login |

Pilot: Class

2016. 10. 29. 15:26 - Írta: dzsiaj

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra, ,

Look at you all. The cream of the crop. High achievers. No wonder this country only exports Downton Abbey.

2006 a Torchwood éve volt, 2007-ben érkezett a The Sarah Jane Adventures, és mivel mindkét széria sikeres volt, meglepő, hogy 2016-ig kellett várni a harmadik nagyobb Doctor Who testvérsorozatra, a Class-re, ami ráadásul rögtön két epizóddal nyitott.

class1

A sztori a Coal Hill Academy-ben játszódik, abban az iskolában, ahol korábban több útitársa is dolgozott a Doctornak. Itt fognak hétről hétre véres-rejtélyes furcsaságok történni, amolyan monster-of-the-week módjára, miközben azért van némi átívelő szál is.

Hangulatában, komorságában a Class mintha a Torchwood-ot próbálná idézni, csak éppen képzett kormányügynökök helyett ezúttal tizenéves srácoknak kell megküzdenie a gonosz idegenekkel, akik egy tér-idő hasadékon keresztül jutnak át a mi világunkba.

class5

Nagyobb spoilerek nélkül ennyi lenne a lényeg: a sorozat próbálja megfogni a Doctor rajongóit, de rajtuk túl azokat is, akik több sötétséget, brutalitást várnak. Akár így, akár úgy, a nézők csalódni lesznek kénytelenek, a Class ugyanis (egyelőre) sajnos nem jó.

Nem éppen nézhetetlen vagy bűnrossz, szimplán teljes középszer, ahonnan ízlés szerint lóghat ki némileg fölfelé vagy lefelé a sorozat, amiért 10 évvel ezelőtt lehetett volna rajongani, de manapság ez már nem üti meg az ingerküszöböt.

class2

– You can’t seriously expect these juveniles to deal with whatever is going to come through these tears in space and time?
– Through the what?
– It’s like the Hellmouth.
– Or that town in Once Upon a Time.
– Or The Vampire Diaries.

Az csak egy dolog, hogy a költségvetés elég szűkösre van véve – a BBC3 a csatornája -, de a látvány hiánya mellett a történet faék egyszerűsége és a bitang unalmas karakterek is felróhatók a készítők számlájára. A diverzitásra maximálisan odafigyeltek ugyan, de egyáltalán nem attól válik valaki izgalmassá, hogy más, mint a többiek, a kvázi-főszereplő Greg Austin például messze a legunalmasabb mind közül, emellett még csúnya miscasting is.

class4

Az egyetlen, aki eddig toronymagasan kiemelkedik a szürke mezőnyből, az Ms. Quill. Oké, Katherine Kelly extrém karaktert kapott, mellé még bunkó is, a nézők pedig ettől általában elalélnak, de ő legalább működik. Rajta kívül a két női szereplőben lehet még potenciál, de a Class-nek egyelőre az ügyes karakterizálás sem erőssége.

Oké, a sorozat nem nagyon akar újat mutatni, láthatóan csak be akar állni a hasonszőrű szériák táborába, ennek érdekében bedobálnak mindent a kalapba, ami azokban működött, aztán pedig reménykednek, hátha érdekes eleggyé áll össze az egész.

class7

De nem: a sablonos, érdektelen történetvezetés leginkább a második részben érhető tetten, ahol ugye neki kell látni a heti ügyeknek, de az egész annyira ezerszer látott már, hogy nem tud felcsigázni.

– We are here… for the Cabinet.
– Oh, the Cabinet! Oh, that’s easy. There’s this painfully strange shop here called IKEA…

Ezekhez pedig hadd tegyem hozzá halkan, hogy a Doctor első részes vendégszereplése messze-messze a legjobb néhány perc volt az eddigiekben, de hát neki ugye van saját sorozata, miért is kéne néznünk ezt?

class6

Erre egyelőre nem tudtak választ adni az írók, javulásra pedig még 6 részük maradt, de kevés epizód ide-oda, egyáltalán nem biztos, hogy kitartok a végéig.

24 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2016. 10. 29. 15:44

Yap, egyetértek. Maximálisan. Kicsit olyan, mint egy Legends of Tomorrow (az 1. évad, a mostanit még ne vegyük ide), csak sokkal komolyabban akarja magát venni. És hát nem jön ki jól belőle. De nem ez a legfőbb baj.
Az első rész olyan szinten összecsapott volt, hogy arra szavak nincsenek. Egy irdatlan nagy in medias res akart lenni az egész. Lehet, azért, mert azt gondolták, hogy ha ne adj Isten alapoznak egyet, akkor unalomba fullad az egész? De még alapozás nélkül is olyan volt egy picit, ráadásul emellé még fogtam is a fejem, hogy egyáltalán tudjam követni a dolgokat.
A brutalitást tényleg próbálják belevinni jobban – mondjuk ha a harmadik részben is összevérezik szegény srác arcát, nem fogom tudni nem kiröhögni – de emellé még poénokat meg drámát és mindent, és annyira összeomlik minden alatt, amennyi minden próbál egyszerre lenni, hogy arra szavak nincsenek.
Annak félig örülök, hogy nem egy átlagos nyálas tinidrámát kaptunk, és még a normálisan előkészített drámát is próbálják normálisan megoldani, de tényleg nem jó.
A második rész nekem egy fokkal ugyan jobban tetszett, ott nem éreztem a “most gyorsan mindent kezdjünk el” dolgot, mint ahogy az első részről írtam, de sokkal jobb nem lett a dolog. A CGIról meg már szólt a kritika, nem áldoznék rá több szót.
Egyelőre 6/10 (7, ha irdatlanul jószívű vagyok), de maradok, aztán majd meglátjuk, mi lesz.

U.i. Az első részben a neveknél ugye mindenki észrevette a magyar jelenlétet? :) Azon megmosolyogtam egy kicsit.

LaCRossE - 2016. 10. 29. 15:49

Ha egy Misfits szerű sorozatot kaptunk volna, annak örülnék a legjobban.

Így viszont marad a Misfits újranézése.

Edrick - 2016. 10. 29. 15:50

Ja, és bocsi a dupla kommentért, de mi volt az a főcím?! Lehet, hogy velem van baj, de abszolút nem tudom, kinek juthatott eszébe. Képileg még elmegy, de a zene alatta? Nem lehetett volna a stáblista zenéjét berakni inkább? Az talán még menne is hozzá.

djw952 - 2016. 10. 29. 16:56

Én is teljesen egyet tudok érteni a cikkel. Bár csak a pilotot láttam de már ott is nagyon kitűntek ezek a hibák. Plusz személy szerint nekem a rendezés és a vágás is nagyon kaotikus volt és nem állt össze egy egésszé az epizód. A Doktor jelenete meg akármilyen jó is volt, valahogy kilógott a történetből.
Ami viszont a leginkább tetszett, az a Ms. Quill és Charlie, illetve a többiek között kialakult status quo, amiből még szerintem sok érdekes dolgot ki lehetne hozni.
A magyar nevet én is észrevettem. :)

Kati néni - 2016. 10. 29. 16:59

Silany munka, nesze neked BBC. Egy ilyet hogy engedhetnek egyaltalan adasba… Ott meg a napi szappanopera storyline-jait is lemeózzák kétszer, mielőtt forgatni kezdik.

Silver-sama - 2016. 10. 29. 17:48

“Nem éppen nézhetetlen vagy bűnrossz” Ó, DEHOGYIS NEM! :D Az egyik legrosszabb sorozat, amit életemben valaha láttam. Mind a karakterek, a vágás, a rendezés… mintha amatőrök csinálták volna… Méltatlan a DW nevére -_-“. Egyszerűen felháborítóan sz*r!
A Doktor pár perce volt benne a legjobb, és még a ő sem gondolta komolyan, h az a “csapat” meglesz. Komolyan, maga Peter Capaldi sem hitte el, hogy ez jó lehet XD
Értékelni nem lehet, mínuszos tartományban van. A közelébe nem megyek többet.

Dóri - 2016. 10. 29. 18:22

Én személy szerint még adok neki egy-két részt, mivel ritkán ítélek pilot alapján. Mellesleg csak én vettem észre Susan (doki unokája) nevét meg valami magyart a táblán?
http://imgur.com/wyRhQQr

energy - 2016. 10. 29. 18:30

A Ki vagy, doki?-ban van egyfajta könnyedség, és ettől szórakoztató. Itt vannak tinik?! meg tragédiák. Nagyon sötét lett.
És nem is érdekes.

emese - 2016. 10. 29. 18:44

Hát, tényleg 6/10 környéken van. Annyi, hogy a második rész alapján szerintem a karakterizálás annyira nem rossz, tetszett pl. hogy előálltak a PTSD-vel, sokkal érdekesebb, mintha a srác simán elfogadta volna, hogy az orra előtt mészárolták le a csaját. Tehát szerintem van remény a fejlődésre.

Egyébként nekem pont Ms Quill a negatív pont, ez a bunkó figura még House és Bones fénykorában menő volt, de mára mind férfi, mind női verzióban klisé lett.

Igen, a Doctor belépője volt a legerősebb, de nagyon kilógott, mint mesehős karakter. Nekem Ram mellett Charlie érdekes egyenlőre.

És egyetértek: a vége főcím sokkal jobban működik, mint ami az elején van.

energy - 2016. 10. 29. 21:08

Belenéztem a harmadikba, szörnyű! A szőke nő lehetne a Doktor társa, a többi meg vacak.

emese - 2016. 10. 29. 21:52

+ 1: ha Nagyon DW hiányom van, akkor inkább Dirk Gently-t nézek a következő hetekben, bár nem tartom kizártnak, hogy egyszer, valaha ezt is ledarálom.

DarkEagle - 2016. 10. 30. 01:36

Azért azt szögezzük le hogy a többi spinoff se lett hosszú életű. Ez se fog sokáig képernyőn maradni szerintem. Már maga az előzetes se győzött meg túlzottan. A többi spinoff legalább ismert karaktereket vett elő de ez olyan mintha egy más sorozat lenne csak DW világban. Ha nem mondanák alá hogy ez abban van akkor senkit se érdekelne kb.

winnie - 2016. 10. 30. 05:42

“a többi spinoff se lett hosszú életű”

az egyik 4, a másik 5 évados. ez azért sorozatos szemmel elég hosszú élet. nagyon kevés sorozat él eddig.

István - 2016. 10. 30. 08:57

A Sarah Janet pedig csak a főszereplő nő halála miatt kaszálták.

emese - 2016. 11. 01. 14:38

Megnéztem a 3. részt. Nem tudom, ezután valaha is eljutok-e a 4-ig… nagyon gáz volt.

Brynden Rivers - 2016. 11. 06. 18:00

Kasza részemről.

Olyan mint egy rossz Docto Who fanfiction

Mondjuk ez nem meglepő a DW egy részei (8. évadban pl.) meg olyanok voltak mint egy közepes fanfiction, itt meg még Capaldi sincs, vagy egyáltalán valamire való karakter vagy színész, vagy értelmes párbeszéd se.

Brynden Rivers - 2016. 11. 06. 18:00

* a DW egyes részei

emese - 2016. 11. 14. 01:38

Előző kommentem némi pontosításra szorul: a 3. részben az iszonyat gyenge történet verte nálam a biztosítékot a visszatérő halottak “szellemeivel”. Aki egy ilyen lényről egyáltalán komolyan fontolgatja, hogy halott hozzátartozó, és nem tekinti inkább annak megcsúfolásának, az teljesen őrült. Az egész koncepció mélyen f** volt.

energy - 2016. 11. 17. 16:26

Belenéztem a a többi részbe, javíthatatlanul vacak. Ellenszenves karakterek, rossz történetek… meseszerűen egyszerű megoldások.

Edrick - 2016. 12. 25. 21:20

Az a baj, hogy szerintem az itt lévők közül senki sem fogja végignézni. Érthető, sem néztem, de olyan dolgokat tudtam meg a végéről, ihaj, úgyhogy lehet, hogy adok neki még egy esélyt, meg hogy aztán írjak is róla, mert ezt lehet, hogy tudni kéne mindenkinek; azoknak is, akik kaszálták, meg akik alapvetően nézik a DW-t, de ezt nem kezdték el.

mSO - 2016. 12. 26. 17:14

Többnyire rettentően gyengék a részek. Viszont a vége felé (6-7. rész) meg olyan hangulatot sikerült elkapni, ami még a DW 4. évada környékén volt jellemző… s amihez kellettek az előzmények (mármint a karakterek megismerése). Viszont a folytatásban a belengetett ellenség jót sejtet – csak hát hiába a sejtetés, a siker attól függ, milyen írói/rendezői kézbe kerül. A színészekre nem érdemes építkezni… :D

reelc - 2016. 12. 31. 16:16

Edrick:
Valaki más írt már minden részről egy DW oldalon.
http://www.gunda.hu/drwho/class_s01.html
Spoilerek is vannak kattintásra.
Hátha meghozza valaki kedvét.

Még egy részt sem láttam belőle, most olvastam az itteni kommenteket, sajnos eléggé egyöntetűek.

Danny - 2017. 02. 08. 19:56

Az első két rész gyengécske volt, ez tény. De a végefelé piszok hangulatos lett, sőt az utolsó rész kimondottan izgalmas volt, sokkal jobb, mint a legtöbb DW rész.
Az meg kifejezetten tetszik, hogy kik lesznek az új főgonoszok. Imádtam őket a Doctor Whoban.

ficka - 2017. 05. 08. 19:44

Lehet-e már tudni valamit második évadot berendelésről? (egy néző, aki végignézi az egész évadot, bizony)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz