login |

Chicago PD: kezdett a 4. évad – írta Sue

2016. 10. 05. 15:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Meglehetősen komoly kérdéseket hagytak nyitva a chicagói zsaruk májusban, így kíváncsian vártam a folytatást. És meg kell hagyni, szépen alakul a kötésminta, amolyan egy sima, egy fordított leosztásban: amíg az 1. évad végén Voightra próbálták rákenni saját emberük meggyilkolását, ami nem az ő lelkén száradt, addig most fordult a kocka.

chicago-pd-4x01-04

Persze sejthető volt, hogy nem fogják kiírni a fő karaktert, azért a helyzet „feloldása” még engem is meglepett kicsinykét. De ne szaladjunk ennyire előre! A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Míg a háttérben zajlott a nyomozás Voight ellen, addig a heti ügy egy brutálisan meggyilkolt, elégetett 16 éves srác gyilkosát igyekezett kézre keríteni a csapat. Casey részvétnyilvánítása Voightnak a helyszínen a Chicago Fire első évadjában történtek fényében volt különösen sokat mondó – mennyit is fejlődött, változott a kapcsolat közte és Voight között!

chicago-pd-4x01-01

Nem meglepő módon a rosszfiút sikeresen elkapták a végén, habár Lindsay-nek volt egy kisebb szópárbaja egy kábszeres kolléganővel menet közben, de annak velejét egyértelműen a Voighthoz fűződő viszonya adta.

A srác halálának története pedig a testvéri önfeláldozásról szólt: nővérét akarta megmenteni a dorgbirtoklásért elvileg rá váró börtöntől azzal, hogy segít a kábszereseknek lépre csalni a dílert. Erős volt a jelenet az előcsarnokban a srác apja és Voight között: előbbi nem hitte el, hogy a vele szemben álló rendőr tulajdonképpen a saját történetét nézhette végig kívülről, az ő érzéseit mondta ki a fiatal srác apja is – a különbség csak annyi volt, hogy Voight nem csupán fenyegetőzött azzal, hogy elkapja fia gyilkosát, hanem megtette és meg is ölte.

chicago-pd-4x01-06

Mielőtt azonban Voight szálára áttérnék, nem szabad elmennem szó nélkül Burgess új társa mellett sem: bár tényleg sajnáltam kicsit Roman távozását, valahol érthető lépés volt. Mégis most már szeretnék egy olyan járőrtársat látni Burgess mellett, aki nem csak rövid ideig marad.

Ugyanakkor nem voltam felkészülve arra, hogy női társat raknak mellé. Ennek háttere meglehetősen egyszerű: nem túl életszerű, hogy két nőt tesznek össze járőrpárba, legalábbis erősen ritka jelenség. Nem véletlenül: két női rendőr együtt, járőrként komolyabb támadási felületet jelent, illetve sokszor adódik olyan helyzet a mindennapi munkában, amikor sokkal előnyösebb a férfi-női páros (a nyilvánvaló esetleges negatívumok mellett, khm, Roman, khm).

chicago-pd-4x01-03

Ha az életszerűség problémáján tovalendülünk, akkor viszont nem lehet nem észrevenni: jó páros lesz belőlük. Tay ugyanis kifejezetten talpraesett, belevaló csajként mutatkozott be annak ellenére, hogy előző szolgálati helyén gyakorlatilag parkolási büntetőcetliket osztogatott. Nem véletlen, hogy elég hamar ki is derült, hogyan került oda – „természetesen” a szexuális zaklatás témáját hozták be Dick Wolfék, ami az új járőrpáros első aktuális ügye kapcsán rendkívül meglepő módon még komolyabb aktualitással bírt.

Ha már eddig húztam, akkor visszatérek végre a háttérben húzódó főszálunkra: Voight.

chicago-pd-4x01-05

Már az nagyon beszédes volt, hogy a parancsnokasszony hova hívta találkozóra Lindsay-t. Egyértelmű volt, hogy mindent meglehetős pontossággal sejt, de bizonyítani nem tudja. Szép apránként az is kiderült, hogy a nő lassan a csapat minden tagját meghallgatta Voight kapcsán, de bizonyítékok híján kénytelen volt egy meglehetősen kockázatos lépést megtenni: a csapat előtt vette el Voight fegyverét, terepen, akció végén, majd elvitte arra a helyre, ahol Voight megölte fia gyilkosát. És elkezdődött az ásatás.

Bár Voight kívülállók számára mérhetetlen nyugalommal szemlélte az egészet, valahogy benne volt a levegőben, hogy „minden mindegy”. És bár a világ legtermészetesebb dolgaként kezelte mások előtt, hogy nem találtak semmit, azért az epizód végére kiderült, hogy még neki is kicsit meglepő volt. Azt mondjuk maximálisan megértem, hogyha a továbbiakban menye és unokája elköltözése erősen meg fogja borítani az amúgyis gyászoló apa maradék lelki egyensúlyát.

chicago-pd-4x01-07

De hova tűntek Justin Voight gyilkosának földi maradványai? Jó kérdés. Csak egy dolog biztos: kizárólag Lindsay tudja. Lojalitása Voight felé már a kezdetektől egyértelmű, sok minden kiderült már mostanra kettejük már-már apa-lánya kapcsolatáról. Ugyanakkor Linday húzása nem tudom, mennyire lesz vagy nem lesz hatással a Halsteaddel való kapcsolatára, ami egyértelműen kezd komolyra fordulni.

Mindezek fényében kíváncsiságom töretlen, és pontozni azért nem fogok, mert pontosan ugyanazt a színvonalat hozta, amit általában szokott ez a sorozat: jófajta, erős közepes-jót.

13 hozzászólás Ne habozz!

Szula 25 - 2016. 10. 05. 18:17

Ugyanakkor Linday húzása nem tudom, mennyire lesz vagy nem lesz hatással a Halsteaddel való kapcsolatára, ami egyértelműen kezd komolyra fordulni.
Ehhez még annyit tennék hozzá hogy ez a tette a munkájára és a személyiségére is hogy fog hatni a későbbiekben. Mert ugye eléggé vacilált már hogy akkor feladja e Voightot vagy sem ez látszott a másik rendőrnőnek tett kirohanásán is és ugyebár végül a rendőrnő vállalta a hibáját és az azzal járó következményeket, mert eszébe jutott miért is lett rendőr.

Ugye most azt is elmondták a készítők hogy António átmegy majd a Justiceba állandónak, lehet köze lesz hozzá az itt történteknek. Ő egy korrekt zsaru volt eddig is aki nem tűrte a korrupciót, ebből gondolom lehet rájön a történtekre és inkább lelép a csapattól.

jessm - 2016. 10. 05. 18:34

Nekem is a rész végén eset le, hogy Lindsey csinált valamit. Addig azt hittem, hogy azon gondolokodik, ohgy feldobja Voight-ot. Azért Voight és Lindsey között elég feszült a hangulat, jó pár rész el fog telni amig rendeződik a viszonyuk. MOst Voightnak kell rendbe hozni a dolgot, úgy ahogy az előző évadban Erinnek kellett. Mindketten a bosszú és gyász miatt , mást választottak .

Amugy korrekt volt az első két rész. Burgess valahogy nekem most jobban müködik az új női trssal, hiába nem életszerű .

Eny - 2016. 10. 05. 21:33

a Lindsay és Halstead szerelmi párosán kívül minden tetszik a soriban..
mindig hozza a korrekt szintet

bobi64 - 2016. 10. 07. 11:15

Megszokott színvonal, jó karakterek, jó sztori, jó az egész.

klara - 2016. 10. 12. 17:33

Azt lehet tudni h mikor lesz következő évad, nálunk.
Én nagyon szertem,
Nagyon jó karaktarek, nagyon szuper.

Snoopyzit30 - 2016. 10. 29. 20:28

Nem mintha pörögne a kibeszélő, de nem látom a kibeszélők között a 4. évadot, mármint nem a fő helyen az oldalsávban, hanem az összkibeszélők listájában.

sfefe - 2016. 12. 14. 22:21

Tony gyerek most kilep a sorozatbol vagy mi?

Snoopyzit30 - 2017. 01. 10. 20:52

A Chicago Fire S05E09 – Chicago P.D. S04E09 crossovert megint a zsaruk mentették meg a teljes érdektelenségtől, de valami olyan szinten unalmas hülyeséget találtak ki megint, hogy fogtam a fejem. Ismét nyugtáztam, hogy jól tettem, hogy a 4. évad közepén elkaszáltam a tűzoltókat. Valami szörnyű. A zsaruknak meg jobb lesz, ha messziről kerülnek ezentúl minden ilyen kamu crossovert. Bár gondolom biztos lesz még. Nem tudom régebben jobbak voltak az ilyen átívelős részek is.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 29. 12:14

4×17

Az Erin és Jay párocska szétrobbantása ebben a részben annyira mű indokkal történt, hogy nevetséges. Most megint megy majd részeken keresztül a ‘haragszomrád’, hogy aztán kb. 5 másodperc alatt megoldják. Hát ez megint gagyi megoldás volt.
Gondolom erre azért volt szükség, mert Adam visszajött és azonnal újra össze is hozták Kimmel. Két párocska meg már sok lenne ebbe a sorozatba vagy nem tudom.
A rész egyébként elég jó volt, de ez a drámázás nem hiányzott.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 02. 18:27

“Távozik a Chicago PD showrunnerje, Matt Olmstead.”

Na, vajon ez mit fog változtatni a sorozaton? Reméljük nem rontják a mostani közepesen korrekt 6,5/10 alá.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 13. 13:53

4×18, 4×19

Ezek a részek elég jól sikerültek. Viszont azt nem értem, hogy miért gondolják a készítők, hogy csak az lehet érdekes, ha valamelyik csapattag családtagjával történik valami. Már lassan minden szereplőnek megöltek valakijét vagy megerőszakolták vagy kirabolták stb. Ez a Chicago tényleg egy bűnös város.
Tényleg ebből van 5. évados berendelés, ugye? Biztos…

jessm - 2017. 04. 19. 14:34

Snoopyzit30 : Ez most meglep téged? A chicao med -ben is megjelennek a beteg rokonok, barátok tb. A Justice és Fire nehezebben oldható meg, de azért ott is előkerülnek.
Az SVU nem szoktam nézni, de ha jól tudom ott is előkerülnkek a rokonok , barátok. Kicsit nevetséges, de hatásos. Ennek ellenére még mindig ez a legjobb chicago sorozat.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 26. 23:48

4×23

Fura volt a mai hír után megnézni az évadzárót, de így hogy már előre tudtam, hogy Erint kiírják, így már nem volt meglepő, hogy ez a rész erről szólt. Mondjuk én azt hittem úgy lesz vége, hogy Jay megkéri a kezét, de fájó szívvel nemet kell mondania. Ebből is látszik, hogy itt kerülik a szappant, ahol csak lehet.
Visszagondolva már egyértelmű, hogy az új szőke hajú nyomozót ezért hozták be a sorozatba, így Burgess jöhet vissza gond nélkül a régi helyére.

Ami nem tetszett az évadzáróban, hogy Erin előadta, hogy alig várja, hogy az anyja megbűnhődjön valamiért, aztán meg azonnal elvállalta az állást. Mondjuk így is úgy is kivágták volna a Hírszerzéstől, így legalább megmentette az anyját + lett egy jó állása és igazából még Jay sem marasztalta, mármint ugye az utolsó szituáció az volt, hogy Jay lepattintotta (azzal a hülye dumával, hogy még házas és rendezi az életét… bla-bla-bla). Ahhoz képest most azonnal meg akarta kérni a kezét, nekem ez így erőltetett volt.

Lindsay hiányozni fog a jövő évadból, de ahogy a hírben is volt, még visszatérőként jöhet. Nélküle már nem lesz ugyanaz a sorozat, ő és Voight szerintem remek páros voltak, mármint ilyen apa-lánya szerűség.

A rokonokra visszatérve. A Chicago Medet nem nézem, de el tudom képzelni, hogy ott is a rokonokat hozzák be folyton, mint szereplőket. Most kíváncsi leszek a PD-nél hogy lesz. Voightnak és Olinsky-nek meghalt a gyereke, aztán Lindsay kikerülésével, gondolom az anyja sztorijáról sem tudnak több bőrt lehúzni. Burgessnek múltkor volt a nővérét erőszakolták meg és majdnem meg is ölték. Remélem most a családtagok pihentetve lesznek egy darabig.
Ha jól tudom a showrunner is elment a PD-től, szóval a következő szezonban lehet hogy egy teljesen “új” sorozatot nézhetünk. Ez az évad mindenesetre elég jól sikerült úgy összességében, ami nálam 7/10-et jelent. Korrekt iparosmunka hétről hétre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz