login |

Elementary: kezdett az 5. évad

2016. 10. 07. 18:10 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Kevés olyan karakterizálós krimi van, ami hosszabb távon le tud kötni (én mindig is a procedural-központúakat szerettem jobban, ahol nem törődnek annyit a karakterekkel), de az Elementary mindenképp ilyen.

Igaz, hogy szinte sosem voltam szinten a sorozattal, de ritka öröm látni, hogy egy kétszereplős sorozat már ötödik éve képes volt megmaradni kvázi 2 szereplősnek. Oké, van még  állandó figura, hiszen a pilot után Gregson mellé bejött Marcus is, de velük kapcsolatban sosem estek túlzásba. Más szériák ilyenkor már a többi érdektelen állandó szereplő magánéletét túrják, hogy a két főszereplőnek ne kelljen annyit dolgoznia.

elementary-5x01-01

Persze vicces, hogy most írok erről, hiszen az 5. évad egy új karakter behozásával kezdődik, egy bizonyos Shinwell-ével, akire lehet, hogy a legkeményvonalasabb rajongók emlékeznek Conan Doyle történeteiből, de én biztos, hogy nem. Egy érzelmesebb és valahol ütős sztorival vezették fel, de már az első megnyilvánulásából is látszik, hogy jó figura lehet belőle, kérdés, hogy megmarad Watson magánéletbeli szálának, vagy besegít a nyomozásokba is?

Nem csak a kevés karakter miatt jött be általában az Elementary, hanem azért is, mert talán ez a krimi hasonlít mostanság leginkább a Monk-ra, ott fordulnak elő olykor igazán agyafúrt, gondolkozós esetek, melyek esetében nem mindig az a kérdés, hogy a pár gyanúsítottból, ki a tettes, hanem olykor a módszer, vagy a motiváció, vagy más aspektus.

elementary-5x01-03

A mostani ügy megközelítése sem volt tipikus, hiszen Holmes már rögtön az elején rávetődött az igazságra, amit azért még kellett alakítgatni, de a lényeg azonnal megvolt. Éppen ezért kevésbé jött be, de persze Jonny Lee Miller (és nálam Lucy Liu is) simán vitt minden a hátán, szóval inkább pozitív szájízzel álltam fel a monitor elől,

Azért remélem, a következő 2-3 rész többet fog hozni, mert nem akarom, hogy, a Person of Interest-hez hasonlóan, ezt a sorozatot is az 5., egyben feltehetően az utolsó évad elején kukázzam.

20 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2016. 10. 07. 21:14

Én is így vagyok vele, mind a két karakter, és mind a két színész is nagyon jó. Személy szerint nagyon szeretem az Elementaryt, egy, hogy nemegyszer intelligens beszélgetéseket folytatnak olyan témákról, ami heti sorozatban nem feltétlen szokás. Aztan a 3. évad befejezése pl.még mindig nagyon erős nyomokat hagyott bennem, meg jópár rész is. És végre egy olyan női-férfi dinamikára épülő sorozat, amiben nincs benne a will they-won’t they állandó feszültség, úgy hogy brutál jól működnek egymás mellett és egymással is a karakterek. Pl. Most a turmix jelent. (Plusz imádom Joan Watson ruhatárát :))

Az évadnyitó valahol nekem is langyosabb volt, mint vártam, valahogy túl nyugis volt? Nem tudom. De veszélyben egy percig sincs :)

abba - 2016. 10. 07. 21:16

Jó kritika, egyetértek – a Monk nálam örök kedvenc, az Elementaryt pedig imádom, a kettő tényleg sokban hasonlít.

Nemcsak a szereplők és a színészek isteniek, de általában azon kapom magam, hogy az esetek is elképesztően érdekelnek és lekötnek, pedig egy többéves krimisorozatnál általában már rezeg a léc, de itt soha.

Nagyon érett, nagyon okos, igazi feminista feldolgozás anélkül, hogy bármit túlzásba vinnének, szerintem messze jobb, mint a nagyon hájpolt BBC-s Sherlock valaha volt. Sokkal emberibb sorozat ez, nem szenzációhajhász.

Natale - 2016. 10. 07. 21:39

Igy van, csendes ertelmes sorozat, agymenes, tulzasok es maganeleti idohuzas nelkul.

Kulon kedvenc amiatt hogy jopar aktualis tarsadalmi, jogi vagy technologiai kerdest is boncolgatnak az esetek, es azt is visszafogottan es ertelmesen teszik. Emellett lathatoan rettento kreativak az irok az esetek megirasakor, engem mar jo ideje inkabb maga a bunugyek rafinaltsaga kot le, nem a megoldas.

Es emellett meg Jonny Lee Miller, miatta az amugy kicsit sablonosnak tuno karakterizalas is erdekes.

vérnarancs - 2016. 10. 08. 13:42

Most még, amíg friss a dolog. A 3. évadban volt egy szál, amit nem zártak le. Amikor Sherlock hozta a maga kis tanítványát, akit elraboltak. A végén pedig oda jutottunk, hogy a csaj ki volt akadva egy celeb (aki vélhetőleg a fogva tartója volt) miatt, aztán el is tűnt a képből. Azzal a szállal mi lett? Tudja valaki?

Claire8310 - 2016. 10. 08. 15:42

A Kitty sztori? Igen megtalálja, hogy ki rabolta, erőszakolta, kínozta meg, el is rabolja maga. Sherlock megtalálja azt mondja csináljon amit akar, nem állítja meg, Kitty végül elengedi a fickót, de előtte még összeégeti a fickó arcát. Ha jól rémlik. Majd vissza megy Angliába, gondolom a bosszú után, meg hogy ne kapják el. Azóta nem volt róla hír.

vérnarancs - 2016. 10. 08. 19:01

Igen, a Kitty sztori. Bennem az maradt meg, hogy a tévében meglátta a híres palit és és kiakadt. Utána meg eltűnt a képernyőről.

MP - 2016. 10. 09. 14:01

vérnarancs, akkor neked valószínűleg kimaradhatott a folytatás epizód, mert lezárták azt a szálat. bár én bírtam Kitty-t, szóval örülnék ha visszajönne, de inkább Moriarty-t várom, főleg most, hogy Natalie Dormer felszabadult a GoT-ból.

Savanah - 2016. 10. 10. 17:12

Nekem is kedvencem az Elementary. Az új évadot még nem kezdtem el, úgyhogy ahhoz nem tudok hozzászólni, de ahányszor az Elementary-t nézem, azt kívánom, ha bármi történne velem, Sherlock nyomozzon utánam :)
Szomorú, hogy a túlélésért kell mennie. Nem is értem miért nézik ilyen kevesen :(

Neoprimitiv - 2016. 10. 17. 10:47

A második rész közepén azt hittem, valami újabb hosszú átívelésbe vágnak bele, de úgy látszik Shinwell sztorija marad idén a háttér történet.

Ezzel együtt változatlanul jó volt – tényleg kár, hogy a “hozzáadott cukor” nélküli történetek (nincs lamúr, boldog/boldogtalan család, stb.) ennyire kevés nézőt érdekelnek.

syxa - 2016. 10. 24. 12:11

Jó volt látni a 2.részben Jon Huertas-t (Esposito a Castle-ből). :)

Derry - 2016. 10. 26. 20:04

Légy szíves áruljátok el, mi dönti el, hogy rövid vagy hosszú a főcím? :-)

winnie - 2016. 10. 26. 21:47

az első részes rövid volt.

Zora - 2016. 11. 13. 16:22

5×03

Jó volt.

A végén, a kapitány és Sherlock beszélgetése a gyűrűkről – nos, itt annyira látszott, hogy Aidan Quinn mennyire jó színész. (Nekem legalábbis!)

Zora - 2017. 02. 05. 10:21

5×13

Hú, ez nagyon jó volt. Ez, hogy ha átlépi a határt, az óra is megáll.

Meg a hajvágás… :-DDD
Vajon a következő részben így kopasz lesz??? Jó, 2 héttel később lesz, talán nő már pár millit…
Örülök, hogy az öreg nem lőtt le senkit.

Zora - 2017. 02. 05. 10:27

Most visszaolvastam a kommenteket. Tényleg kár, hogy ilyen kevés embert érdekel. Lehet, hogy tényleg túl nyugis???

(És, érdekes, nemrég néztem az angol Holmes-t, és Benedict annyira ripacskodónak, meg megjátszónak tűnt – pedig a korábbi évadokban tetszett. Johnny Lee valahogy természetesebben formálja meg.)

Zora - 2017. 03. 12. 11:17

5×15

Jó volt látni Kitty-t. Először azt hittem, Sherlock-é a gyerek, de aztán beszélt az egyetemi ismerőséről. Meg, túl klisés lett volna.

Azért az fura, hogy pont ahhoz a 3 – 4 – emberhez van köze a kormánynak, akik egy elütött kocogóhoz kapcsolódnak.
Na, mindegy, de fura.

Zora - 2017. 04. 09. 12:58

5×17

Valaki elmagyarázná most ezt a Shinwellre-rálőttek-dolgot?

Ki ölte meg ennek a srácnak a bátyját? mert egy kicsit megzavarodtam.

Zora - 2017. 04. 09. 13:44

5×18

Még csak az elejénél vagyok ennek a résznek, de visszavonom, amit az előzőhöz írtam: még csak most fogják megoldani ezt a kuszaságot.

A másik dolog viszont: Csak nekem tűnik úgy, hogy a főszereplő hangja megváltozott ebben és a múltkori részben? Valahogy mélyebb és másmilyen lett. Fura.
(Vagy lehet, a színész csak meg van fázva…)

eszemix - 2017. 04. 24. 16:07

Jaja, meg volt fazva. :)

Zora - 2017. 06. 03. 14:27

5×24

Na, megoldódott a nő rejtélye a csoportból…

Tetszett az SBK kivéreztetése.
Sajnálnám, ha kiderülne, hogy agydaganata van.

Jó volt az évad, várom a következőt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz