login |

Pilot-mustra: MacGyver – 1×01

2016. 09. 26. 16:25 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) A MacGyver sokak számára klasszikus sorozatnak számít, de gondolom nem az egetverő történet vagy a zseniális karakterek miatt. Egyesek (sokak?) számára biztosan a gimmick adta el a sorozatot, miszerint a főhős minden helyzetbe ezermester szaki módjára feltalálta magát random használati tárgyakkal. Ez a 80-as években még működött, de ma, a zsebkütyük világban már nem hiszem, hogy akkora eresztés lenne.

MACGYVER – 1×01 – 5/10

macgyver-1x01-03

A sorozat alapjába véve a főhős, Angus MacGyver napjainkba helyezett eredetsztorija, láthatjuk, hogy miképp is született az a bizonyos Alapítvány, aminek dolgozott. A pilot elején a fiatal srác még terepen dolgozik ügynökként, s már akkor sem hazudtolja meg magát, bár egy számítógépes szaki azért ott van a fülében, valamint egy öregróka ügynök is testőrnek, ha véletlenül lövöldözni kéne.

Az első részben egy halálos vírus szétterjesztésének megakadályozása a cél, és e célból, teljesen klasszikus módon különféle akadályok elé állítják Mac-et, hogy minden esetben bevessen valami okosságot (amiket nem tudom, hogy mennyire lehet komolyan venni – bár a régi sorozatnál sem tudtam, hogy mennyire scifik a megoldások). Ez kissé erőltetettnek hat olykor, van egy olyan érzésem, hogy akadt olyan szitu is, amit nem kellett volna túlbonyolítani.

macgyver-1x01-01

De persze ez az a komponens, aminek az alkalmazásába nem fogok belekötni, hiszen mondhatni ez a DNS-e a sorozat, erről (is) működhet, mert magából a karakterből nem nagyon fogunk ráismerni MacGyver-re. Ezzel nem azt mondom, hogy Lucas Till ne lenne jó, korrekt választás sorozatos főhősnek, csak nem tudom, hogy mennyire hiteles MacGyver. Kap még egy kis időt.

Viszont a többiek, és ezen magam is meglepődtem, telitalálatok. A hackercsaj is jól hozza magát, de igazából George Eads az, aki lubickol a szerepében, ő egyszerre komikus és keménylegény, a CSI téglafejűje után nem hittem volna, hogy ennyire jó arc tud lenni. (Teljesen (komikus) mellékszerepben, de állandóként a nemrég még a Rush Hour-ben fő-főszereplő Justin Hires alakít szakács-lakótársat.)

macgyver-1x01-06

Már a pilot elején is sejteni lehetett, hogy némi átívelést be fognak csempészni az egyébként természetesen epizodikus, heti küldetéses sorozatba – mindezt, nagyon helyesen egy régimódi, de éppen ezért ma már azért kitalálható csavarral vezették fel, aminek azért örültem, ebben még lehet fantázia, bár nyilván nem vehetik elő olyan sokszor.

A jobb ötletek ellenére néhány jelenet inkább a gáz felé tendált (a CGI-robbanásokat fogjuk az idő rövidségére), de számomra, és ezen magam is meglepődtem, a karakterek megmenthetik a sorozatot, ami teljesen ártalmatlan, szórakoztató, guilty pleasure felé tendáló akciószériaként még működhet is.

macgyver-1x01-05

Két random dolog a végére: narráció van/volt és képernyőre kiírások. (Ja, érdekességképp ajánlom a májusi előzetest, ami még a régi pilothoz készült, amiben teljesen más volt a sztori és mások a karakterek.)

15 hozzászólás Ne habozz!

szpojleres mókus - 2016. 09. 26. 16:32

Én két pontot adnék az egészre, borzalmasan gyenge, Richard Dean Anderson forog a még nem elkészült sírjában.

norti - 2016. 09. 26. 17:03

Mókussal értek egyet, nem volt olyan 5 perc, amikor ne fogtam volna a fejemet a sok hülyeség miatt. Zavar továbbá a főszereplő öntelt ficsúrsága, semmi köze nincs RDA által eljátszott pacifista, szerény, segítőkész, problémamegoldó MacGyverhez. Igaz, hogy a pacifizmust itt is kihangsúlyozták a fegyveres jelenetben, de az is virított már messziről. Pont emiatt gondolom, hogy a szereplők az 1 esetleg 2 dimenziós játékukkal nem igazán fogják megmenteni a sorozatot.

Én itt be is fejeztem, előveszem inkább az eredeti szériát.

rapguruz - 2016. 09. 26. 17:58

winnie legalább a Philly nyert tegnap gratulálok! :)

carpenter - 2016. 09. 26. 18:13

Azert fura ez a McGyver, hogy mar fiatalkoraban feltalaltak az okostelefont es mas kutyuket, oregkorara megis csak a fogpiszkalot es a svajcibicskat hasznalta.

winnie - 2016. 09. 26. 18:52

caprpenter: nem hiszem, hogy nem lattal korabban jelenbe helyezett elozmenysztorit:) vagy olyan jo kis sorozatokrol maradtal le, mint a hannibal vagy a bates motel.

Flanker - 2016. 09. 26. 20:18

Mi a tököm az a vállán az első képen?

dragon1986 - 2016. 09. 26. 20:53

Tetszik a sorozat humora, George Eads tenyleg kiraly ebben a szerepben, selfie-s jelenet hehe

jobb lett volna az eredeti pilot főnöknő ;) es a trailerben levő tech csaj is szimpibb volt, de itteni sem rossz.

Macgyver agresszívebb, nem izgat bemeselem magamnak hogy tortenik valami amiert idosebb korara megvaltozik :D

Naracio es feliratok nalam mindig plusz pont ja es volt focim :D

Mac csaja tudtam hogy el, viszonyleg ismert arc ahhoz hogy elfecsereljek arra egy perce amig szerepelt. A vegen kiderult hogy tanult is valamit Mac-tol ;)

winnie - 2016. 09. 26. 21:16

Mi a tököm az a vállán az első képen?

már nem emlékszem, de a lakótársával kapcsolatos. behozta a házuk elől. (ja, megvan. a haverja filmet forgat és ez a kellék.)

krystyan - 2016. 09. 26. 21:42

Flanker: Valamilyen rakéta, de ezt Richard Dean Anderson-től “lopták” régi részben neki volt a vállán.

ende - 2016. 09. 26. 22:38

A pilot nem volt vészesen rossz, de ha nem lép szintet 2-3 részen belül, kiszállok. 2000 körül talán jó sorozatnak számított volna, de most ez így halovány.

energy - 2016. 09. 27. 11:31

Ettől az első résztől, kedvem támadt megnézni a MacGruber filmet.

winnie - 2016. 10. 04. 13:56

1×02: hát, ez visszavett a lelkesedésemből, pedig amy acker is benne volt. pedig senki nem mondhatja, hogy felületes lenne, hiszen karakterizálnak benne, meg olykor viccesek is, meg még mindig tetszik mind a négy mellékkarakter, macgyver meg macgyverkedik, de ez utóbbi akkor sem túl érdekes. 4,5/10

winnie - 2016. 10. 12. 17:50

1×03: tök ártalmatlan még mindig, és tök érdektelen. az egész rész arról szólt, hogy meg kell menteni valaki életét, aki egy cseppet sem érdekelt. meg tele volt vicces, egyébként engem ugyansak nem érdekli karaktermomentumokal, plusz vagy 3-4 barkácsolással.

van olyan szintű, mint 30 éve, de nem véletlen, hogy ez 30 éve működött. ma nekem semmiképp sem, nem köt le. 4/10

mrmuu - 2017. 05. 16. 15:39

én végignéztem már csak George Eads miatt is, neki tényleg rohadt jó áll ez a szerep. nem volt rossz. köv. évadot berendelték?

Cateran - 2017. 11. 18. 19:12

Elkezdtem az 1×01-et..odaig birtam, hogy szetveri kalapaccsal a laptopot, a hdd-t siman kettemeli (ki nem szarja le a csavarokat?) majd verprofi modon korbemutogatja a tanyerokat, amit amugy steril kornyezetben kellene, de ismetelten kit erdekel? Meg, hogy read onlyban kell hozzaferni…en is ugy tudom, hogy igy megkerulhetok a titkositasok..ja, nem…az mar csak hab a tortan, hogy mennyire profi, hogy nem ssd az a hdd….igy 2016-ben….Ez maga volt a tomeny siralom (kanyarodasra beallitott motorcsonak egyenesen nekimegy a gonosz ellenseg csonakjanak, megolve 5 embert…tipikus MacGuyver)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz