login |

Scream: A tévéfilm (aka. Scream: Halloween Special)

2016. 10. 21. 18:35 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, tévéfilm,

Welcome to Murder Island, folks.

Az első évadban még csak sejteni lehetett, de a Scream a második szezonban bebizonyította, hogy bizonyos okok miatt nem lehet (vagy legalábbis nagyon nehéz) slasher-t, tinihorrort tévésorozatként megírni – kaszáltam is kíméletlenül a 2. szezon első részei után. Oké, a Slasher-nek azért (nomen est omen) úgy ahogy sikerült, de a fő bizonyíték most érkezett meg, a Scream Halloween-különkiadásában.

Hogy miért? Mert ez, a sorozattól kvázi különálló dupla rész, gyakorlatilag tévéfilm működőképes volt. Nem mondom, hogy felért a mozifilmek szintjére, de azért kellemesen szórakoztató volt, bár az erőszak-faktort és a vér mennyiségét mintha csökkentették volna.

scream-halloween-special-03

A tévéfilm a második évad zárása után pár hónappal játszódik, a status quo-ban beállt némi változás, de a mag azért valamennyire együtt maradt. Noah képregényíróként a true crime-vonalra állt rá, és lehetősége nyílt, hogy egy szigetre utazzon felderíteni egy ottani sorozatgyilkos legendáját. Persze a többiek is vele tartanak, és a szigetre érkezve ismét elkezdődik az öldöklés.

A világon semmi újat nem hoz a felállás, csak egy random új mitológiát, mégis kellemes volt nézni az ismerős elemeket, az ijesztgetéseket, a némiképp csalódást keltő gyilkosságokat, a szőrmentén Tíz kicsi négeres felállást (utalnak is erre), találgatni, hogy a kevés szereplőből ki ágyútöltelék, és ki lehet gyilkos.

scream-halloween-special-02

I’m the inciting incident! I’m Marion Crane stealing 40 grand and running away! Everyone’s gonna die because of me!

Teljesen korrekt volt ez a Scream-film, és nemcsak azért, mert ügyesen megidéztek pár elemet a mozifilmekből. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A felépítése is klasszikus volt (volt eleje, közepe és vége), a mitológia és a megoldás is (sok horrorhoz hasonlóan a vége eléggé esetlenre sikerült), szóval, mint mondtam, ebben a formátumban működőképes a műfaj. Csak a tévésorozatra kell valami receptet találni, mert nem győzöm hangsúlyozni, hogy sok sorozattal ellentétben a Scream nem tiniszappanba fulladt, hanem magam sem tudom, mibe.

scream-halloween-special-05

– Hello, Emmy. You miss me?
– You’re dead.
– Somebody is. Turn on your back porch light.

A nagyon gyenge nézettség ellenére a 3. évad berendelésre került, és csak hat részes lesz, ráadásul megint új showrunner érkezik, ami azt jelenti, hogy mindenképp vissza fogok térni, mert ezúttal a kevés epizód valóban gyümölcsöző lehet, a két mozifilmnyi hossz talán működhet a tévésorozat esetében.

scream-halloween-special-06

Persze, hacsak nem húznak valami nagy reboot-ot, afelől nyilván nem lehet kétségünk, hogy a főbb szereplők biztonságban lesznek, maximum egy valaki fog elhullani – vagy az elején, sokkfaktor gyanánt, vagy a végén, hogy ütős legyen a zárás.

Bár…, ha ki nem mondva záró szezonnak tervezik az S3-at, akkor simán benne van, hogy valóban nem csak a mellékszereplőket meg egy részes vendégeket fogják irtani, hanem végigmennek a kiemelt szereplőkön. Akkor az hozhat némi kiszámíthatatlanságot a kissé kottázható, tévésorozatos megvalósításba, klasszikus, final girl-ös szituációval. (Aki talán nem is Emma lesz, ha meglepetést akarnak okozni.)

scream-halloween-special-01

Más kérdés, hogy a gyilkos(ok) személyét még így sem lesz nehéz kitalálni, hiszen új karakter lesz. Hacsak nem mondanak le a rejtély faktorról, és rántják elő Bradley (vagy Troy) James-t, mint kíméletlen gyilkológépet.

6 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2016. 10. 21. 19:30

Jó volt szerintem. Talán korán lőtték el, ki a gyilkos.

WillTraveler - 2016. 10. 22. 10:28

Teljesen korrekt volt, jöhet a 3. – remélhetőleg nem utolsó – évad!

winnie - 2016. 10. 22. 15:18

WillTraveler legyen utolsó emelt tétekkel és utána rendeljenek be egy új scream-sorozatot új szereplőkkel, új mitológiával, hmm?:)

-Tomi - 2016. 10. 22. 21:24

Nekem vegyes érzéseim voltak a résszel kapcsolatban. Voltak benne jó momentumok, több volt benne a gyilkolászás mint az egész második évadban összesen, de valamiért súlytalannak éreztem az egészet.
Várom a 3. évadot. Kíváncsi vagyok, hogy az új készítők mit hoznak ki ebből a rövidebb évadból.

Silver-sama - 2016. 11. 03. 21:30

Most tudtam megnézni. Ez is nagyon szórakoztató volt :).

Szerintem jobban tette volna a gyilkos -ha már ha nem akar együtt “dolgozni” Kierannal-, ha eltünteti a hulláját, és úgy állítja be, mintha megszökött volna. Így amikor újra elkezdődnek a gyilkosságok, mindenki azt hitte volna, hogy Kieran folytatja (nem is lett volna klisé húzás, vagy mégis?). Bár mondani könnyű :D. Biztos egymagában is nehéz volt oda bejutnia, nemhogy még kifele menet egy hullát cipelni magával xd.
Mindenesetre alig várom a 3.évadot (közben pedig szomorkodom is, mert csak 6 részes lesz :’S)

Thomas - 2016. 11. 14. 00:22

“legyen utolsó emelt tétekkel és utána rendeljenek be egy új scream-sorozatot új szereplőkkel, új mitológiával, hmm?:)”

Teljesen egyetértek! Szerintem is jó lenne már ennek a társaságnak a kalandjait lezárni, és jöhetne valami totális reboot, teljesen új szereplőkkel. Ha marad még néző addigra.

Mert most is mi történt? Futottunk velük egy gyors kört, lenyírtak egy pár random statisztát körülöttük, a legtöbbnek 1 vagy 2 jelenete volt az elhalálozása előtt, nagyon meghatott a sorsuk, komolyan:) Az lepett meg, hogy Audrey barátnője megúszta, ezek szerint ezzel a teljesen érdektelen csajjal, akinek már a nevére sem emlékszem, terveznek a 3. évadra?

Ebből már lejött, hogy nagyon nem voltam oda ezért a kalandért. Lényegében készült egy kisköltségvetésű B-C-D-ZS-horror a Scream szereplőivel, amilyenből évente több tucat megjelenik, legfőbb ismertetőjelük, hogy 3-4 pont között állnak az IMDb-n. Ami egyébként nem is mérvadó, hisz láttam már több 3-4 pontos horrort, amit élveztem, de ez nem került közéjük. A sorozathoz annyiban kapcsolódott, hogy a nyitójelenetben láttuk Ghostface-t, amint pontot tesz a 2. évad nyitva hagyott szálára, és gondolom egyben fel is vezeti a harmadikat, aztán ami utána jött, már köze nem volt az egészhez.

A karakterek sem voltak önmaguk. Emma eléggé depressziós volt azért az S2-ben, ami inkább normális reakciónak tűnt Piper ámokfutása után, mint most, hogy ilyen lazán túltette magát, hogy a szerelme tört az életükre. Jó, a 8 hónapos ugrással valamennyire félresöpörték ezeket a problémákat, mert nyilván senki sem szerette volna a special első felében azt nézni, ahogy Emma az ablakon bámul kifele könnyes szemekkel, de azért azt is elég könnyedén tudomásul vette, hogy újra elkezdődött a gyilkolászás. Brooke és Stavo megkapta ezt a New York-ba költözős problémakört, Noah meg hirtelen író lett, oké.

Az eddigi logika mentén (aki a legkevésbé gyanús, az a hunyó) már a játékidő felére kitotóztam, hogy a 4 új szereplő közül, melyik lesz a gyilkos, utána már csak röhögtem az újabb és újabb megerősítések után. Mert valahol nagyon fárasztó volt nézni, hogy ott van velük egy teljesen idegen srác, a gyilkolászás közepén, és még csak fel sem merül egy félmondat erejéig sem, hogy talán nem kellene feltétlen megbízni benne:) De persze, biztos az idióta ismerősük lesz, mert van maszkja és ollója:)

A többi már a szokásos, megemlítődik a tíz kicsi négerrel ez a horrorfilmes sablon, de azért csak külön-külön mászkálnak a nagy házban. Miután a gyilkos felfedi magát és indítékát, Emma el tudja vele hitetni, hogy valóban meg akar szökni vele. És amikor nála az előny, vagy épp a hátába dög valamit, akkor mindig elfut.

Na jó, ne szapulom tovább, annyira azért nem volt gáz:) Meg én hangoztatom folyton, hogy szeretem a sablonos horrorfilmeket, ha ügyesen pakolgatják őket egymásra. Hát itt nem éreztem ezt, de azért egynek elment, csak nem igazán éreztem a sorozat részének.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz