login |

Pilot-mustra: Divorce – 1×01

2016. 10. 10. 18:31 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az a helyzet, hogy az HBO új komédiáját “komédiáját”, a Divorce-ot nem lehet egy kritikával jobban eladni, mint egy pár soros ajánlóval. Egész egyszerűen azért, mert nem kiemelkedő, és mert arra, hogy “a sorozat bemutatja egy válás folyamatát“, csak az fog beindulni, aki átélt hasonló eseményeket, és derűsen emlékszik vissza a dolgokra.

Ellenben viszont azokkal a hívószavakkal, illetve -nevekkel, hogy HBO, meg Sharon Horgan (ugyebár, a Catastrophe a jelen egyik legelismertebb komédiája), illetve Sarah Jessica Parker & Thomas Haden Church legalább érdeklődést lehet generálni. Nyilván a csatorna, a készítő, illetve a színészek rajongói között.

DIVORCE – 1×01 – 5,5/10

 divorce-1x01-04

A sztorin tényleg nincs mit ragozni: adott egy évek óta csak rutinházasságban élő, kétgyerekes pár, melynek egyik tagja rájön, hogy ideje válnia, és ezt közli is a másikkal. Az persze azt hiszi, hogy elment az esze, majd kapunk némi csavart a sztoriba, de a lényeg, hogy a szezon a válás procedúráról szól, ahogy két, egymást nagyon jól ismerő ember megpróbál eltávolodni.

Nem kell félni, nem valami jogi sorozat a Divorce (idővel persze az ügyvédek is feltűnnek), a válás tematikáját, a procedúrát és a hatásokat érzelmi úton közelítik meg két igencsak karakteres, nem túl szerethető figura segítségével, akiket a mostani szituációjukban látva nem könnyű elképzelni, hogy korábban több, mint egy évtizede szeretetben és harmóniában éltek. Oké, a szeretet azért jelen van, a harmónia már kevésbé.

divorce-1x01-03

Annak ellenére, hogy két vagy három remek és nagyon vicces jelenettel kezdődik a pilot, a folytatás nekem ellaposodott. És még az okokat is tudom, hogy miért. Míg a két főszereplő mind színészek, mind karakterek viszonylatában zseniálisan működik együtt (főleg THD (és a bajsza) zseniális), addig a mellékszereplők (a barátok: Molly Shannon & Tracy Letts és Talia Balsam) inkább irritálóak vagy semmilyenek voltak.

Szerencsére ők csak a pilotban kapnak komolyabb szerepet, később már jóval tolerálhatóbb mennyiségben vannak jelen, talán a készítők is rájöttek, hogy sokkal érdekesebb a két főhős. Rajtuk kívül sem az egy részes vendégszereplőkkel, sem az olykor visszatérő Jemaine Clement-tel nem volt bajom.

divorce-1x01-02

A másik tényező, ami miatt eléggé fújtam a pilotra (másnak ez persze pozitívum lehet) az, ami a Vice Principals esetében is jelen volt: nem mindig szeretem nézni azt, amikor a történet arról szól, hogy ketten megpróbálnak kiszúrni egymással. Persze ebből a sorozatból sem lesz The War of Roses (itthon: A rózsák háborúja), de a pilotban még mit sem sejtettem az irányról.

Ja, és az első bekezdésben az idézőjel nem véletlen, a Divorce bár helyenként nagyon vicces, alapvetően mégis egy tragikus történetet dolgoz fel, szenvedő boldogtalan emberek a hősei, és nem biztos, hogy mindenki lehúzósabb sorozatok nézésével akarja szórakoztatni magát. Éppen ezért jó lenne (előre) tudni, hogy mi a célja a készítőknek, a folyamat végén lesz ismételt egymásra találás, vagy örökre szétmennek a felek?

divorce-1x01-05

A fentiek persze csak az első részre vonatkoznak. A folytatás már jobban sikerült, akadt kiemelkedően jó epizód is az általam látott részek közül (mondjuk az beszédes, hogy maradtam a sorozattal), de a színvonal alapján továbbra is inkább csak korrektnek, jónak tudnám nevezni a sorozatot. Viszont a színészek tényleg vannak olyan jók, hogy megtartsanak.

A Divorce első 6 részét az HBO jóvoltából láthattuk premier előtt. 

14 hozzászólás Ne habozz!

Mcmoki - 2016. 10. 10. 18:54

Sajnos nem nézhető meg az első rész regisztráció nélkül! Amit belinkeltél, az a Westworld első része, ami valóban megnézhető, de Divorce nem :(

winnie - 2016. 10. 10. 18:55

Mcmoki: ehh, köszi, bocs a félrevezetésért, elfelejtettem kiszedni a linket. csekkoltam előtte és tényleg nem lehet megnézni, viszont láttam, hogy kábé minden hbo-pilot nézhető regmenetesen.

Bonny - 2016. 10. 10. 20:33

Én teljesen úgy álltam az elején ehhez a sorozathoz, hogy ironikusan vicces lesz, de ahogy te is írtad, inkább egy tragédiához hasonlított – legalábbis az első rész alapján. Ahhoz viszont nem volt túl jó, inkább csak egy nagy katyvaszt éreztem utána.

yeeeyha - 2016. 10. 10. 20:34

Az eleje zseniális volt a címkiírással és a Paradise-al bezárólag. Az biztató, hogy a mellékszereplőket nem erőltetik később, iszonyatosak voltak, 3/10 volt nekem a pilot, de kíváncsi vagyok a folytatásra (főleg a vége miatt, ill. a madárfészkes árnyalások mindig is érdekesek voltak).

kisanna - 2016. 10. 11. 08:17

nekem nagy csalódás volt, de emiatt az írás miatt bepróbálok még 1-2 részt, hátha.
(u.i.: csak nekem tűnt fel, hogy SJP mennyire nem szépen öregedik?)

sehrezad - 2016. 10. 11. 11:23

Maradok egyelőre, de csak Sarah Jessica Parker miatt, nagyon tetszik a játéka. És Thomas Haden Church is jó, miattuk érdemes lehet.

naughtyl - 2016. 10. 11. 20:18

annyira ritka mostanság, hogy hideg, meg hó is van a történetben. tudom, Fargo.

az a kék kabát eszméletlen jól nézett ki SJP-n.

eddig fura. De tetszik. úgy ültem le elé, hogy a készítő és a 2 főszereplő nevén kívül, semmit nem olvastam róla.

még nem tudom miért, de maradok. Lehet a bajusz miatt.

viccesen voltak használva a nagyon jó zenék.

remélem a hó, meg a hideg marad.

freestyle82 - 2016. 10. 11. 23:39

Én is megnéztem a pilotot (HBO videotarba felkerült)

Hát, nyilván maradok, mert a tárból nagyon kényelmes sorizni, (nem kell pöcsölni letöltésekkel pl,a nekem nem egyáltalán nem tetsző ki.azgatóhelyettesekből is láttam az eddigi 9 részt.)
de annyira nem bejövős eddig.Az utolsó 3 perc viszont baromi jó és hatásos volt:)

szepi06 - 2016. 10. 12. 23:02

Gondoltam megpróbálom, mivel SJP, meg HBO,de 14:15-ig bírtam, ez nekem borzalmas volt…

margarita - 2016. 11. 03. 13:03

Szerintem istenkirálycsászár ez a sori. Nyilván majdnem 40 évesen, házaskéént, gyerekekkel ez jobban üt.
Az uóbbi idők egyik legjobb sorozatélménye.
A férj ahogy lekezeli a hülye tyúk feleségét, aki meg próbálja kidumálni magát a megcsalásból, fergeteges.
Nem nagyon tudok kritikákat irni, egyszerűen csak átadom magam az önfeledt szórakozásnak, ami igaz hogy jeelen esetben azért elég bitter sweet.

NEekem nagyon bejön és rég éreztem ilyet, de alig várom a következő részt.

Snoopyzit30 - 2016. 11. 18. 13:28

6 részt daráltam, az első 4-et szinkronosan néztem, de aztán annyira idegesített, hogy a szinkronban THC-ből valami vidéki bunkót kreáltak, mármint a hanghordozás alapján. Viszont SJP-nek meg szeretem a magyar hangját, de 4 rész elég is volt. Az 5. és 6. részben eredeti hanggal sokkal jobb volt, és SJP eredeti hangját is gyorsan megszoktam.

THC azaz Robert karaktere az elején iszonyatosan idegesített, gyakorlatilag egy tapló ősembernek gondoltam és totál úgy éreztem, hogy megérdemelte, hogy megcsalják, mert nagyon gáz, de aztán a 6. részben a karácsonyi vallomásnál már úgy éreztem, hogy mégis van benne valami szerethető. A bajusza egyébként tényleg katasztrofális.

Egyenlőre könnyen lecsúsznak ezek a fél órás részek, de nagy dolgokat azért nem kell várni ettől a sorozattól. Néha kicsit átmegy olyan tingli-tangli hülyeségbe, de egy erős 6/10-et nálam hoz. Mivel rövid az évad, így simán végig fogom nézni, meglátjuk meg tudnak-e tartani a 2. évadra is.

Ja egy poén. A Robert új ügyvédjét játszó színész (Dean Winters) játszotta a Sex and the city-ben Carrie “Fuck Buddy”-ját, szóval hangosan felröhögtem, amikor megláttam :-P

Snoopyzit30 - 2016. 12. 02. 17:31

A 7. rész még viszonylag szórakoztató volt, főleg az ügyvéd szélütésével kapcsolatos poénkodások, de a 8. rész valami olyan szinten unalmas és vontatott volt. Szinte semmi nem történik, de tényleg. Még a maradék 2 részt megnézem, de nem hiszem, hogy maradni fogok a 2. évadra. Egyszerűen érdektelenségbe fullad úgy érzem.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 14. 20:16

Volt 1-2 jó poén az évadzáró részben, de továbbra is úgy érzem, hogy ez egy gyenge közepes és nem éri meg időt fecsérelni rá. Az az 5,5 pont amit winnie adott a pilotra az megáll az egész sorozatra is.
Inkább megtartom a Better Things-et, az jobban elszórakoztat, mert a Divorce-ban sajnos túl sok az üresjárat.Se nem komédia, se nem dráma. Kár érte, mert a színészek nem rosszak.

Márti - 2018. 04. 11. 10:42

Nekem is nagyon tetszik a sorozat.Valóban elgondolkodtató,hogy miért ezt a borzasztó szinkronhangot adták a ffi főszereplőnek!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz