”

Ez volt a névjegye, semmi véres durvaság. Csak egy kis csihi-puhi akció poénokkal. Mint a Bud Spencer bunyók. Kisgyerekekként is nézhettem, nem egy Spartacus vérfürdő volt érted. Felnőttként engem se kötne le úgy, ahogy gyerekként jó volt megnézni Semir és Tom hány kocsit nulláznak le az autópályán karcolás nélkül, most kizárt nézném.

24-nél adom a formátum hangsúlyos volt, bár szerintem Bauer, Kiefer is fontos volt. Női 24-et néztem volna, Annie Wersching vagy Yvonne Strahovski? Ami most készül előítéletes vagyok gagyi lesz.

——————————

És elnézést szabotáltam a topikot, csak nagyon adta magát ez a feltámasztás téma.

Chros69 - 2016. 09. 25. 11:19

_Peter, Lajosek: +1
Ez gyerekeknek, tiniknek (?) keszult.
Kuka.

Dalmayr - 2016. 09. 25. 11:27

Sokat kellett gondolkodnom, hogy honnan ismerős a srác, ilyenkor szeretek ezen agyalni, imdb-n megnézni csalás lenne :D aztán rájöttem. Taylor Swift egyik klipjében szerepelt amit tiniként szerettem :) megnézni egyébként nem fogom, bár az eredetihez szép emlékek kötnek, gyerekkoromban nagypapámmal mindig néztük, ez volt az egyik közös kedvencünk.

patyo - 2016. 09. 25. 12:26

Megagagyi, klisé,
nem bírtam befejezni,
a föszereplő nagyon gyenge casting.
Van egyéb mint nézni.
Dobtam.

worb - 2016. 09. 25. 13:02

Az eredetit anno, fiatal tiniként nagyon bírtam, bár ennek már vagy 20 éve. Lehet, mai szemmel már az sem lenne túl szórakoztató. Viszont ez a pilot rémesen gyenge volt. Igaz, eléggé szketipkusan is ültem le hozzá, de teljesen egyet tudok érteni a kritikával…ezt a sorozatot tényleg felesleges volt MacGyvernek keresztelni. Persze ezzel a névvel eladható a sorozat (vagy legalábbis a pilot), de ha csak ennyire telik a készítőktől, akkor felesleges volt feltámasztani a szériát. Nálam instant kasza…MacGyver pedig megmarad egy szép emléknek a 90-es évekből.

winnie - 2016. 09. 25. 13:41

” Ez gyerekeknek, tiniknek (?) keszult.”

az jó, mert az eredeti is – mi legalábbis úgy láttuk.

de viccet félretéve, ez a CBS. a nyugdíjas csatorna. nagyon nem tiniknek vagy fiataloknak készült. ez is “nyugdíjas sorozat”.

a lethal weapon 7M néző mellett hoz 2.2-es 18-49 ratinget. ez 10,5M néző mellett 1.7-et. előbbi inkább fiatalos.

bokesz - 2016. 09. 25. 13:42

Ennyi nekem eleg ahhoz, hogy mellozzem…

winnie - 2016. 09. 25. 13:49

“akciókon látszott a pénz- és főleg az időhiány, borzasztóan voltak koreografálva és vágva””

ezt én egészítettem ki, mert mint sokszor leírtam, míg a pilotokat áprilisban forgatták és decemberben írták, addig a macgyver esetében újra kellett forgatni az eredeti pilotot, előtte pedig nulláról újraírni.

ilyen nagyon ritkán fordul elő. persze ebből is kiderül, hogy csak a címet rendelték be, ha kidobták utána az eredeti pilotot, de ez azt jelzi, hogy a folytatás csak jobb lehet.

érdekes lesz nézni, hogy milyen lesz a 2-3-4. rész, amikor nem egy ember két hét alatt végzett munkáját nézzük, hanem egy 10-12 fős írószoba által összedobott epizódot, valamint nem harmadannyi idő alatt forgatott részt.

nem mondom, hogy bejött volna a kezdés, de teljesen ártalmatlan volt. és, mint írtam, a karakterek jók, tehát rájuk lehet építeni. ha valamelyik sorozatnál meg van az esély arra, hogy lesz javulás, akkor az a macgyver. más kérdés, hogy ezt sokan nem fogják látni, mert a többség egy rész alapján dönt, nagyon helyesen.

dzsiaj - 2016. 09. 25. 23:24

Tetszett a kikacsintás Dana Elcarra, de körülbelül ennyivel nálam ki is merült a serpenyő pozitív oldala. Kismilliószor újrahasznosított poén ismételgetése (nem beszélünk Kairóról), Tracy Spiridakos, az első Mission:Impossible csavarjának felhasználása, az erőltetetten cool főszereplő, a main theme cseréje, a rengetegszer látott sablonokat ilyen ötlettelenül egymás mellé pakolni…
Jobban örültem volna, ha Wan ír is, nem csak rendez.

Alina - 2016. 09. 26. 16:13

Belenéztem. Röviden és tömören, azonnali kasza, szönryű az egész.

2/10

dragon1986 - 2016. 09. 26. 20:55

Tetszik a sorozat humora, George Eads tenyleg kiraly ebben a szerepben, selfie-s jelenet hehe

jobb lett volna az eredeti pilot főnöknő ;) es a trailerben levő tech csaj is szimpibb volt, de itteni sem rossz.

Macgyver agresszívebb, nem izgat bemeselem magamnak hogy tortenik valami amiert idosebb korara megvaltozik :D

Naracio es feliratok nalam mindig plusz pont ja es volt focim :D

Mac csaja tudtam hogy el, viszonyleg ismert arc ahhoz hogy elfecsereljek arra egy perce amig szerepelt. A vegen kiderult hogy tanult is valamit Mac-tol ;)

-Tomi - 2016. 09. 27. 10:35

Én is belenéztem, de nem jött be.

galocza - 2016. 09. 28. 00:12

szidni akartam, de annyit sem ér: még rossznak sem elég jó, teljes érdektelenség.
szereplők, sztori, megvalósítás – mind semmilyen, semmilyen, semmilyen.
kihez szólna ez? mert ebből a 18 (18-49) évesek is kinőttek. 4 éve.
(mindezt úgy, hogy én bírom a rágógumit, sok közepes, az ínyencek által lenézett sorozatot nézek/néztem.)

Ani - 2016. 10. 02. 11:43

Az első rész nem jött be.

A második részben volt pár jelenet, ami tetszett, de nagyon rossz előjel, hogy ezekben a jelenetekben, nem volt benne MacGyver, mi több nem is hiányzott.

Egy sorozat ahol a főszereplő a felesleges sallang? Kasza.

winnie - 2016. 10. 04. 13:56

1×02: hát, ez visszavett a lelkesedésemből, pedig amy acker is benne volt. pedig senki nem mondhatja, hogy felületes lenne, hiszen karakterizálnak benne, meg olykor viccesek is, meg még mindig tetszik mind a négy mellékkarakter, macgyver meg macgyverkedik, de ez utóbbi akkor sem túl érdekes. 4,5/10

winnie - 2016. 10. 04. 14:05

“mert ebből a 18 (18-49) évesek is kinőttek.”

cbs. nyugdíjas csatorna. a 10M nézőből 8M 50 év feletti.

bobi64 - 2016. 10. 07. 11:25

Az eredeti akkoriban készült amikor minden sorozat hasonlatos szinten ment. Magnum, Szuprcsapat, Knight Rider és még sokan mások. Akkoriban a sorozatok javarésze ilyen volt. Némi humor, kis lájtos akció, abszolút könnyed hangvétel. Imádtuk őket. Hát ez a mostani kissé határeset…

winnie - 2016. 10. 12. 17:48

“Imádtuk őket.”

vagy csak néztük, mert nem volt más és akkor ezzel bőven beértük. azért nem mindegy:)

winnie - 2016. 10. 12. 17:49

1×03: tök ártalmatlan még mindig, és tök érdektelen. az egész rész arról szólt, hogy meg kell menteni valaki életét, aki egy cseppet sem érdekelt. meg tele volt vicces, egyébként engem ugyansak nem érdekli karaktermomentumokal, plusz vagy 3-4 barkácsolással.

van olyan szintű, mint 30 éve, de nem véletlen, hogy ez 30 éve működött. ma nekem semmiképp sem, nem köt le. 4/10

Zsolt - 2016. 10. 19. 19:42

1×4
A 07:19 jelenetét ismétlik 07:55-nél. A bőkkenő az, hogy a “gonosz” a második vágóképnél messze eltér az első poziciójában foglalt helyétől.

bobi64 - 2016. 10. 23. 08:12

Kimondottan szerettük a régi sorozatokat, persze akkor sem vette ezeket komolyan senki természetesen. Ez a mostani a legutóbbi rész után, amit félbehagytam, részemről ejtve. Minősíthetetlenül pocsék

Bullseye - 2016. 10. 24. 15:07

Az 1×05-ben megtörtént amit én mindig várok: az ügynök reflexből lábon lőtt egy menekülő terrort. (Persze így is megszökött, semmi sem tökéletes). Ez, a két senior, meg a feelgoodság nekem megér egy évadnyi figyelmet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz