login |

Pilot: Designated Survivor

2016. 09. 27. 14:50 - Írta: human

14 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Kiefer is back! Vicces, hogy először félénken indít a sorozatban, de utána természetesen bekeményít, csak éppen most nem fegyverekkel. Vagyis lehet, hogy én érzem ezt viccesnek?

deisgnated-1

A sorozat egész jó alappal rendelkezik: a State of The Union-beszéd alatt felrobbantják az egész kormányt, így az ilyen esetekre kijelölt, szándékosan távol tartott tag tudja folytatni a hatalom gyakorlását. Így nem omlik össze az ország pár perc alatt, és a tetemre rárepülő keselyűk is távol tarthatóak.

Nagyjából a fentit vázolták fel nekünk 40 percben. Kiefer karaktere (még nem jegyeztem meg, mi itt a neve), kénytelen átvenni az irányítást a borzasztó terrorcselekmény után. Mindenki puhapöcsnek tartja, kis békés politikusnak (ő a lakásügyi és városfejlesztési miniszter), tanárembernek, így pillanatok alatt meg kell keményednie, hogy ne szabaduljon el a pokol a nukleáris indítókódokon izzadó generálisok, és a káoszt kihasználni akaró nemzetek között.

deisgnated-2

Ami meglepett, hogy végtére is jó a pilot. Az előzetesek után a kezdeti 50%-os várási faktorom eléggé megsüllyedt, de igazából elég jól szórakoztam ezen a részen. A probléma, hogy a folytatásra belengetett szálak közül alig pár érdekel, kezdve rögtön onnan, hogy a képviselő gyermekei közül az egyik nagyon idegesítősen klisés lett.

Egyedül a nyomozás az, amit néznék, mivel a robbantás körül is kezd kibontakozni valami, és tulajdonképpen “Jack Bauer”, avagy Kiefer karaktere kell, hogy olyan döntéseket hozzon, mint amikre sok éven át ő kért engedélyt az aktuális elnöktől. Na, de pont ez a szál lesz valószínűleg a töltelék a hatalmi játszmák között, amikből egyet már fel is vázoltak.

deisgnated-3

Olyan 6/10 körül pontoznám ezt a kezdést, de ennek adok még esélyt, egyike a múlt heti adag kevés túlélőjének. Úgy tűnik, winnie kicsit rosszabbnak tartotta.

14 hozzászólás Ne habozz!

ace05 - 2016. 09. 27. 15:18

Az intro előtt csak én képzeltem, hogy mindjárt jön az ketyegő óra ? Vagy direkt lett ilyenre csinálva ?

serra - 2016. 09. 27. 15:39

Érdekes, hogy mindenki kiemeli a fiát mint idegesítő karaktert – amivel teljesen egyetértek – de szerintem nem volt akkora jelentősége és játékideje, hogy zavaró legyen. Sőt, a testőr szívatása a “Hogyan találtál meg?” kérdésnél még poénos is volt. Remélem a második részben letudják a drogkérdést és a politikára illetve a nyomozásra koncentrálnak utána.

winnie - 2016. 09. 27. 15:59

serra: a gond részemről az, hogy ezzel sztoriszálat indítanak el. ez sok részes simlizés, lebukás, bajba kerülés, megváltás (vagy nagy lesüllyedés) kombó lesz,a papírforma alapján az efféle sztorikat akkor indítják el, ha van bennük dráma és megfelelő payoff. ha az 1×02-re letudják, akkor csak karakterjellemző volt, de azzal meg megalapoznak egy hazug, lázadó, renitens tinédzsert, amit megint csak akkor csinálnak, ha ezeket a karaktervonásokat ki akarják játszani. ha nem ez lenne a cél, akkor nem csinálnák.

most, hogy ezt leírom, adja magát, hogy a fia felszínre kerülő titkát az elnök ellen használják fel, hogy ennek segítségével döntsék meg.

(egyébként itt nem volt semmi baj vele, csak bemutatták, de sajnálom, hogy ezt a tipikus utat kezdik el bejárni vele.)

Ancsa - 2016. 09. 27. 16:02

Legutolsó mondatodban enyhén fogalmaztál :) (“kicsit”…)

A fiával egyelőre nincs nagy baj, ahogy @serra is fogalmaz, szerencsére elég kevés játékidőt kapott – maradhatna így. Még meg sem közelíti Brody gyerekeit (Homeland), na azoktól a végén már falnak mentem.

Nekem bejött, kap egy 7/10-et. Az egyetlen országos újonc, amibe belenéztem és aminél maradok is.

winnie - 2016. 09. 27. 16:25

én nem rossznak tartottam:) semmi baj nincs vele azon kívül, hogy unalmas volt, mivel a 40 perc arról szólt, mint az egymondatos alapsztori, újdonság csak a karakterek felsorolása volt.

de mint írom, ez kódolva volt benne, ha az első beszéd volt a pilot végpontja. többet nem is lehetett volna beletenni. ezután még lehet nagyon érdekes.

heidfeld - 2016. 09. 27. 16:44

Rossz szokásommá kezd válni, hogy részben ne értsek egyet Winnie- véleményével, pedig nagyra becsülöm a munkáját.
Szerintem is idegesítő a fia, elcsépelt dolog. Pilot végpontja tényleg az első beszéd, de..
Nem volt unalmas, és tipikus olyan nyitás, ami szinte kiállt a dupla epizódos kezdésért. 41 percbe nehéz egy ilyen súlyos témát bedobni, vagy legalább a karaktereket úgy felsorolni, hogy halvány fogalmunk legyen kik is ők. Persze ez lehet a készítők hibája is.
Rengeteg lehetőség van a sorozatban. Még a kisebb szerepekben is láttam ismerős, jó színészeket. 7.5/10 a kezdés.

milesteg - 2016. 09. 27. 16:56

Nálam ez csak Natascha McElhoneon dőlhet be, nem vagyok rajongója a játékának.

JKJ - 2016. 09. 27. 17:05

Értem, hogy klisésnek tűnik a fia, de nem véletlenül! Ideális helyzet egy szenátor fiának lenni, ha drogdílerkedésbe akar kezdeni az ember. 10-ből 9 szenátorgyerek ajánlásával.

human - 2016. 09. 27. 17:38

JKJ: tévedsz, mert 10-ból 9 író ajánlásával!

serra - 2016. 09. 27. 18:08

Az, hogy a fia drogdílerkedésével fogják zsarolni már a diszkós jelenetnél beugrott. :) De nyilván meg fogja oldani, mert – ha lesz – a 10ik évadban is ő lesz az elnök, úgyhogy ez eleve kudarcra van ítélve.
Inkább olyasmit tudnék elképzelni, hogy elrabolják és kinyírják. Vagy beáll katonának és kinyírják. Attól függően, hogy bel- vagy külföldön kell a terrorizmus ellen harcolnia az elnöknek. :)

winnie - 2016. 09. 27. 21:59

serra: a kislany a elrablos alapanyag:) legalabbis valaki ezt irta, es ugye valamiert kisgyerek mellett dontottek, ami meglepo.

monti - 2016. 09. 29. 09:43

nekem tetszett, remélem a fordito lendülete is kitart, köszi a munkáját

winnie - 2016. 09. 30. 06:43

1×02: maga a politikai helyzet nagyon érdekes, láthatjuk, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie egy gyenge elnökkel, de továbbra is hiányzik belőle minden érdekesség, csupa sokszor látott panelt szednek elő, amik valóságosak, abszolút reálisak, de nem biztos, hogy ezek érdeklik a közönséget. adódott ismét egy probléma, amit ismét, egy beszélgetés során lerendezett, ismét egy átlátszó blöffel. de hát ez volt az első napja, teljesen nyilvánvaló, hogy egy nap alatt nem történhet sok érdekes dolog.

az viszont meglep, hogy mennyire nem foglalkoznak a karakterizálással.

a végén a cliffhanger vicces volt, hogy ezt cliffhangernek gondolták:)

3/10

winnie - 2016. 10. 07. 18:56

1×03: nyilván semmi értelme nem volt az első két rész után, de azért adtam egy harmadik esélyt is a sorozatnak, mivel ott volt netflixen, így a luke cage – 1×09 helyett ezt néztem a gyerek edzésén.

teljesen felejtős, semmi extra. az elnök gyenge (ez érdekes lenne), viszont túlságosan “jó” ember (gondolom majd az 1×07-ben jön valami rejtett jellemhiba, vagy eltitkolt viszony), és naná, hogy páran áskálódnak ellene. nem túl érdekes, na. a családi szál teljesen “minek van?”-kategória. tudom, kell valami, de akkor ne csak “valami” legyen, hanem érdekes is. a nyomozás pedig eddig rém közhelyes. ha csak az lenne, akkor sem izgatna nagyon. részemről kasza, majd olvasom a kommenteket, vagy az írásokat, ha nálunk valaki tovább nézi.

ja, egyébként nem gáz vagy ilyesmi, szóval objektíven is minimum közepes lenne, csak éppen mivel nem látok benne semmi érdekeset a két kabinetfőnök-jelölt (most már ez is eldőlt) viszonyán kívül, ezért konstansan 3-as körül van nálam. egyébként tipikusan olyan sorozat, amit el tudnék nézegetni, ha nem lenne jelenleg 30 jobb nála, illetve ha nem kéne másik 30-at pótolnom, amivel le vagyok maradva. illetve hazudok, mert ha mindkét halmaz üres lenne, akkor is inkább a breaking bad-et vagy a dextert kéne elkezdenem nézni, nem?:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz