login |

Pilot-mustra: Pitch – 1×01

2016. 09. 29. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Dan Fogelman-nek (kreatív elme, ld. Galavant) idén két új sorozata is indult. A This Is Us az évad eddigi legjobb pilotja volt, annak ellenére, hogy csak “jónak” éreztem, de a zárása hirtelen maximálisra tekerte fel a várakozási fokomat. Nos, a Pitch-et még csak jónak sem éreztem (jó volt egyébként, csak annyira irritált a médiafelhajtás bemutatása, hiába a realitás), viszont a zárása ismét csak beindította az agyamat, ütős volt.

PITCH – 1×01 – 5/10

pitch-1x01-02

A sztorit tényleg nem érdemes ragozni, az MLB, azaz az amerikai profi baseball liga első női játékosáról szól, egy frissen draftolt dobóról, és annak bemutatkozásáról. A Pitch természetesen sportsorozat, de inkább nevezhetjük munkahelyi drámának, hiszen hasonló folyamatok zajlanak benne, mint bármelyik melóhelyen, csak éppen extrémebb körülmények és igencsak nagy versengés közepette.

Hősünk, Ginny Baker a pilot kezdetén első meccsére készül a San Diegos Padres színeiben, és a média a világ legfontosabb emberének kiáltja ki, jelezve, hogy amit elért, milyen hatalmas dolog. Hirtelen minden kislány a példaképének tekinti, elszabadul a közösségi őrület, mozgalmakat szerveznek a farvizén – nyilván ő ezt a felhajtást a háta közepére kívánja, de a média ebből él, sokan pedig általa kívánják kiélni saját vágyaikat.

pitch-1x01-01

S mint írtam, ez az aspektus, ami engem nagyon irritált. Éppen ezért nem nézek tévét (mármint híradót meg bulvárt), és nincs szükségem, hogy sorozatban ilyesmit lássak, szóval nem sokon múlott, hogy nem szálltam ki a 10. percben, pedig a pilot semmi rosszat nem csinált, csak bemutatta, hogy milyen az, ha valaki ennyire a tömegérdeklődés előterébe kerül.

We ain’t done nothin’ yet.

Ami kellemes meglepetés volt, hogy nemcsak a médiából és a meccsből áll a pilot (no meg az öltözői “ismerkedésből”), hanem kapunk egy másik idősíkot is, visszaemlékezésekkel a lány gyerekkorára és a baseballos karrierjének alakulására. Nem tudom, hogy ez mennyire lesz állandó, de számomra nagyon jól működött, remekül egészítette ki a főszálat.

pitch-1x01-05

Természetesen minden egyéb körülmény ellenére a középpontban a főhős és az ő útja van, Kylie Bunbury remekül hozza a karaktert, könnyű szorítani érte, de igazából nem is erről szól (egyelőre) a sorozat. Mivel a Pitch egyszerre kezdődik ott, ahol a sportfilmek kezdődnek, és ott, ahol a sportfilmek végződnek, érdekes lesz látni, hogy sikerül-e újat mutatni a sportos, illetve az outsiderös tematikában.

A This Is Us-szal ellentétben a Pitch pilotja közel sem tetszett annyira, az ütős zárás viszont felkeltette a figyelmemet, és feltornázta az értékelésemet is.

pitch-1x01-09

A pontszám ellenére tehát abszolút bizakodó vagyok, remélem, hogy ezt követően inkább a főhősre fognak figyelni és nem a médiacirkuszra, viszont nekem továbbra is elég szűk közösségnek tűnik a csapat, illetve ha nem ismerném a Friday Night Lights-ot, akkor azt mondanám, hogy a meccsek sem vonzanak annyira, mert csak kétféle kimenetelük lehet, ami nem sok változatosságra ad lehetőséget. Na, de majd meglátjuk.

Ja, és a baseball. Látunk meccseket a pilotban. A folytatásban is fogunk látni. És a többség nem nagyon ismeri a szabályokat, ami nyilván nem szükséges, a nüanszokhoz viszont nem jön rosszul. Annyiban mondjuk szerencsések vagyunk, hogy egy pitcher (dobó) a főhős, tehát mást nem nagyon fog csinálni csak dob az elkapónak (majd meglepődünk, amikor hirtelen célba vesz egy bázist) – erről elég annyit tudni, hogy egy bizonyos felületre kell dobnia, és vagy kiejt egy ütőt 3 jó dobással, vagy 4 rossz dobás után az ütő egy bázissal előrébb mehet.

pitch-1x01-10

(Az egészben az a vicces, hogy egy laikusnak (nekem) totál úgy jön le, mintha a dobó lenne a(z egyik) legfontosabb poszt, az elkapó pedig másodlagos, pedig utóbbi az agy, a fő stratéga, szóval nem véletlen, hogy a sztárjátékos elkapó.)

7 hozzászólás Ne habozz!

Chef89 - 2016. 09. 29. 16:13

Szombat-vasárnap baseball magyar döntő Budapesten. Aki meg akarja ismerni a szabályokat, vagy kíváncsi a sportra, szívesen várjuk :P
https://www.facebook.com/BudapestRedsBaseballSE/photos/a.616260695142890.1073741830.521626134606347/871927722909518/?type=3&theater

http://hosszabbitas.hu/csapat/baseball/megint-reds-warriors-a-finaleban

pavel - 2016. 09. 30. 09:02

Azért az barokkos túlzás, hogy a kecsőr a sztárjátékos…egyébként az írás jó, de q.ra irritál a női vonal :(. A baseballt meg imádom. Most mit csináljak?

winnie - 2016. 09. 30. 09:33

pavel: én nem értek a baseballhoz, utánaolvastam és megoszlanak a vélemények, de több helyen is írják, hogy a catcher a legfontosabb, vagy a második legfontosabb – ebben a sorozatban is ő a kiemelt.

végülis ő látja be a pályát, ő látja a helyezkedéseket, ő “hívja” a dobásokat. meg, ha abból indulok ki, hogy ütő, vagy mezőnyben lévő, vagy base-nél több játékos is van, akkor hajlok ebbe az irányba. de mondom, én bárkinek bármit elhiszek.

winnie - 2016. 09. 30. 09:35

egyébként, ha irritál, ne nézd. vagy adj egy esélyt és kiderül. nem sok baseballos sorozat lesz, de mivel teljesen valós a szcenárió, lehet, hogy idővel a valóságban is sor kerülhet ilyesmire, ezért nekem például kifejezetten érdekes. és sok érdekes kérdést felvet. de meg lehet közelíteni a sorozatot nemsemlegesen is. egyébként meg, ha nem női játékosról lenne szó, akkor igazából csak klasszikus sportfilmes paneleket lehetne ismételgetni, így van esélye a sorozatnak, hogy frissebb legyen.

northway - 2016. 09. 30. 10:32

Egy csapat megveheti a világ legdrágább dobóit és catcherjét, de ha nincs közöttünk valamilyen összhang akkor semmit nem ér az egész.

Bocsánat, ha szőrszál hasogató vagyok de azért fontos lehet tudni, hogy a Major League csapatok úgy cserélgetik a dobókat mint mi a fehérneműt.

Ha eleve rosszul megy a csapatnak és a dobó teljesítménye akár egy kicsit is visszaesik, simán lehet, hogy egy darabig nem lesz kezdő dobó. Rosszabb esetben visszaküldik a Minor League-be (másodosztály), ahogy itt akarta az edző.

Ha jól emlékszem nem esett szó draftról, csak szimplán “felhívták” a Padres másodosztályú csapatából, mert kellett egy kezdő dobó.

winnie - 2016. 10. 04. 14:07

1×02: ehh, pedig vártam, hogy lesz valami, de ebben alig volt érdekes. munkahelyi politika, a kevésbé érdekes karakterek előretolása, a cliffhangerrel nem foglalkoztak. ez nagyon langyos lett. 3/10.

winnie - 2016. 10. 07. 13:57

1×03: ez talán egy fokkal jobb volt, elég sokat baseballoztak benne, de már kezdődik a szappanozás is. pár jó pillanatért nem fogom nézni, ez is kasza. 4/10

a black violin-féle No Fear eddig minden rész végén ott volt, és marha jó, a számot meg kábé sehol nem lehet megtalálni. mindegy, abba a pár másodpercbe mindig beleborzongok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz