login |

American Horror Story: Roanoke – 6×06 – írta Nina

2016. 10. 26. 21:35 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

A várva várt hatodik rész. Ezzel ömlesztették el a netet az AHS-rajongók, ezt 10/10-ezte le winnie nemrég, és ez fogja nyerni talán a hét epizódja-kérdést is a Junkie-n.

De miről is van szó? Azt elég nagy spoiler lenne elárulni, szóval azzal kezdeném, hogy az utóbbi, gyengébb évadokhoz képest, melyek közül csak a Hotel tűnt ki valamennyire, eddig nagyon tetszik a Roanoke. Frissítő ez az áldokumentarista mesélési mód, ami bár semmi újat nem mutat, minden történés horrorklisét jelenít meg, de mégis valami mást látunk, mint eddig.

american-horror-story-6x06-01

Amikor először néztem meg a hatodik részt és véget ért, az volt az érzésem volt, hogy csak öt perce indítottam el. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

A 6×06 kicsit lassan vezeti fel a történetet, ami ha barangoltunk eddig AHS teóriák között, nem túl váratlan. Az új irány az, hogy egy évvel a fiktív true crime sorozat után annak készítői csinálnak egy valóságshow-t Return to Roanoke: Three Days in Hell címmel. Kitalálják, hogy milyen jó lenne összezárni az eredeti szereplőket és az őket alakító színészeket a házban a vérhold idején.

american-horror-story-6x06-10

Persze mindenki igent mond kisebb-nagyobb győzködés után. A rémálom túlélőit nem tudom megérteni, hiszen alig úszták meg ép bőrrel – bár megpróbálták megmagyarázni Shelby-ék házasságának szétesésével. Ahogy azt kell, telepakolják az épületet kamerákkal is. A házba ráadásul extraként beépítettek real life jumpscare effekteket: maguktól robbanó csapok, ablakok és szekrény ajtók várják a gyanútlanokat.

Megismertünk egy sikerre éhes, bárkin és bármin átgázoló producert, és az elengedhetetlen, kissé visszakozó segédjét. Sid annyira gátlástalan és gusztustalan módon hálózza be az embereket a visszatérésre, hogy azt öröm nézni. A furcsa eseményekre is csak legyint, hogy show-nak mennie kell tovább.

american-horror-story-6x06-07

A sorozat óta a szereplők többségének élete kisiklott: félrelépés, alkoholizmus, illetve a gyilkosság vádjának rajtuk ragadása szerepel a következmények között, a Butchert játszó Agnes pedig teljesen megőrült, és nem tud kilépni a szerepéből – ki is tiltják a forgatás helyszínéről, remélve, hogy azért megjelenik.

Ketten jártak csak jól, Shelby színésze, Audrey és Rory (aki a ház eredeti tulaját alakította), akik a forgatáson jöttek össze, és azóta is nagyon szerelmesek. (Sarah Paulson angol akcentusát inkább nem minősítem…)

american-horror-story-6x06-12

Minden adott egy jó kis egymásra köpködős reunionhoz, amit meg is kapunk. Egész szórakoztató volt nézni, hogy mit kezdenek egymással a rémálom túlélői és az őket alakító színészek. Persze október lévén elkezdődnek a parajelenségek is – az ápoló nővérek MURDER szava meg is kapja a hiányzó R betűjét. Most hogy kiderült, hogy Evan Peters tud színészkedni, rögtön meg is ölik.

Persze továbbra is tisztában vagyunk vele, hogy milyen előkészületek előzték meg a beköltözést, így nem lehetünk biztosak benne, hogy mi az ami tényleg megtörténik, és mi az ami csak a műsor része. Lehet, hogy Rory halála is csak a show része?

american-horror-story-6x06-08

Simán el tudom képzelni, hogy az évad utolsó 10 percében mindenki egymás nyakába borul, és boldogan elsétálnak a naplementébe, háttérben a házzal, hogy minden csak kitaláció, senki semmi baja, a Roanoke Nightmare meg csak egy hazugság. De végülis kiírták, hogy nem került adásba a műsor, és hogy mindent az ottani felvételek alapján vágtak össze.

Tudjuk, hogy Murphy-ék képesek lennének ilyen befejezést írni… Csak ne legyen igazam, jöjjön a Butcher (aki a valóságban nem Kathy Bates, gondolom) és szépen akkurátusan öljön meg mindenkit – amikor Rory egyedül pancsolt a jacuzziban, a háttérben feltűntek a fáklyák, ami “biztató” jel volt.

american-horror-story-6x06-14

Az évad talánya az, hogy ki kell sakkoznunk, mi az igazai parajelenség, és mi az ami csak Sidney játéka a szereplőkkel. Összességében ez egy nagyon korrekt rész volt, nem nagyon volt kivetni való benne. Kíváncsian várom a folytatást.

american-horror-story-6x06-13

17 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 10. 26. 21:45

szóval volt értelme a formulának!

majd írok róla én is, illetve nyilván a 6×07-ről, de nálam lehet, hogy az év epizódja volt, ami persze annak köszönhető, hogy ez a műfaj, amit a 6×06 hozott, a kedvencem, a színfalak mögötti, a sorozat vagy film forgatásáról szóló sorozat vagy film.

majd bővebben kifejtem, de tobzódtam benne. 10/10

(az előtte lévő részek közel sem voltak annyira megnyerőek. korrektek voltak, de mert sosem tudtam beleélni magamat a második rétegbe, az eseményeket a más színészek ellenére mindig valóságosnak éltem meg, egy nem annyira érdekfeszítő horrorként, valahogy nézés közben nem kapcsolt be az a réteg, hogy mindössze egy hatásvadász, tévés dokus megvalósítását látjuk egy történetnek.

A. - 2016. 10. 26. 22:29

Ezt a részt tuti megnézem, bár az évadot ki akartam hagyni. Nagyon tetszik a csavar. Eszembe jutott a Szellemek a fejben c könyv, az is megérne egy sorozatot (és ezzel a “meta” fogalmát ki is lehetne maxolni)

LaCRossE - 2016. 10. 26. 22:32

Azt hiszem, számomra is az év epizódja lesz, egyszerre hasonló és más okból, mint winnie-nek. A nyáron nagyon rákaptam egy bizonyos fajta youtube websorozat(ok)ra, és annyira emlékeztetett az egész egyes elemeiben (még úgy is, hogy teljesen más volt), hogy csak emelni tudtam a kalapom. A karakterek egytől-egyig jók (persze szerethetőnek nevezni őket erős túlzás), és olyan dolgokat húztak a 6×06-ban, hogy nem lehetett nem elégedetten tapsikolni. Kathy Bates számomra ennek az évadnak a csúcspontja, már a Butcherként is kiváló volt, de Agnesként, aki teljesen bekattant és a Butcherként viselkedik… hát zseniális.

A 10/10 nem túlzás a részre, és ahogy írtam a kibeszélőben is, az évad is messze a kedvencem. Még úgy is, hogy ezt a fordulatot egyszerűen tudtam, hogy meg fogják lépni. Szóval nem is a meglepetésfaktor győzött igazán, hanem hogy ilyen messzemenően kitűnően sikerült ezt kivitelezni.

Dalmayr - 2016. 10. 26. 22:45

10/10 lehetne nálam is ha nem lenne Sarah Paulson. Kiváló színésznőnek tartom, de annyira túlhasználták már, hogy kezd irritálni. az angol akcentusát meg tényleg ne említsük, nem hiszem, hogy nem volt ott senki akinek feltűnt volna, hogy katasztrófa. Végre egy ahs évad amit még féltávnál is élvezni tudok. az Asylum óta nem volt ilyen. az első 1-2 rész általában jó aztán leereszt az egész. csak így tovább :)

Risi92 - 2016. 10. 26. 23:17

ha ezt az évadot is csak Sarah Paulson éli túl akkor nagyot fogok nevetni. :D amugy imádtam a részt, 10/10 itt is.

BotondB - 2016. 10. 27. 00:20

Én csomó odeog azt hittem, hogy Kathy Btes karaktere a jelenben (Agnes) az a Butcher maga, mert hogy halhatatlan :D kicsit se vagyok hülye

BotondB - 2016. 10. 27. 00:20

*ideig

gyerecske - 2016. 10. 27. 08:47

Azért megnézném Jessica Lange-t , ahogyan visszatér a Butcher-ként. :-)

Anii - 2016. 10. 27. 08:53

10/10 nagyon tetszett!! Szerintem az egyetlen túlélő az “igazi” néger nő lesz és megvádolják, hogy a többieket is ő nyírta ki nem csak a férjét :D Nagyon várom a folytatást! De Gaga hol van? ő hiányzik még a házból.

Dave - 2016. 10. 27. 09:25

Pazar rész volt, de gaga nem hiányzik.

Vielon - 2016. 10. 27. 12:11

Egyetértek a 10/10-es értékeléssel…kicsit olyan volt nézni, mint amikor gyerekként beszabadultam a cukrászdába és csak kapkodtam a fejem a sok-sok finomság láttán :)

Az áldoku felütés alapból megvett kilóra, de a ‘csavar’, a szereplők mixelése, a háttér bemutatása, valami elképesztően ütősre sikeredett…külön tetszett, hogy a színészek személyében “új” karakterek érkeztek a történetbe..öröm volt nézni, ahogyan bemutatják, hogy mennyire mások élőben, mint az eljátszott figurák..

Az, ahogyan “valóságosabbá” tették a félelmetes jeleneteket teljesen lezsibbasztott, jó értelemben..annyira elvitt a történet, hogy korábban meg sem fordult a fejemben, hogy egy interpretációt látok..filmes kellékekkel..”színészekkel”…de így, hogy mostantól a valódi világban játszódik minden..már annyira érezhető, hogy korábban “filmet néztünk”…ez a nővérek esetében mutatkozott meg leginkább…a korábbi..”filmes változatban” szalonképesebbek voltak…de a valóságban…nos…majdnem kiesett a kávé a kezemből :)

Nagyon-nagyon tetszett…ma egészen biztosan megnézem újra :)

sherlock20 - 2016. 10. 27. 12:14

Naná hogy 10/10 volt, ez hiányzott már Asylum óta

DonMaros - 2016. 10. 27. 12:26

Érdekes, hogy mennyire különbözőek vagyunk, engem pont ezzel a résszel vesztett el a sorozat kicsit. Amikor az előző rész végén kijutnak már tudtam, hogy át fogunk váltani a “valóságra”, máshogy nem igazán lehetne folytatni a sztorit. Engem valahogy nem nyűgöznek le a klisék, még akkor sem ha jól használják őket. A gátlástalan producer visszarángat mindenkit, a színészek nem hisznek el az egészből semmit. Az, hogy a túlélők visszamennek oda a legnagyobb baromság, hiába mondják ki a sorozatban is, attól még baromság. Agnes karaktere viszont baromira bejött, Bates-nek emmy jár idén. Aztán elmondják, hogy 1 ember éli túl, szóval izgulnom kéne hogy ki, de miért? A túlélőkért nem tudok, mert hülyék voltak, a színészek meg kaptak pár jelenetet, de lényegében új karakterek akiket alig ismerek. És ahogy fentebb írták, Murphy szereti a csavarokat, szóval az se lesz meglepetés, ha az egész csak kamu. Persze ettől még nézem az évadot és egyértelműen jobb mint az előzőek, de én nem értem mi ez a sok 10/10. De ez a szép a sorozatokban, nem tetszhet mindenkinek :)

Csiki - 2016. 10. 27. 21:10

Sajnos én is egyre inkább szenvedek csak AHS nézése közben… Mondjuk az is igaz, hogy én sose szerettem ezeket a “valóságos” horrorokat… Ahogy a Paranormal Activityt se tudtam sose értékelni. Ha a következő évadra is marad ez a fajta stílus, akkor engem végleg elvesztettek, pedig én csak nagyon ritkán kaszálok… :D

Mephike - 2016. 10. 29. 11:55

A tavalyi évadot elkaszáltam, ennek bnőm unszolására adtunk egy esélyt, megnéztük az első, majd a második részt, és ismét elégedett voltam a sorozattal.
Ez a rész viszont a legjobb volt ebben az évadban, nem győztem hümmögni filmnézés közben. :)

Mircucu - 2016. 10. 31. 09:48

Nekem is nagyon tetszett ez a rész, teljes mértékben egyetértek a kritikával.

Egyébként csak nekem volt egy kicsit Agatha Christies a rész vége? Nem tudom, valahogy rögtön a Tíz kicsi néger ugrott be…de valószínűleg csak amiatt hogy 8-10 ember egy nagy házba összezárva, és elkezdenek meghalni, s egy ember marad a végén…(habár *spoiler* ugye ott nem marad életben senki, mégis…)

Csiki - 2016. 10. 31. 21:06

Mircucu: Attol fugg, melyik verziot nezzuk, az eredetiben nem maradt senki, a szinhazi verzioban, amit szinten Agatha Christie irt at egy picit, vannak tulelok :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz