login |

Secrets and Lies: vége a 2. évadnak

2016. 11. 01. 21:30 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Még most sem hiszem el, hogy komolyan ez lett a megoldás a Secrets and Lies második szezonjában…

Oké, az egy dolog, hogy sokkal, de sokkal jobb volt az első évados bűnügy, de ez előfordul. Viszont annak ellenére, hogy a második szezonban a gyenge kezdés után visszafogták a szappanfaktort és eléggé az esetre koncentráltak (eleinte a titkokra, később a hazugságokra is), ami kezdett jól alakulni, a vége hihetetlenül gáz lett. Nem a gyilkos személye, hanem a megoldás (pff…), sőt, még inkább az indíték (wtf?).

secrets-and-lies-2x10-05

Nem csak maga a bűnügy és annak felgöngyölítése, illetve a megoldás volt jobb az első szezonban, hanem maga a nyomozás is. Ugyanis az S1-ben kiemelt szerepet kapott a kételkedés a néző részéről, nem tudhattuk biztosan, hogy bűnös-e a Ryan Phillippe által alakított főhős. Itt tettei alapján. nagyon hamar egyértelművé vált, hogy Michael Ealy karaktere nem lehet gyilkos, vagy ha mégis, akkor a végén nagy átverésnek (skizoamnéziawtf-nak) kellene lennie.

Arról nem is beszélve, hogy Eric Warner kvázi nyomozóvá lényegült át a szezonban. Szóval hiába hozták át Cornell-t az első szezonból, ő többször is párhuzamosan, képernyőn kívül nyomozott, hogy idővel ugyanarra a következtetésre jusson, mint a főhős, aki eleve kapott (totál váratlanul) maga mellé egy külön bejáratú társat. Ez egyébként jó dinamikát adott a szezonnak, de ettől még elég erőltetett lett.

secrets-and-lies-2x10-01

A sztori javára írandó, hogy elég hamar kinyílt a világ, a nyomozás során sokkal több bűncselekmény és rosszalkodás napvilágot látott, egészen szövevényes lett az összkép – viszont már csak ezért sem ajánlanám azoknak, akik az 1. évad mondhatni meghittségét akarják ismét átélni. Ez a Secrets and Lies nagyvárosi krimi lett, kevesebb intimitással és karaktermomentummal.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Eleinte a titkok és a hazugságok is hiányoztak, de ezek idővel megérkeztek és kaptunk egy tonna flashback-et is, aminek köszönhetően Jordana Brewster, annak ellenére, hogy kinyírták az első percekben, mindvégig kiemelt szereplő maradt – kellemes volt nézni egy már-már szent karaktert, bár elég szokatlan.

secrets-and-lies-2x10-02

Szokás szerint nálam a középpontban lévő testvéri dinamika elég sokat dobott a sorozaton, kár, hogy a látszatdráma nem működött, és szinte egyikük sem kapott komolyabb karakterizálást. Arról nem is beszélve, hogy aki kicsit is belegondolt, az már az elején sejtette, hogy milyen szál kap kiemelt jelentőséget később (ha egy flashback-nek nincs komolyabb funkciója, annak idővel lesz).

Persze ettől még (esetemben) nem fordult elő velem megint, hogy kitaláltam, hogy ki lesz a gyilkos. Alapjában véve szinte bárki lehetett volna, de a végén, amikor Cornell kimondta a 2×09-ben, hogy tudja ki a tettes (és ezt még vagy háromszor megismételte a fináléban) és végiggondoltam, hogy kik azok, akikre nem nagyon gondoltam, akkor eléggé kétesélyes lett a sztori. (De mondom, a kínais megoldás és a motiváció…, no komment.)

secrets-and-lies

A 2×03 közben azt mondtam, hogy ennyi volt nekem a sorozat és visszanézek a zárásra, hogy mit hoztak ki belőle, de annak a résznek a befejezésével kezdett el feltámadni a Secrets and Lies, így azért egy közepes osztályzatot megszavazok a szezonnak. Nem volt rossz, csak nem mindig sikeredett érdekesre, viszont Kenny Johnson elég sokat dobott rajta a nem tipikus karakterével, akire az első rész után nem nagyon számíthattunk-

Hogy lesz-e folytatás, az elvileg csak az amerikai finálét követően fog eldőlni (ott a 2×05-nél tartanak). A nézettség alapján erre nincs sok esély, de a sok, amerikai bemutatót megelőző nemzetközi premierből ítélve (Amerikán kívül van érdeklődés a sorozat iránt) lehet rá esély. Csak akkor nem biztos, hogy Barbie Kligman-re bíznám a szezont, mert az első saját sztorijával összességében kudarcot vallott a showrunner.

secrets-and-lies-2x10-04

(Ha már folytatás, és tényleg nem célom a totális negatívság, főleg, hogy a közbülső részekkel nem nagyon volt gondom, de a cliffhanger kivételesen ócska és random volt. Oké…? Persze, ha a 3. szezont valahogy ebből akarják indítani, akkor az érdekes megoldás lenne, főleg, ha kapcsolatban lenne korábbi történésekkel, de ahhoz többet kellett volna mutatni, mert így csak kamunak tűnik.)

Pár hétig még elérhetőek az AXN oldalán a részekhez tartozó webizódok, amik sok érdemi infót ugyan nem tartalmaznak, de 20 percnyi pluszt adnak Cornell-ből. Ezúttal a 2×10 utáni, a sorozat zárását követően másfél évvel játszódó jelenet sem sok vizet zavar, nem hoz csavart, mint az első évadban.

secrets-and-lies-2x10-03

Ja, és ha már szinkronosan néztem, akkor hadd jegyezzem meg, hogy kivételesen gyenge lett a sorozat magyar fordítása (nem jelentéstanilag, bár az Anonim Alkoholisták helyett Antialkoholistákat fordítani vicces) – David James Elliott magyar hangja hallatán pedig még most sem tértem magamhoz.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

13 hozzászólás Ne habozz!

ALDO - 2016. 11. 02. 00:26

Nagyjából ugyanaz maradt a véleményem, amit a kibeszélőben írtam. Nem sok értelme van az első szezonhoz hasonlítani, mert gyakorlatilag két külön sorozatról beszélhetünk. Egyedül Cornellt hozták át és csak két mondat erejéig utaltak vissza arra az ügyre. Mégis ha összehasonlítjuk ebben mintha erősebb lett volna a krimi szál és kevesebb a szappan. Az elsőben főleg a család széthullását, a kilátástalanságot és a kétségbe esést jobban kimutatták. Itt a mellékszereplők vonala kevésbé volt súlyos, sőt néhányszor kifejezetten érdektelen volt, bár tény, hogy sokkal több csontváz került elő a szekrényből. Cornell kevésbé viselkedett robotként, de ezzel együtt eléggé súlytalanná is vált. A flashback a volt társáról és lányával való drámázás nekem eléggé időrablásnak tűnt. Nem tudom, hogy így akarták jobban bemutatni a karaktert, vagy csak a műsoridőt próbálták kitölteni. Összességében lekötött a szezon, egyetlen epizódnál sem néztem az órát, hogy mikor lesz már vége, mégis erős közepes. Ha lesz 3. évad, érdekes lesz látni, hogyan oldják fel a kamu cliffhangert.

“David James Elliott magyar hangja hallatán pedig még most sem tértem magamhoz.”

Na igen, már másodszor játszák el ugyanez. Először Eliasnál a Person of Interestben és most is. Lux Ádám nem ért volna rá, hogy felvegyék vele azt a pár tekercset?

AJ - 2016. 11. 02. 00:33

DJE Pálfai Péterrel több volt, mint érdekes, de engem az elején Kenny Johnson és Sörös Sándor párosa zavart, főleg úgy, hogy a Batesban Bozsó Péter a hangja és jobban is áll neki. A többiek rendben voltak, bár először Hujber is szokatlan volt, de ő megtetszett itt.

A megoldás, az egész ügy zárása és a cliff tényleg no komment. A középső részek tényleg jók lettek, de a 2×09-es nagy botrány után sejtettük, hogy ki lehet a tettes. Az indítékről nem is érdemes beszélni, így utólag nagyon semmilyen volt.

Cornell pedig közel felesleges volt egyes részekben. Az első évad feszültségét nem, vagyis csak nagyon ritkán adta vissza.

winnie - 2016. 11. 02. 05:01

“főleg úgy, hogy a Batesban Bozsó Péter a hangja és jobban is áll neki. ”

korábban, a the shield-ben tóth roland (passz). általában a hangok zömében nem zavarnak, de DJE kaphatott volna hangszínileg mást.

AJ - 2016. 11. 02. 07:39

A Kemény motorosokban nem emlékszem ki volt, de a Lángoló Chicagoban Kálid Artúr. Mindenkivel működött, csak más stílusú, karakterű lett. Ezzel nincs is semmi bajom, de most meglepően idősebbre vették.

winnie - 2016. 11. 02. 07:42

aj: a random szerepeket szerintem nem érdemes idevenni, azok jönnek-mennek, kevésbé figyelnek rájuk a rendezők, pár részesek. a shield viszont mégiscsak 7 éven át ment, ott komoly jelenléte volt.

AJ - 2016. 11. 02. 08:34

Nem is azért írtam, mert a Chicagos vagy Kemény motoros hangot vártam volna el, csak ezekre pont emlékeztem és Kenny Johnsonnak eddig nem nagyon lett állandó magyar hangja. Ha filmezne, erre több esélye lenne.

Azt nem mondom, hogy az állandó hangok ellen vagyok, mert én is szeretem a megszokottat hallani, főleg ha jó, és általában jó, mivel azt szoktam meg… ez is egy érdekes kérdés. De szeretem mikor a rendezők el mernek térni, szeretem a kísérletezést, és ennél is ez történt, csak nem szerethetek én sem minden hangpárosítást.

Az pedig szerintem még érdekesebb kérdés, hogy a Shield, vagy bármelyik sorozat mennyire húzó, mert mégiscsak egy munka. Lehet 100+ részes, de egy karakter, egy sorozat, egy környezet. Lehet ez egy Jóbarátok, de lehet egy olyan sorozat, ami a Cinemaxon fut évekig, és “senki” se látta. Most akkor így is állandó, megszokott hang?

Pont a minap néztem meg A szobát. Brie Larsonnak eddig Nemes Takách Kata és Bogdányi Titanilla volt legtöbbször a hangja, de ebben Szinetár Dóra volt. Nem a megszokott hang – ha ugye Larson esetében beszélhetünk megszokottról – de működött, nagyon is, és örültem, hogy egy kevésbé szinkronos hang csinálta.

Anii - 2016. 11. 02. 08:58

Kb. a 4. rész óta sejtem, hogy ő lesz a gyilkos.. ezért is volt sokkal jobb az első évad mert ott a végén nagyon meglepődtem. Csak akkor legyen 3.évad ha olyan szintet tudnak hozni mint az első évadban..

winnie - 2016. 11. 02. 09:10

Anii: nekem épp azért tetszett az első évad, mert ott elég hamar “tudtam”, hogy ki a gyilkos – ez pozitív lehet inkább. sőt, idézőjel nélkül, mert ott tényleg ejtettek el jeleket, és ahogy haladt előre a sztori, folyamatosan igazolódott be a gyanú. persze ilyenkor a néző mindig gyanakodhat félrevezetésekre, hogy direkt vezetik meg, de a secrets and lies tavaly ilyen szempontból nem trükközött, még a motiváció is tisztának tűnt.

és ezért is kár, mert itt viszont nem volt ilyesmi. ha mást húznak elő az utolsó részben, ugyanúgy alá lehetett volna támasztani az ő tettességét, ha akarják. lehet, hogy ezért is volt ilyen a motiváció. ha tisztább lett volna az ok, akkor a 2. évad is jobban működhetett volna.

winnie - 2016. 11. 02. 09:12

ja, egyébként fent homályosan célzok arra, hogy a gyerekkori flashback eléggé egyértelműen mutatott arra, hogy más történt, amit gondolnak, és amikor az öccs azt mondta, hogy látta, hogy eric volt, akkor is a kishúgra gondoltam, hogy ő tette – ezzel lehetett volna szépen elhinteni a jeleket, alátámasztani mondjuk a hirtelen haragot, de végül az anya megölését mégiscsak ericnek adták, amit nem is nagyon értettem.

Reea - 2016. 11. 02. 19:54

Én az első rész után megtippeltem, hogy ki lehet a gyilkos: az indítékból nem tudtam kiindulni, de volt egy olyan elgondolásom, miszerint a főszereplő tuti nem lehet, így marad az, aki a legjobban védi/ legjobban tudja védeni. Szóval a foglalkozása miatt . A történeténél meg is volt az indíték már- aztán köze nem volt, mit dolgozik :D Szerintem nem a gyilkos kiléte volt random, hanem az indíték…

Bazsi - 2016. 11. 02. 22:43

Nem volt rossz ez az évad se, de sajna közelébe se ér az elsőnek.

winnie - 2016. 11. 03. 04:59

reea: a gyilkos személyéből azért adódott az indíték.

a krimiknél, ha jól csinálják, még az utolsó résznél is bárkire rá lehet húzni azt, hogy gyilkos. itt is kitalálhatták volna, hogy x vagy y az, és csak egy módot kell ráhúzni. általában nem engedik, hogy kizárjanak embereket. viszont az indítékot már a kezdetektől felvezették a gyilkosnak. már ahogy, persze, mert igazából annyira szentnek volt ábrázolva az áldozat, hogy normál módon, előre megfontoltan nem nagyon akarhatta volna senki megölni, így maradt a hirtelen felindulás vagy a baleset.

az persze más kérdés, hogy így az egész, indítéktól és módtól rémes volt. ehhez kellett volna még flashback, de nem is tudom hirtelen, hogy a gyilkos mennyit kapott az áldozattal.

DennyKeh - 2016. 11. 17. 21:34

Én a héten néztem meg az utolsó részéket, mert már hetibe néztem egy részt magyarul, csak kicsit megcsúsztam vele, de nem bírtam már várni, hogy mi lesz a vége.

Mivel sajnos nem láttam sehol se név szerint leírva a gyilkost, így név szerint akkor nem említek senkit, viszont úgy a 6. – 7. résztől már próbálták egy csomó emberre kenni a gyilkosságot, és nagyon azon voltam, hogy mondom biztosan rá fogják kenni, részben ami a 7. rész végén történtek dolgok miatt vették rá az irányt.

Őszintén, én az ilyeneknél mindig meglepődök, mikor a gyilkos nevére fény derül, akár milyen egyértelmű is egy csomó embernek, és 10-20 percig csak pislogok, hogy most tényleg ő tette? Szóval én nem tudok következtetni, hogy ki lenne az, és miért. Számomra kellemes meglepetésként ér az ilyen.

Viszont abban tényleg egyetértek, hogy az 1. évad szintjét sajnos meg sem közelítette.
Mind a történet, mind a színészek, mind a gyilkosság sokkal érdekesebb volt az 1. évadban.

Ezt az évadot is AnnaLynne McCord miatt vittem végig, jó volt újra sorozatban látni a 90210 után.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz