login |

Black Mirror – 3×05: Men Against Fire

2016. 10. 29. 19:42 - Írta: CyClotroniC

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Eddig bele se gondoltam nagyon, de így utólag kicsit meglep, hogy 12 rész kellett a Black Mirror-nak ahhoz, hogy elővegye az egyik epizódjában egy kicsit hangsúlyosabban a hadsereget. Pedig nagyon adja magát ez a környezet, elvégre olyan szektorról van szó, ami nem csak hogy élen jár a technológiai fejlesztésekben, de kellően baljóslatú terep is ahhoz, hogy legyen bőven lehetőségünk az árnyékban szörnyülködni.

blackmirror1

A ‘Men Against Fire’ a sorozat egyik közepesebb darabja, ami kellően érdekes témakört boncolgat, de sajnos helyenként túlságosan is tipikusan. Még szerencse, hogy egy közepesebbre sikerült Black Mirror-résznél sem kell tartanunk annyira az unatkozástól. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Bevallom őszintén, hogy hasonlóan ambivalens érzéseim voltak a 3×05 első felével, mint anno, első nézéskor a ‘White Bear’-nél is. Valahogy mindkettő szegről-végről a horrorból merítette az építkezős szakaszát, viszont itt is végig a levegőben volt már a legelső percektől kezdve, hogy valami nagyon-nagyon nincs rendben a csótányok körül.

blackmirror2

Igazságtalan lennék, ha azt mondanám, hogy untam az első félórát, mert tetszett a szereposztás jó pár olyan színész felvonultatásával, akiket én csak egy-egy filmhez vagy sorozathoz tudtam kötni, viszont azokban kifejezetten kedveltem már őket és most sem vallottak szégyent annak ellenére, hogy legtöbbjük azért elég sablonszerepeket kapott.

A szeppent újonc katona, a határozott, de anyáskodó tiszt, az izgága, trigger happy társ, aki egy poénként éli meg az egészet, mert világéletében így szocializálódott nem ismeretlen karaktertípusok a számunkra, és nem is igazán sikerült őket újszerűen tálalni.

blackmirror3

Az mindenképpen tetszett, hogy mutattak abszolút hihető, modern harcászati újításokat, de egyáltalán nem szálltak el vele és gyakorlatilag minden fejlesztést a MASS-implantátumhoz lehetett visszavezetni, ami aztán a sokkolónak szánt meglepetést is tartogatta.

Lehet, hogy idén csak szimplán peches/ügyes voltam, de az is, hogy csupán nem tesz jót a Black Mirror-nak ha daráljuk, mert kiszámíthatóvá válik, de tény, hogy ezt az epizódot is lehetett azért előre látni, hacsak 5-10 perccel is jártunk gondolatban a cselekmény előtt. Leszámítva persze Stripe jelentkezését.

blackmirror4

A címadás mondjuk már önmagában elég nagy mankó lehetett, ha valaki halott a második világháború után született, azonos című könyvről, melynek szerzője az európai és a csendes-óceániai hadszínteret is bejárva, közvetlenül a csatákat követően készített interjúkat a katonákkal és kiderült, hogy csupán minden negyedik használta valójában a fegyverét.

A Black Mirror-tól kicsit sem szokatlan módon, ismételten nem a technológia hordozta magában az igazi sokkfaktort, ami segített a katonáknak démonizálni az ellenséget, hanem maga az emberiség, akik implantátum nélkül is képesek voltak elvakultan gyűlölni embertársaikat és hinni a genetikai tisztogatásban, ami a xenofóbiával karöltve egyáltalán nem egy olyan gondolat, ami még sosem merült fel a történelem során.

blackmirror5

Mindenképp érdemes megdicsérni a belsőnézetes felvételeket az első harcjelenetnél, mert így utólag nem kell magunkat becsapva éreznünk, hiszen amíg szükséges volt csak a főhős szemein keresztül láthattunk konkrét eseményeket. Ezzel szemben a második konfrontációnál ezt eldobva azonnal leesik, hogy miről is van szó, amikor Raiman elkezd válogatás nélkül civilekre tüzelni.

Mindezek ellenére nem a világ legdurvább Snapchat filtere az ijesztő ebben, hanem hogy Stripe – jogosan – teljesen ki van ettől akadva, hogy mit is tesznek, majd később rá kell arra ébrednie, hogy egykor ezt önként és dalolva vállalta be.

blackmirror6

Noha az epizód egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy az emberiség döntő része hogyan jutott el arra a pontra, hogy ilyen szinten kirekessze bizonyos paramétereknek eleget nem tevő embertársait, efelett nehezebb napirendre térni, mint a katonaság szerepén, ami leginkább a “mi csak jót akartunk, aztán nézd mi lett” receptet követte.

Amennyit láttunk a fiatal Stripe-ból, nem tűnt egy lángelmének, így különösen érdekes, hogy mi változott meg benne mostanra. Ennyit számított, amit átélt és hogy végignézte mit is tett valójában, vagy a MASS azon emlékeit is kiölte belőle, ami a csótányokról keringett a közvéleményben, így már képes volt velük tiszta fejjel empatizálni?

blackmirror7

A Black Mirror nem az a típusú sorozat, aki gyakran csomagolná csinos kis metaforákba vagy szimbólumokba a mondanivalóját, így a szétrohadó házat amerikai álomként gyönyörűnek megélő Stripe záróképsorai meglepőek voltak Brooker-től.

Továbbra se rajongok a csavarnak alárendelt építkezésért és a szájbarágós moralizálásért sem, de utóbbit Michael Kelly ezúttal eladta nekem. Ennek ellenére mindig marad hiányérzetem, ha a főhős – vagy ezúttal tulajdonképpen senki – nem jár be egy értékelhető karakterívet, Stripe ugyanis többnyire értetlenül bolyongott a nagy rádöbbenésig, míg nem toltak az agyára egy biztonsági visszaállítást.

A téma ugyanis érdekes lenne, de inkább súrlódó konfliktusokkal kellett volna ezt elmesélni kinyilatkoztatások helyett.

21 hozzászólás Ne habozz!

Robeast - 2016. 10. 29. 19:55

Egyébként az Outer limits-nek volt egy hasonló epizódja, csak az, ha jól emlékszem, akkor a Marson játszódott és idegeneket öldöstek, míg rá nem jöttek, hogy hasonló technikával, de két politikai frakció öldösi egymást és mindkét fél idegen fajnak látja a másikat.

Azureknight - 2016. 10. 29. 20:01

Nagyon rákaptam erre a sorozata ez a 3. évad nagyon erős

yoolanda - 2016. 10. 29. 20:51

Valóban szar rész volt. Gyakorlatilag a zsarolóst kivéve mind nagyon gyenge.

Sancho Pansa - 2016. 10. 29. 21:20

szerintem is elég jó volt, a felépítése nagyon tetszett, de abban egyetértek, hogy az ötből csak ötödik. mázli, hogy ennyire erős a szezon.

yoolanda - 2016. 10. 29. 21:42

Sancho Pansa, erős a szezon :D

Pocok - 2016. 10. 30. 00:13

Robeast – 2016. 10. 29. 19:55

Pont ezt akartam mondani. Ott is szörnynek látták egymást, de csak a szer miatt volt, amit szedtek. Mivel ezt anno láttam, a mostani rész nem okozott meglepetést.

BotondB - 2016. 10. 30. 00:38

Hát nálam a szezon leggyengébb része de így sem rossz, kb hasonló dolgokat hiányoltam én is, de Michael Kelly szuper volt.

Luke - 2016. 10. 30. 01:26

Lerágott csont, kiszámítható (egy az egyben az 5. hullám története), alltime legyengébb BMrész. Kár volt ezt a színészgárdát ellőni erre a storyra (csakis a színészektől lett jobb az 5. hullámnál)

Sala - 2016. 10. 30. 07:52

Engem is az Outer Limitsre (Hearts and Minds) emlékeztetett. Emiatt sajnos elég könnyen ki lehetett találni a csavart.

FirstT - 2016. 11. 01. 15:58

Gyerekek itt mindenki a leragott csontsagra, kiszamithatosagra panaszkodik. Alapbol azt sem ertem az milyen sorozatfogyasztas, folyamatosan a cselekmeny ele gondolkodnki. Ez nem tudom kinek eri meg, en engem egy jelenet annal sokkal jobban be tud huzni, mintsem hogy azon keljen taktikaznom mi a fasz derulhet ki a storybol 12 perc mulva. Foleg a Brooker fele tortenetmeseles engem nem kesztet tulgondolkodasra, ugyis egyertelmu lesz minden mondanivalo a zarokepsorra. En a fent emlitett storykkal se voltam tisztaban, amik hasonlo temara epultek szoval totalisan utott, csakugy mint a maga nemeben az osszes eddigi harmadik evados resz. Totalisan unortodox sorozatelmeny, aki erre tud fanyalogni, meg gyenge evadozni az surgosen hagyja abba a mozgokep fogyasztast :/

daniferi - 2016. 11. 05. 20:30

A részt nézve elég hamar kezdtem rájönni, mi is a csavar, Az ötödik hullámot nem rég olvastam. – Bakker, most nézem, van film is belőle, de a trailer alapján inkább nem nézem meg :D

Ennek ellenére nagyon tetszett a rész, nem is az ütött nagyot, hogy rájött az ember a MASS igazi lényegére, hanem amikor megmutatták, milyen volt a valóság.

Ezért van az, hogy a valóságban sok esetben az ellenséget dehumanizálják, egyszerű állatokként tekintenek rá, mert úgy könnyebb megölni. Ők nem emberek. Az meg hogy a civilek mennyire átveszik a félelmet és utálatot, még akkor is, ha nem is látják a “csótányokat”…. elég megnézni a mi kicsi országunkat.

Missmarple - 2016. 11. 13. 12:11

Hú, hát ebben a részben valóban a szemünk sarkában felsejlő világ, az emberek elembertelenedése az, ami igazán ütni tud, különösen azért, mert kicsit is pesszimistább lélekkel igencsak reális torzulásnak tűnik.

ZöldM4cska - 2016. 11. 13. 22:07

Valóban a katonák csak 15%-a használta volna a fegyverét? Meg hogy direkt elvétették a lövést? ilyenről még nem hallottam kicsit furán hangzik de nem vagyok otthon a történelemben

suno - 2016. 11. 17. 09:28

Az eddigi leggyengébb rész a Waldóssal holtversenyben, bár a sorozat minőségét jelzi, hogy máshol kiemelkedő rész lenne.

nick név - 2016. 11. 18. 16:24

Egy sajátosan egyedi 1984. Az egyik legerősebb epizód az egyébként is nagyon erős évadban.
És milyen manipulatív és milyen kegyetlen… Milyen rideg… Egyszerűen kiváló ez az epizód. Kisitúlzással azt is írhatnám, hogy zseniális.
A Black Mirror egy számomra kiemelkedő sorozat, a 3. évad a sorozaton belül is nagyon erős idáig, a 3. évadból pedig az 5. epizód az, ami eleddig a legjobb, legerősebb a számomra.
Ez a hatalmi rendszer igazi kritikája, remekül mutatja be a hatalom gyakorlásának aljas és nagyon is kidolgozott eszközeit.
Le a kalappal.

Nézőke - 2016. 11. 20. 10:06

nekem is egyből az Outer Limits jutott eszembe. (OFF: az volt az egyik legjobb rész, a másik meg a bezárt űrhajósok kísérleti kamrában + egy kamu bomba,hogy elárulják-e a kódot)
ON:
De mondjuk ilyen alapon,ha az összes Tales of the Unexpected, Twilight Zone vagy Outer Limits-hez viszonyítunk,mindegyik Mirror ismerős lehet valahonnan.

zopeto - 2016. 11. 26. 17:45

Nekem innen volt ismerős a story (8 perc):

Uncanny Valley

Thomas - 2016. 12. 16. 21:35

Valóban elég hamar rá lehetett jönni, hogy a beépített cucc miatt látják szörnyeknek az embereket, és az a villanás kikapcsolja neki. Csak azt nem tudtam, hogy miért kellett pont azokat az embereket kivégezni, de erre csak elég elnagyolt választ kaptunk. Bevallom, ez a rész engem untatott, itt először azt érzem, hogy még maga a téma sem volt érdekes, legalábbis ezzel a nagy nulla főszereplővel, akire egy jellemvonást nem tudnék mondani, hogy milyen volt. Talán ha a fókuszt áthelyeztük volna arra, hogy hogyan jutott el az emberiség idáig, ha többet látunk a világból, érdekesebb lett volna, de ez így nagyon nem.

f.fredericks - 2017. 01. 18. 20:38

Jó rész volt. Engem csak egy valami idegesített fel, hogy amikor Stripe leüti Rait, miért nem veszi el a fegyverét? Vagy ezt nem tanították azalatt a fél év alatt, amíg a kiképzésre járt? Alap, hogy nem hagyok fegyvert annál, akit pár másodperccel korábban vágtam pofán. Jó mondjuk akkor nem tudták volna elkapni Stripeot nem lett volna a fehér szobás rész, helyette kaptunk volne egy jó kis “Játsz a túlélésért” remaket. :) :P

Zol - 2017. 01. 25. 03:25

Nézőke – 2016. 11. 20. 10:06

Nézőke, a bombás Outer Limits résznek mi a címe, vagy hányadik rész? Nagyon nagyon régen láttam azt a részt és tetszett nagyon, de elfelejtettem a sorit is és h mi volt a címe és soha ne találtam meg. :D
hálás lennék, ha leírnád melyik az, köszi előre is :D

Brian - 2018. 05. 25. 02:10

Könnyedén az egyik leggyengébb rész nálam. De talán azért mert benne vagyok a katona világban és a lőfegyverekben. Így szenvedés volt nézni amikor a kis cowboy (tehenészlány) p*csa derékból lövi az ellent. Mass ide vagy oda. Nem tuudom hogy a Waldo vagy pedig ez volt a roszabb. de talán a rész második fele miatt ez jobb volt mint a maci. Karakterek tetszettek e? Annyit mondok szívesebben láttam volna mindet meghalni. Meg a végén az most mi? Rebootolták a Masst és hazaengedték a főhősünket?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz