login |

Quantico: kezdett a 2. évad

2016. 09. 27. 18:50 - Írta: dzsiaj

6 hozzászólás | kategória: kritika,

The FBI might train you to be a hero, but in the Agency, the mission comes first.

Mielőtt belevágnánk, egy gyors kérdés. Kit nem kapott el a röhögőgörcs, mikor meglátta az alábbi címkiírást?

quantico1

Na, de ennyi elég is szegény Quantico ekézéséből, mivel- és nem hittem volna, hogy ezt fogom írni-, kifejezetten erősen kezdett a 2. évad. Ezalatt most nem azt értem, hogy hirtelen egy minőségi akciódrámát kaptunk attól a sorozattól, amit nem sok minden különböztetett meg eddig sem a Shonda Rhimes-istálló darabjaitól (úgy tűnik, idén sem lesz ez másként), de őszintén szólva nagy visszaeséstől tartottam.

Ehhez képest a premier simán felülmúlta az elvárásaimat, még akkor is, ha utólag belegondolva azért most is kaptunk pár blődséget az arcunkba (ezekről spoileresen kicsit később).

quantico3

A Quantico teljesen tiszta lappal indít, nyugodtan beszállhatnak olyanok is, akik nem látták, vagy félbehagyták az első évadot.

Új sztori, új ellenségek, de a szerkezet változatlan: ezúttal is van egy jelenben játszódó rész, mellé pedig nagy adag flashback. És mindehhez muszáj elárulnom, hogy ezúttal a CIA-kiképzőtáborban, azaz a Farmon játszódik a múlt (jövőre felkészül az NSA? Vagy a DEA?), a jelenben pedig ismét bitang nagy terrortámadás történik, egyszóval úgy változott meg minden, hogy közben nem változott semmi.

quantico5

Viszont sikerült úgy növelni a tétet, hogy nem ugrott cápát a sorozat (még), ugyanakkor simán a fotelhez szegezett. És akkor innentől némi spoiler, klikk.

– The fact that it was at the same time, that’s just coincidence.
– There’s no such thing.
– That’s what the FBI teaches you, but at the Agency, we rely on them.

quantico7

Ahogy Henry Czerny is szépen a szánkba rágja: tavaly csak egyetlen emberrel kellett elbánni, idén viszont már egy egész fedett csoport van (lehet majd megint ujjal mutogatni mindenkire, de ezúttal random szereplőkről majd valóban kiderül, hogy tagjai a titkos társaságnak, ami azért nem kicsit kényelmes írói húzás), akiket Blair Underwood vezet.

Ez viszont kifejezett pozitívum. No, nem az, hogy Underwood vezeti őket (az is), hanem hogy a sok arctalan ellenséghez most legalább társítottak egy vezetőt is; tessék, őt kell megállítani, nosza, lehet beépülni. Így azért más a feladat, bár nem fogok meglepődni, ha féltávnál kiderül, hogy az általa alakított Owen Hall szintén csak be van épülve, és valójában teljesen más a hunyó.

quantico4

A jelenbeli események ismét sokkal érdekesebbek (naná), de mivel itt behatárolták magukat az írók, a következő részekben valószínűleg sokkal-sokkal kevesebb jelent kapunk majd, és lehet majd megint romantikázni a múltban.

És íme, kinyújtott ujjal mutatok rá a sorozat legnagyobb hibájára: túlságosan is meg akar felelni az ABC igényeinek, ezért a brutális robbantások meg az elnök feleségének lefejezése mellett szépen megfér a szappan is, mert hát főszereplőnket, a szexi Alex Parrish-t (Priyanka Chopra) megpróbálja eljegyezni a pasija, de jaj, a telefon közbecsörög, és szegény Alex-nek rohannia kell.

Az ehhez hasonló húzásokat nem ártana hanyagolni, de nyilván nem fogják, én pedig tovább morfondírozhatok azon, hogy a túszdráma-szappan kombinációt mégis melyik nemnek, korosztálynak, stb. akarják eladni.

quantico2

Azért az furcsa, hogy nagyon is tetszett az epizód, ehhez képest már most azon aggódok, hogy hogyan fogják ezt az egészet elcseszni/lenullázni 2-3 rész alatt, miközben most teljesen jól megágyaztak.

A nyitás legnagyobb erőssége egyértelműen a jelen: eddig minden teljesen ésszerűnek és jól megtervezettnek tűnik, pörögnek az események. A hátrány ezúttal is a múlt lesz, ahol már most ismétli önmagát a sorozat, mert ilyen feladat szerintem már tavaly is volt, a repülőgépes jelenet konklúziója pedig több, mint vicces: ha azt látod, hogy a társad ejtőernyője rosszul van rögzítve, el ne mondd neki, dögöljön csak meg, a küldetés a lényeg. Ne már.

Azt meg végképp nem értem, hogy ha a főnök lánya is be van épülve, neki miért kellett öntapadós cetlit ragasztani a szélvédőjére. Arra tökéletes húzás, hogy a nézőt megvezessék (rutinos rókának tartom magam, de bevallom, ezzel engem is sikerült meglepni), de a sorozaton belül ezzel kit is akartak átverni? Meg úgy egyáltalán, mi értelme volt az öntapadós cetliknek? A sima telefonhívás nem lett volna elég?

quantico8

Á, elégedetlenkedek itt utólag, mert most jutnak eszembe a dolgok, miközben amúgy meg tényleg élveztem majdnem minden percét a premiernek, szóval amíg nem ugrunk meg valamilyen nagyobb cápát, addig egyértelműen kitartok a sorozat mellett, ha már a nagy „hasonmás” HTGAWM-t tavaly kaszálni voltam kénytelen.

És akkor lehet kezdeni tippelni, hogy idén kik lesznek a hunyók.

6 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 09. 27. 12:51

nem volt rossz a kezdés, de nagyon durván tök ugyanolyan. maradok még egy részre, hátha bejön.

” Meg úgy egyáltalán, mi értelme volt az öntapadós cetliknek? ”

:) és tényleg. de jól nézett ki a jelenet, az ember gondolkodhatott, hogy mi van már. (mondjuk eleve minek más időpontokat írni? hiszen a felhívottak nem látták egymás cetlijét. így viszont jobban hatott.)

Deny - 2016. 09. 27. 19:26

Nagyon pörgősre sikeredett a premier, de azért tényleg szembetűnően ugyanaz volt a séma, mint tavaly. Még öngyilkos szereplőt is kaptunk megint :D

A showrunner azt nyilatkozta, hogy lejjebb veszik a szappanfaktort. Hát… hiszem, ha látom, de lehet, hogy ebben az új felállásban nem lesz annyi lehetőség rá, mint tavaly. Bár már a promóban is látni, hogy lesz itt még ez-az.

A QUAN2CO nagyon gagyi volt :D A rész végén viszont már a régi főcím volt, úgyhogy lehet, hogy ez csak egyszeri alkalom volt. Én akkor már inkább megstilizáltam volna a Q-t, az egyik feléből könnyen lehetne 2-est csinálni.

A végén meglepett, hogy ezt meg merték lépni, ráadásul TV-PG mellett, de nagyon felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy pacsi. 7/10.

serra - 2016. 09. 27. 21:20

A falra másztam amikor megint kezdték a szívtipró gimi szintű romantikázást 30 éves fejjel. Esküszöm az O.C.-ben ez hitelesebb volt.
A jelen azért tényleg érdekes, főleg a cliffhanger-el. Sajnos azért nem tudom kaszálni, mert az asszony csak akkor nézi az Exorcist velem ha én meg ezt végigszenvedem. :)

Kakadu - 2016. 10. 16. 12:55

serra, a romantika nem korfüggő :)

Teljesen rá vagyok kattanva erre a sorozatra, imádom!

Egyébként szerintetek Simon meghalt?

El Diablo - 2017. 02. 07. 15:17

S02E10 után félve kérdezem: érti ezt még valaki, hogy ki-kivel van és mit csinál a flashbackben? Valszeg érthetőbb lenne, ha tömbösítve darálnám nyár elején, de akkor elvész a heti Pryanka Chopra adag, annyira bitang jó csaj, hogy szebbet már hazudni sem lehetne.

-T - 2017. 02. 17. 17:27

El Diablo:
Én az őszi részeket darálva néztem, és úgy tényleg jobb volt az összhatás, jobban össze tudtam rakni a dolgokat, viszont így hetiben egyrészt nem tudom követni az eseményeket, másrészt nagyon unalmasnak tartom az egészet.
Bár, ha jól emlékszem, valahol azt olvastam, hogy a 14. résztől kezdve már csak 1 idősík lesz, pont amiatt, mert “követhetetlen”.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz