login |

Black Mirror: vége a 3. évadnak (Black Mirror – 3×06: Hated in the Nation)

2016. 10. 30. 16:11 - Írta: CyClotroniC

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Természetes, hogy egy antológiasorozatban minden epizódnak legyenek rajongói és fanyalgói is, így alighanem megoszlanak majd a vélemények, hogy kinek mi volt a kedvence idén, de szerencsére kellően színes évadot kaptunk ahhoz, hogy a harmadik szezon is azt a szintet hozza a Netflix-en, amit már korábban megszokhattunk a sorozattól.

Black Mirror S1 EP5-6

Számomra eddig minden évadban volt egy abszolút kedvenc, 9-10 pontos részem, amiért teljesen odáig voltam, egy kifejezetten erős darab és egy – a sorozat többi részéhez mérten – gyengébb is, ami bár nem talált be, de a ‘The Waldo Moment’ kivételével mindegyik legalább elszórakoztatott.

A legújabb szezon is tartotta ezt az arányt. A ‘San Junipero’-ba eszméletlenül beleszerettem, de imádtam felfedezni azt is, hogy mi lakozik a ‘Nosedive’ cukormáza alatt. Ha nem is a kedvencek, de a jobb részek közé került nálam a pörgős és feszült ‘Shut Up and Dance’, illetve hiába hatott túlságosan ismerősnek, de a sorozat másfél órás nyomozós fináléja, a ‘Hated in the Nation’ is. A legkevesebbet a ‘Playtest’-től és a ‘Men Against Fire’-től kapam, noha egyikre se mondanám, hogy sajnáltam volna rájuk az időt.

Black Mirror

A Black Mirror-ról így 13 epizód után szerintem bátran kijelenthető, hogy egy iszonyú jó és sokarcú sorozat, ahol mindenki fog magának legalább 2-3 nagy kedvencet találni, az epizódok többségét pedig kifejezetten élvezni fogja, ha vevő a témára.

A költözés harsányan nem érződött meg szerintem a szérián, ami már csak azért is jó hír, mert 12 újabb epizódot rendelt be a Netflix, amit két adagban terveznek majd kiadni 2017-ben. A forgatást pár hónap múlva már kezdik is, részletekről egyelőre keveset tudni, de már pedzegetik, hogy kapunk egy Jodie Foster-rendezést, ahol Rosemarie DeWitt lesz a főszereplő,

Black Mirror

Az új otthon egyetlen árnyoldala, hogy voltak olyan epizódok, amik feszesebbre vágva, 40-45 percben erősebbek lehetettek volna, az viszont kifejezetten előnyére vált, hogy kinyílt kicsit a világ. Volt arra lehetőség, hogy egy-egy olyan témához is nyúljanak, amit brit keretek között nem lehetett volna ilyen erősen tálalni.

A helyenként felbukkanó nemzetközibb nevek is szépen belepasszoltak az összképbe, legyen szó színészekről (Bryce Dallas Howard, Mackenzie Davis), írókról (Rashida Jones, Mike Schur), rendezőkről (Dan Trachtenberg, Jakob Verbruggen) vagy zeneszerzőkről (Max Richter, Bear McCreary).

blackmirror1

Aki még mindig csak szemezne a sorozattal, vágjon bele bátran, az antológiajellege miatt bárhogy lehet fogyasztani, bárhol lehet kezdeni, bármi lehet a részek sorrendje, a sorozat tag-jét végigszemezgetve pedig találhattok általános ajánlót és jó pár epizódkritikát is.

A tovább mögött a ‘Hated in the Nation’-ről lesz szó spoileresen, azaz megnézzük, hogy hogy áll egy európaiasabb nyomozós thriller a Black Mirror-nak.

blackmirror5

Védtem már meg azzal Black Mirror epizódot, hogy nagyon nem azon áll vagy bukik a minősége, hogy kapunk-e sokkoló fordulatot vagy sem, vagy hogy képes-e meglepni minket Brooker valami váratlan húzással, ugyanakkor viszont egy klasszikusabb krimi történetnél ez tényleg sokat dobhat az összélményen.

Azt mindenképpen sajnálom, hogy pont ez nem tudott meglepetést okozni, mivel a forgatókönyv is szokatlanul bőkezűen szórta a jeleket, ahogyan biztos vagyok benne, hogy a South Park idei szezonjának témaválasztása és a darálás se segített abban sokat, hogy a földről kelljen majd összeszedni az államat.

blackmirror6

Persze jó kérdés, hogy a meglepetésfaktor mennyit javított volna az összképen, ugyanis a Black Mirror-tól egészen szokatlan módon kaptunk egy eléggé konkrét “gonoszt”, de ami még furább, hogy a technológiát itt abszolút alibinek éreztem csak.

Nincs bajom a méhekkel, hangulatos húzás volt, hogy rájuk esett a választás, elvégre Nicolas Cage óta tudjuk, hogy elég para teremtmények tudnak lenni, mégis úgy érzem, hogy csupán asszisztáltak a tömeggyilkossághoz, még akkor is, ha tényleg egy eléggé ijesztő módszerre esett a választás, aminél fontos volt a tehetetlenség és hogy ne nagyon lehessen vele semmit sem kezdeni.

blackmirror7

A bűn és bűnhődés nem idegen téma a Black Mirror számára, amit messze a legjobban és legkreatívabban a ‘White Bear’ járt körül idáig, de talán a ‘Shut Up and Dance’ is érdekesebben feszegette magát témát, az önjelölt igazságosztók szerepét és a büntetés mértékét illetően, ha tálalásban már lehetne azért azon vitatkozni, hogy melyik sikerült erősebbre.

A ‘Hated in the Nation’ esetében azonban bárhonnan is nézzük, 387.000 ember meggyilkolása csak azért, mert az emberek szemétládák az Interneten és élvezik, ha egymásba törölhetik a lábukat, enyhén szólva is túlzás. Ami kár, mert ha ennyire túlzó választ adunk egy nagyon is releváns és egyáltalán nem banális problémára, akkor nem igazán mondtunk róla semmi fajsúlyosat.

blackmirror9

Mindezek ellenére furcsamód élveztem az epizódot, még úgyis, hogy talán ezt tudom a legkevésbé összeegyeztetni magamban azzal a képpel, amit számomra a sorozat jelent.

Egyszerűbb, egyenesebb struktúrája volt, olyan, ami hangulatra tényleg az európai krimiket idézte, akkor is, ha az aszimmetrikus képkivágásairól másra se tudtam gondolni, csak a Mr Robot-ra. Egyébként meg kifejezetten tetszett a Penny Dreadful-ból is ismert James Hawes rendezése, olyannyira, hogy talán az egyik legjobb volt a szezon során.

blacmirror8

Sok múlik ilyenkor a főszereplő nyomozópároson, elvégre ők fognak minket kézen az elején és vezetnek végig a sztorin, de ezen a fronton sincs okom a panaszra. Kelly MacDonald karaktere lényegesen egyszerűbbnek, visszafogottabbnak tűnt a számomra, viszont Faye Marsay-t imádtam Blue, a teches sidekick szerepében, aki immáron Oona Chaplin után a második olyan brit színésznő, aki egy rémes Game of Thrones karakter után hálás szerepet kap a Black Mirror-ban és él is vele rendesen.

Összességében meglepne ha valakinél ez az epizód sarkosan elől vagy hátul végezne, ahhoz ugyanis túlságosan ismerős az egész műfajra, fordulatokra és felépítésre is. Ez pedig épp annyira az előnye, mint a hátránya is, avagy tíz részenként baromi szívesen megnézek egy ilyet akár a Black Mirror-tól is, mert van hogy jól esik ez a fapadosság, de alapvetően azért mégiscsak a gondolatébresztésért szeretjük ezt a sorozatot, ebből pedig éppen ezt sikerült kispórolni.

17 hozzászólás Ne habozz!

LuPuS - 2016. 10. 30. 18:21

Az utolsó rész teljesen elvitt és megvett engem.
Mindegyik rész azt mondanám jó volt s03e05 kissé sejthető volt, de már mások is írták OL miatt.

Kelly MacDonald-ot nem tudom szándékosan alakították a régi önmagára. Ezalatt a Trainspotting-ot értem ,mert ez volt az első gondolatom, amikor megláttam.

#Death to …….

Horace - 2016. 10. 30. 21:49

Az a 387.000 ember tisztában volt azzal, hogy az általuk leadott voks egy emberi életbe kerül(het). Szóval itt többről van szó mint egyszerű internetes trollkodásról.

todie - 2016. 10. 30. 22:19

“Az a 387.000 ember tisztában volt azzal, hogy az általuk leadott voks egy emberi életbe kerül(het). Szóval itt többről van szó mint egyszerű internetes trollkodásról.”

az elso aldozat eseteben szavazok nem.

bvr - 2016. 10. 31. 01:12

Jo resz volt azert ez is. Mondjuk elobb hagytam volna abba, a vege azzal a titkos bosszuallassal nem kellett volna, nekem attol logott ki a black mirrorr vilagbol (ja, es ha elobb nem ismertem volna fel, ott aztan tisztara a The waif karakter jott elo, amiert szinten ugy erzem hogy kar volt, addig pont az tetszett hogy Faye Marsay itt addig egy tok mas karaktert jatszott.

Mindegy, osszessegeben szerencsere hozta a szezon a varakozasaimat, raadasul meg csak a felet neztem meg (csak 4, 5, 6), mert a heten amugy is alig volt idom plusz nemreg jottem ra hogy a Startup mar tok reg kint van, es elotte a szokasos nezoseim mellett azt daraltam le. Amugy legalabb egy rovid alibi kibeszelo hirt talan megerne, en nem talaltam rola aktualisan semmit a junkie-n)

Mordekai - 2016. 10. 31. 09:18

Na pont utolértem a Black Mirrort, naprakész vagyok, tudok nyilatkozni.

“The National Anthem” 10/7 Ahhoz képest, hogy mennyire abszurd az alapfelállás, vérkomoly maradt végig. Nálam teljesen jól működött.

“Fifteen Million Merits” 10/100 Kötelező Alapmű Mindenkinek. Brutális az üzenet. Ez maga a Fekete Tükör.

“The Entire History of You” 10/8 Na ilyennek kellene lennie egy átlagos BM epizódnak. Remekül megírt, feszültséggel teli, fordulatos dráma és a technika vs ember motívum hajtja az egészet.

“Be Right Back” 10/6 Ezt kicsit untam. Belőlem nem váltotta ki azokat az érzelmeket. De egy BM résznek még így is megfelelt.

“White Bear” 10/8 Ötletes, izgalmas, csattanós a vége. Kemény lenne egy ilyen büntetés-végrehajtási rendszer.

“The Waldo Moment” 10/7 Nálam ez is működött. Kicsit arra hasonlít, mint amit a baloldali törpepártok csinálnak kis hazánkban. Rombolni mindig könnyebb, mint építeni.

“White Christmas” – 10/10 Kiváló. A kis különálló történetek összeállnak a végén. Ötletes, csavaros, fordulatos, sokkoló, csattanós, tökéletes. Jon Hamm egy isten.

“Nosedive” 10/10 Imádtam. Ha ezt a részt kibővítik pár jelenettel msfél órára, akkor szerintem még mozifilmként is megállná a helyét. Ezt minden nő ismerősömnek ajánlani fogom.

“Playtest” 10/5 Gyenge. Nem túl eredeti az alapötlet, a csattanó már az elején átlátszó, a főszereplő színész óbégatása idegesítő.

“Shut Up and Dance” 10/7 Egy résznek jó ez is. Tetszett, hogy a végén a csattanó megfordít mindent, amit addig gondoltunk.

“San Junipero” 10/9 Romantika, nosztalgia maximumra húzva, két imádnivaló csajszival és eszméletlen gyönyörű képi világgal. Örök élet a menynországban vs halál… a fekete tükör két oldala azért itt is jelen van, csak itt happy(?) end van.

“Men Against Fire” 10/7 Ötletes, izgalom is van, ütős a záró kép.

“Hated in the Nation” 10/7,5 Kifejezetten ötletes ez a “visszanyal a fagyi” csavar benne és igencsak elgondolkodtató, hogy mi lenne ha… Mellesleg ezzel a játékidővel és a profi látvánnyal ez is elmenne egy egész estés thrillernek.

Naszóval összességében nagyon elégedett vagyok, a BM kicsit enyhíti a Twilight Zone (az egyik örök kedvenc) után keletkezett űrt. Azért egy jobb főcímet és egy kicsit egységesebb formátumot el tudnék hozzá képzelni.

Horace - 2016. 10. 31. 17:24

@todie:
az igaz, de az elsőnél szavaztak a legkevesebben. Miután bebizonyosodott, hogy ez működik, a szavazók száma exponenciálisan elkezdett nőni.

BotondB - 2016. 11. 03. 22:59

Szerintem tök jó rész voltígy a végére de egy-két említett hiányosságban egyet értek.
A 3.évad után a power rankingem:

2×01
3×03
3×01
Christmas Special
1×02
3×06
2×02
1×03
3×04
3×02
3×05
1×01
2×03

Natale - 2016. 11. 07. 19:07

Elertem idaig en is, a finale nagyon tetszett, a mar emlitetteken kivul a zenet emelnem meg ki, kulonleges volt es igazan feszultte tette az egeszet. Es ha mar power rankinget csinalunk, beszallok en is:

White Christmas
Be Right Back
Entire History of You
National Anthem
15 Million Merits
Shut Up and Dance
White Bear
Men Against Fire
Nosedive
Hated in the Nation
The Waldo Moment
San Junipero
Playtest

Az elso es az utolo hely kicsit elszakad a tobbitol, a White Christmas utolerhetetlen es tokeletes, a Playtest meg az egyetlen olyan epizod volt amit nem hogy Black Mirror-resznek, de barmilyen epizodnak is gyengenek talaltam, azt az 50 percet mar soha nem kapom vissza.

sehrezad - 2016. 12. 10. 23:25

@todie, Horace: még a másodiknál sem lehetett ezt tudni, de a harmadiknál is csak annyira, hogy valójában ez bizonyította. A harmadik után indult be ennek a médiatematizálása.

KiraBeatL - 2016. 12. 14. 01:31

Végignéztem, személyes power rankingem az eddigi részekről:

1. White Christmas: Igazából nincs mit részletezni. Egyedi, összetett, végig fenntartotta az érdeklődésem, és a sok-sok apró, különálló sztoriból a végén összeáll valami nagyobb.

2. White Bear: Szintén a “nincs mit ragozni” kategória. Fél órán keresztül ültem és pislogtam, aztán nagyot csattant az a bizonyos csattanó.

3. Playtest: Nagyon élveztem, és nagyon meglepődtem amikor először láttam más nézők reakcióit. Engem meggyőzött, leginkább arra gondoltam, hogy a horror játékok alapból is magával tudják ragadni az embert, és nagyon szépen ábrázolták azt is, hova lenne képes ezt fejleszteni a VR. Mellesleg nekem a történet csavarása is ütött a végén.

4. Shut Up and Dance: Majdnem holtversenyben áll a dobogós harmadik helyezettel. Ez volt az a rész, amelyiknél azt éreztem, hogy tényleg megtörténhetne a valóságban is. Sikerült egy új szemszögből rávilágítania arra, hogy mi alapján tekintünk valakit jónak vagy rossznak.

5. The National Anthem: Csak azért került a középkategóriába, mert el kell ismernem, sok a nála jóval erősebb epizód. Egyébként nagy kedvenc, ezt láttam elsőként, és élveztem amiért annyira abszurd, mégis reálisan mutatja be a média viselkedését.

6. The Entire History of You: Tetszett, mivel megmutatta miért lenne hasznos egy ilyen találmány, majd azt is, hogy miért nem.

7. Hated in the Nation: A tömeg jellegű helyszínelős, nyomozgatós filmek/sorozatok után végre olyat hoztak létre a témában, amelyet ténylegesen élvezni is tudtam.

8. Fifteen Million Merits: Habár ez a rész rugaszkodik el a legjobban a jelenünktől, mégis ebben van a legnagyobb életigazság. Ennek ellenére csak a nyolcadik nálam, de ez mindenképpen a többi részt dicséri.

9. Be Right Back: Az én ízlésemnek egy kicsit túlzottan szentimentális, de az alapkoncepció lényegében tetszett.

10. Nosedive: Szépen kigúnyolja a lájkvadászatra specializálódott világunkat. Ugyanaz a helyzet, mint korábban: hatalmas életigazságot fogalmaz meg, de az erősebb részek miatt nem kerülhetett feljebb.

11. Man Against Fire: Tetszett ahogy megfordította a zombis témát (ezúttal nem a “zombik” voltak az úgynevezett “rosszak”), és a doki beszéde is arról, hogy miért van erre szükség. Sajnos számomra már kicsit unalmasak az akcióval dús, lövöldözős jelenetek, de ennek ellenére maga a rész pozitív maradt számomra.

12. The Waldo Moment: Van tanulsága és görbe tükröt mutat a politikai rendszerrel szemben, de valahogy nem volt annyira izgalmas, mint a többi rész.

13. San Junipero: Az egyetlen olyan rész, amelyik abszolút negatív élmény volt. Na jó, ennek a virtuális városnak a felvetése nem lenne rossz, de ezzel a tipikus amerikai típusú faji/nemi/szexuális beállítottsági egyenjogúságot minden áron szájbarágós stílusával és a nyálas “happy end”-jével mindent elrontott nálam. Lehet vádolni, hogy “rasszista” vagyok és hasonlók, de egyszerűen idegesít amiért ennyire erőltetni akarják a témát, és nincs már olyan film/sorozat amelyikben ne szerepelne legalább egy ellentétes bőrszínű és/vagy egy meleg pár.

muhaddib - 2016. 12. 21. 16:20

Úgy érzem ez a “sorozat” – ugye antológia, nem tipikus sorozat – túlságosan erőlödik, hogy jó legyen, és a végeredmény….közepes.

Vannak jó epizódok, de lehet, hogy a sok film és sorozat után, nekem egyik se okozott meglepetést. Maximum 15 perc után – hosszabb epizódok esetén – már tudod előre mi a vége.

Sokkal többet vártam tőle, főleg a kritikák után. A közelébe nem ért egy Hannibál képi világának, vagy nyers brutalitásának. Egy percig nem gondolkodtatott el egyik epizód se, főleg mert ezek már mind lerágott csontok.

Szerintem ezt úgy dobták össze, hogy a Reddit írószobáiból ollózták össze a történeteket (Writing Prompts, HFY, NoSleep), és megpróbálták eladni mint eredeti. Közepes próbálkozás, közepes megvalósítás.

Thomas - 2016. 12. 22. 21:27

Ez a rész egy közepes tévéfilmnek elment, túl sok dolgot nem is akarok belelátni. Helyes volt a tech csaj, meg izgis volt, amikor próbáltak valakit megmenteni a méhektől. Nem az a kategória, amire megérte rászánni 90 percet az életemből. Ha nem lett volna a San Junipero, szerintem itt el is búcsúznék a Black Mirrortól, így viszont szerintem amíg készülnek új részek, abban fogok reménykedni, hogy még egyszer megközelítőleg ekkora élményt okoz valamelyik, de nem látok rá sok esélyt:) Jó, még a Playtestet is a jó szórakozás kategóriába sorolnám, de eszembe nem jutna újranézni. A San Juniperót viszont már kétszer láttam, és biztos, hogy meg fogom még nézni párszor!:)

deka - 2016. 12. 28. 22:29

A San Junipero egy zseniális érzelmi hullámvasút, a sorozat legjobbja. Nosedive, White Christmas, Hated in the Nation, Entire History of You, ez még remek részek, a többi gyengus.. :)

Ákos - 2017. 01. 26. 00:07

Nálam ez a sorrend:
3×1
1×2
xmas
2×2
3×3
3×4
2×1
1×3
1×1
3×4
3×5
3×2
2×3

Ákos - 2017. 01. 26. 00:32

Jaj, 2-szer írtam a 3×4-et, bocsánat!
Az első 3×4-es helyére kerül a 3×6.

Brian - 2018. 05. 27. 03:08

Nem volt rossz rész de nem is a legjobb. Csak azért tetszett az egész mert nekem bejöttek a karakterek főleg Blue meg alapjában láttam már sok nyomozós sorozatot. Ez az a rész ami tipikus középmezőny nem jó de nem is túl rossz. Nekem a kedvencem a San Junipero, annyira jó, szép a Story hogy öröm nézni főleg a Happy endingel.

Levi - 2020. 04. 02. 23:47

3×3

1×2

3×1

2×4

2×2

2×1

1×1

3×2

3×6

1×3

2×3

3×5

3×4

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz