login |

Black Mirror: kezdett a 3. évad (Black Mirror – 3×01: Nosedive)

2016. 10. 25. 16:30 - Írta: CyClotroniC

39 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

A Netflixen tért vissza harmadik szezonjával Charlie Brooker lesújtó, de többnyire nagyon is elképzelhető jövőképekkel sokkoló epizodikus antológia sorozata, a Black Mirror, amit tényleg nem tudok nektek elégszer ajánlani, elvégre a jelenlegi felhozatal egyik legjobb, legszórakoztatóbb és legigényesebb darabjáról van szó, aminek elég volt eddig csupán 7 epizód ahhoz, hogy kisebb kultstátuszt vívjon ki magának.

blackmirror1

Jó, persze lehet, hogy elfogult vagyok, mert hatalmas gyengém ez a novelláskötet jelleg, ahol minden egyes epizód zsákbamacskameglepetésként egy saját, lezárt történetet vázol fel nekünk, ahogyan a társadalom és a technológia viszonyának erősen lehangoló boncolgatása is egy rendkívül érdekes és vonzó játéktér számomra.

Mindezek ellenére, tényleg egészen ritka, hogy ennyire klappoljon az igényesség, az érdekesség és a szórakoztatás egy sorozatnál, melynek bár akadt egy-két középszerűbb része, de szerencsére inkább a “baromi jó” van túlsúlyban és amikor elemében van, akkor egészen elképesztően nagyszerű, amit művel.

Már csak ezért is érzem úgy, hogy ha valami, hát a Black Mirror megérdemli, hogy minden epizódjáról külön kritikát és kibeszélőt kapjon, így mától kezdve, a héten minden nap érkezik majd egy-egy spoileres epizódkritika, ahol ki lehet tárgyalni a látottakat, mert a sorozat sok erénye mellett abban is elég erős, hogy gondolatokat ébreszt, így kifejezetten jó róla beszélgetni másokkal.

blackmirror2

Ha szeretnétek többet tudni a sorozatról, érdemes elolvasni első ajánlónkat (de írtunk külön a karácsonyi különkiadásról is), bár talán akkor jártok a legjobban, ha vakon bepróbáltok egy részt, elvégre az alaptémát és a keretet leszámítva totál semmi kapcsolat nincs az epizódok között.

Erre pedig szerintem a mostani Nosedive (Bryce Dallas Howard főszereplésével, Rashida Jones és Mike Schur tollából) kifejezetten jó választás, sőt talán jobban is képviseli a Black Mirror jellegét, mint a pilot. Egyszóval tartsatok velünk a héten a harmadik szezonnal, bár ha rákaptok az ízére, simán lehet, hogy az eddigi hét rész is lecsúszik majd egyetlen nap alatt, mert van valami addiktív abban, hogy kitalálni se lehet, milyen agymenést fog tartogatni majd a következő epizód.

A tovább mögött ma a 3×01-ről lesz szó, spoileresen.

Voltak már a Black Mirror-nak kilátástalanul sötét részei, de talán a Nosedive pasztellrózsaszín jövőképe volt eddig az egyik legfojtogatóbb élmény számomra. Már csak azért is, mert egy létező jelenséget túlzott el úgy, hogy voltaképpen technológiában sem haladt ordítóan sokat előre.

blackmirror3

A zömben babaszoba-cukormáz tengelyen mozgó színvilág azért is volt jó húzás, mert általában szürkébb, monokróm vagy digitális kijelzős irányba szoktak többnyire elmenni látványban a baljós jövőképek. Itt viszont rengeteg mesterkélt negédességet adott hozzá a színpaletta ehhez a rágógumi kirakatvilághoz, amihez már csak külsőleg is tökéletes választás volt – az amúgy remekül alakító – Bryce Dallas Howard, legalábbis szerintem messze nem lett volna ilyen kerek a vizuális összhang egy barna vagy szőke hajú színésznővel.

Az alapötlet egészen elegáns és egyáltalán nem is idegen a jelenünktől, elvégre csak a lájkolásokat gondolták egy kicsit tovább, de azért lássuk be, hogy elég durva lenne egy olyan világban élni, ahol embertársainkkal játszanánk IMDb-set, az életünk minden apró-cseprő elemének pedig a “csillag” lenne a mérőszáma.

blackmirror4

Nemcsak azért, mert hatalmas para mindenkit egy számosított értékké egyszerűsíteni, de alapvetően iszonyatosan káros egy ilyen valójában semmitmondó, de mégis mindenki által könnyen értelmezhető és az életet nagy mértékben befolyásoló társadalmi stigmával megbélyegezni egy közösség minden tagját.

A Nosedive különösen ügyes tempóban bontja ki a saját világát majd görgeti tovább a történetet is, mert ami kezdetben pusztán egy visszataszító lájkfüggőségnek tűnik az otthon jó alaposan begyakorolt műmosollyal, arról később kiderül, hogy bizony tényleg súlyos mértékben befolyásolják a hétköznapokat a pontszámok. Teperni kell azokért a tizedekért, és ha valaki nem akar elindulni lefelé a lejtőn, még arra is figyelnie kell, hogy kikkel mutatkozik és azok milyen képet festenek majd róla.

blackmirror5

Az egyik ok, amiért nálam nagyon működik az antológia műfaj, az a novellajellegnek köszönhető. Gyakran szeretik egy-egy meghökkentő csavarral földhöz vágni a nézőt, és bár mindig akadnak kivételek, de ezzel szemben a legtöbb hétköznapibb film vagy sorozat esetében szóba sem jöhet bármilyen lezárás, ami legalább szegről-végről ne happy end lenne.

Na ez a Black Mirror-nál nincs így. Olyannyira nincs, hogy kifejezetten ráállt már arra az agyam, hogy legalább annyira filózok azon egy-egy epizód során, hogy milyen szörnyűségre vagy tragédiába fut majd ki a lezárás, mint ahogy egy átívelős krimiben a gyilkos személyét találgatnánk. Éppen ezért váratlanul friss élmény volt, hogy a Nosedive fogta magát és beengedett némi emberi reménysugarat is a megszokott lehúzós végjátékba.

blackmirror6

Sokáig sok tekintetben hasonlított az egyik kedvenc részemre, a Fifteen Million Merits-re, elvégre itt is egy olyan zártnak tűnő rendszert villant meg felénk kezdetben az epizód, amit gyakorlatilag lehetetlen kijátszani. Amint próbálkozol bármivel vagy figyelmen kívül hagyod a teremtett világ normáit, kiszakadsz az ideális körből, de nem tudsz teljesen menekülni, így továbbra is a rendszer része maradsz, csak már kitaszítottként.

A Nosedive fináléja azonban rendkívül felemelő, noha talán picit naiv is. Naiv, mert a kendőzetlen őszinteséggel legalább annyira nehéz lenne együtt élni, mint annak teljes hiányában, ennek ellenére ebben a történetben mégis felszabadító, ahogy a szürke utat tör magának a pasztellvilágból, mert ennyi rózsaszín után már szomjazik a néző szeme egy másik árnyalatra is. Avagy egy Steven Universe klasszikussal élve:

If every porkchop were perfect we wouldn’t have hotdogs.

blackmirror7

Persze van abban némi népmesés szerencsétlenség, ahogy Lacie a 4.5+ kapujában kezd bele a címben is előrevetített zuhanórepülésbe, mégsem lehet erre az írói húzásra haragudni, mert nem elég, hogy egy tök jó metafora, de ekkor kezdünk el igazán levegőhöz jutni a fojtogató első félórát követően.

Többek között ez is ékes példája annak, hogy a Black Mirror messze nem tudna ilyen ügyesen gyurmázni a nézők lelkével, ha nem lenne ennyire fontos számára karaktereinek lelkivilága. A sorozat ugyanis éppen abban rendkívül erős, hogy megtalálja a feszült ellentétet karakter és környezet között, itt pedig ezt a Lacie által bejárt út maximálisan kielégíti.

blackmirror8

A pusztán rövidke, de nagyon is fontos szerepben feltűnő Cherry Jones járgánya is szuper formanyelvi játék, hiszen az egyetlen, ami picit is elüt az elektromos egyenautók monoton sormintájától, ahogyan Mr. Rags is a maga szedett-vedettségével és a hozzá társuló emlékekkel valódibb, mint bármi más körülötte. Ez a fajta vizuális átgondoltság amúgy szinte minden egyes jelenetben jelen van, a közepes pontszámokat rendre hidegebb, többnyire zöld szín övezi, míg az esküvő “elit” vendégserege majdhogynem összefolyik egy homogén masszává.

A végső kontrasztot a kissé teátrális, de mégis felszabadítóan katartikus zárójelenet adja meg, amikor az utolsó csepp álszentség is a földre hullik a rózsaszín ruhával és tényleg nem marad már más csak Lacie a szürke cellában. Érdekes, hogy amint kezdetét vette a mélyrepülés, végig az elkerülhetetlen tragédiát vártam az egésztől, és még Cherry Jones után se hittem el, hogy a Black Mirror meghagy nekünk legalább egy tiszta szívvel, teli torokból felszakadó FUCK YOU!-t, mielőtt becsapódnánk a stáblistába.

blackmirror9

39 hozzászólás Ne habozz!

Eddard - 2016. 10. 25. 16:48

A kritika korrekt de a 3×01 nekem kicsit túlzó volt minden téren.

Csigusz - 2016. 10. 25. 16:48

Már-már hátborzongató volt ennek a résznek a reflektálása a való életre (persze nyilván túltolva), tökéletes darabja a szériának, mehet a polcra a jobb részek közé. A casting is szuper volt, és ahogy a cikk is kiemeli a rész eleji babarózsaszín világ, a negédes-mézesmázas műmosoly és jópofizás… uhh még mindig beleborzongok, annyira telitalálat :D

kulup - 2016. 10. 25. 16:50

A rész szerintem is hibátlan volt, azóta is eszembejut és gondolkodom rajta.

Girgoly - 2016. 10. 25. 16:58

Meowmeowbeenz

Hegedda - 2016. 10. 25. 17:14

Ez egyszerűen lebilincselő, ahogy nézed a csillagocskákat, egyből a like-ok up-ok jutnak eszedbe, a “minőségi” társadalom érdek közösségének és sekélyességének tökéletes ábrázolása, valamint a legvégén a beidegződött mozdulat telefon és kontaktlencse nélkül, na az is ütött.

LaCRossE - 2016. 10. 25. 17:15

A rész gyomorforgatóan jó volt, a világ, amit lefestett, elég elkeserítő, és az még rosszabb, hogy annyira tényleg nincs messze a valóságtól. Nagyon jó kezdése volt az évadnak, rajta kívül még a 3×02-t láttam.

nedewya - 2016. 10. 25. 17:46

Imádom ezt a sorozatot. Pontosan azért, amit ebben a részben is láttunk. Hiába túloz el bizonyos dolgokat, mégis fájdalmasan valóságos marad. Velőig hatoló. Kíméletlen.

Ez a rész számomra simán felvette a versenyt a korábbi részek legjobbjaival. Nincs ebben semmi “amerikázás” maradt ugyanaz a kíméletlen és elgondolkoztató zsenialitás amiért eddig is szerettem.

Mr.Hal - 2016. 10. 25. 19:35

Commmunity -Meowmeowbeenz alapötlen csak komolyanvéve. de nagyon szépen összerakták ezt a részt. 4.32/5

emeric - 2016. 10. 25. 20:04

Nem világmegváltó, de nagyon-nagyon jó. Egyszerűen jó nézni. Még ha épp rossz is nézni, akkor is.

Cathy07 - 2016. 10. 25. 20:05

Nagyon féltem, hogy mi lesz a sorozattal, ha a netflixre kerül, 3 rész megtekintése után úgy érzem jogosan. Még ez volt a legblack mirrorosabb rész, csak kicsit felszínes az egész, meg vontatott, igazából nem volt olyan része, ami ütött volna, nem volt igazi íve, kicsit szájbarágós tanmese jellege volt. A Black Mirror eddig azért árnyaltabb és elegánsabb volt. Az eddigi, netflix előtti 7 részből 5 abszolút zseniális volt, 2 gyengébb, ez a gyengébbek közé azért befér. A második meg harmadik rész oda se, mert sajnos nem olyan volt, mintha egy Black Mirror részt néznék.

korum - 2016. 10. 25. 20:19

Pár rész inkább az Outer Limits – Twilight Zone irányba ment el, az eddigi tipikus Black Mirror irányból, de ez szerintem nem rossz, sőt, számomra összességében változatosabb és jobb volt ez az évad, mint az előzőek, bár érthető, hogy valakinek nem tetszik ez az elkanyarodás.

CyClotroniC - 2016. 10. 25. 20:22

Szerintem idén tök jó újítás, hogy van remény a sorozatban, illetve szerintem a 3×04 eddig konkrétan a legjobb epizódjuk, de erről majd pénteken ugye :)

Nálam eddig ez a power ranking (az utolsó részt még nem láttam):

3×04 – San Junipero
1×02 – Fifteen Million Merits
3×00 – White Christmas
3×01 – Nosedive
2×01 – Be Right Back
2×02 – White Rabbit
3×03 – Shut Up & Dance
3×05 – Men Against Fire
1×03 – The Entire History Of You
3×02 – Playtest
1×01 – The National Anthem
2×03 – Where is Waldo

tobias88 - 2016. 10. 25. 20:43

Undorodtam az egész rész alatt. Komolyan mondom már már művészet a sorozat, ott szokás a minél nagyobb érzelem kiváltása, legyen az nevetés vagy undor. Szóval nagyon jó rész volt

Annatar - 2016. 10. 25. 20:47

Attól Black Mirror ez a rész, hogy abszolút elképzelhető egy ilyen jövő. Nem sokkal a kritika kikerülése után ez fogadott az Origo főoldalán: http://www.origo.hu/techbazis/20161024-pontrendszert-vezetnek-be-a-tarsadalomra-hogy-mit-kapj-meg.html

Cathy07 - 2016. 10. 25. 21:33

3×00 – White Christmas
2×01 – Be Right Back
2×02 – White Rabbit
1×01 – The National Anthem
1×02 – Fifteen Million Merits
3×01 – Nosedive
1×03 – The Entire History Of You
2×03 – Where is Waldo
3×02 – Playtest
3×03 – Shut Up & Dance

Hát nálam kb eddig így. De az első hármas toronymagas vezető.

Még adós vagyok három résszel, de amit eddig láttam, ezek alapján elvesztette Black Mirror-os jellegét, ami miatt szomorú vagyok…. Lehet, ha nem Black Mirror lenne a címe nem fújtam volna ennyire a 2. és 3. részre :)

ldani7492 - 2016. 10. 25. 22:32

Aki szerint ez a rész nagyon túlzó volt, annak figyelmébe ajánlom ezt a cikket:
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-surveillance-big-data-score-censorship-a7375221.html

slushyberry - 2016. 10. 25. 22:42

Egy kicsit valóban más, de szerintem nem veszítette el a Black Mirroros jellegét.A sorrend nálam, habár nem volt könnyű felállítani:
3×00 – White Christmas
3×03 – Shut Up & Dance
2×02 – White Bear
1×02 – Fifteen Million Merits
3×01 – Nosedive
1×03 – The Entire History Of You
3×06 – Hated in the Nation
3×02 – Playtest
3×04 – San Junipero
3×05 – Men Against Fire
2×01 – Be Right Back
1×01 – The National Anthem
2×03 – The Waldo Moment

OZ37 - 2016. 10. 25. 22:47

CyClotroniC eddigi kedvenc részem a Fifteen Million Merits, ha a San Junipero-t elé raktad akkor nagyon kíváncsi vagyok mit tudhat az a rész(ami persze szubjektív). Sajnos nem igazán tudok angolul, tűkön ülve várom a magyar feliratot.

BotondB - 2016. 10. 25. 23:13

Nagyon jó írás és tulajdonképpen 100%-ban egyezik a véleményemmel.
A színvilág nekem is nagyon tetszett, illett a a negédességhez is és jó volt az ellentétek kiélezésére. Tisztára mintha Umbridge irodájában jártunk volna a Harry Potter-ből. :D
Hihetetlen hogy mennyire utálom nézni ezt a sorozatot amúgy. Nyilván fantasztikus és imádom, de annyira nyomasztó és tényleg nem tudom mi a rosszabb amikor rossz dolgok kezdenek történni és látjuk hogy a lejtő aljáig meg sem állunk vagy amikor még minden oké látszólag de úgyis tudod hogy egyszer elindul a mélyrepülés.
Teljesen egyedi hangulatot ad ez így és számomra pont ezért kultsorozat.
Ez a rész pedig talán az eddigi legreálisabb a jövőre nézve, és emiatt különösen nyomasztó, az eddigiekhez képest a mezőny első felének végén a helye, sima 8/10.

Hiroshima32 - 2016. 10. 25. 23:28

Charlie Booker még mindig egy zseni, az eltúlzás extremitássá fejlesztve ebben a részben is, alapvető félelmekre rájátszva gyönyörködtet és botrányoztat.

slushyberry - 2016. 10. 25. 23:59

Én is tök jól elhatároztam, hogy egybe ledarálom az egészet, de nem sikerült.. Nem azért mert annyira csalódás volt. Pont ellenkezőleg, minden rész után kellett egy kis “emésztési-idő”, emiatt csak ma tudtam befejezni. Fantasztikus élmény volt. :) Jöjjön már a negyedik évad.. :D

sepörd - 2016. 10. 26. 04:13

annyira felismertem benne 2016-ot hogy az valami sokkoló volt.

bëiz - 2016. 10. 26. 07:02

Direkt nem olvasom el sem a kritikát, sem a kommenteket, csak szeretném hozzátenni, hogy már alig várom, hogy indítsam az első részt. Nagy-nagy kedvenc a BM. :)

ripsie - 2016. 10. 26. 12:50

Engem azóta is az foglalkoztat, hogy mit követhetett el a pasas, aki a börtönben végezte. A csaj lesüllyedését láttuk, passzol a helyzetéhez, hogy koszos és csapzott lett. De mit követett el a jól fésült fiatalember, ami egyből börtönbe juttatta? Egyszer kifakadt és kész? Aztán meg nem is próbált védekezni, amikor elvezették?

winnie - 2016. 10. 26. 12:53

ez a lényeg, ennek a kitalálása, tovább gondolása már ránk vár.

rivera - 2016. 10. 26. 18:26

Ha valakit érdeke, a showrunnerek felrakták a csillagozás csengőhangjait, itt találjátok a linket hozzá:

https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/59cppq/were_charlie_brooker_and_annabel_jones_the/d97fgvv/

markvido - 2016. 10. 28. 16:03

Örülök hogy más is meghúzta a Communitys párhuzamot, az egész rész alatt képtelen voltam elvonatkoztatni tőle, hiába hogy a hangulatban merőben eltérő volt a két epizód.

Egyébként rám maga a rész nem volt akkora hatással mint néhány a korábbiak közül, valószínűleg pont azért, mert habár nagyon valósághű volt, de szerintem nem sikerült elég nyomasztóra. Viszont az mindenképp üdítő, hogy a BM mércéjével nem túl erősnek számító részek is mennyire gondolatébresztők, és köröket vernek a mezőny nagy részére.

Thomas - 2016. 10. 28. 22:20

A Black Mirror-ral még mindig ugyanolyan a viszonyom, egy újabb marha jó alapötlet, aztán mintha nem lenne igazán kidolgozva. Kezdve ott, hogy mi ez a szám? Átlag nem lehet, mert akkor nem mehetne 1 alá, és 5 csillagnál úgy láttam mindig 4 ezredet nőtt, 1 csillagnál meg 3 ezredet csökkent, függetlenül, hogy hol állt a pontszáma, tehát felfelé könnyebb menni, mint lefelé.

Másrészt, ebben a rendszerben, ahol mindenki azonnal értesítőt kap a pontjairól, és minden adat nyilvános, mégis ki a jófene pontozna 5 alá bárkit is? Nyilván ha rátolsz valakire egy egyest, az visszaadja, és mindkettőtök pontszáma csökken. Ami senkinek sem jó, így mindenkinek 5-ös lenne a pontja. Mi értelme a műmosolynak, ha utána a pontoddal “beleszúrod a kést”? Sokkal több értelmét látnám, ha névtelen lenne az egész, és csak a pontszámodat látnád, az is mondjuk csak naponta egyszer frissülne. Akkor legfeljebb gyanakodni lehetne, hogy biztos az a szipirtyó pontoz le, akivel reggelente együtt szoktunk liftezni!

Aztán a repülőtéri jelenet, ott is húztam a számat. Gondolom, aki ebben a világban él, az jól tudja, hogy vitával meg káromkodással semmit sem fog elérni, csak ront a helyzetén. Nem kellett volna mást csinálnia, mint hogy felveszi a szokásos műmosolyt, és 5 emberrel felpontoztatja magát, ha inkább nekik meséli a sztoriját, hogy a barátnője esküvőjére megy, biztos lett volna olyan, akinek megesik rajta a szíve (mint aki az aprót gyűjtögeti, mert nincs elég pénze, legalább jó párhuzam lett volna ez is:). Mondjuk már azt sem értettem, hogy ment le 4,183-ra, ahhoz 30-an kellett pontozzák, előtte 4,28 környékén volt, attól a három egyestől csak 4,27 lett volna. Tehát még 27-en lepontozták közben? Á…

Jó, tudom, nem ez a lényeg, de ha már a számoknak van jelentősége egy sztoriban, akkor jó lenne ezt pontosan vezetni, mert különben ilyeneken kattog az agyam (később is voltak hihetetlenül nagy ugrások). A mondanivaló teljesen rendben volt, hisz ma is az határozza meg az az életet, hogy hányan kedvelik, meg hogy mennyi pénze van, és a kettő, ha nem is ilyen szorosan, de azért csak összefügg. A vége viszont megint csak ilyen elkent lett ezzel a megőrüléssel az esküvőn, mint a legtöbb korábbi résznek. Szóval élveztem is, mert nagyon érdekes volt a világ, meg nem is, mert azért több minden nem tetszett most is.

Thomas - 2016. 10. 28. 22:40

A célját azért elérte, mert 1 órával később is ezen kattog az agyam:) De nekem pl. a vége úgy jobban tetszett volna, hogy amikor 1 alá megy a pontja, aktiválódik a nyakába helyezett bomba és lerobban a feje:) Na, ez kegyetlen jövőkép lett volna, mert így végül is csak a mi világunkat kaptuk meg egy kicsit sarkítva. Mert nyilván most is van rövidebb sor az autókölcsönzőnél, meg egyéb lehetőségek a reptéren, csak az van rá kiírva, hogy törzsutasoknak, meg most is van, ahova 3,8-as pontszám alatt nem engednek be, csak most face controllnak meg dress code-nak hívják. Ettől függetlenül érdekes volt, ez utóbbi mondatot nem is igazán kritikának szántam:)

Laja - 2016. 10. 30. 18:33

3 napja néztem, és nekem is eszembe jut ez a rész nagyon sokszor, mint több korábbi is, tehát ez is az emlékezetes részek sorába emelkedett. Rengeteg mindenről lehet még a rész kapcsán beszélni, nem mindent rágott azért szájba. Az is érdekes szösszenet volt, hogy a nonkomformista öccsének azért vannak barátai, tud hova menni lakni, ez is érdekes pl, hogy minél jobban el akarod nyerni az emberek szeretetét, annál kevésbé fog sikerülni.

Zora - 2016. 10. 31. 18:44

– – @Thomas – 2016. 10. 28. 22:20

Bennem meg olyan gondolatokat vetett fel ez az egész, hogy vajon hogyan kezdődik? 18 évesen mindenki kap 5 pontot, aztán utána gazdálkodjon vele? Vagy sokkal lejjebb van az életkori határ? Mondjuk 13 évesek tudnak szemetek lenni, mobbingolják egy társukat, az lecsúszik 1,5-re, aztán nem mehet oszt.kirándulásra?
Szóval tényleg jól tovább lehet gondolni.

Azt hiszem, én fészen ezután nagyon le fogom csökkenteni a lájkjaim számát. (Már csak azért is, hogy a filmben látott társadalom minél később következzen be…)

Thomas - 2016. 11. 01. 01:10

Zora: Én már eddig nem is jutottam, mert ez a rendszer nem fenntartható, mivel művészet kéne hozzá, vagy összehangolt támadás, hogy valakit levigyenek 4,9 alá. Hiszen az emberek felpontozzák egymást, mivel nincs értelme megbántani senkit, azzal a saját pontszámodat is rontod.

A leglogikusabb az lenne, hogy fórumokat keressünk a neten, ahol a belépők kölcsönösen végig ötcsillagozzák egymást minden nap, vagy amilyen gyakran lehet, és ezzel el is van intézve a napi pár rosszakaró egyese. De nem tudjuk, hogy működik ebben a világban az internet, talán ez tiltott és tudják valahogy szűrni, azért elég komoly statisztikákat vezetnek a pontokról, oké. De az mi tartja vissza az embereket, hogy naponta kölcsönösen végigpontozzák az összes ismerősüket ezen a közösségi oldalon? Hiszen gyakorlatilag a főszereplő is ezt csinálta, és várta, hogy valaki viszonozza. A pontozáshoz nem kell személyes kontakt, de még üzenet sem, és valószínűleg legalább naponta egyszer leadhatnak pontszámot minden emberre, hiszen a barátnőjét is többször pontozta a rész során. Úgy tűnt, hogy az sincs megszabva, hogy kell gyengébb pontokat is adniuk időnként, mert ha jól emlékszem, a főhősnő mindenkinek 5 csillagot adott.

Nem tudom elképzelni, hogy ebben a nyilvános rendszerben egy ismerősnek miért adna gyengébb pontszámot az ember, hogy később visszakapja tőle. Még egy idegennél megmagyarázható, mint ahogy a taxis megvárta, hogy megkapja tőle az ötöst, ő már nyugodt szívvel adhatott egyest, hiszen gondolom a csaj azonnal nem pontozhatta újra (bár ez is csak feltételezés), és joggal gondolhatja, hogy mire letelik a szükséges idő, már elfelejti, és nem fogja visszaadni. De ha az ember be is kap pár ilyen rossz pontszámot, mi tartja vissza, hogy mittudomén, a buszra várakozva felvesse, hogy a másik 10 emberrel pontozzák fel egymást kölcsönösen? Mivel ez mindenki érdeke, és láttuk, hogy mekkora fontossággal bír ez az életükben, kétlem, hogy bárki is ellenkezne. Így meg egyszerűen képtelenség huzamosabb ideig alacsony pontszámmal maradni. Kivéve ha valaki nem foglalkozik vele, mint a kamionos csaj, illetve ha valakit kiutálnak a munkahelyén/suliban/bármilyen közösségben, és szándékosan, összehangoltan lepontozzák, mert akkor ők többet jóval többet tudnak ártani neki, mint amennyit visszakaphatnának tőle.

Ha a rendszer anonim lenne, akkor azért már nem lenne ilyen egyértelmű a helyzet. Hiszen akkor hiába egyeznek meg egy közösségben, hogy felpontozzák egymást, ha valaki nem kedvel valakit, megteheti, hogy mégis lepontozza. De kölcsönös és nyílt felpontozási akciókat így is bárki indíthat a pontszámát javítandó, hogy megmutatják egymásnak a kijelzőjüket pontozás közben, a sunnyogást elkerülendő:)

Ilyen gondolatok jártak az eszemben közben, legalábbis ennyi információ alapján, amennyit adtak nekünk, én erre jutottam:) Ha valaki másként gondolja, kíváncsi vagyok a véleményére!

JcGross - 2016. 11. 01. 13:10

Nekem ez a rész annyira nem jött be. Nagyon úgy éreztem, hogy a Fifteen million merits-et próbálják reprodukálni, csak éppen nem tudták, hogy hogy kell. Főleg az az esküvői beszéd az nagyon cringe volt…

Összességében az alapgondolat az tetszik, ez a hiúság, képmutatás, ez a like-függőség ami folyik a világban és egyre jobban elharapódzik a különböző közösségi médiának köszönhetően vajon meddig mehet el és mikor vesszük már észre magunkat. Ahogy Lacie testvére is mondta. De ezen kívül a megvalósítás valahogy nem jött be. Valahogy az őszinteség is túl mű volt. Hiányzott az a “kapjátok be, ti se vagytok jobbak”, ami lényegében az epizód alapját kellett volna hogy képezze, és ezért nagyon haragszok rá.

Missmarple - 2016. 11. 10. 00:39

Fú, hát ez a rész minősíthetetlen sz*r volt. Egy szájbarágós, logikátlan, minden racionalitást nélkülöző, öncélú hulladék, amiben az a legborzalmasabb, hogy a Black Mirror címe alatt futott. Mindent nélkülözött, ami ezt a sorozatot eddig jóvá tette.
Unintelligens cukrozott takony.

NatoLocator - 2016. 11. 11. 23:46

Missmarple – most ezért nyomok rád egy 1-est!

nade - 2016. 11. 15. 00:07

Missmarple – nagyrészt egyetértek. Azzal nem, hogy a BM-ben csak ez lenne a kakukktojás. Minőség az rendben, színészek is jók, de nagyon elnyújtott meg szájbarágós a legtöbb rész. Meg hát ugye mindig az interracial meg megcsalásos témák is ellenszenvesek.

chros69 - 2017. 05. 20. 18:42

@NatoLocator: :D :D :D
A gondolkodoknak: majd meglatjuk Kinaban (eloszor) , hogyan muzsikal a rendszer :)

Shadow9 - 2017. 12. 18. 09:52

Kínkeserves volt végignéznem ezt a részt, volt, hogy nem is figyeltem oda, csak a szöveget hallgattam, egyszerűen “hányni” tudnék egy ilyen rendszertől.
Valószínűleg annak köszönhető, hogy meglehetősen antiszociális vagyok, ha ez lenne a saját valóságunk, soha nem lennék magasabban, mint 0.000 és egészében véve szarnék is rá egy nagyot, elmennék remetének egy barlangba, ezta “cukormázas takonyt”, ahogy előttem is megjegyezték, meghagynám a felfuvalkodott hólyagoknak.
Nekem eddig ez a rész volt a legszörnyűbb, most épp a 3×02 megy… lehet, lesz lejjebb is?

Candy - 2018. 05. 08. 08:20

Ebben a világban én max.2 pontos lennék,így lázadnék ellene.Keresném a kis pontszámú emberek társaságát,mert pont azok a normálisak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz