login |

Black Mirror – 3×02: Playtest

2016. 10. 26. 16:22 - Írta: CyClotroniC

35 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Az első gondolatom az volt a Playtest után, hogy mennyivel jobban értékeltem volna ezt egy másik brit antológia, az Inside No.9 részeként. Amellett, hogy az inkább a sluszpoénokra van kihegyezve, a rövidebb játékidő is jót tehetett volna a Black Mirror idei leggyengébb történetének. Minden hibája ellenére, azért így is elég jól elszórakoztatott, de olyan epizódot kaptunk, amit újranézésnél szemrebbenés nélkül átugranék.

blackmirror1

Arról van szó inkább csupán, hogy tud ez a sorozat sokkal erősebb és sokkal több is lenni, így igazán szembetűnő lesz, amikor nem ad bele mindent, mert csak úgy lazításként, játékból körbejár egy témát. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Ahogy Charlie Brooker maga is elmondta, tulajdonképpen csak ki akarták próbálni, hogy milyen lehet egy klasszikus kísértetházas történet a Black Mirror keretei között, és játszani egy kicsit az ötlettel, és ha korrektek akarunk lenni, akkor a maguk módján azért helytálltak.

blackmirror2

Nem ez az a műfaj ugyanis, ami nagyon törné magát a karakterizálással (tisztelet az olyan kivételeknek, mint mondjuk a The Others), viszont ennek ellenére az epizód vette a fáradtságot, hogy alaposan bemutassa nekünk főhősét, Coopert (Wyatt Russell), és azt meg kell hagyni, hogy ez a szakasz kifejezetten jól is állt neki.

Pedig nem volt ez ám annyira halva született ötletet, hiszen mikor először megláttuk a távolból a birtokot, én is úgy voltam vele, hogy jó kis ziccer ez, mégsem érzem azt, hogy eleget tett volna a 3×02 az elvárásaimnak, bár kétségtelenül sokat játszott velük.

blackmirror3

Fura helyzet az, amikor arra kérik a főszereplőt, hogy lépjen be egy szobába és pontosan előtte ugyanazt gondolod, hogy valami elfojtott szörnyűség fogja majd várni az ajtó mögött, majd pár másodperccel később ezt ő maga is kimondja.

Vagy gondolok itt akár arra, hogy sorra vesszük a Cooper-rel találkozó karaktereket, és mi magunk is eljátszunk a gondolattal, hogy Sonja (Hannah John-Kamen) vagy a videójáték cégtől valaki miképp fog majd neki keresztbe tenni. Elvégre egy “horrortörténetben” mindig vannak rossz emberek, nem igaz?

blackmirror4

Azonban furcsa mód ebben a részben sem az emberek, sem a technológia nem akarja Cooper halálát. Nincs romlott társadalom, nem csalja senki csapdába, nem használják ki, nem esik egyik app áldozatául sem, és róla sem derül ki, hogy tett valamit korábban apjával vagy az anyjával, sőt még az őt körülvevő emberek segítőkészek és rendesek is vele.

Az a baj, hogy míg papíron egy frappáns fricskának tűnik ez a banális slusszpoén (amit tök jól előre vetítenek az epizód elején a repülőgépen), addig a gyakorlatban az ezt felvezető dupla-tripla csavarok kiölik a meglepetést és kicsit teleshopos érzésem lesz az egésztől. Szuper, hogy kaptunk exkluzív ajándékdobozt, mágneses késtartót, szilikonos vágólapot, ajándék késélezőt meg hámozót, de untig elég lett volna a késkészlet is.

blackmirror5

Az a vicc, hogy a rész apropójául szolgáló játéknál sokkal érdekesebb volt számomra Cooper története, és volt annyi szikra közte, valamint Sonja között, hogy az jobban érdekeljen, mint a kísérlet. Vagy teszem azt, érdekesebb fókusz lehetett volna, ha Brooker kevesebbet foglalkozik a poénnal és jobban ráfekszik arra, hogy párhuzamot húzzon a virtuális valóság és apja betegsége között.

Mindenesetre egy egyórás kirándulásnak azért korrekt volt ez. A házban ügyesen volt felépítve a feszültség, kaptunk pókszörnyet, videójátékos kikacsintásokat (Portal és Bioshock-utalás biztosan volt benne) és azt mindenképpen zsebre tehetjük tanulságként, hogy vegyük fel a telefont, ha anyukánk keres.

blackmirror6

35 hozzászólás Ne habozz!

Raziel Anarki - 2016. 10. 26. 16:41

úgynézki ez ilyen rész volt… vagy betalált az üzenet, vagy “meh”…

én az előbbi táborba tartozom, nekem nagyon betalált :)

slushyberry - 2016. 10. 26. 16:45

Csatlakozok az előzőhöz, viszont teljes mértékben megtudom érteni azokat, akiknek nem jött be. :)

CyClotroniC - 2016. 10. 26. 16:47

Na jó, de pontosan milyen üzenet? Tényleg érdekel, hogy akinek tetszett, mit kapott tőle.

Számomra tanulságra és érzelmileg is többet szokott adni a sorozat, legalább jócskán elmarad egy Fifteen Million Merits-től, White Christmas-től vagy hogy aktuális példát mondjak, egy San Junipero-tól.

Luke - 2016. 10. 26. 16:52

Kicsit erőltetett lett, de azért fun volt és néhány jó pillanatot azért hozott (a rész végén arcba tóduló infó mennyiség például tökéletesen Black Mirroros volt). Nem ez lett a leggyengébb epizód az évadból, de a hogy kifejtetted, sajnos ez sem olyan amit többször újranéznék :/
Btw Inside No.9 harmadik évadról van valami infótok esetleg? Mindenhol csak 2016-os premierdátumot látok de ennél pontosabbat még nem találtam, pedig jöhetne már :D

johndoe - 2016. 10. 26. 17:14

Én pont fordítva voltam az első két résszel. Nekem az első rész volt olyan, ahol az újranézési faktor 0, és nem adott semmit, míg a másodikat sokkal jobban élveztem. Bár lehet azért mert hasonló területtel is foglalkozok a munkám során (AR játékok), de én kifejezetten élveztem a bemutatott világot.

Raziel Anarki - 2016. 10. 26. 17:47

Cyclo: asszem pont abban a korban járok amikor ez a “nem akarok apámmá változni” c közhely igencsak aktuális, főleg h apám kb ugyanígy ment el és anyámmal is kb ugyanígy vagyok…

szóval személyes okok miatt :D

BotondB - 2016. 10. 26. 17:56

Nekem is bejött egyébként, de nem annyira azért mint a 3×01.
Én most naponta nézem szóval ha tényleg ez a leggyengébb rész annak örülök, mert eddig szerintem az 1×01 és a 2×03 is messze alatta volt ennek a színvonalnak.
A horror szál pedig kifejezetten jól állt a sorozatnak, örülök, hogy kipróbálták, ez így 7.5/10.

CyClotroniC - 2016. 10. 26. 18:00

Raziel Anarki: értem, a személyes kötődés az teljesen más nyilván.

BotondB: nekem most is az a kettő van leghátul, amit írtál, talán ez jönne utána. egyébként 6.5-7 pontot nálam is lazán megér, szóval nincs arról szó, hogy gyenge lenne, de minden antológia kínálatban elengedhetetlen, hogy legyen az ember legnagyobb kedvence és legkevésbé kedvelt darabja.

wondorog - 2016. 10. 26. 18:03

Nekem is ez lett a leggyengébb (az összes BM rész közzül is), egyszerűen nem éreztem a tanulságot, vagy, provokatív jelleget, mint a többi résznél, és így olyan semmilyen lett számomra.

Natale - 2016. 10. 26. 18:53

Naponta nezem en is, es tok merges voltam ezutan, ez nem Black Mirror. Belegondolva, a szerzonek tokeletesen igaza van, az Inside No 9-ba, amit amugy szeretek, gyonyoruen illene. De ide nem, mert ebben nincsen tanulsag, nem mond semmit, nem ad semmit, csak egy sima kisertethazas alom-az-alomban klise, aminek a fordulatait en, a horrort kifejezetten nem kedvelo nezo is merfoldekre elore latom.

De komolyan, ha megprobalja vegiggondolni az ember a problemat, annyi jon ki hogy abban vannak veszelyek ha a VR/AR annyira jo hogy el tudja hitetni velunk hogy kileptunk a szimulaciobol es az igazi vilagban vagyunk, amikor meg mindig szimulacio. Mert az ugye ijeszto. Csak erre eleg kezenfekvo es egyszeru megoldas az, hogy vagy az ipar vagy barmilyen szabalyozo szervezet kikoti hogy az ilyesmni szimulacioknal kell lennie egy killswitchnek, amivel barki barmikor azonnal ki tud lepni vagy meg tud gyozodni rola hogy meg a szimulacioban van. Es ha ez nincs beepitve, tesztelve, stb akkor nem lehet forgalomba hozni. (Mint az onvezeto autok eseteben, ott is a sofornek barmikor at kell tudnia venni az iranyitast.)

Coturnix - 2016. 10. 26. 19:27

Nekem tetszett a rész.
Nagyon szimpatikus volt a főszereplő, kb a legszimpatikusabb eddig nekem, ezért szívesen néztem. Amit felsoroltál, hogy mindenki rendes és segítőkész volt vele, és senki nem akarta bántani, az is jól jött ki nekem. A tény, hogy csak a véletlenen múlt az egész (vagy talán a saját hülyeségén, mivel nem kellett volna bekapcsolni azt a hülye telefont), szintén bejött.

De én az az ember vagyok, akinek az Entire history of you a kedvence, és a Waldót is szerette, ellenben a Million meritsszel, amit nem. (Számomra túlértékelt az a rész.)
Úgyhogy ja. Kinek mi.

Cathy07 - 2016. 10. 26. 20:14

Na ez az, ami nagyon nem jött be BM epizódként, bosszant, hogy annak hívjuk, de egyszerű ijesztgetős horrornak nem rossz. Csak tényleg az égvilágon semmi köze a Black Mirrorhoz.

kiete - 2016. 10. 26. 20:53

Érdekes én az első résznél nem éreztem, vagy vettem észre azt a tanulságot, amit tegnap írtak. Itt meg egyértelmű. A black mirror facebook oldalán meg is osztottak egy olyan valóságos szerkezetett ami figyeli az alvásod, és tudatos álmod lesz tőle, mert rem fázisban belevillog a szemdbe, és erre álmodban az ég elkezd villogni, amitől észreveszed, hogy álmodsz. Csak mi van ha a valóságban is el kezd valamiért villogni az ég, olyan helyzet áll fönn mint a részben amikor jön a lány és nem tudja, hogy a játék része-e. A VR játék gépeknél is ugyan ez a helyzet, azt úgy hallottam az emberek 10%-a nem is használhatja, mert nem bírja a szervezete. De aki igen annál is sokkal erősebb érzést ad mint egy filmnézés.

kiete - 2016. 10. 26. 20:56

Nem véletlen, hogy ez a rész a jelenbe játszódik.

kiete - 2016. 10. 26. 21:04

az első rész azért tetszett kevésbé, mert a Peeple app megbukot.

CyClotroniC - 2016. 10. 26. 21:40

kiete: Számomra a tanulság mindig az emberből fakad, sosem a technológiából, hanem abból, hogy az emberek mit kezdenek vele. Engem legalábbis ez az oldala izgat a Black Mirror-nak, de szerintem tök jó, hogy a sorozat rajongói között is van szórás, hogy kinek mi tetszik igazán. Ha nem lenne, akkor az egyöntetűen gyenge részekre nem is lenne szükség.

winnie - 2016. 10. 27. 05:04

Nem véletlen, hogy ez a rész a jelenbe játszódik.

írják, hogy mikor játszódik?

kiete - 2016. 10. 27. 22:12

Nem láttam, hogy írnák, csak valószínű, mert más részeknél nem okoz gondot a jövőbeni technológiák bemutatása a háttérben.

Cicmicc - 2016. 10. 28. 14:14

Ez a resz nagyon jo volt,lassan indult,de nagyon imadtam.Birom a “method” tipusu sztorikat,szoval ez nagyon betalalt.

isec training - 2016. 11. 03. 14:17

Van valaki rajtam kivul aki egy kis extra melyseget is belelat a tortenetbe?
A playtest alatti tortenesek nagy reszenek lathattuk az indikaciojat meg a playtest elott. A pok pl. a pokszornyes filmbol adodik, amire ranezett egy pillanatra, illetve az anyja hivasa, es a rossz erzes amit akkor erzett amikor kinyomta ot. Hasonloan a telefon is, amit kikellett kapcsolnia a repulogepen, nehogy interferenciat okozzon. Ehhez kepest mi tortent? Interferenciat okozott es meghalt a playtest alatt. Ha engem kerdeztek, nincs vege a playtestnek a resszel, a karakter nem halt meg.
(Az otlet nem a sajatom, de szerintem ezzel az adalekkal meltobb helye van a reszek kozt)

CyClotroniC - 2016. 11. 03. 15:31

Az szerintem megvan mindenkinek, hogy tényleg a saját félelmeit élte meg, avagy minden réteg az ő elméjéből bomlott ki paraként, szóval a jeleket értettük, meg utaltam is rá fentebb, hogy a repülőn is volt interferencia elhintve. Abba szerintem kár egy újabb még most sincs vége réteget belelátni, legalábbis maga a készítő már nem akart a reddites AMA alapján, csak poénra vette.

isec training - 2016. 11. 03. 15:43

Ja ertem csak enelkul sztem eleg zs kategoria a resz vege, ahogy az orult azsiai jatekfejleszto muanyagzsakba juttatja szegeny mit sem sejto hosunket.

Metallllll - 2016. 11. 05. 07:50

Érdekes, nekem is sokkal inkább az jött le a végével kapcsolatban, hogy nem a “rendes” befejezést láttuk. Mármint simán beleférne az álomvilágba az, hogy azért játszotta ki az elméje a “ki kell kapcsolni a telefont” kártyát, mert ezt hallotta a repülőn. Még az egyik korábbi álomképben is, mikor hazarepült. Ebből nekem simán az következne, hogy maga a meghalás jelenet az ebből fakadó félelem szüleménye, és megy tovább úgymond a loop. Sokkal inkább hiszem el az első befejezést, miszerint megbomlott az elméje, és egy lyukba zárva rém-álmodik tovább az emlékfoszlányai alapján. Szóval a legelső kimentés megtörtént, de az rémálom loop ment a tovább a végtelenbe, hisz nincs az elméjének kapaszkodója, félelemre lett átprogramozva.

Bence - 2016. 11. 06. 16:13

“mégsem érzem azt, hogy eleget tett volna a 3×02 az elvárásaimnak, bár kétségtelenül sokat játszott velük.”

Teljes mértékben egyetértek. Nem volt ez rossz, de túl kiszámítható volt. A rengeteg utalás, és maga a Black Mirror erősségei jók, de tudnak ettől jobbat is. 3×01 pl. jobban bejött, pedig szeretem ezt a témakört.

Scat - 2016. 11. 07. 22:59

Bevallom, nekem ez a rész azért tetszett, mert tudtam azonosulni a főszereplővel. Szimpatikus volt a viselkedése, a hozzáállása, és a háttér is, amit kapott.
Egyébként a csavar a csavarban dolgok miatt, a végén már nem tudtam, mire számítsak, én elhittem, hogy hazaért. Bedőltem :)

Az külön tetszett, hogy párszor kimondták, amit én is gondoltam, például a szekrény ajtó, ami mögött biztos lesz valami, vagy ha bemegy a szobaajtón akkor mi történik, ilyesmi.

Dez - 2016. 11. 10. 21:02

Egy kis eXistenZ “utánérzés” senkinél nem volt? :)

Missmarple - 2016. 11. 11. 04:42

Jól van, megnyugodtam. Az első botrányosan gyenge epizód után, ez már átugrotta a lécet.
A történet egy része kiszámítható, de végül is pont erre hajaz s igencsak továbbgondolható, mint ahogy a kommentekben is megtették páran. Én is osztom a folytatódó történet teóriát. Egy tester halálára nem reagál senki ilyen nyugodtan.
Azt, hogy a virtuális valóságnak végül is hol van/volt vége, azt természetesen nem tudhatjuk 100%-ra, a film mondanivalójának egyik szelete pont ez. Nagyon is jól bontották ki a dolgot azáltal, hogy levágták a végéről a feloldást s még a VR-ban zárták le a sztorit. Elegáns, kreatív megoldás, s legfőképp – szemben az első résszel – nem nevetségesen szájbarágós.
Sztem a történet fő üzenete nem az, hogy a VR rossz, hanem az, hogy az ember nincs felkészülve rá, mivel a valóságban is a félelmei irányítják. Egyfajta XXI. századai Pandóra szelencéje.

Thomas - 2016. 11. 16. 21:17

Nekem esküszöm, hogy ez volt az egyik kedvenc részem a sorozatból:) Semmiféle üzenet nem jött át, de nem is hiányzott, csak egy egyszerű, borzongató történet volt egy jópofa csattanóval. Én inkább ilyeneket szeretnék látni még többet. Nem tudok róla több oldalas kommentet írni, mint a 3×01-ről, de nem is baj:)

Nero - 2016. 11. 21. 20:52

Nem volt ez rossz azért, nekem csont nélkül bejött. Wyatt nagyon jól játszott, szimpatikus karakter volt és bár a történet némiképp kiszámítható volt, azért akadt benne 1-2 jó csavar és utalás. Nekem a White Christmas a kedvencem, de ez a rész is a legjobbak közt van nekem.

Urukuhay - 2016. 12. 09. 12:59

The Thing utalás is jó volt.Talán az apja miatt tehették bele?: )

Peter - 2016. 12. 19. 21:27

Szerintem nagyon eros resz volt, es ebben szemelyes erzelmek is vannak.
Tobben irtak, hogy semmi ertelme nem volt az egesznek. En nem igy latom. Egyreszt a karakter nagyon jol felvolt epitve, nagyon emberi volt, szeretheto, es pont ezert konnyen azonosult vele az ember. Es ott van az ismetlodo hivas. Erzi hogy fel kellene vennie, vivodik, de nem veszi fel. A felelmei sorba megvalosulnak, es amikor mar jol megforgattak a nezot, hogy most akkor mi van, jon a csattano.
Tobbszor a konnyeimmel kuszkodtem, a resz vegere pedig teljesen kiborultam. Kiborultam, mert a kapcsolatom anyammal nem olyan mint szeretnem. A karakterunk a vegere el elvesztette az emlekeit, elvesztette a csaladjat a sajat en kepet, mindent. Majd rohant haza. De tudjuk mi tortent mikor hazaert. Mar nem tudta felvenni a telefont.
A “jatekceg” igazgatoja mondta, hogy az emberek vidamak miutan jatszottak, mert orulnek, hogy meg elnek.
Na, en pontosan ezt ereztem a resz vegen. Orulok, hogy elek. Azt hiszem fel kell hivnom anyamat amig meg feltudom.

denee - 2017. 03. 23. 19:04

azt csak behaluzta, hogy elveszti az emlékeit, soha nem ért haza, a helyszínen meghalt.

amúgy nálam top favorit a San Juniperoval, nekem nagyon bejött, kevésbé társadalom kritikus inkább egy jó sztori szerethető főszereplővel. Különösen szeretem az ilyen mindfuckokat, és szerintem zseniális, ahogyan a az a kütyü behúzta a csőbe a fickót.

A rajongó - 2017. 04. 12. 12:06

Végülis csak hívta az anyját…

UTEolé - 2017. 05. 14. 23:50

Volt egy mondat, úgy hangzott, hogy a valóság különböző rétegeit, szeleteit vizsgálják.
Na most volt egy jelenet amiről senki nem írt, pedig alapjaiban változtatná meg az egész sztorit. A nő, aki a kísérletet vezette ugyanis azt mondta a fülesen keresztül (miután Cooper Sonja virtuális kivetülésével verekedett), hogy nem hallott felőle pár percig. Ez lehet persze, hogy csak fokozni akarta a félelmét, de lehet, hogy a nő valóban “elvesztette” a kapcsolatot vele pár percig és akkor itt már párhuzamos valóságok stb. is előjöhetne.

neleta - 2019. 10. 18. 20:19

Ez a rész nagyon tetszett! Több okból is!

A legdurvább horror bizony az, ami a saját fejedben születik. Nem kell ehhez filmet nézni, elég, ha belemászunk a saját tudatalattinkba.
Zseniális ötlet, személyre szabott rettegés, mindenkinek más és más jön elő. Vicces, hogy utal a főszereplőnk Harry Pottere, hogy megy fel a lépcsőn Dumbledore-hoz, ugyanis pont a Harry Potter egyik részében van arról szó, hogyha kinyílik egy szekrény, kijön a mumusod, az, amitől vagy akitől a legjobban félsz a világon, és le kell győznöd. Itt pont ez történt. Gondolom innen is jött az ötlet a sztorihoz + hozzáadtak még egy kis technológiai továbbfejlesztést, a VR-t a készítők.
Az is érdekes, ahogy a rettegéshez álltak hozzá, mert valóban, egy ilyen házban egyedül az ember el kezd félni, hangosan beszélni, nyugtatgatni magát, de az emberi agy képes ilyenkor pláne teljes erőbedobással ijesztget.
A rész maga nagyon jól fel volt építve, a főszereplő zseniálisan játszott, a gyerek-szülő kapcsolat is telitalálat volt szerintem: szegény főhősünk legmélyebb félelme az édesanyjával való kapcsolat.
Szerintem ott lett vége, hogy tényleg meghalt a fickó,és mindez, ami történt vele, valójában 0,04 (!) másodperc alatt történt. Az agy csodákra képes!
Itt azért megemlíteném még az Eredet c. filmet is, álom az álomban, ami ugye szintén a tudatalattiban játszódik… Valójában nagyon rövid idő alatt történnek a dolgok, de az idő relatív, mint ennél a résznél is.
Másik, hogy nem tudjuk mit hoz a jövő, de akár miért ne lehet, hogy egyszer majd ugyanilyen vagy hasonló fejlesztésű “gombákat” tesznek az emberek testébe, manipulálják őket, hogy már nem tudják megkülönböztetni, mi a valóság és mi a képzelet. Ráadásul tényleg a legijesztőbb az egészben az, hogy maguk “találják ki”, mitől félhetnek a legjobban.

Szerintem ez egy tökéletes darab a Black mirror részei között.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz