login |

Chicago Fire: kezdett az 5. évad – írta Sue

2016. 11. 01. 14:54 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagyon sokat sejtető képsorokkal zárt májusban a szeles város 51-es állomásának tűzoltóbrigádja. Akkoriban az én fejemben több forgatókönyv is felmerült, hogy mit óhajtanak ebből kihozni, és reménykedtem, hogy nem a mészárszékes opció valósul meg.

chicago-fire-5x01-04

Szerencsémre Dick Wolfék ilyen szempontból kellően kiszámítható történetvezetést művelnek jó ideje, ráadásul az előzetes hírek még inkább erősítették, hogy nem ezzel fogunk indítani. Emellett még pár dolgot felvetettem az évadzárónál, és azt kell mondjam, mindegyik vonalon alapvetően azokat a történéseket láthattuk, amire én a leginkább fogadtam volna. Időben egyébként most még nem ugrabugráltunk, sokkal inkább ott folytattuk, ahol abbahagytuk.

Ha már ennyi mindet belengettem, akkor haladjunk csak szépen sorban, mert a tiszta ruhát is érdemes rendszerezetten teregetni, hogy hatékonyak legyünk. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Boden és Jimmy közt tovább mélyült az árok, ami mostanra már minimum szakadék. A fiatal tűzoltó fülébe sikeresen bogarat ültettek bátyja volt kollégái, így minden együtt áll ahhoz, hogy a gyász második fázisaként a mindet elsöprő düh kezdjen tombolni az ifjoncban.

chicago-fire-5x01-03

Mindennek a módjára azonban nekem abszolút az az érzésem támadt, hogy dugjuk már be Jimmyt a hideg zuhany alá, pont mint engem kicsi koromban, amikor hisztizni találtam, hátha ez egy kicsit észre téríti. Merthogy ez a lökedelem kivizsgálást kezdeményezett az eset kapcsán, méghozzá bevádolva Bodent, hogy nem tett meg mindent.

Az ezzel kapcsolatos véleményemet már elég hosszan kifejtettem májusban: mentésirányító parancsnokként az adott helyzetben azt a döntést hozta, ami alapvetően a mentésen dolgozó tűzoltók életének védelmét szolgálta. Mindaz, ami a parancsok elhangzása után történt, még szerintem jó párszor boncolva lesz az előttünk álló részekben. Mindenesetre az egész ultimátum, amivel Jimmy ebbe a helyzetbe hozta Bodent, egyáltalán nem volt korrekt. Severide pedig ismét bizonyította, hogy alapvetően jól ért a fiatalabbak nyelvén, az más kérdés, hogy most nem ért célt.

Photo from the episode "The Hose or The Animal"

Ugyanakkor én abban bízok, hogy Borelli előbb-utóbb észhez tér, ahogyan elkezdi feldolgozni testvére elvesztését. Mert azért ne feledkezzünk meg arról, hogy bár a bátyja olyan volt amilyen, azért a testvéri kötelék erős dolog, éppen ezért egy közös káresetnél, a saját szeme láttára elveszteni őt eléggé padlóra küldi az embert. És abban is bízom, hogy Boden bár ismét nehéz helyzetben van, mégis ki fog derülni, hogy ő a lehetőségekhez mérten a legjobb döntéseket hozta.

Dawson és Casey a jelek szerint ismét határozottan a közös élet felé vette az irányt, méghozzá családként, a kis Louie-val. Jól áll nekik. Mint ahogy annak is örültem, hogy Borelli felfüggesztése, meg az iskolabuszos eset hatására Gaby újra a mentőzést választja. És nagyon remélem, hogy Casey megbecsüli az újdonsült családi békét, és sikerül igazán jó nevelőszülőkké válniuk.

chicago-fire-5x01-02

Igen-igen, a káresetek: az iskolabuszos eset bemutatta, milyen az, amikor a tűzoltók gyorsan, precízen, szakszerűen dolgoznak. A másik esetnél nagyon jókat mosolyogtam (na jó, beismerem: bizonyos pontokon az már inkább nyerítés volt) részben azon, ahogyan az új kedven rendőrjárőr-páros lányok fogadták a menteni érkező egységet, másrészt meg Cruz reakcióin.

Nem feledkezhetek meg Brett karakteréről sem: ő is szerzett pár igen kellemes pillanatot a nézőknek, először a mindenféle tűzoltósztorikat ismertető honlap, majd a Mouch-csal kapcsolatos felfedezése kapcsán. Jó páros lesz belőlük, de arra kíváncsi leszek, hogy a többiek mikor jönnek rá mindezekre. És igen, volt az a pár emlékezetes pillanat Antonióval, először a mentőeben, másodszor a bárpultnál. Határozottan tudok nekik szurkolni, még ha Gaby nem feltétlenül nézi is jó szemmel még ezt az egészet.

chicago-fire-5x01-01

És ha már eddig húztam is: Severide, Stella és Grant, mivel az évadnyitónak ők adták a keretet. Mea culpa, az én fejemben valamilyen rejtélyes okból az volt, hogy Severide lakásában vagyunk, pedig Stelláé, mint arra kb. 3 másodperc alatt rájöttem az évadnyitót nézve. A kedves exférj nem szállt be harmadiknak a buliba a késével, de nyomokat hagyott: a kórházi karperecét, meg a telefonüzenetet Dr. Charles-tól. És mindezek után Stellának azt a kellemes érzést, hogy valaki állandóan figyeli.

Ez egészen addig így megy, amíg a lány a Molly’s-ban ki nem viszi a szemetet. Ott aztán Grant akcióba lendül, csakhogy megérkezik Severide is, aki a bunyó közben egy keze ügyébe kerülő vasrúddal úgy találja nyakon a kedves exférjet, hogy  bár igazából az önvédelem megállja a helyét, de attól még lesznek kellemetlen percei a rendőrségen. Ugyanakkor határozottan drukkolok, hogy Stella mellett végre meg tudjon állapodni, mert nagyon jót tenne már neki egy kis magánéleti stabilitás.

chicago-fire-5x01-05

Na igen, ez a sorozat sem lesz azok kedvence, akiket inkább a nagyobb pörgés és elsősorban az utóbb emlegetett mentési akciók érdekelnek, mert tetszik, nem tetszik, a Chicago Fire háza táján a magánélet is vastagon összefonódik a benti történésekkel, de számomra éppen ettől szerethető még mindig a Chicago-franchise első darabja.

Hogy mit szeretnék látni ebben az évadban mindazokon kívül, amiket eddig megjegyeztem? Nem hiszem, hogy olyan hűdenagy elvárásaim volnának, ha azt mondom, hogy olyan egyenletes színvonalat, élvezhető, szórakoztató történetvezetést, pár részes átíveléseket, átjárásokat a tesósorozatokkal, mint az elmúlt évben, s mindezt legalább annyira érdekes kár- és balesetekkel nyakon öntve, mint megszokhattuk.

5 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2016. 11. 02. 07:43

Hű, látom, nem tombol a kommentkedv, pedig a sorozat nem rossz, ha valaki szerette a Harmadik műszakot meg a Vészhelyzetet, tudom ajánlani. Hasonló kategória.
Bár középszerű, de szeretem nézni, ha este nem vágyom már másra, csak valami nagy figyelmet nem követelő lazításra a képernyő előtt.

jessm - 2016. 11. 02. 10:14

Szerintem a Vészhelyzet és Harmadik műszak pörgősebb voltak, mert több szemszöget és szakmát követek, Chicago franchise sokszor leül, és ha nem kedveli az ember a szereplőt akkor unalmas. A Fire ráadásul még nagyon egy síkú is , hogy tüzet oltanak minden részben.
Jimmyt a második részben mint ha ki írták volna , az Antonio és Brett párost pedig érdekes. De most nagyjából ennyi érdekel a Fire-ból. Szóval elég langyos a kezdés.

Thomas - 2016. 11. 02. 11:28

jessm: Egyáltalán nem csak tüzet oltanak, mindig vannak ilyen “beszorul a munkagépbe a lába” típusú balesetek is, vagy a mentő révén sima egészségügyi vészhelyzetek, de ha nézed, akkor ezt tudnod kell.

Jól indult az évad, továbbra is nézni fogom, nekem ez a tökéletes Vészhelyzet-pótlék. Pont ezt szeretem benne, hogy a magánéleten, vagyis a szappanos szálakon is nagy hangsúly van:) Hozza az egyenletes 7-8-as szintet, amitől felfele meg lefele sem nagyon fog kilógni, de így van ez rendjén:) Hajrá Brett és Antonio, őket szeretem, úgyhogy örülnék nekik. Jimmy azért már kicsit sok volt, amit művelt, remélem, ezzel az ő történetszála lezárult.

ayren - 2016. 11. 02. 11:35

jessm
Azt aláírom, hogy a kezdés elég uncsi lett. De nyilván lesznek picit ütősebb részek is.
A Vészhelyzetnél viszont mi az a több szakma ill. szemszög? Ez tűzoltós, az meg orvosi. A betegségek sorozata nem egysíkú? :)
Egyébként a Chicago Fire inkább félúton áll a Harmadik műszak és a Vészhelyzet közt: nemcsak tűzoltók, hanem mentők is vannak benne, ergo kicsit orvosi sorozat is.

jessm - 2016. 11. 03. 10:22

A harmadik műszak: főképp mentős, tüzoltó, rendörök életét követte, de voltak benne orvosok és nyomozók is, szóval az inkább a három Chicago sorozat egyben volt.

Igazából csak azt akartam mondani, hogy nekem a 3 Chicagos sorozat közül, nekem a Fire-ban a legfeltünőbb , ha unalmas az eset pl 5×01 a pasas fenn akadt egy oszlopon. A másik kettőben valahogy mennek jobbra balra, és akkor is úgy érzem történik valami , ha nem. Plusz severide és gabby elégé idegesít , míg a másik kettőben mindenkit kedvelek. Ennek ellenére vannak benne jó történetek , érdekes esetek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz