login |

Black Mirror – 3×03: Shut Up and Dance

2016. 10. 27. 16:25 - Írta: CyClotroniC

35 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Valahogy eddig nem voltam túl jóban a Black Mirror azon epizódjaival, amik a legkevésbé rugaszkodtak el a jelenünktől. Nem feltétlenül a koncepció vagy a mértéktartás miatt, csupán úgy alakult, hogy a pilot egyáltalán nem tartozik a kedveltebb részeim közé, a ‘Where is Waldo’-t meg konkrétan a sorozat egyetlen igazán gyenge epizódjának tartom.

blackmirror1

A ‘Shut Up and Dance’ azonban szakít ezzel a mintával, mert noha egyértelműen a mostani szezon leglineárisabb, leghétköznapibb darabja, tempóban, hangulatban kifejezetten remekel, van miről gondolkodnunk a végén és egészen kitűnő alakításokat kapunk az Alex Lawther – Jerome Flynn főszereplőpárostól. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A Black Mirror nagyszerűsége szerintem nem abban rejlik, hogy a technológiát érzi nagyon, és rendre úgy játszik el a közeljövővel vagy alternatív jelennel, hogy már a küszöbön érezzük mi is ezt a változást. Sokkal inkább arról van szó, hogy Charlie Brooker kiválóan érti az emberi természetet és jó érzékkel játszik el azzal, hogy mihez is kezdene az ember a technológia nyújtotta lehetőségekkel, mekkora hatalmat ad ez a kezünkbe és mennyire válunk tőle védtelenné.

blackmirror2

Elég csak a közelmúlt ismertebb eseményeire gondolnunk (Clinton levelek, iCloud celebfotók, Sony), hogy nagyon is aktuálisnak érezzük a hacker témát, ez mégiscsak másodlagos a 3×03 esetében. Nyilván ijesztő a gondolat, hogy a digitális korral álkulcs is jár Pandora szelencéjéhez, a történet szempontjából mégis sokkal érdekesebb dolog a zsarolás és a szégyentől való félelem lélektana.

Bár teljesen más az alapfelállás, ebből a szempontból például rokonságot mutat a Nosedive-val, a legzsigeribb mozgatórugói ugyanis nagyon hasontermészetűek. A nyitórészben felvázolt világban ugyan vannak anyagi és praktikus előnyei az erős pontszámoknak, mégis inkább az hajtja az embereket, hogy ne rekedjenek ki a közösségből és hogy a környezetük elfogadja őket, azaz a róluk kialakított kép a társadalom által elfogadott legyen.

blackmirror3

Mikor még nem tudjuk Kenny-ről a legrosszabbat, akkor is simán hiteles a drámája pár aprócska munkahelyi jelenetnek köszönhetően, mert érezteti velünk a sorozat, hogy a főnökcsajnál lehetne vesztenivalója, és hogy a bully munkatársak szétennék az életét a melóban, ha kiderülne a kis titka, majdhogynem egy középiskolai környezetet teremtve, rájátszva Kenny törékenységére.

Az már megint más kérdés, hogy a gyerekrajzok nézegetése és az az aprócska jelenet a kislánnyal még a rész elején mennyire kérdőjelezi meg a bennünk felépített képet Kennyről. Tényleg jófej volt vele vagy emögött is már valami betegeset kéne látnunk?

Ezért is az egyik legérdekesebb dolog számomra az a kérdés, hogy mennyit változtat az egész történet megítélésén az, amikor kiderül számunkra is Kenny sötét titka. Megérdemli Kenny a büntetését? És a többiek? Másképp vélekedünk az ő sorsukról a Kenny-t érintő csavar miatt? Mennyire vetjük meg a zsaroló, bábozó trollokat? Együtt tudunk még érezni egy kicsit bárkivel is?

blackmirror4

Leginkább ezeknek a kérdéseknek köszönhető, hogy főleg a ‘White Bear’-hez érzem nagyon közel ezt a részt. A második szezonos epizód talán annyival volt erősebb, hogy a fordulatig eszünkbe sem jutott, hogy ez voltaképpen a bűnről, a bűnhődésről és a büntetésről szólt végig. Hála a körmönfontabb tálalásnak és az egyedibb módszernek, ott tényleg kifordult alólunk az addig felépített világ, míg a ‘Shut Up and Dance’ egyenessége és hétköznapiassága miatt itt nem kapunk hasonló élményt.

Ezért kellett ehhez a történethez két egészen kivételes alakítás, mert talán egy gyengébb főszereplőpárossal messze nem működött volna így az utazás a Radiohead-montázsig. Végtelenül fontos volt, hogy Kenny-t megkedveljük és szurkoljunk neki végig, különben a csavar nem döngölne minket ennyire a földbe, viszont az utazást is jól kellett tálalni, mert nem sokat érne a cél önmagában, ha végigunatkoztuk volna az oda vezető utat.

blackmirror5

A 3×03 döntő része igazából nem több, mint egyfajta “kincskeresős” versenyfutás az idővel, ami cselekményként nem ad sokat, de hullámvasút élményként azért egész jól működik. Picit olyan az egész, mint a ‘Nerve’, csak fordított pszichológiával. Egyre durvább dolgokat kell megtennie a karaktereknek, de nem egy jutalomért cserébe, hanem azért hogy elkerüljenek valami szörnyűséget.

Magának az epizódnak egész jó ütemet ad, hogy jó időben lel Kenny Hector-ban egy társra, ami egy kis időre nyugalmat és bajtársiasságot csempész a sztoriba, ahogy a pörgős részek is jól változnak a pszichológiai nyomásokkal, vívódásokkal és a humorral, ami iszonyú sokat segít abban, hogy kialakuljon egyfajta szimpátia Kenny-ék irányába.

Nem csak erre az epizódra jellemző ez a húzás Brooker-től, és én személy szerint imádom az olyan apró kis játékait, mint például amikor a benzinkútnál kiesnek a kondomok a pénztárcából, amikor egy banális, hétköznapibb formában is tálalja az epizód tétjét. Kínosnak kínos, de hol van ez ahhoz képest, amibe belekeveredtek?

blackmirror6

Minden egyszerűsége ellenére a ‘Shut Up and Dance’ egy remek kis epizód, aminél kaptunk már jobbat és rosszabbat is. Pörgős, sodrólendületű, feszült, de mégis helyenként humoros, ami aztán beviszi a végén azt a gyomrost, amitől még feszengünk egy jó darabig a képernyő előtt. Többek között ez az érzés az egyik oka annak, amiért a Black Mirror-t nagyon lehet szeretni.

35 hozzászólás Ne habozz!

Luke - 2016. 10. 27. 16:49

Az évad egyik legjobbja lett szerintem (bár még a 6. részt nem láttam), ízig vérig black mirror rész :)

BotondB - 2016. 10. 27. 18:29

Hú ez de tetszett. Vagyis hát nem tudom…talán egy Black Mirror episódra nem mondunk olyat hogy tetszett :D de engem meglepett nagyon a fordulat a végén és bár a sztori 90%-ig abszolút szimpatizáltam Kennyvel, nálam ez a csavar ezt maximálisan megváltoztatta tényleg csak akkor tudok magamból kicsikarni egy kis együttérzést ha arra gondolok, hogy ez tulajdonképpen egy betegség, nem csupán egy borzalmas tett.
8.5/10-et kap tőlem, nagyon betalàlt.

Natale - 2016. 10. 27. 18:42

Nagyon bejott nekem is, kemenyen ut a csavar, es a resz feszultsege tokeletes. Es pont a csavar miatt, nem is tudom hogy mit is erezzek Kenny irant, vagy hogy a hackerek akkor most mit is csinalnak. Ebben zsenialis, hogy nincsenek egyertelmu jok es rosszak, es csak annyit tudunk biztosan hogy ilyet (marmint a hackeles-zsarolas) nem szeretnenk latni a tarsadalomban.

Ennel is es a White Christmasnel ha mas nem, az zsenialis hogy egyetlen kicsi reszletet, amit adottnak veszunk, megvaltoztat a legvegen es az ugy gyomron vagja a nezot hogy csak na, es az egesz sztorit megvaltoztatja.

Inkabb neveznem ezt egy remek thrillernek, mert nem igazan fugg a technologiatol, de ettol meg remek. A White Bear-rel tennem egy szintre, valahova a Waldo es 3×01-02 fole, a korabbiak ala (a harmadik evad tobbi reszet meg nem lattam).

Cathy07 - 2016. 10. 27. 19:01

Na ez nagyon, de nagyon jött be, gyakorlatilag szembe ment a Black Mirrorral. Ugye alapvetően ez a sorozat a technikán, a mi korunkat meghaladó technikán keresztül állít fekete tükröt elénk, kőkemény társadalomkritika, hogy mi felé tartunk, hogy mennyi marad a lélekből, amikor a technika átveszi az uralmat. Hogy mindent még is mi rontunk el, gyarló emberek, hogy egyszerűen képtelenség kivonni minket a képletből. Na most ez a rész miről szólt? Egy vigilante egy kis IT tudással a birtokában megbüntet pár erkölcsileg fedhető vagy esetleg bűnöző embert. Ennek semmi köze a társadalomkritikához, nem gondolkodtat el, nem kapunk a fejünkhöz tőle.

A hacker gyakorlatilag megölet egy embert a másikkal, ő mennyivel jobb, mint akár Kenny?

Cathy07 - 2016. 10. 27. 19:02

Bocsi a dupláért, de az elején kimaradt a NEM jött be :)

Cardas - 2016. 10. 28. 06:38

Cathy07-el értek egyet. önmagában nagyon király sztori volt, de a többek által kifogásolt 2. rész is Black Mirrorosabb mint ez. ebben mi volt a sötét tükörkép, amit a jövőnkről mutat?

emeric - 2016. 10. 28. 07:05

Spoiler

Jó rész volt, de csak egyedül én értettem félre a végét? Mert ugye csak a srác látszik az ominózus videón, az nem, hogy minek “örül”. Ezért a végén azt hittem, hogy a drónos verekedős fickó bűnét tolják rá, hiszen ő meghalt, ott már felesleges belerúgni a végén.

Naív vagyok?

Lacisx - 2016. 10. 28. 07:55

Nem egy sorozat jellege határozza meg a részek tartalmát, hanem a részek tartalma határozza meg a sorozat jellegét.

Miért ne lehetne kísérletezni nem feltétlenül a sablonba vágó témákkal is.

CyClotroniC - 2016. 10. 28. 09:15

Lacisx: Így van. Szerintem sem szükséges, hogy sötét jövőképet fessen le. A Black Mirror kerete sokkal inkább Brooker víziójában és írási stílusában van jelen. Pont idén látszik leginkább, hogy mennyi fajta dolgot ki mer próbálni és ez hihetetlen jól áll a sorozatnak. A Nosedive például – amellett hogy lesújtó – azért valahogy mégis csak happy end-es lezárást kap. A sokszínűség is jót tesz a szériának és az egyre többet előjövő remény is. Egyébként ha csak a reddit-es AMA-n adott válaszait olvasom végig nagyon jól játszik, hogy mennyire sokoldalú már most is a Black Mirror és ez még csak javulhat.

Egyébként szerintem az eddigi legjobb Black Mirror epizód, a 3×04 pont a legkevésbé “Black Mirror”-os, de erről ma úgyis írok.

Azt meg Brooker is mondta, hogy az a poén a sorozatában, hogy minden részről van aki elmondja, hogy az abszolút kedvence, más meg, hogy az lett a leggyengébb. :)

Raziel Anarki - 2016. 10. 28. 10:59

érdekes h mennyi eltérő a véleményünk… a 3×02 nekem elégsok gyomrost vitt be…
ezt meg kb végignevettem a szereplők kárára, és tökre kiszámíthatónak éreztem, főleg végét :)

Coturnix - 2016. 10. 28. 12:58

“A hacker gyakorlatilag megölet egy embert a másikkal, ő mennyivel jobb, mint akár Kenny?”
Továbbgondolva lehetséges, hogy egy korábban kiskorúként bántalmazott személy csinálta az egészet, akinek az átéltek hatására eltorzult a személyisége.

Én nem vesztettem el az együttérzésemet Kenny iránt, mivel a bemutatottak és legjobb tudomásunk szerint ő egyelőre még csak egy BETEG gyerek/fiatal, aki nem tett rosszat, és nem jelenthetjük ki, hogy a későbbiekben tényleg tett volna, elképzelhető, hogy addigra inkább simán öngyilkos lesz. Az én szememben rendkívül szánni való karakter.

Lehetett érezni végig, hogy itt valami többről lesz szó, mert bár valóban lett volna veszítenivalója a főszereplő fiúnak azzal, ha kimegy róla a szimpla videó (eddig is cseszegették), de valahogy az mégsem lehet akkora tragédia, hogy bemenjen az ember bankot rabolni. Aztán a végén nyilván érthetővé vált.
Ettől függetlenül a végén szerintem is az emberölés miatt mentek ki annyian, mivel nem hiszem, hogy egy gyermekpornográfiát kukkoló tizenévesre ráküldenek ennyi rendőrt.

Cicmicc - 2016. 10. 28. 14:10

3×2 volt az igazi szamomra,kicsit lassan indult,de vao,nagyon birom az ilyen method tipusu sztorikat,de ez a resz…annyira unalmas s kiszamithato volt,szeretheto volt a kissrac de..ez a tipusu “kicsi hulyesegen kaptunk inkabb olj minthogy mindenki lassa h vered” annyira hulyeseg hogy na.

CyClotroniC - 2016. 10. 28. 14:49

Na de mint kiderült nagyon nem csak kicsi hülyeségen kapták.

Cathy07 - 2016. 10. 28. 18:49

Coturnix: Tök egyetértek abban, hogy Kenny igazából menthető lett volna, hiszen alapvetően, ha nehéz is elfogadni, de a pedofília betegség. Tudomásunk szerint ugye tényleg nem ártott még senkinek, ettől volt nagyon aljas, amit a hacker tett vele. Gyakorlatilag egy beteg, kétségbeesett gyereket taposott el, tett gyilkossá. Úgyhogy a rész rossz fiúja számomra ő.

fv - 2016. 10. 29. 11:55

Az emeric által felvetett probléma miatt – hogy nem látszott, hogy a srác minek örül – eléggé érthetetlen, hogy tulajdonképpen mivel is zsarolták Kennyt. Ha egy osztott képernyős felvételt küldtek volna neki (egyik felén a hokimeccs, másikon a monitor-kép), érthetőbb lett volna. Ez így konkrétan nézőszívatás volt: megkockáztattak egy logikai hibát csak azért, hogy a végső csavar üssön, mint az állat.
És ráadásul oké, így legalább Kenny motivációja megvan, de az idősebb faszié mi volt? Bevállalja az esetleges börtönt a bankrablással (ráadásul nagy kockázattal, hiszen a hacker simán fel is vehette őket egy bokorból, merthogy pontosan tudta, hogy mikor és hol csinálják), minthogy kicsit veszekedjenek otthon, legrosszabb esetben elváljanak (aminek szvsz kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy lebukjanak egy ilyen béna heisttal – hackertől függetlenül is)?
Persze, értem én, hogy az emberek nem mindig cselekszenek logikusan, és éppen el is fogadhatnám, hogy ebben az esetben ezek az emberek pont így viselkedtek. Csakhogy a hacker szempontjából így nem megy. Neki pontos vágányokra kellett állítania a bábjait, nem bízhatta volna a véletlenre, hogy teljesítik-e a kéréseit – hiszen ha a faszi azt mondja, hogy márpedig ő nem rabol bankot, akkor összeomlik az egész terv. (És egy igazi házasságtörő nagy valószínűséggel azt is mondta volna.)
Szóval, a mondanivalója érdekes volt, de a megvalósításba hibák csúsztak, ami számomra újdonság volt a Black Mirrorban.
Az mindenesetre fasza volt, ahogy a megszeppent kissrác öt másodperc alatt egy gyilkos pedofil szörnyeteggé változott a fejünkben.

Cicmicc - 2016. 10. 31. 13:29

Igaz,tevedtem nemcsak”kis” hulyesegen kaptak.

Garott - 2016. 11. 06. 13:12

fv:

Bár nem utaltak rá eléggé, de az idősebb faszi is valószínűleg egy jóval fiatalabb lányt várt. Ugye csak annyit mondott, hogy 20 év alattit, de ennél többet nem tudtunk meg, csak azt, hogy biztos a válás és a gyerekeinek az elvesztése.

Az egyetlen ami nem volt biztos az a CEO aki csak a kocsiját adta, de nála csak egy rasszista email botrány volt, ami a többiekéhez képet eléggé elhanyagolandó (a motoros futárt se biztos tudni, hogy mi lehetett, de valami pornó volt az is).

Reea - 2016. 11. 06. 13:30

Nem nem volt szimpatikus Kenny. Nem váltott ki szimpátiát az ő szerencsétlen élete…ezáltal szerintem megérdemelte, ami történt vele.
Nem tetszett a rész.

Nézőke - 2016. 11. 06. 13:53

Cyclo: azt írtad,hogy apró kis játék,amikor a kondomok kiesnek…de ennél több van itt sztem.
Hector ismerőse látja..és később hirtelen bemutatkozik neki egy unokaöccs,akiről eddig nem tudott,és az egész légkör arra megy ki,hogy azt feltételezze a nőismerős,ezek ketten bizony egy félreeső helyen akartak….ni.

Nekem ez a kis aprócska játék így jött le.

Egyébként én sem éreztem akkora súlynak azt,hogy Mindy miatt majd elbukik mindent,amiatt bűnrészességet kell vállalni, Kennynek több vesztenivalója lett volna.

A hacker meg egy p*cs, csak a pénzre hajtott a végén.

Everyl - 2016. 11. 06. 17:43

huh, a kissrác rohadt jó o0

bestente - 2016. 11. 06. 20:42

“A hacker meg egy p*cs, csak a pénzre hajtott a végén.”

milyen pénzre?

Bence - 2016. 11. 07. 00:44

Egyelőre a 3×03-nál járok, és nyugodtan kövezzetek meg, de eddig nem azt a Black Mirror-t látom aminek a korábbi részeit többször is megnéztem. Szeretem, mert érdekfeszítő, aktuális és hétköznapi témákat feszeget, görbe-tükör meg miegymás, de idén csak egy teljesen átlagos köntösben teszi mindezt.

Gyomrost én bármelyik másik BM résznél éreztem, de most valahogy szokatlan sablonosan, kiszámíthatóan tálalják a témákat. Ez a rész sem fog napokig kattogni a fejemben. Kis túlzással láttam már vagy 5 filmet, ami erről szólt.

Remélem szezon második felében több rész áll majd közel hozzám, mert eddig a teljes s01, s02 (kivéve waldo-t), illetve a white christmas kenterbe veri az s03-at.

Ekkto - 2016. 11. 09. 23:31

Eddig ebben az évadban ez volt számomra a legdurvább rész. A végén annyira a földbe döngölt a zárás, hogy az hihetetlen. És tényleg az a legdurvább, hogy ez valóban meg is történhet. Lehet mostantól le kellene ragasztanom a kamerámat. Most egy ideig nem is akarom megnézni a 4. részt.

Missmarple - 2016. 11. 12. 05:08

Az első három rész közül ez volt e legerősebb. Nagyon jó ritmusú történetvezetés, remekül játszó főszereplő, tartalmas mondanivaló, szokás szerint nem 100%-osan egyértelmű lezárás (Kenny tényleg gyerekpornót nézett vs rátolták ajándékba a megölt faszi lajstromát is…) s igazából bármelyik mellett is tesszük le a voksot, mindenképp kapunk egy gyomrost.

nade - 2016. 11. 14. 20:01

“és gyerekek.ezért ne töltsetek le filmeket”

Nem vágom miért jön ez a rész be sokaknak.

sepörd - 2016. 11. 14. 23:10

ennél csak a Waldós gyengébb, de abban legalább láttam a Black Mirrort. ez meg egy életszerűtlen semmitmondó baromság volt, megkoronázva a már említett bazinagy plot hole-al (a videón nem látni a srác képernyőjét), amire pont a végső csavart húzták fel. sokkal többet várok a készítőktől.

Thomas - 2016. 11. 21. 21:53

Ismét egy érdekes rész, amit háromnegyed órán keresztül élvezettel figyeltem, hogy mire is fog kifutni az egész, már miután az agyamat lekapcsoltam, és nem rugóztam azon, hogy miért is rabolna bankot bárki is ilyen hülyeségek miatt. De aztán a nagy csavar megint csak jól felbosszantott, mert több szinten marhasággá tette az egész sztorit. Nem is akarom tovább ragozni, kifejtették már néhányan, miért képtelenség ez az egész, újra megjelent ez az “ahogy azt Móricka elképzeli”-típusú történetvezetés, ami már a 3×01-nél, meg több korábbi résznél is bosszantott.

Nem értem, miért nem tudom szeretni ezt a sorozatot (bár a 3×02-t nem kritizáltam, az sem egy kimagasló darab azért, de legalább egyszeri kellemes kikapcsolódást okozott), pedig papíron annyira izgalmasnak tűnik a koncepció, az alapsztorik is ígéretesek, erre mindig valami katyvasz, vagy átgondolatlan marhaság lesz belőle, vagy csak én vagyok olyan, akinek az kell, hogy a szájába rágjanak mindent, nem tudom.

Don Fanucci - 2016. 12. 30. 15:15

Úristen, nekem most esett le, hogy a trollunk (akár) micsoda játékot (is) játsz(hat)ott Kenny-vel?

Azért, mert ugye arra maszturbált, amire, még nem csinálhatta volna ki. De kíváncsi volt rá, vajon képes lesz-e bankot rabolni és ölni is, csak hogy ne derüljön ki a titka. Ha ugyanis ezektől nem riad vissza, akkor minden bizonnyal képes lenne egy kiskorú módszeres megrontására is (amit tudomásunk szerint idáig még nem követett el).

davos - 2017. 02. 03. 22:36

Ez a rész is arra mutathat, hogy az egyént mennyire befolyásolja, mit gondolnak róla a környezetében lévő embertársai.

idioty - 2017. 02. 10. 19:14

Így végigolvasva a hozzászólásokat, még több kérdést vetett fel bennem, mint eddig volt.
Nekem ez volt a legjobb rész eddig. Bár én most kezdtem el nemrég nézni az egészet.
Ok, tudom, hogy mi akar lenni az alapja a Black Mirrornak, de igazából már az 1×01 sem a jövőről szól. Ami abban van, az már simán megtörténhet vagy megtörténhetett volna eddig is. Szóval akkor (szerintem) már az első rész is szembe megy önmagával…
Mindegy is. Érdekes, hogy nekem az idei második rész nem tetszett annyira. Nekem ez sokkal jobban bejött.
Nem értem azokat a panaszokat, hogy nem mutatják, hogy a kissrác képernyőjén mi volt és hogy direkt elrejtik vagy arra építik az epizódot. Hát pont ez volt a lényege. Enélkül nem ütött volna a végén. Legalábbis én olyan gyomrost kaptam, hogy szerintem legalább 1 órán át ezen pörgött az agyam alvás nélkül. Már pont azon gondolkodom, hogy a többi részt nem kellene este megnézni, mert sokszor nem tudok utána aludni. De napközben meg a gyerek miatt nem lehet nézni… :)
Egyébként szerintem pont ezért jó ez a rész, mert igen elgondolkodtató. Több ponton lehetnek kérdések. Mint ahogy felvetették, hogy a hacker is lehet “áldozat” volt korábban?
Amúgy nekem pont az esett le a végén, hogy az összes szereplő pedofil volt. Igaz nem volt rá egyetlen egy utalás sem, de az a rémület, ami rajtuk volt és mindent megtettek volna, csak hogy ne derüljön ki az igazság, ez azt feltételezi (számomra), hogy ők is pedofilek voltak. Nem is tudom, Hector felesége valami olyasmit kérdezett, hogy miért pont Mindyvel?
Szóval szerintem csak úgy van értelme az egésznek, ha mindenkit pedofília miatt szívatnának. Mert ha nem, akkor szerintem legalább Hector kiszállt volna a bankrablásnál. Valamint a drónos fickó sem vert volna halálra egy “gyereket”, ha nem lenne ilyen komoly a tét. Valamint, ha nem lenne ilyen komoly a tét, akkor a hekkerek sem szivárogtatták volna ki a végén a dolgokat, hiszen nem lenne akkora súlya, hogy ezt megtegyék.
Szóval nálam 10/10. Simán. A történet miatt és a színészi játék miatt is.

markiboi - 2017. 05. 13. 19:11

A mostani események fényében ez nagyon Kék Bálna-parafrázis. Hátborzongató.

chros69 - 2017. 05. 20. 19:23

Pontosan mire gondolsz a Kek Balnaval?

bebb - 2018. 08. 01. 03:17

Én most hozom fel magam a 3. évaddal, nagyon sokáig emésztettem az első két évadot, kb másfél éve kezdtem el :)

Nekem bejött, még ha nem is volt igazán Black Mirroros, azért látható a netflixes évadon, hogy fogyasztóbarátabbra tervezték. A végén egyáltalán nem volt gyomronrúgós érzésem, egy szolíd “HÁ” szaladt ki a számon, de az tetszett, ahogy átértelmeződnek az egyes részletek.

Egyáltalán nem plothole az, hogy nem mutatnak osztott képernyőt, simán magyarázható pl azzal, hogy rögtön az “esemény” után küldte a videót, még nem volt ideje szerkeszteni, vagy azt is csatolni. A telefonban azt mondta az anyja, hogy mondták neki, hogy gyerekeket nézett, nem azt, hogy látta a képeket.

Amúgy meg simán ellenőrizhető a historyjából, ha arra kerül sor, de akár külön is elküldhette nekik több fájlban. Amúgy meg miért kéne osztott képernyőn küldeni, az mitől hitelesebb, mintha külön küldené? Az is lehet ugyanúgy manipulált. A csávó nyilván pontosan tudta, hogy mit nézett, nem kellett emlékeztetni rá. Az egész csak arra lett volna jó, hogy hazavágja a csavart a 10. percben :D

Ami Ser Bronn esetét illeti, bőven lehet elég motiváció, hogy nem akarja elveszteni a gyerekét és a feleségét. Ráadásul az elején csak kisebb dolgokra kérik őket, bűncselekményekről szó sincs eleinte, “menj el a kocsihoz, vidd el a tortát”, szóval fokozatosan húzzák be őket – ez a “megfőtt béka” effektus simán működőképes.

A bankrablás lehet, hogy nem lett volna reális számára, de a driver szerep azért még megúszhatónak tűnhetett az akkori tudatállapotában. A főszereplőnél meg egyértelmű az indíték.

Amúgy a főszereplőre a gyilkosságot nem feltétlenül tudják ráhúzni, az simán lehetett önvédelem, főleg, hogy meg akarta ölni magát a pisztollyal (amit a drón is felvett), és utána egyből megtámadta a másik pedofil. A képek és a fegyveres bankrablás persze védhetetlen.

Ami a legjobban tetszett, az Bronn pálfordulása volt a jerkoff kapcsán, az elején csak annyit mond, hogy “mi ebben a nagy ügy?”, amikor már rá kell beszélni a másikat a bankrablásra, akkor meg hirtelen nagy üggyé vált az egész :) Ez is jól érzékeltette, hogy eszkalálódott a szitu.

És akkor most nekivágok a 4. résznek :)

Danee - 2018. 08. 08. 12:47

@idioty

Szerintem csak a két verekedő volt pedofil. A nő például rasszizmus miatt került bele, a fekete srác nem tudom, de csak annyit mondott az anyja, hogy perverz, arra tippelek, hogy kiderült róla, hogy meleg. Hector pedig egy 20-on évessel keresett kapcsolatot, mondta is, hogy ez azért hiányzik, plusz valamilyen oldalról rendelte, nem hiszem, hogy a dark webről.

Frenki - 2021. 06. 28. 00:02

Az idősebb pasi a fiatalabb fiúkra gerjedt.
Lásd a hotelből Kenny-vel elindulásnál mutatják a várakozó kissrácot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz