login |

Poldark: kezdett a 2. évad – írta ayren

2016. 10. 02. 15:55 - Írta: vendegblogger

55 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Aki olvasott már tőlem sorozatajánlót ezen a blogon, talán tudja, hogy meglehetősen anglomán vagyok, és kifejezetten kedvelem a klasszikus angol regényekből készült kosztümös sorozatokat, legyenek azok a realistább dickensi vagy a romantikusabb brontëi fajtából.

A Poldark (az 1. évadról bővebben itt) alapanyaga is irodalmi (bár Winston Graham 20. század közepén született regénysorozata csöppet sem számít klasszikusnak) és mindkét kívánalomnak eleget tesz. Egyrészt erős társadalmi töltéssel bír, ami a realista vonalat erősíti, másrészt viszont a főszereplő elég romantikus személyiségjegyekkel rendelkezik.

poldark0

Bármennyire is nem a zsánerem, el kell ismerni, hogy a címszerepet alakító Aiden Turner annyira férfias jelenség, hogy amint feltűnik a színen, a laptopom monitorából rajzó méhrajként áradni kezdenek a feromonok.

Mindez egyszerre köszönhető az általa megformált karakter jellemvonásainak és a színész adottságainak – és most nemcsak a fizikai adottságokra gondolok, hanem a nyilvánvalóan erős kisugárzásra is. Turner a The Hobbit Kilije óta mondhatni predesztinálva van a romantikus karakterekre.

poldark1

Ross Poldark öntörvényű, egyenes, büszke és bátor férfi – ez a típus pedig gyakran szembekerül a hatalommal (illetve a hatalomra áhítozó emberekkel), ami kiváló alkalmat szolgáltat a 18. századi vidéki Anglia (pontosabban Cornwall) társadalmának felvillantására. Az ipari forradalom kezdetének időszakában járunk, amikor mélyreható változások indulnak meg a szigetországban, átformálva a társadalmi osztályokat.

A Turner által alakított karakterre legjobb jelző talán a nemes, a szó klasszikus értelmében. Poldark bár indulatos és szenvedélyes természetű, erős igazságérzettel rendelkezik, pozíciójához és a korhoz képest szociálisan kifejezetten érzékenynek, sőt akár forradalminak is nevezhető. Ez az érzékenysége vitte rá az előző évad végén a „fosztogatásra”, ezért állt az éhező emberek élére annak ellenére, hogy tudta, büntetendő cselekmény a partra sodródott hajórakomány szétosztása.

poldark2

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A 2. évad nyitó epizódja ott veszi fel a fonalat, ahol az 1. évad fináléja elejtette: Poldark vs Törvény. A közel egy óra alatt láthatjuk milyen akciók indulnak Ross megmentésére és elpusztítására, melyek során régi szereplők térnek vissza és újak tűnnek fel, korunkra kikacsintva pedig konstatálhatjuk azt is, hogy a karaktergyilkosságot korántsem a 20-21. századi politika találta fel.

Látszik, hogy ezt a részt teljes egészében a közelgő tárgyalás megágyazásának rendelték alá, mert annak ellenére, hogy közel sem tartottam unalmasnak, szinte semmit nem halad előre a cselekmény. Ami történik, főleg a karakterek árnyalása és a köztük lévő viszonyok szempontjából érdekes és fontos, úgyhogy (régi jó szokásomhoz híven) most is leginkább rájuk koncentrálnék, tehát néhány szereplőn keresztül beszélek a konkrét epizódról.

poldark3

Magánélet terén mindkét főszereplőnknek meg kell birkóznia a friss gyásszal, hiszen elsőszülött gyermeküket veszítették el. Ez anyaként nyilván Demelzának (Eleanor Tomlinson) a nehezebb.

Érdekes volt tavaly megfigyelni, ahogy a karaktere szép lassan átalakult a kölyökkutyák esetlen bájával bíró kamaszlányból felnőtt nővé. A sorscsapások megacélozták, mégsem veszítette el kedvességét, együttérzését. Kezdetben mind társadalmi, mind szellemi téren alárendelt helyzetben volt Rosshoz képest, aki mintegy Higgins professzorként formálta az ő Eliza Doolittle-jét, de a lány mostanra tökéletesen alkalmazkodott új helyzetéhez, ez pedig egyértelműen a tanulókészség, a veleszületett intelligencia jele. Egyenrangú társsá vált, aki tökéletesen kiegészíti, támogatja a férjét. Erre minden szükség meg is van, mivel Poldark az elvek embere és nagy ívben tesz mások véleményére. Azokéra is, akik árthatnak neki.

Vele ellentétben Demelza sokkal inkább készen áll elfogadni a kompromisszumokat, és ezzel a tulajdonsággal erős szociális kapcsolatokat építhet ki maga körül. Nem vezetni vagy uralni akar másokat, hanem beilleszkedni a tágabb környezetébe, ami abszolút feminin megközelítése az őt körülvevő, férfiak által irányított világnak.

Bár vadóc, fiús természetű lányként ismertük meg, a házasság során megtanult nőként érvényesülni, és most óvatosan megpróbálja ezt a frissen megszerzett tudást a férje megmentése érdekében kamatoztatni, majd kiderül a későbbiekben, milyen eredménnyel.

poldark4

Az angolok rendszerint kiválóan castingolnak, most sem történt másként. A két kellőképpen vonzó külsejű, szenvedélyes főhős mellé remek karakterszínészeket választottak a fontosabb mellékszerepekre, amit brit sorozattól én speciel el is várok. Kettőt emelnék ki közülük.

Az epizód mellékszereplő díját Francis Poldarknak (Kyle Soller) adnám, hiszen az ő (látszólagos) távozása teszi ki a pontot annak a hosszú, lassú mondatnak a végére, ami a második évad nyitánya volt.

Szinte minden családban, minden társaságban van egy másodhegedűs, aki hozzá hasonlóan háttérbe szorul az olyan karizmatikus személyek mögött, mint Ross Poldark. Francis egyszerre csodálja és irigyli őt, keserűsége saját korlátainak és a másik kiválóságának felismeréséből táplálkozik. Tudja, hogy minden téren második lehet csak mögötte, és ezt a lelke mélyén képtelen elfogadni.

Ebben az epizódban elérkezik őrlődése mélypontjára. Amikor már sejtettem, hová futtatják ki a karakterét, azt gondoltam, hogy képes lesz valami nagylelkű dolgot elkövetni, hogy megpróbálja megmenteni Rosst, mintegy értelmet adva saját halálának, de ilyesféle heroizmusról szó sincs. Francis nem képes önnön gyengesége fölé emelkedni, és ez inkább a sorozat realizmusát erősíti a szememben, mintsem a romantikus vonulatot.

poldark5

A másik fontos mellékszereplő a halvérű George Warleggan (Jack Farthing). Eddig is kellőképpen ellenszenves intrikusa volt a sorozatnak, de az első évadban még nem tudtam teljes szívből gyűlölni őt. Volt néhány dolog, ami a gonoszságát emberibbé tette, mint például az Elizabeth iránt érzett nyilvánvalóan viszonzatlan vonzalma, vagy a társadalmi helyzete és ambíciói közti ellentét okozta frusztráció.

A börtönben közte és Poldark között lezajló beszélgetés viszont végképp átbillentette bennem a karaktert a „sötét oldalra”, hiszen képes lenne valakit bitófára juttatni csak azért, mert megsértette, mert visszautasította. Számomra valahol itt húzódik a határ negatív, de normálisnak mondható és elfogadható emberi érzelmek és pszichopátia között, bár elismerem, főgonoszként George-nak még van mit tanulnia, ha Cercei Lannister (GoT) nyomába akar érni.

poldark6

Összegzésként elmondható a második évad kezdéséről, hogy egyrészt visszahozott a játékba régi szereplőket és elindított egy-két újat, másrészt letisztázott bizonyos viszonyokat, érlelődő élethelyzeteket, harmadrészt pedig megalapozott a tárgyalásnak, aminek a kimenetele talán változtat majd az eddigi felálláson.

Bár az utolsó félmondat csak kósza tipp a részemről, mivel úgy tűnik, a per körüli bonyodalmak több epizódra (ha nem az egész évadra) elegendőek lesznek, addig meg érhetnek még meglepetések…

55 hozzászólás Ne habozz!

nargli - 2016. 10. 02. 16:50

Nagyon jó írás, már nagyon vártam, köszönöm szépen! Csak egy megjegyzés: az, hogy a partra sodródott dolgokat összeszedték nem volt bűn, mármint a törvény szerint sem. Ez elhangzik a sorozatban is, mivel Ross földjén sodródott partra a rakomány, az az övé lett. Más kérdés, hogy George lefizette a hatóságokat, hogy tartoztassák le Rosst.

Egyébként érdekes, én miközben nézem mindig úgy vagyok vele, hogy lassúnak érzem, és hogy nem történik benne semmi. Aztán a vége főcím alatt már mindig azt érzem, hogy már megint iszonyú sok dolog történt, újabb konfliktusok, újabb szállak jöttek, és nagyon izgalmas.

És akkor a végére én is beteszem még egyszer a lelkes ajánlómat, hátha akad valaki, aki még elolvasná. :)

http://puffcinq.blog.hu/2016/08/17/move_over_mr_darcy_ross_poldark_has_arrived

ayren - 2016. 10. 02. 19:25

nargli
Köszi, és biztos igazad van a rakomány jogállásával és George akciójával kapcsolatban, de ennyire pontosan én már nem emlékszem a majd egy évvel ezelőtti epizódra.
Ez sajnos előfordul velem néha posztírás közben, de nem nézhetek mindent vissza egy-egy kritika kedvéért. :)
A regényt szívesen elolvasnám én is, ha lenne jó magyar fordítása, mert kíváncsi lennék arra, hogy ha elvennék a látványvilágot a karakterek mögül, mennyire tudna megfogni a sztori.

nargli - 2016. 10. 02. 19:53

ayren: én is csak azért emlékszem ennyire pontosan, mert idén láttam az első évadot. Egyébként ebbe maga a BBC is belezavarodott, amikor a második évad indulása előtt összefoglalták az eseményeket egy facebook posztban, ők is azt írták, hogy törvénybeütköző, amit csinált, pedig nem.:)

Én most a második kötetet olvasom angolul, és szerintem hat. Winston Graham érzékletesen tudja leírni a látványvilágot.:) De tény, hogy az is segít, hogy a sorozat szereplőit képzelem oda, amikor olvasok. Másképp már nem is menne. (Hogy most ez jó vagy rossz, más kérdés.) Ami mondjuk azért is vicces, mert Demeleza például a könyvben hangsúlyozottan fekete hajú. Én is nagyon kíváncsi lennék rá magyarul, jó lenne, ha a sorozatot felfedeznék (vetítenék) itthon, és az magával hozná a könyvet is.

Isobella - 2016. 10. 02. 20:38

“Aiden Turner annyira férfias jelenség, hogy amint feltűnik a színen, a laptopom monitorából rajzó méhrajként áradni kezdenek a feromonok.”

Ezzel azonosulni tudok :)
Nekem bejönnek ezek a fekete, széparcú mégis férfias fickók. Viszont a karakter is sokat tesz hozzá, az biztos, mert Turner az interjúkban ugyan nagyon szimpatikus, vonzó, de nem olyan módon, mint Poldark.
Bár az akcentus is más…
Minden esetre ajánlom az angol, kosztümös sorozatokat kedvelőknek nagyon. (Mondjuk kb. minden női ismerősömnek :)

Bogyó - 2016. 10. 02. 21:19

Dejó, h nem csak én nézem! nem mondom, h mindent értek belőle magyar felirat nélkül, de így is magával ragadó, várom hétről hétre.
Aidan nagyon nem az esetem, de Poldark-ként nézve néha ráolvadok a képernyőre. :D meg az a táj! Azon kevés sorozat/film között van, amitôl megkívánom a tv-t, netbook helyett.

Lemoni - 2016. 10. 02. 21:24

Az első évad arról szólt, hogy a hazatérő Ross keresi és megtalálja a helyét ősei birtokán, valamint családot alapít, a második évadban a függetlenedés és fejlődés kezdődik el. George valóban a legellenszenvesebb alak a történetben, én mégis Elisabethet utálom leginkább, mert tipikusan az az áldozat, aki saját maga provokál (eddigi évad 4 része alapján már 3 férfit hülyít), aztán tágranyílt szemekkel adja a naiv és segítőkész ártatlant. Viszont nagyon bírom a doki és Caroline csörtéit, Dwight a másik eyecandy Ross mellett. (Vicces lett volna, ha a doki neve Ross :D) A második évad kicsit dinamikusabb, mint az első volt, már nem kell annyira a karaktereket alapozni, inkább a cselekményen van a hangsúly. Imádom az operatőr munkáját, egyrészt a sok közeli arc mutatásban, másrészt a külső helyszínek hangulatos felvételeiért. Már tavaly a kedvenc kosztümös BBC-sorozatommá avanzsált a Poldark-bagázs, most sem okoznak csalódást :)

nargli - 2016. 10. 02. 23:13

Ó, ez a mai rész… a végén vettem észre, hogy már tíz perce ökölbe szorult a kezem, hogy ne, ne, ne, ne…

Marcipánmacska - 2016. 10. 02. 23:57

Jézus, de örülök ennek a posztnak! Ma – ennek hatására – kezdtem el nézni a sorozatot, le is nyomtam 4 részt és imádom. :)

ayren - 2016. 10. 03. 07:33

Lemoni
Én még csak az első részen vagyok túl, de akkor reménykedem, hogy a későbbiekben kicsit pörgősebb lesz. A szép tájon túl pedig ruhafétisem is kezd kialakulni, annyira tetszenek Demelza zöldes árnyalatú ruhái. :)

Amúgy kérnék mindenkit, hogy ha beszél is kommentben a nyitás utáni epizódokról, csak általánosságban tegye, konkrét spoiler nélkül. Gondoljatok azokra, akik hozzám hasonlóan rá vannak szorulva a magyar feliratra, és nem annyira naprakészek.

Crystal - 2016. 10. 03. 12:32

Eddig nagyon bejön a második évad, tényleg dinamikusabb, és kevesebb az időugrás. Caroline-t egészen mostanáig nem nagyon tudtam megkedvelni, de Enysszel zseniálisak :) Bár a doki választásai a nők terén erősen megkérdőjelezhetőek…

Viszont.

SPOILER 2×05:

Túl jó volt ez így… Tudhattam volna, már az előző epizód végén is túlságosan úsztunk a boldogságban, itt meg egy egész órán át vezették fel, hogy mi fog történni :(

ravengirl - 2016. 10. 04. 11:39

Az első évadot darálva láttam, most szörnyű, hogy két rész között egy hetet kell várni, hát még a feliratra…!, így kénytelen vagyok átrágni magam az angol feliraton (úgy-ahogy), de megéri :) A minőség számomra semmit nem csökkent az első évadhoz képest, Aidan Turner továbbra is magasan vezet nálam az eyecandy listán, de a külsejét félretéve, a színészi teljesítménye is meggyőző. A Demelzát alakító színésznő az egyik kedvencem, aki szerintem egyre jobb lesz, teljesen egyetértek ayrennel vele kapcsolatosan.
Lemoni +1: Elizabethet én is utálom, megtestesíti a tipikus szűz k*-t, na, mindegy, csak Ross Poldark nehogy elcsábuljon irányába. A kémia is sokkal jobb Ross-Demelza között, szóval remélem, nem kavarnak be. Persze, attól még nézni fogom, mert sok egyéb tényező is a sorozat mellett tart (a táj, a fényképezés, a mellékszereplők, stb.).

nargli - 2016. 10. 05. 09:53

ravengirl: minden spoiler nélkül (én sem tudom, még én sem tartok ott a regényekben sem) Ross és Elizabeth nyilván össze fognak jönni szerintem, a kérdés csak az, hogy mikor. Demelzát meg nagyon méregeti az a szörnyű műskót akcentussal beszélő katona, McNeill kapitány vagy hogy hívják, aki már az első évadban is föltűnt. Szóval, szerintem lesz itt még romantikus dráma…

Amúgy éppen a McNeillt játszó színész szerintem hatalmas casting mellényúlás… Egyébként lehet. hogy szuper színész, de itt valami olyan rémesen túljátssza a skót akcentust, hogy ha csak meglátom, röhögnöm kell, egyáltalán az egész karakter olyan karakterisztikus lett. Miért kérték föl inkább James McAvoyt? :D

Lemoni - 2016. 10. 06. 12:58

Én sem olvastam még a könyveket, így csak logika alapján úgy gondolom, Elizabethre lecsap George, aztán később a nő majd szépen elpanaszkodja Rossnak, mennyire szerencsétlen és boldogtalan az élete. Persze addigra már Ross is meggazdagszik, érdemes lesz rámásznia. (Minden sunyiságot képes vagyok feltételezni erről a nőről :)

Marcipánmacska - 2016. 10. 10. 08:52

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de van az a szintű makacsság ami nekem már egy kicsit sok. George rengetegszer közeledik Rosshoz képletesen és konkrétan is békejobbot nyújtva, de nem, ezt a főszereplő soha sem fogadná el. Pedig egy percig ha átgondolná… lehet érdemes lenne. George már az első résztől nyilvánvaló hogy ugyanúgy csodálja Ross-t mint a többi főszereplő, azt gondolom hogy egy esetleges közeledés esetén nem járna rosszul senki sem egy ilyen “barátsággal”, és ami a legfontosabb (ahogy főszereplőnknek is eléggé ez), a hétköznapi embereknek is hosszú távon lehet hogy jót tenne egy ilyen felállás. Mert kinézem azt Ross-ból hogy tudna pozitívan hatni a srácra, mint ahogyan a legtöbb emberre úgy hat. Na mindegy, ez csak egy rövid elgurultagyógyszerem eszmefuttatás volt. :)

gromit - 2016. 10. 12. 12:53

Marcipánmacska, nem Francisra gondoltál?
(Francis az unokatesó, aki feleségül vette Elizabethet, George pedig a ficsúr Warleggan, aki mindig áskálódik ellenük.)

(persze nem tudom, most épp hol tartasz, vagy pedig csak mert én vagyok kicsit lemaradva, de 2 résszel korábban is még elég meredek ötletnek tűnik George-dzsal barátnak lenni)

hamupipacs - 2016. 10. 13. 04:36

Nem olvastam a könyveket. Így nem nagyon várom, hogyan alakul a történet. Amit sac per kb követni tudok angolul is. DE olyan jó lenne, ha gyorsabban lenne magyar felirat!!!

Spoiler!
Érdekes volt az utóbbi részben Ross (Aidan jó színész) viszonya élete 2 nőjéhez. A védelmező, csodáló szerep és a zsigeribb, fizikai vonzalom a másikhoz. D. szempontjából egy szemétláda volt.
Azt nem értettem, hogy a karácsonyi ajándékos jelenet végén miért kellett felállniuk és az ágy oldalához menniük. Amit elkezdtek, az ott is folytatható lett volna.

nargli - 2016. 10. 13. 12:11

gromit: én is abszolút érzem, amit Marcipánmacska mond. George csodálja Rosst (ahogy tulajdonképpen mindenki, aki ismeri), és leginkább csak azt szeretné, ha Ross elismerné őt, mint úriembert. De már annyira nem ők irányítják az ellenségeskedésüket, hogy innen már nem nagyon van visszaút.

Crystal - 2016. 10. 13. 13:28

Hát nem tudom, George kezdettől fogva leginkább csak Ross népszerűségét csodálta (ami ugye nekik nem nagyon van), hogy Ross mindenkiben szimpátiát és hűséget ébreszt, George pedig ezt akarná kihasználni a saját karrierjéhez egy együttműködéssel. Korábban talán megpróbált békét kötni vele, de akkor is inkább az volt a célja, hogy Ross az ő függésébe kerüljön. Az mondjuk szerintem más kérdés, hogy George egész karrierjénak célja a felemelkedés és hogy úriembernek tekintsék.

Marcipánmacska - 2016. 10. 13. 17:52

Sziasztok. Gromit: nem Francisra gondoltam, hanem George-ra. És ezt egészen a 2. évad első részének a legvégéig így éreztem. Ahogy nargli is írta: George csodálta Rosst. Persze ez a csodálat mostanra már sértett gyűlöletté alakult… így ez az egész “kapcsolat” immáron menthetetlen.
És egy kicsit off: feliratról tud valaki valamit? Megvagyok az angollal, de azért nem 100%-os így számomra az élvezeti fok.

ayren - 2016. 10. 13. 21:31

Marcipánmacska
Úgy nézem az egyik feliratos oldal fórumában anneshirley (a fordító) azt írja, hogy csak lassan készül el a felirattal, mert túlterhelt. De úgy tűnik, talált egy fordítótársat, talán ezután kicsit gyorsabban megy a jövőben(ezt már persze csak én teszem hozzá).

Marcipánmacska - 2016. 10. 14. 12:30

ayren: köszi. tervezek egy újra/át/nézést az eddigiekből majd feliratosan is. :)

nargli - 2016. 10. 23. 23:42

Jaj, ez a mai rész rendesen fölrázta a dolgokat…

jessm - 2016. 10. 24. 11:13

Szerintem régen láttátok az első évadot , hogy ha azt gondoljátok, hogy George csodálja Ross és miért nem barátok. ASz első évadban van szó róla , hogy már az iskolában is együtt jártak. Tehát Ross ismeri Georget és átlát a szitán. . A tenyérbemászó kedvesség mögött kapsziság, irigység és hatalomvágy rejlik. amugy is volt egy jelenet ahol George és nagybátyja arról beszéltek, hogy Ross népszerűségét , hogy tudnák felhasználni pénzben. Szóval Ross nem fogadja el a segítséget, mert nem akar George bábja lenni.
Ha a közeledés igazi lenne , Ross akkor sem lehet a barátja , aki mindenki átgázolva lesz gazadag, hiszen láthatjuk, hogy Ross mennyire törödik a munkásaival és szolgálóival.

Elizabeth én sem tulzottan kedvelem, mert hasonlit egy kicist Georgehoz, hogy maga boldugulását nézi , viszont kevesebb rossz szándékkal. folyamatosan feszegeti a határokat Ross-val, rámosolyog, felemlegeti a múltat, meg hogy mennyire szerette, tanácsát kéri. Szóval hosszú évek óta húzza Ross agyát, persze ebben Ross is partner, mert soha nem zárták le amúltat egymás közt, hiszen mikor ross visszajött, már nem volt illendő beszélni az egészről.

SPOILER!

Én tudom, hogy miért gondolják sokan, hogy erőszak történt,. Egyértelmüen közösen akartán, hiszen az elmúlt 10-15 év minden érzése éledt fel abban az éjszakában. NEm hiszem , hogy Elizabeth olyan nyugodt és elégedt lenne , ha erőszak történt volna.

Crystal - 2016. 10. 24. 21:59

Egyetértek, bár Elizabeth helyzete szerintem teljesen átérezhető, ezért ha nem is kedvelem, nekem sose volt ellenszenves.

Nagyon folynak az események az évadban… Mennyire felháborító, ha azt mondom, hogy egyre jobban átpártolok Dwight Enyshez? “The night was cold and my coat was thin” :D Meg a 6. részben lenyomott Büszkeség és balítélet jelenete se volt semmi…

hamupipacs - 2016. 10. 25. 03:24

Spoiler!!!
Hú az lenne a csavar, ha E. terhes maradna és hozzámenne George-hoz. Hiszen ő feleségül tudja és akarja venni.
Spoiler vége.

Egyébként én is megértem, Elisabethnek elég kevés lehetősége maradt. Döntött rosszul is. De nem éreztem ellenszenvesnek. Egyszerűen csak azt éreztem, hogy kényszerpályán mozog az élete.

ravengirl - 2016. 10. 28. 08:06

Na nehogy terhes legyen…, inkább gyorsan felejtsük is el ezt az egész éjszakát. Innen azért nem lesz könnyű visszatornázni Ross és Demelza kapcsolatát, vagy legalábbis valami extra dolognak kell történnie hozzá.

A 2×08 rész végén Ross és Demelza jelenete, húú…, szuperjók voltak mind a ketten. A Demelzát alakító színésznő szerintem egyre jobb, bár nekem korábban is a kedvencem volt.

dorgo - 2016. 10. 31. 17:58

A bizalmat visszaszerezni egy kapcsolatban az egyik legnagyobb kihívás. Kíváncsi vagyok én is, hogy ezt hogyan fogják feloldani.
Demelza nekem az egyik nagy kedvencem és Eleanor Tomlinson szerintem nagyon jól játssza.
Ebben az évadban viszont az új kedvencem a Jeremyt alakító apróság, akinek állandóan jár keze lába. Ennek a két embernek nem is lehetne másmilyen a gyerkőce csak ilyen kis izgő-mozgó. :)) Már most kíváncsi vagyok, hogy milyen emberré cseperedik.

nargli - 2016. 11. 03. 20:53

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogják Ross karakterét “újra fölépíteni”, ebben az évadban gyakorlatilag semmi szerethető nem volt benne…

dorgo: Jeremy nekem is nagy kedvencem lett!:))

Marcipánmacska - 2016. 11. 05. 12:52

Bizony, Ross-ra ráfér már egy ráncfelvarrás, mert nem túl szimpatikus amit itt a két nő között leművel. Viszont ha azt nézem, hogy alkottak egy olyan főszereplőt aki nem feddhetetlen és csak pozitív karakter, akkor dícséret jár érte a készítőknek. Demelza édes és imádni való teremtés, talán túl jó is, és ezért meri megtenni ezeket a dolgokat Ross, mivel tudja hogy úgyis megbocsátást nyer… Reménykedem benne hogy Demelza ezen most már hamarosan változtatni fog. Jelek vannak erre vonatkozóan… aztán majd kiderül. Bevallom én az utolsó jópár részben szinte már csak szegény dokinak és Caroline-nak drukkoltam,és egyre inkább azon kaptam magam, hogy az ő jeleneteik alatt folyamatosan mosolygok. Sajnos a 8.,9. rész alatt nem mosolyoghattam sokat… :/ A sorozat indulásakor nagyon nem kedveltem Elisabeth-et, viszont mostanra már csak sajnálom. Igazából teljesen átélhető, és átérezhető a helyzete. Nem lennék a helyében (.. az ő helyében sem)… a 9. rész utolsó pár perce alatt a zene, és az egész jelenet szívbe markoló volt.

hamupipacs - 2016. 11. 05. 15:03

Az idős nagynéni sokszor kártyázik. Többször utalnak rá, hogy kiveti a tarot kártyát. Annyira jól jött ki, hogy egyszer az ördögöt vetette ki. Az ördög a csábítást jelenti és Elizabeth körül legyeskedő minkét férfira igaz. Ross jelenti a szexuális vágyat, George pedig az anyagi biztonságot. Igazából nincs választása Elizabethnek.
Amúgy nekem nem teljesen volt világos, hogy a néni kinek szurkol. Leginkább senkinek, csak E. kételyeit mondta ki. Más vélemény?

Crystal - 2016. 11. 05. 17:49

hamupipacs: Azt hiszem, a néni eddig is mindent megtett (és remélem, a továbbiakban is meg fog tenni), hogy George elkerülje a házat :) Szerintem abszolút Rossra szavazna, csak azt nem tudom, hogy magát Elizabethet mennyire kedveli. Mondjuk Demelzáról még mindig elég lekezelően beszél.

amaranta - 2016. 11. 06. 09:05

Mekkora átverés ez a sorozat is…ilyen pasik nincsenek…

Marcipánmacska - 2016. 11. 06. 09:34

Ilyen pasik? Szerintem meg vannak, sajnos. Nem tudom, én nem vagyok elájulva Ross-tól. Nekem a doki kéne. Egyedül. De ha jobban belegondolok ő meg egy hatalmas papucs faszi lehet, hosszú távon az is elég uncsi :D
Ja, és a nénike hatalmas kedvencem!!!!
Egy valamitől viszont eléggé tartok: hogy ha George rosszul fog bánni Elisabeth-tel, és majd arról fog szólni a sorozat hogy E. megy panaszkodni Ross-hoz, az meg majd harcikakaskodik emiatt George-dzsal… na nekem akkor lesz vége azt hiszem. Sajnos van erre esély.

Marcipánmacska - 2016. 11. 06. 09:35

… elnyelte a kommentemet a szűrő…

amaranta - 2016. 11. 06. 11:11

Nekem csalódás volt a sorozat, nem is néztem végig. Hiányzik belőle az BBC filmek finomsága, a csendes irónia és a visszafogottság. Durvább, mint a legtöbb ilyen film. Nekem olyan, mintha amerikaiak rendezték volna, túl harsány. BBC-s sorozatok kifinomultak, a ki nem mondott szavak ereje miatt olyan erősek.
Beletettek egy ilyen tépd le a bugyim pasit, aki nyilván nagyon vonzó, de túl harsány. Itt is megvalósulhatna a kevesebb több elve. Mr. Darcy is pont az elhallgatások miatt annyira erős figura. És anélkül izzik a levegő Lizzy és közte, mert egymáshoz sem érnek.
Ezen túl az is zavaró, hogy nagyon sok benne a hiba, az anakronizmus… Egy valamit is magára adó nő, nem engedte ki a haját pl.

nargli - 2016. 11. 06. 12:32

amaranta: szerintem amit te harsányságnak érzel, az nem feltétlenül abból adódik, hogy ez kevésbé jó BBC sorozat lenne, mint például a Büszkeség és balítélet. Egyszerűen Winston Graham más élethelyzetben írja le a szereplőit, mint Jane Austen. Ha Darcyt és Lizzyt az esküvőjük után ismerjük meg, az azért más lett volna.:)))
Egyébként pedig itt éppen arról beszélgetünk, hogy Ross már nem egy álompasi, ellenkezőleg, nagyon sok minden kiderült róla, és jelenleg nem is tudjuk, hogyan lábal ebből ki. (Az, hogy vonzó az egy dolog, ahogy ayren találóan írta “Aiden Turner annyira férfias jelenség, hogy amint feltűnik a színen, a laptopom monitorából rajzó méhrajként áradni kezdenek a feromonok”, de ez nem feltétlenül baj.:D) Szóval, én nagyon ajánlom, hogy nézd tovább, szerintem megéri.

Marcipánmacska: a sorozat most tart a 4. könyvnél, összesen 12 van, én nagyon remélem, hogy a további 8 nem Elizabeth siránkozásáról fog szólni. Őszintén, én annál drámaibb véget jósolok neki sajnos, minthogy Rosst és George-ot egymásnak ugrasztja állandóan. A dokinak meg én is nagyon drukkolok, szívemhez nőtt.:) Remélem, már nem fog sokáig szenvedni…

Lemoni - 2016. 11. 06. 12:44

Gondolom nem véletlenül lett az esküvő olyan közeli dátumban az etyem-petyem után, lehet majd találgatni, kié a gyerek, de megsüvegelem az alkotókat, ha kihagyják ezt az ordas nagy kötelező klisét, elég büntetés lenne Elizabeth számára, ha attól a majomképű férjétől maradna várandós és az első gyereke kiesne az örökségből. Demelzát legalább annyi dühhel fel tudnám pofozni, mint Ross-t, méghozzá a partin történtekért, egy nőt ilyen ordenáré, közönséges viselkedésért abban az időben minden társaságból kivetettek és rossz hírét keltették. Semmivel sem enyhébb a bosszúból indított tette, mint Ross érzelmi kirohanása, mert a szándék benne is megvolt. Dokiért is izgulnom kell, mert az a Rosina leányzó nagyon kerülgeti. Az elmúlt részek megerősítették Elizabeth iránti utálatomat, nem tudom sajnálni őt, egoista, számító liba.

amaranta - 2016. 11. 06. 12:58

nargli: az a gond, hogy az élethelyzet más, a korszak nem. A Büszkeség és balítélet a könyvben a házasság után is tart, a filmmel ellentétben. A főszereplő nem álompasi, csak macsó.Összességében ezek a különbségek tántorítottak el a folytatástól. Hasonlított azokra a sorozatokra, amelyek neo- sorozatok. Neoközépkori, neo klasszicista…ezek lehetnek szórakoztatóak, de most mást vártam

amaranta - 2016. 11. 06. 15:33

Marcipánmacska: helyesbítek, ilyen pasik vannak…Mr. Darcy nincs…

nargli - 2016. 11. 06. 23:06

Lemoni: ha meglépik a klisét, azért csak Winston Grahamet hibáztathatod.:)

hamupipacs - 2016. 11. 07. 00:31

Elizabeth azt mondja az ájulása után a sógornőjénak, hogy itthagyott a következményekkel együtt (na jó nem pontosan). Mire az Francis halálára és a siralmas anyagi helyzetükre gondol. És azt ajánlja E.-nek, hogy ideje továbblépni. E. viszont meglepődik és persze hallgat. A következmények it bármi lehet: a reménykedés, a viszonzatlan szerelem, vagy akár egy újabb terhesség.
Demelza viselkedése annyiban magyarázható, hogy a neveltetése miatt nem érzi át mennyire botorság, amit tesz. Bár teljesen mindegy ebből a szempontból, hogy melyik osztályhoz tartozik, hiszen Prudie a szolgálója is óvja, amikor látja a legszebb ruháját a kezében. A másik, hogy eddig sem tartották sokra, mindig kapott megjegyzéseket (E. anyjától például).

Lemoni - 2016. 11. 07. 21:32

Eh, kihajítottam a süveget, hasznavehetetlen cucc :/
Az én forgatókönyvemben így néz ki a folytatás: az esküvő után 9 azaz kilenc hónappal megszületik a fiúgyerek, aki majd kb. a 5. évadban összetűzésbe kerül Jeremyvel, mert mind a ketten dokiCaroline cuki lányát akarják, akinek persze csakis a Poldark fiú kell, ezzel is alázva a Warlegganek amúgyis nyomott vérvonalát. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre egy következő évad kezdési dátumának is örülnék….. :D

dorgo - 2016. 11. 07. 22:29

Nekem kifejezetten tetszett ez az évad. Valószínűleg újra fogom nézni, ha már lesz magyar felirat, mert az angol tudásom hagy némi kivetni valót maga után. :)
Demelzát én teljes mértékben megértem. Nem gondolom, hogy feltétlenül a neveltetéséből adódik, hogy így akart visszavágni, inkább a habitusán. Egyszerűen annyira akarta bántani Rosst amennyire őt megbántotta, és ha Ross megteheti ezt, akkor ő is. Abból az előző részekben is voltak konfliktusok, hogy Ross ment a saját feje után és soha nem hallgatott Demelzára, miközben Demelzától meg elvárta a helyes viselkedést.
Most ugyan enyhült ez a feszkó kettejük között, de hát jön az a baba …
Érdekes lesz ez az új évad is, főleg, hogy úgy láttam jönnek új szereplők is.

ravengirl - 2016. 11. 08. 08:26

Nagyon elégedett voltam a 2. évaddal, megkockáztatom, hogy jobban is tetszett, mint az első. Számomra Aidan Turner “aPoldark”, egy Colin Firth-féle figurát egyszerűen nem tudok elképzelni ebben a karakterben. Arra ott van a doki :)) (őt is nagyon bírom). A Ross-Demelza kvázi kibékülési jelenet nagyon jó volt, esküszöm, totál izgalomban voltam, hogy mi lesz a végén, simán azt is el tudtam képzelni, hogy Demelza lelép. Nagyon örültem, hogy nem a szokásos ájlávjú-ájlávjútú volt, de igazából nem is vártam tőlük ilyen közhelyes megoldást.
A végén leadott trailer alapján nem fogunk unatkozni a továbbiakban sem — ha ezek a fiatalok már a következő nemzedék, akkor azért nem ártana némileg öregíteni a szülőkön :))
Remélem, hogy sokan kedvet kapnak ehhez a sorozathoz, nekem az egyik kedvencem.

Crystal - 2016. 11. 08. 09:27

Az évad nagyon jó volt (szerintem simán 8,5-9/10), de a finálé kicsit csalódás, teljesen papírforma szerint ment minden, Rosséktól kezdve Dwightékon át addig, hogy George megkezdi a munkáját a házasságban, amit persze Elizabeth nem láthatott előre…

Azért jó nagy időugrás lesz, ha az előzetesben látott új szereplők a gyerekek :O

hamupipacs - 2016. 11. 08. 16:59

Az előzetesben látott ifjak Demelza testvérei. Azt hiszem az első találkozásukkkor azt mondta Rossnak, hogy az édesanyja meghalt és van vagy 5 fiútestvére.
Többet meg nem tudok, de nem is akarom tudni.

hamupipacs - 2016. 11. 08. 16:59

-k

ravengirl - 2016. 11. 09. 09:58

Ja, az úgy mindjárt más, hogy miért nem lettek idősebbre maszkírozva a főszereplők. Köszi az infót :)

winnie - 2016. 11. 11. 06:14

valakinek lenne kedve írni az évadzáróról?

nargli - 2016. 11. 23. 11:31

Van valami időhatár, hogy mikorra? Én szívesen írnék róla, csak az időm kevés. :) Szóval, ha valakinek megjön az ihlet, ne fogja vissza magát. :) Amúgy itt már írtam róla egy kicsit: http://puffcinq.blog.hu/2016/11/23/read_less_more_tv

A végén kicsit sok lett a klisé, de azért persze nem hagynám abba. :)

winnie - 2016. 11. 23. 11:40

nincs, semmilyen:)

Zora - 2016. 11. 25. 20:07

2×05

Hát, nagyon szomorú vagyok.
:-((((((((((((((
Nagyon nem akartam Francis halálát, annyira reménykedtem, hogy Ross időben talál rá!
Most nincs is kedvem megnézni a következő részt.
:-(((((((((((((((

Zora - 2016. 12. 20. 20:06

2×06

Na, megnéztem. Hát, nem tudom, Ross hogyan mászik ki a pácból.
A dokit sajnálom.
:-(((

Jucó - 2017. 01. 04. 09:07

Még visszatérve Elizabeth karakterére (miközben Demelzának drukkolok)Szerintem az a veszte, hogy túlontúl udvarias, és szabálykövető, ezért veszítette el Rosst is. Szerintem amúgy jólelkű. Most kezdem a 2. évadot, persze még meglátjuk miféle őrlődések lesznek itt :)

Zora - 2017. 01. 04. 20:31

És jól gondolhatom, hogy az előzetesben – ha a fiúk Demelza testvérei -, az a lány meg Verity mostohalánya? Aki ajtót nyitott, mikor Demelza meglátogatta Verityt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz