login |

Drunk History

2016. 10. 20. 14:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: ajánló, kritika,

Fura, hogy a Comedy Central pár hete a negyedik szezonjába lépett, kifejezetten különleges komédiájáról sosem írtam még hosszabbat, pedig állandó néznivalóm. Ennek lehet, hogy az az oka, hogy kritikát nehéz írni róla, bőven elég egy ajánló is, ráadásul első blikkre eléggé egypoénos a műfaj, amin vagy végig röhög az ember, vagy fapofával mered maga elé.

Mivel azonban jövő héten az amerikai és az angol után talán harmadikként elindul a magyar változat is Tömény történelem címen, gondoltam csak bepótolnám a hiányosságomat. Az pedig, hogy az amerikai verzió már a 4. évadnál jár, senkit se zavarjon, mert végülis teljesen mindegy, melyik résszel kezd az ember (érdemes a legutóbbival), darálni meg egyébként sem túl hatásos a sorozatot, eléggé eltompítja a nézőt.

drunk-history-06

A Drunk History koncepciója pofonegyszerű és két-, sőt, háromfenekű. Egyrészt van egy mesélő (civil, de olykor ismert), akit leitatnak és elmeséltetnek vele egy történelmi eseményt, vagy bemutat egy ismert személyiséget. Igen, részegen. Vagy némiképp becsípve. A lényeg, hogy ő kvázi a narrátorunk.

Másrészt ezt az eseményt rekreálják korhű jelmezek és ismert színészek segítségével, nyilvánvalóan azért a humorra koncentrálva. De még ez sem lenne túl vicces, ezért harmadrészt az esemény rekreációját tátogva játsszák el a színészek, így minden párbeszéd a (részeg) mesélő hangján szólal meg. Ennyi. (Ja, és persze nem csak a hang, hanem a stílus is vicces, hiszen mesélve előadott párbeszédet élőbeszédként prezentálni marha vicces.)

drunk-history-01

Hogy mi ebben a vicces? Leírni nehéz, ezt látni kell. És eldönteni, hogy egyáltalán vicces-e – ebbe a posztba betoltam pár ismertebb videót.

Egy epizódba általában 3 sztori fér bele – nem véletlen, hogy a sorozat elődje egy Funny or Die-os websorozat volt, az alapján rendelték be magát a sorozat, ami egy 8, majd 10 részes szezon után tavaly 13 epizódosat hozott, idén váltottak vissza 10-re.

drunk-history-02

Pluszba még hozzá lehet tenni az amerikai verzióhoz, hogy a részek témái egy-egy városhoz köthetőek, bár később már témakörök köré csoportosították őket. És amellett, hogy láthatjuk az eseményeket, valamint olykor a mesélőt, kapunk pár snittet a körülményekről és magáról az iszogatásról, meg a hangulatba kerülésről is.

Fura koncepció, eleve a berúgva mesélés mutogatása a tévében lehet, hogy necces lehet valaki számára, de alapvetően teljesen ártalmatlan a műfaj és abszurd módon vicces a történelmi események bemutatása a “furán” beszélő figurákkal. Nyilván nem egy elmebajnokságról van szó, de ettől még alpárinak nem mondanám a megközelítést. Azt pedig senki nem vitathatja el, hogy tanító jellege is van a sorozatnak.

drunk-history-04

Ami gondot jelenthet, az a már említett kvázi egypoénosság, ami jeleneteken és sorozaton belül is érthető. Mert bár minden mese eleinte érdekes az új szereplők behozásával (na kit ki fog alakítani, milyenek a jelmezek, stb.), van, amelyik 2-3 perc után kifullad – viszont vannak, amik végig maxon forognak, általában a mesélőnek köszönhetően.

Ugyanígy lehet, hogy az ember 2, 5 vagy 10 rész után megunja, hogy végülis minden rész felépítése ugyanolyan, egy részeg ember mesél, amit egy idő után elvileg nehéz feldobni, de szerencsére az amerikaiak azért mindig igyekeznek frissíteni ezt-azt a formátumon, illetve a fix nézőknek a visszatérő mesélők is jelenthetnek egy jó kapaszkodót.

drunk-history-05

(A “mesék” egyébként hol egy történelmi személyiséget, hol eseményt (csata, választás, a Coca Cola alapítása, az Aranypolgár forgatása, Houdini és Conan Doyle rivalizálása) vagy jelenséget mutatnak be. A sorozatban pedig egy csomó ismert név játszott: Jack Black, Michael Cera, Will Ferrell, Don Cheadle, Zooey Deschanel, Jim Carrey, Connie Britton, Kristen Wiig, Winony Ryder, Giancarlo Esposito és még több tucat tévés színész. Az ismert mesélők között értelemszerűen inkább humoristák vannak, de visszatérő Paget Brewster és Jenny Slate, idén pedig Lin-Manuel Miranda.)

5 hozzászólás Ne habozz!

Qedrák - 2016. 10. 20. 14:55

Egyszeri poénnak tényleg elmegy, de hogy ebből négy évadot forgattak, az meglepő. :)

winnie - 2016. 10. 20. 14:58

Qedrák: hát, igen. 4 évad 40 rész, több, mint 100 mese. ez az a műfaj, ahol megértem a pár rész utáni kaszát, és én sem rendszeresen nézem, de megvan minden rész, amit még nem láttam. olykor megnézem az aktuálisat, máskor, ha kedvem tartja egy korábbit. mint írtam, darálni nem tudnám, de az biztos, hogy nem untam meg. ha megunnám, tartanék szünetet és idővel megint friss lenne.

a lényeg, hogy nekem működik, és amikor zseniális, akkor nagyon az. ha meg nem, akkor csak 6 percet kell túlélni, vagy kicsit beletekerni (olyat nem szoktam) de bár a műfaj nem változik, összességében szerintem mégis változatos.

Dregnarr1 - 2016. 10. 20. 15:12

Nagyon szeretem az eredetit!

goodjohnwin - 2016. 10. 20. 16:10

Gyakorlatilag egy szkeccs-show-ról van szó, amiben a narrátor ittas. Viszont ilyen szkeccsműsorokból elég sok, elég régóta megél szerte a világban, szóval szerintem nem annyira meglepő a 4 évad.
Meg ugye az USA-ban van az alkohol körül (még mindig) egy kis egészségtelen körülményeskedés (valószínűleg, emiatt az álszentség miatt vetik rá magukat a fősulisok a söröshordókra, ahogy 21 évesek lesznek. Persze az sem normális, ahogy itthon 15 évesen isznak a tinédzserek…)

FrankLuck - 2016. 10. 23. 22:09

Eddig csak videózgattam, de a negyedik évaddal már nézem én is – nagyon sok múlik a mesélőn, szerencsére a becsiccsentés mellett itt már tudják, hogy oda kell tenni magukat. Nem különösebben hatnak meg a magyar dolgok (tán épp nem is nézek semmit), de mindenképpen belenézek a Tömény történelembe, azért egy piás Ganxsta Zolee-tól elég sok történelmi jóságot várok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz