login |

Pilot: Timeless

2016. 10. 07. 14:45 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) High concept időutazós sorozat? A leírás alapján jöhetett, de sajnos a kivitelezésén még javíthattak volna.

timeless-n1

A történet röviden annyi, hogy egy Elon Musk-szerű figura időgépet készít az egyik kutatólaborjában. Már ez is elég durva ötlet lenne a valóságban, de természetesen befut egy terroristának tűnő figura, és ellopja a gépet. Ezért a kormány segítségét kéri az utánaeredésben.

Így jutunk el a főhősökig, mivel elég specifikus képességek kellenek a múltban való érvényesüléshez, és csak hárman férnek be a pótmasinába. És értem én, hogy fontos lesz az, hogy egy történész nőt küldenek vissza, de az 1970-es évek elé bárhova (a pilotban 1937-be) érkező trió egy nőből, egy feketéből és egy katonából áll. És hiába magyarázzák ezt el, egyszerűen nevetséges így a csapat a hímsoviniszta, rasszista időket figyelembe véve.

timeless-n2

Eskü, hogy az időparadoxonokkal, és a Sliders-szerű szabályokkal semmi bajom. Elfogadom, hogy csak a megszületésük elé, vagy olyan időbe mehetnek, ahol még nem jártak, így nem tudják kijavítani a saját időkavarásukat. Az sem gond, hogy csak követni tudják a másik időgépet, leolvassák a jelét és utánamennek, hiába paradoxon. Ez mind elfér, de ezek mellé a csapat és a kidolgozás már betette egy kicsit a kaput nálam.

Ha nem tudnám ki csinálta, akkor is a Revolution ugrott volna be a Timeless kezdéséről. Egyszerűen a rendezés, a trükkök mind olyan félig gagyik voltak. Nem tudom jobban elmondani, de nagyon hasonlítottak – pont olyan kreativitással oldották meg a spórolást itt is? Kicsit elkent CGI-háttér, sok szűrő, kevés statiszta üres díszletek között? Minden olyan kicsinek tűnt, még az olyan jelenetek is, amikor bemennek egy bárba.

timeless-n3

Ha eddig nem tűnt fel, sajnos nem kapott el az Timeless. Többször is olyan érzésem volt, mintha nem is országos sorozatot néznék, hanem egy Syfy-anyagot. Nem a jó értelemben. Mondjuk az tény, hogy a pilotot lehúzta a sok magyarázás és alapozás, szóval lehet a második hét, az új kaland már érdekesebb lesz, sok múlik rajta.

Ez egyelőre 6/10, négyről csak az időutazás húzta fel, de amúgy elég közepes sorozat. Remélem, javítanak a továbbiakban.

11 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 10. 07. 14:08

“meg a spórolást itt is?”

ezt a szót legszívesebben bannolnám:)

főleg itt, hiszen a pilotoknak épp az a lényeg, hogy ész nélkül költenek, itt még idő is van az effektekre, szerintem a készítők nagyon büszkék voltak a hindenburgra (én nem nyilatkozok a kérdésben, nyilván nem értek annyira hozzá). szóval a pilot kábé kétszeres/háromszoros költségvetéssel készült, mint az 1×02.

(egyébként sem spórolnak soha, hanem adott az elég magas költségvetés, és abból megpróbálnak mindent pénzt elkölteni – kivéve, ha egy részben túlköltekeznek, és akkor a következőt olcsóbbra kell venni.)

a spórolás általában a szkript szintjén érhető tetten, amikor az átírásnál próbálják a meglévő díszletekbe kényszeríteni a jeleneteket, átírják az éjszakai vagy esős jeleneteket, illetve 7 napon belül leforgathatóra veszik a dolgokat, hogy ne legyen sok helyszínváltás. de amikor megvan írva, akkor már nincs olyan, hogy legyen valamiből kevesebb, max a gyártásvezető próbálja a meglévő keretek közé szorítani a költségeket.

itt egyébként is szerintem a kevés állandó díszlet miatt inkább az lesz pénz, hogy több helyszín, újraépített díszletek lesznek – de ezek olyan kiadások, amik bár magasak, senki nem fogja azt mondani, hogy látszik, hogy magas a költségvetés:)

dzsiaj - 2016. 10. 07. 15:38

Nekem a történész csaj mindentudásával van bajom. Értem én, hogy a suspense of disbelief része, hogy egy random történelmi esemény összes részletét percről percre fújja, sőt, nem csak azt, hogy mi történt, hanem azt is, hogy minek KELLETT VOLNA történnie. Sőt, azzal is 100%-ig tisztában van, hogy az adott kor viselete milyen anyagból készült, milyen szavakat ismertek akkor, és még a milliónyi kis részlet. Történelem szakon végeztem, láttam nagy elméket élőben, de Abigail Spencerhez képest még Romsics Ignác is egy nyolcszor bukott ötödikes :)

Emellett is a középszerűség csimborasszója a Timeless, ugyanezt tudta a 7 days is annak idején, és az nagyon nem a tévés aranykor gyermeke volt.

monti - 2016. 10. 07. 16:50

na épp ráakartam kérdezni hogy hogy oldják meg hogy a néger egyáltalán kapjon egy pohár vizet nemhogy bemenni egy bárba :-D

ba3525 - 2016. 10. 07. 17:39

Szerintem kezdének nincs gond a sorival, amúgy nagyon jó történelmi szálat kaptunk, látszott, hogy fontos volt a készítőknek. Szerintem ez a továbbiakban is így lesz. Remélem minimum 2évadot meg fog élni ez a sorozat. (Tudni lehet valamit a nézettségi adatokról?)

Thomas - 2016. 10. 07. 18:09

ba3525: Hogyne lehetne tudni. Az oldalsávban kattints az amerikai nézettségre, és görgess le hétfőig:)

human - 2016. 10. 07. 19:05

““meg a spórolást itt is?”

ezt a szót legszívesebben bannolnám:)”

szerintem félreértettél, lehet nem jól írtam le a posztban. a spórolást két szinten értem, az egyik, hogy a csatorna mennyit szán rá, amit természetesen maxra elköltenek a készítők. a másik pedig, hogy milyen módon osztják be a költségvetést. például 3 cgi jelenet vagy még két díszlet +20 statisztával. és van készítő aki az előbbit, van aki az utóbbit részesíti előnyben, és mindig olyan módon osztja be a költségvetést.

ez az írásra is érthető, mert direkt olyan jelenetre vezetik ki, ami látványos kéne legyen, erre egy volt tényleg az, amikor az égő roncs mellett zajlott a cselekmény. de a börtön meg 2 cella egymással szemben egy szobában, és nincs is igazán establishing shot mellé. vagy pl amikor megérkeznek, akkor a fekete hátraültetése a buszon is elmondta volna, hogy tényleg visszautaztak, ehelyett kihalt alulexponált mezőn felnéznek egy gyenge cgi léghajóra.

winnie - 2016. 10. 07. 19:21

monti: többek között ezért is választották őt harmadiknak, hogy ne legyen könnyű a helyzetük, de ezt a pilotban is elmondják.

Qedrák - 2016. 10. 07. 22:52

@dzsiaj:

Ez nekem is feltűnt, én is törit végeztem, de maximum azt tudnám megmondani a szakterületemen kívül eső korszakokról, hogy melyik könyvet érdemes kézbe venni az elinduláshoz. Itt viszont a nő olyan, mint egy történész-svájcibicska, kicsit úgy, mint amikor egy orvos egyszerre ért a test minden fontosabb rendszeréhez.

winnie - 2016. 10. 11. 13:52

1×02: na, ez majdnem ugyanannyira bejött, mint az első rész, jópofa volt. kellemes, szórakoztató, nem veszi magát komolyan, de felmond egy törileckét is, és még a magánéleti szál is okés az időváltozással.

7/10

winnie - 2016. 10. 18. 23:01

1×03: ez annyira nem jött be, a fő sztori elég meh volt, a karaktermomentumok és a humor rendben van, ez a rittenhouse-átívelés pedig dettó nem túl izgalmas, legalábbis egyelőre nem érdekel (legalább tudjuk, mi a céljuk), az 5/10 ellenére viszont egyértelműen nézős marad.

(az mondjuk pozitív volt, hogy nem arról szólt a rész, hogy meg akar a rosszfiú ölni valakit, és meg kell akadályozni. sőt, eleve ezúttal a rosszfiú nyert, véghez vitte a tervét.)

Sawyer - 2016. 10. 23. 19:02

Jó kis sorozat lehetne, ha nem volna ilyen primitív, elbutított. Hadarás, kapkodás, elég volt a pilot.

5/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz