login |

Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

2016. 10. 27. 20:15 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Skandináv eredeti alapján készített kisvárosi, átívelős krimi? Az időutazós mellett ez az a műfaj, ami engem minden formában érdekelni szokott – még az sem kell, hogy skandináv legyen. Az, hogy eléggé színmentes a látványvilág és vörös hajú a nyomozónő, még inkább The Killing-szerűvé teszi a USA produkcióját, az Eyewitness-t, azonban ez nem egy Ki a gyilkos?-krimi, hiszen a tettes személye pár perc alatt kiderül. De akkor mire megy ki a játék?

EYEWITNESS – 1×01 – 6,5/10

 eyewitness-1x01-05

Fura, de míg a Crazyhead azért lett 6,5, mert kellemes meglepetést okozott, az Eyewitness kezdése számomra több szempontból csalódás volt – és ezért lett csak 6,5. Nyilván a műfaj és a skandináv alap miatt előnnyel indult, és voltak is benne jó húzások, azonban pár (szükséges) dolgot csalódást keltőnek találtam, és ezen a maximum 6/10-es folytatás sem sokat változtatott.

Az alapsztori tényleg egymondatos: két tinisrác szemtanúja lesz egy (illetve három) gyilkosságnak, látják a gyilkost – de a gyilkos is látja őket, és rögtön a nyomukba is ered. És ezzel egy időben megindul a nyomozás is, a helyi nyomozó tapasztalt, nagyvárosból leköltözött zsaru, a társa még sosem látott gyilkosságot, de szerencséjükre (vagy balszerencséjükre) az FBI is megjelenik szaglászni.

eyewitness-1x01-02

A viszonylag egyszerű megoldást kínáló ügyben az a csavar, hogy a szemtanú srácok bizonyos okok miatt nem mernek jelentkezni a rendőrségen, így hallgatnak felfedezésükről, és természetesen a gyilkosság, illetve az azt követő, ugyancsak emberhalálokkal járó események igencsak kihatással vannak az életükre.

De fókuszban nem is annyira ők vannak, hanem a remek Juliette Nicholson által alakított nyomozónő, akinek ugyancsak felforgatja az életét az ügy, és elkezdi mélyre lehúzni, miközben totál a megszállottjává válik, s közben elhanyagolja a nemrégen változásokon átesett, éppen ezért komoly figyelmet igénylő családi életét is.

eyewitness-1x01-06

A nem whodunit megközelítés mindenképp érdekes, mint ahogy a gyilkosság lélektani hatásainak a bemutatása is. Azonban az Eyewitness nem csupán ezzel foglalkozik, hanem már a pilotban több új szálat is behoz, bűnügyit és magánéletit egyaránt. És ezek (heroinkereskedelem, egy lány elrablása, egy egyedülálló anya tartozása, a helyi drogbáró), bár nyilván fontosak, sajnos közel sem annyira érdekesek, mint a kisvárosi történések. Meg nem is olyan “meghittek”.

Sőt, még a kisvárosi sztoriknál is zavaró, hogy a két tanúnak az összes jelenete szinte ugyanarra épül, őrlődnek, hogy mi legyen, találkoznak, aztán titkolózni kezdenek, folyamatosan ugyanazokat a köröket futják velük, miközben a karakterük szinte semmi mélyítést nem kap, csak az egymáshoz való viszonyukon értetlenkedhetünk. A nyomozónő azért kompenzál, miatta mindenképp érdemes nézni.

eyewitness-1x01-01

Kinézetre és hangulatra csont nélkül bejött, amit láttam, de az eleinte nem túl érdekes mellékszálat mellett még a mesélés stílusa sem tetszett annyira, olykor olyan érzésem volt, mintha csak úgy egymásra pakoltak volna jeleneteket minden kohéziótól mentesen. Ez ide ment, az közben megkérdezte, ez addig ezt csinálta, stb. Nem tudom, hogy mondjam, mintha felsorolnák, hogy mi történik, és sosem kapnak plusz réteget a látottak.

Az Eyewitness a norvég minisorozat, Øyevitne feldolgozása (előzetes alapján eléggé hasonlítanak) – érdekesség, hogy az amerikai változat 10 rész, a norvég pedig 6 volt. A nemsokára bemutatásra kerülő román, a Valea Mută (előzetes) pedig 4 részes lesz. A 10 rész egy lezárt, kerek sztori lesz. Ha lesz 2. évad, akkor az már új ügyet fog hozni.

eyewitness-1x01-03

Mint írtam, a folytatás sem lett erősebb, továbbra is jelen vannak a már meglévő negatívumok. Mivel azonban ezek engem egyelőre nem érdeklőd történeti elemek, így nem lehet mit tenni velük, hozzátartoznak az összképhez, pár rész múlva már nyilván semmi bajom nem lesz velük. Kérdés, hogy maradok-e. (Az 1×02 cliffje annyira tipikus volt, már a jelenet elején tudtuk, hogy mit akarnak mutatni, mégis elhúzták percekig…)

(Ilyen színpaletta mellett egyébként vicces volt, hogy kétszeres is színekről beszéltek az első részekben, mire visszakérdeztem, hogy “Milyen színek?”.)

9 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 10. 27. 21:28

A fenti kritikában is szerepel egy szó, pont ezzel a jelzővel tudom leírni, mi volt a problémám a nyitásban: az, hogy annyira tipikus; a környezet, a karakterek, a családi problémák, a viselkedések, a reagálások, de ami leginkább zavart, a túlzásba vitt kékes-szürkés képi szűrő, nyomatékosítandó a nyomi helyzetet. Így elég ellentmondásosnak tűnhet, de mégis tetszett, mert amúgy jó a történet, a felnőtt szereplők is, a két srácnak még azonban kicsit jobban bele kéne állni a saját figurájukba, mert azt éreztem, hogy hű de merészet csinálunk most módon játszottak, de nem sikerült még teljesen hitelesre megrajzolni magukat. Nálam 6/10 és marad nézős.

Pipacs - 2016. 10. 27. 23:04

Már vártam a kritikát, köszi winnie. Nekem nagyon bejött, nem is a sztori, hanem a hangulat és a szereplők közti kusza szálak (eh,nem tudom jobban megfogalmazni) miatt.
Szerintem amúgy a kamasz fiúk “meleg-nem meleg” dilemmája bátor húzás, persze, lehet mondani, hogy hatásvadász, másrészt elcsépelt, de az az igazság, hogy ez még mindig “ciki” téma, legalábbis ebben a korosztályban. És nem baj, ha időnként szó esik róla itt-ott, se hiteltelennek, se túlzónak, “direkt megbotránkoztatónak” nem éreztem ezt a szálat, bár a 2. részt még nem láttam.

Mindenképp nézni fogom, valszeg dara lesz, ha össze tudom várni a részeket.

wellwellwell - 2016. 10. 28. 16:41

első rész nálam is kábé ennyi, alatta teljesített annak, amit vártam, és a második rész sajnos még rosszabb lett :(
de egyelőre még nézős…

Chros69 - 2016. 10. 31. 09:41

Nekem sem volt hu-ha, kivancsi leszek a 3. reszre. Egyebkent mindig ketkedve fogadom a feldolgozasokat, ugyan az eredetit nem lattam, de nem sok esetben sul ki beloluk jo dolog.
Erdekes, hogy most adja a roman remake-t a HBO Romania (veletlenul vettem eszre).

slushyberry - 2016. 11. 03. 02:38

Jaj de örültem volna, hogyha a Magyar HBO is csinál belőle egy saját változatot.. :( Lehetne az első sorozatunk normális meleg/biszex szereplőkkel. De nem, nekünk helyette Coming Out-unk van, meg hasonló ‘csodáink”.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 07. 19:33

5 rész után:

Nekem abszolút bejön. winnie írta a kritikában, hogy: “még inkább The Killing-szerűvé teszi”. Nos ez a meglátás az első 5 rész megnézése után még jobban áll. És ez számomra minőségi jelzőt jelent. A skandinávok tudnak valamit, ha krimiről van szó, ezt kár is lenne tagadni. A kisváros bemutatása, amikor fentről mutatják a tájat és úgy közelítenek, az teljesen Killinges. Annyi, hogy itt kisváros volt, ott nagyváros, de ugyanazt a frusztráló légkört lehet érezni, mintha csak pár utcából állna a városka, amit azonban nagyon jól ellensúlyoznak a természetben játszódó jelenetek, amikből szerencsére van bőven és nem egy irodában próbálnak mindent megoldani. A Killingre hajaz abban is, hogy a nyomozónőnek itt is van valami elcseszett az életében, talán nem annyira, mint Lindennek volt, de annyit mindenképpen megtudtunk már, hogy valami nagy szarság történt vele. A gyilkos kiléte itt nem titok, de ugyanúgy mint a Killingben egy belső ember, egy nyomozó mozgatja a szálakat, akinek még nem lehet tudni az igazi motivációját. Úgy értem, hogy most teljesen rákattant arra a drogos ügyre és ezért csúszik bele a mocsárba vagy valami más ok van. Mindenesetre ő is baromi jól nyomja (egyenlőre). A meleg tinédzser-fiúk sem irritálóak, abszolút hitelesek szerintem, még akkor is ha mind a két srác egy klisé. A gazdag fiú, aki nem meri apja előtt felvállalni, hogy meleg, meg küzd az anyja elvesztésével, a másik srác meg a drogos anyjával és a nevelőszüleivel és persze pont nekik kettőjüknek kellett látni a gyilkosságot. Ami itt hiányzik a Killinghez képest a nyomozónő mellől egy jó társ, ami viszont pozitívum hozzá képest, hogy mivel már tudjuk ki a gyilkos, így a nyomozás részleteit is tisztábbal látjuk, értjük hogy ha tévúton járnak, de elismerően csettintünk ha jó úton haladnak. A mellékszálaknak is van jelentősége, nem érdektelen sem a drogbáró karaktere és a motorosbanda is pár pillanatra hozza a Sons of Anarchy-feelinget, ami simán egy plusz pont. Ami negatívum nálam az a fakó kép, amit a Killingben jól megoldottak az itt idegesítő és irritáló. Értem én, hogy utánozni akarják a skandináv stílust, de azért több szín elfért volna. Jó lenne pár esős jelenet, de azt lehet, hogy megkapjuk még a maradék 5 részben.

A pontozás nálam simán 8/10.

jinjang - 2017. 01. 01. 18:18

A téli szünet alatt ledaráltam, tetszett is meg nem is. Talán a legjobb benne a cast, nekem összességében bejött a főbb szereplők játéka, a két fiatal srác, főleg Tyler Young (Philip) is elég jól hozta a karakterét ahhoz képest, hogy ez volt az első komolyabb szerepük és rögtön be lettek dobva a mélyvízbe. Viszont a sztorinál azt éreztem, hogy túl sokat akartak, túl sok szálat hoztak be és a 10 rész nagyon kevés volt ezek kibontására vagy karakterizálásra. És az elején még nagyon szépek voltak a tájképek (mondjuk a színek hiányán én is fennakadtam), de amikor már sokadjára láttam ugyanazt a hidat vágóképként, eléggé untam. Hetiben lehet, hogy nem üti meg a mércét, de darálva tudom ajánlani.
(Fiatal lánykáknak, akiket nem zavar a meleg téma, különösen ajánlom, mert a fiúk cukik, mehetnek az eyecandy listára. :-))

Snoopyzit30 - 2017. 01. 02. 17:43

6-10 rész:

A 9. rész végéig, amikor leesik a nyomozónőnek a tantusz odáig nekem nagyon tetszett. Aztán a 10. részben már csak lejátszották az egyértelműt. Azt hittem valami sokkal nagyobb dobás lesz a vége, inkább az érzelmi húrokat pendítették meg, de igazából nem is volt baj, mert végig építgették a családi szálakat. Az utolsó részben több akció elfért volna, de gondolom ezt a költségvetés nem engedte meg, plusz ez egy kisvárosi rendőrörs, szóval az meg lehet hiteltelen lett volna.

Úgy összességében most azt mondom, hogy egy erős 7-es és szerintem az érdemes kategória.

winnie - 2017. 01. 17. 13:43

na, a közepes kezdés után kifejezetten bejött a sorozat, mindjárt kikerül az évadkritika

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz